Sunday, August 30, 2009

Στο Κερί

Παρέα με φίλους βρεθήκαμε στην ταβέρνα Βότσαλο στο Κερί. Μοναδική θέα, όπως βλέπετε στις φωτό που ακολουθούν, πολύ καλό φαί και καλές τιμές. Από τις φωτό, λείπουν οι 4 τεράστιες μπριζόλες και οι πατάτες που ήταν φρέσκιες, κομμένες στο χέρι και ουχί προκάτ. Η ταβέρνα είναι φτιαγμένη εξ ολοκλήρου με βότσαλα και είναι πανέμορφη. Δυστυχώς δεν τη φωτογράφισα, γιατί δεν είχε φυσικό φως όταν φτάσαμε. Οι φωτό από το Κερί, είναι από άλλη βόλτα μας εκεί. Ελάτε να βολτάρουμε μαζί στο όμορφο Κερί!

Thursday, August 27, 2009

Μελιτζάνες σκορδοστούμπι

Το καλοκαίρι μας αφήνει σιγά-σιγά, έστω ημερολογιακά και μαζί του θα φύγουν και τα καλοκαιρινά λαχανικά. Ας τα χαρούμε λοιπόν όσο υπάρχουν ακόμα φρέσκα και λαχταριστά. Σήμερα σας κερνάω ζακυνθινό φαγητό, τροποποιημένο για λιγότερες θερμίδες και για ευαίσθητα στομάχια.


Μελιτζάνες σκορδοστούμπι
(για 4 μερίδες)

Υλικά
5 μελιτζάνες μακρόστενες
5 ντομάτες ώριμες ή ένα κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 γεμάτη κ. σ. πάστα ντομάτας
6 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερο
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
λίγο ξύδι (1 κ. γ.)
αλάτι
1 πρέζα ρίγανη
1 κ. γ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν εκεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αν έχουν πολλά σπόρια τις στύβουμε ελαφρά να φύγουν και τις λιώνουμε στο μπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνουν χυμός. Απλώς να ψιλοκοπούν.
Μέσα σε γουδί, χτυπάμε τα σκόρδα με λίγο αλάτι και λίγο ξύδι.
Μέσα σε κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το γυρίζουμε για 1-2 λεπτά στο λάδι, για να πάρει τη μυρωδιά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, την πάστα και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Ελέγχουμε περιοδικά αν θέλει νερό.
Μετά από 20 λεπτά, ξεβγάζουμε με νερό τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε κι αυτές.
Βράζουμε άλλα 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να είναι έτοιμες οι μελιτζάνες. Δεν ανακατεύουμε, για να μην λιώσουν. Απλά κουνάμε την κατσαρόλα.

Το φαγητό αυτό, είναι παραδοσιακό ζακυνθινό φαγητό. Μπορεί να γίνει και στο φούρνο, με τη ντομάτα και το σκόρδο από πάνω από τις μελιτζάνες.
Και στις 2 περιπτώσεις, οι μελιτζάνες τηγανίζονται και μέχρι να γίνει η σάλτσα, σουρώνουν από τα λάδια. Επειδή το στομάχι μου και η ζυγαριά μου δεν θα μου το συγχωρήσουν ποτέ αν τις τηγανίσω, προτιμώ να τις βάζω ατηγάνηστες. Σίγουρα είναι εξίσου ωραίες, αν αντί να τις τηγανίσουμε, τις ψήσουμε στο φούρνο. Αν το κάνουμε αυτό, ο χρόνος βρασμού πρέπει να μειωθεί, γιατί οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες.
Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα τις κάνει.
Εγώ, που έχω ευαίσθητο στομαχάκι, με αυτό τον τρόπο δεν μου έπεσε καθόλου βαρύ, παρόλο το σκορδάκι που έχει. Δοκιμάστε το και αν αγαπάτε τις μελιτζάνες, είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε.

Tuesday, August 25, 2009

Milkshake σοκολάτα

Θέλετε να δροσιστούμε με ένα μίλκ-σέικ σοκολάτα;
Πάμε να δούμε πώς!

Milkshake σοκολάτα
Τι χρειαζόμαστε:
1-2 μπάλες παγωτό σοκολάτα
¾ ποτηριού κρύο γάλα φρέσκο

Εναλλακτικά
1-2 μπάλες παγωτό βανίλια
¾ ποτηριού κρύο γάλα φρέσκο
1-3 κ. σ. σιρόπι σοκολάτα

Ζάχαρη δεν βάζουμε αν δεν θέλουμε.
Χτυπάμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε με χοντρό καλαμάκι.
Απολαμβάνουμε….Τόσο απλά, τόσο γρήγορα!

Monday, August 24, 2009

Τ' Αγίου

Σήμερα γιορτάζει το νησί μας. Η επέτειος της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου είναι στις 17 Δεκεμβρίου (που γιορτάζουν και οι Διονύσηδες/Διονυσίες) αλλά σήμερα, στις 24 Αυγούστου, γιορτάζουμε τη μετακομιδή του ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου, από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο πανηγυρικά, με λιτάνευση του Πολιούχου στην πόλη. Οι 2 αυτές μέρες, είναι πολύ σημαντικές για τους ζακυνθινούς, αλλά και για πολλούς πιστούς που έρχονται να προσκυνήσουν το ιερό Λείψανο του Αγίου, που λέγεται ότι έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Το γεγονός ότι η γιορτή αυτή είναι Αύγουστο, δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να έρθει στο νησί πιο εύκολα από ό,τι το χειμώνα. Έτσι, χιλιάδες πιστοί έρχονται κάθε χρόνο στο νησί, ειδικά γι' αυτό το λόγο.
Σας δείχνω φωτογραφίες από την περσινή λιτάνευση και από τα τοπικά εδέσματα που δεν λείπουν από κανένα ζακυνθινό πανηγύρι: το παστέλι και τη φυτούρα.
Σας εύχομαι να έχετε τη βοήθειά του, όπως την έχω κι εγώ χρόνια τώρα όποτε τη ζητήσω. Εύχομαι επίσης, να βάλει το χέρι του και να σταματήσει αυτή την κόλαση που ζούμε τις τελευταίες μέρες, αλλά και όλο το καλοκαίρι στη Ζάκυνθο...











Friday, August 21, 2009

Φανουρόπιτα

Πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Φανουρίου και ο Πανόπτης μου έστειλε τη συνταγή με την οποία φτιάχνει Φανουρόπιτα και την οποία είχε δει σε κάποια εκπομπή στην tv, αν θυμάται καλά, εδώ και πολλά χρόνια. Ευχαριστώ Πανόπτη!

Φανουρόπιτα
Υλικά
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2/3 κούπας λάδι
2/3 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα σταφίδες μαύρες και άσπρες (παίζεται η ποσότητα πόσες μαύρες και πόσες άσπρες)
1/2 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κ. γ. κανέλλα σκόνη
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μίξερ το λάδι, χυμό και ζάχαρη για 5΄ λεπτά.
Προσθέτουμε σόδα, κανελλογαρίφαλο και ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μετά, το αλεύρι σε 2-3 δόσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τέλος, τις σταφίδες και το καρύδι.
Αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή λαδόκολλα, ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για μια ώρα περίπου.
Όταν κρυώσει τελείως πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σχηματίζουμε έναν σταυρό με κανέλα.
Την φανουρόπιτα αυτή την πάνε στην εκκλησία στις 27 Αυγούστου, ευχόμενοι οι ενδιαφερόμενοι-ες να δουν στον ύπνο τους τον καλό-η τους. Επίσης, σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν την φανουρόπιτα και εύχονται «Υπέρ υγείας» των αγαπημένων προσώπων.

Να συμπληρώσω εγώ ότι τη φανουρόπιτα τη φτιάχνουμε, ώστε ο Άγιος να μας «φανερώσει» κάτι που ψάχνουμε. Αν έχουμε χάσει κάτι, τάζουμε στον Άγιο να του φτιάξουμε φανουρόπιτα, προκειμένου να μας φανερώσει αυτό που έχουμε χάσει. Αφού τη φτιάξουμε, την πηγαίνουμε στην εκκλησία όπου διαβάζεται σαν πρόσφορο αν δεν κάνω λάθος, κόβουμε την πίτα (σε 40 κομμάτια λέει η παράδοση), δεν την τρώμε μόνοι μας αλλά τη μοιράζουμε, και ζητάμε από αυτούς που τη δώσαμε να τη φάνε, μνημονεύοντας την ψυχή της μάνας του Αγίου Φανουρίου, επειδή λέγεται πως ήταν αμαρτωλή.

Επίσης, οι γνώμες διίστανται για το πόσα πρέπει να είναι τα υλικά της Φανουρόπιτας. Άλλοι λένε επτά και άλλοι εννιά. Όπως και να έχει, είναι ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό και νηστίσιμο γλυκό.

Καλό πσκ!

Update:
Την έφτιαξα και έγινε τέλεια. Απλούστευσα τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας σύρμα αντί για μίξερ. Πρόσθεσα και ένα σφηνάκι λικέρ κανέλλας, ενώ δεν χρειάστηκε να αλευρώσω τις σταφίδες. Ψήθηκε στους 180 σε 35 περίπου λεπτά.

Wednesday, August 19, 2009

Σορμπέ μάνγκο

Μέχρι να ανασκουμπωθώ με τις προηγούμενες συνταγές και μέχρι να τακτοποιήσω την κουζίνα μου στην οποία μπαίνουν μαραγκοί πρωί πρωί, ας δροσιστούμε με ένα σορμπέ μάνγκο!


Σορμπέ μάνγκο
(βγαίνει περίπου 900 γρ. σορμπέ)

Υλικά
1 κιλό μάνγκο (2 μεγάλα)
1/2 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
χυμό ενάμιση λεμονιού

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Τα βράζουμε για 1-2 λεπτά.
Πλένουμε τα μάνγκο, τα καθαρίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάμε να ενωθούν.
Όταν κρυώσει το σιρόπι, το προσθέτουμε κι αυτό. Ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
Ανακατεύουμε με πηρούνι ανά μια-δυο ώρες, για 3-4 φορές.
Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το αφήνουμε 5-10 λεπτά έξω από την κατάψυξη.

Monday, August 17, 2009

Εορτάσαμε μετά φαγοποτίου

Γιορτάσαμε προχτές στο σπίτι μας, με συγγενείς και φίλους. Το μεσημέρι έκανα τραπέζι στα πεθερικά μου και στην οικογένεια του κουνιάδου μου. Τα καλούδια μας τα βλέπετε παρακάτω. Ψαρονέφρι με ξερά βερύκοκα και δαμάσκηνα, που συνοδεύτηκε με ρύζι πιλάφι, κεφτεδάκια ψητά, σαλάτα καπρέζε, ντοματοπιτάκια με ξυνομυζήθρα και φτιαχτό φύλλο και ζυμωτό ψωμί. Για γλυκά είχα φτιάξει μιλφέιγ, παγωτό καϊμάκι που συνοδεύτηκε με βύσσινο και καβουρντισμένο αμύγδαλο και κέικ με βατόμουρα μια και ανακάλυψα βατόμουρα στον κήπο μου και κάθε μέρα τρυγώ!
Το βράδυ είχαν έρθει φίλοι και μαζί με τα ποτάκια έβγαλα τυρομπαλάκια, κριτσίνια με φύλλο και τσένταρ, καναπεδάκια με μπρικ, υποκατάστατο χαβιαριού και ροκφόρ, κριτσίνια με λιναρόσπορο που συνοδεύτηκαν με πέστο λιαστής ντομάτας και ανθότυρο. Επίσης καταναλώθηκε μια τούρτα σοκολάτα-φερέρο ροσέ έτοιμη, μερικές πάστες και μερικά λίτρα μπύρας, αναψυκτικών κλπ. Κακοπεράσαμε δλδ! Τέλος, σας δείχνω τρία απρόσμενα δώρα που λάβαμε. Μια βυσσινιά (ΥΕΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΗ), μια ροδιά και μία γραντούκα!
Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναγιορτάσουμε!

Friday, August 14, 2009

Κορμός ψυγείου

Θυμάστε το γλυκάκι που έφτιαξα το Πάσχα; Ε, τώρα κατάφερα να γράψω τη συνταγή στο πισι. Δεν ξεχνάω τις συνταγές που έχω πει πως θα γράψω, όπως αυτή ή την κρέμα καραμελέ που θα βάλω σύντομα, αλλά δεν προλαβαίνω, ή με παίρνει μπάλλα ο καιρός με τα εποχιακά και μετά ξεμένει η συνταγή για αργότερα. Όσο έχουμε ακόμα καλοκαίρι λοιπόν, ας φτιάξουμε αυτό τον δροσερό κορμό. Εγώ έβαλα μέσα μερέντα, επειδή τα παιδιά μου ήθελαν (όπως πάντα) κάτι σοκολατένιο. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε φρούτα ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Κορμός ψυγείου
Υλικά
για το παντεσπάνι
5 αυγά
5 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. κακάο σκόνη

για τη γέμιση
1 ερμόλ ή μόρφατ
1/2 φλυτζάνι φρέσκο γάλα
5 κ. σ. μερέντα
5 κ. σ. άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. τρούφα ή καρύδια τριμμένα

Λαδόκολλα και λάδι για το ταψί.

Εκτέλεση
Χτυπάμε το μόρφατ μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να διπλασιαστεί.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, τη ζάχαρη και τη μερέντα.
Χτυπάμε μερικά λεπτά να ενσωματωθούν.
Στο τέλος, προσθέτουμε την τρούφα ή τα καρύδια χωρίς να χτυπάμε. Απλώς ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε μια κ. σ. ζάχαρη.
Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τους κρόκους με 4 κ. σ. ζάχαρη για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε να ενωθεί.
Προσθέτουμε στο μίγμα των κρόκων τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά για να μην ξεφουσκώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και λαδώνουμε και τη λαδόκολλα.

Ρίχνουμε το μίγμα, γέρνουμε το ταψί να πάει παντού, αλλά δεν το βοηθάμε με κουτάλι.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ψηθεί μεν το παντεσπάνι, αλλά να μην σκληρύνει.
Το βγάζουμε από το φούρνο.
Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα και την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Πιάνουμε από τις άκρες τη λαδόκολλα με το παντεσπάνι και την αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ή τυλίγουμε ΜΑΖΙ με την πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, στρώνουμε πάνω του το μίγμα της γέμισης. Στις άκρες, πάνω και κάτω, βάζουμε λιγότερο μίγμα, αλλιώς θα βγει η γέμιση απ’ έξω καθώς τυλίγουμε. (Εγώ είχα βάλει πολύ γέμιση και δεν τυλίχτηκε απόλυτα σωστά. Στην ανάγκη κρατήστε λίγη, για να φαίνονται τα τυλίγματα μέσα στο γλυκό).
Τυλίγουμε σε ρολό, το μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, το τυλίγουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη. Μπορούμε να το αφήσουμε και στην ψύξη, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερο στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε μετά από λίγες ώρες, όταν θα έχει παγώσει.

Η γέμιση, μπορεί να διαφέρει όπως καταλαβαίνετε. Μπορεί να περιέχει φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κλπ.

Αντί για μόρφατ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος ή έτοιμη σαντιγύ. Αν βάλετε κρέμα γάλακτος, δεν θα βάλετε γάλα. Προσοχή στην κρέμα γάλακτος το καλοκαίρι, γιατί κόβει εύκολα από τη ζέστη. Τη συνταγή αυτή την έχω στο τετράδιό μου πάνω από 25 χρόνια, τότε που τα μόρφατ τα χρησιμοποιούσαμε πολύ στη ζαχαροπλαστική, αφού η κρέμα γάλακτος δεν ήταν τόσο διαδεδομένη.

Όπως κι αν το κάνετε, είναι δροσερό και απόλυτα καλοκαιρινό.
Κέρασμα για τη Μαρία, την Παναγιώτα, τον Παναγιώτη, τη Δέσποινα που γιορτάζουν αύριο.
Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!

Wednesday, August 12, 2009

Σαλάτες καλοκαιρινές

Τι θα λέγατε για μερικές σαλάτες καλοκαιρινές; Εύκολες, γρήγορες, νηστίσιμες, λάιτ και δροσερές.



Βλήτα βραστά με λαδόξυδο
Τα καθαρίζουμε, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα σερβίρουμε με λαδόξυδο.




Σαλάτα κολοκυθάκια
Βραστά κολοκύθια
Αντράκλα (γλυστρίδα)
Αγγούρι
Λαδόξυδο




Σαλάτα καλοκαιρινή
Ντομάτες
Χρωματιστές πιπεριές
Αντράκλα (γλυστρίδα)
Αγγούρι
λαδόξυδο




Δροσιστήκατε; Αν επιλέξετε μία από τις δύο τελευταίες, το μπλογκ ουδεμία ευθύνη φέρει για το τι θα πείτε και πού θα το πείτε! Μην πείτε πως δεν σας προειδοποίησα :-)

Monday, August 10, 2009

Πώς φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Σε αφθονία οι ντομάτες τον Αύγουστο, ας κάνουμε λιαστές ντομάτες στον ήλιο, για να έχουμε για τις σαλάτες μας και τις σάλτσες μας το χειμώνα.

Ορισμένες τροφές, που τις θεωρούμε απόλυτα γκουρμέ σήμερα, συχνά ακριβές, είναι τροφές που έφτιαχναν οι παλιοί, όταν δεν είχαν τρόπο άλλο συντήρησης (παστά ψάρια και κρέατα, λιαστές ντομάτες κλπ). Τα τελευταία χρόνια, η λιαστή ντομάτα έχει γίνει μόδα σε πολλά πιάτα, τόσο για τη νοστιμιά της, αλλά και για την πάρα πολύ μεγάλη περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, αιτία που την συμπεριλαμβάνει στις υγιεινότερες μεσογειακές τροφές. Οι παλιοί λοιπόν, που δεν είχαν τρόπο να συντηρήσουν σε κατάψυξη ντομάτες, τις ξέραιναν στον ήλιο, αφαιρώντας συχνά όλα τα υγρά τους, έτσι ώστε να συντηρηθούν στην αποθήκη και όχι σε βαζάκια απαραίτητα. Τα απολύτως ξερά ντοματάκια, τα πέρναγαν σε κλωστή και όταν ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν, τα μούλιαζαν σε ζεστό νερό. Σήμερα, βλέπουμε στις μεγάλες αγορές ή σε νησιά να πωλούνται με τέτοιο τρόπο ή σε βαζάκια. Ας φτιάξουμε κι εμείς...



Διαλέξτε ντοματάκια στενόμακρα, αυτά που είναι ειδικά για σάλτσα, τα ναπολιτάνικα ντοματάκια, ή όπως τα λέμε εμείς μπουρνέλες, με ελάχιστους σπόρους και πλούσια σάρκα σαν αυτά εδώ. Τώρα τελευταία, ανακάλυψα στο σμ, τέτοια ντοματάκια κρητικά, που τα ονομάζουν ντοματάκια βελανίδια. Τα θεωρώ τέλεια γι' αυτή τη δουλειά, είναι πάρα πολύ νόστιμα και χωρίς σπόρια.

Κόψτε κατά μήκος τις ντομάτες στα δύο ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες.
Βάλτε τις σε ταψάκι πλαστικό ή δίσκο (όχι μεταλλικό καλύτερα), αλατίστε τις με χοντρό αλάτι (και με ψιλό το έχω κάνει), και αφήστε τις σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος όλη μέρα.

Καλύψτε τις με ένα τούλι γιατί μαζεύονται μυγάκια.
Το βράδυ θα τις βάζετε μέσα στο σπίτι και το πρωί θα τις ξαναβγάζετε.
Αν ο ήλιος είναι δυνατός (καλοκαιριάτικος και χωρίς συννεφιά), 5-6 μέρες είναι αρκετές για να ξεραθούν.
Αυτές θα βγάζουν υγρά, τις πρώτες μέρες ειδικά, αλλά θα εξατμίζονται από τον ήλιο.

Το βράδυ που τις βάζετε μέσα ΜΗΝ τσιμπολογάτε, γιατί δεν θα μείνει καμία μέχρι να ξεραθούν! :-)

Αν δεν ξεραθούν καλά υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν, πριν καν τελειώσει η διαδικασία.

Αν ξεραθούν πολύ, θα είναι πολύ σκληρές και θα θέλουν μούλιασμα σε νερό πριν χρησιμοποιηθούν. Έτσι έκαναν τα παλιά χρόνια, όπως είπα και πριν.

Αν δεν τις ξεράνετε πολύ, βάλτε τις σε βαζάκια με λάδι, σκόρδο, ξύδι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.

Μπορεί να γίνουν και στο φούρνο του σπιτιού μας αν δεν έχουμε ήλιο ή ζούμε σε μέρος με καυσαέρια, αν και η ίδια δεν το έχω κάνει...

Τις έχω φτιάξει και με ντοματάκια τσέρυ (2 τελευταίες φωτό), ενέχει όμως ο κίνδυνος να μουχλιάσουν, γιατί έχουν πολλά σπόρια και υγρά. Επίσης δεν είναι τόσο νόστιμα σαν τα μακρόστενα ντοματάκια.

Αν έχετε ζωάκια έξω, προφυλάξτε τις ντομάτες, για λόγους υγιεινής και γιατί μπορεί να σας πετάξουν το ταψί και να κλαίτε τον κόπο σας, όπως τον έκλαψα κι εγώ πριν 2-3 χρόνια :-)

Καλή επιτυχία!

Friday, August 7, 2009

Πέρκα με λαχανικά

Είχα 40 λεπτά στη διάθεσή μου. Άντε, μία ώρα...
Είχα και πέρκα φιλέτο που δεν είχα ξεπαγώσει.
Είχα ξυπνήσει και νωρίς και δεν έβλεπα τι έκανα!
Οπότε...

Βάζω το φούρνο τέρμα τα γκάζια, ξεπαγώνω τα φιλέτα σφαίρα (το ξέρω ότι είναι ανθυγιεινό να ξεπαγώνουν γρήγορα, αλλά δε θέλω σχόλια, είπαμε, έχω ξυπνήσει νωρίς), κόβω 2 πιπεριές κόκκινες και μία πράσινη σε μεγάλα κομμάτια. Ανοίγω μια κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα και ρίχνω μέσα και μια κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα (αυτό ήταν έκπληξη ακόμα και για μένα).
Στρώνω όλα τα λαχανικά κάτω, βάζω από πάνω τα ψάρια, βάζω αλάτι και σκόνη σκόρδο και πιπεριά. Βάζω και μια σταλιά λάδι και τα ψήνω στην κάτω αντίσταση για 40 λεπτά.

Πιο νόστιμα ψάρια δεν είχαμε ξαναφάει.
Αν έχετε στο σπίτι ανθρώπους δύσκολους στα ψάρια, δοκιμάστε τα έτσι. Ήταν πάρα πού νόστιμα!

Και τα υλικά μας αναλυτικά:

Πέρκα με λαχανικά
Υλικά
6 φιλέτα πέρκας
2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
1 κονσέρβα μανιτάρια
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
αλάτι
σκόνη σκόρδου-πιπεριάς
λίγο λάδι

Συνοδεύτηκε με πουρέ πατάτας.
Καλό Σαββατοκύριακο!

Thursday, August 6, 2009

Πολιτιστικές διαδρομές 6-7-8 Αυγούστου 2009

Πολιτιστικές διαδρομές 2009
Λιμανάκι Αγίου Σώστη και Νταμάρια Λιθακιάς


Ο Δήμος Λαγανά, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Αγαλά, Κερίου, Λιθακιάς, Μουζακίου, Παντοκράτορα και το χορευτικό συγκρότημα “Φιόρο του Λεβάντε”, διοργανώνει, για τρίτη χρονιά, τριήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ, στις 6, 7 και 8 Αυγούστου.

Ελάτε να σεργιανίσουμε στις πελαγίσιες στράτες, κάτω από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, να φάμε και να πιούμε στη Βαρκαρόλα, να δούμε τα φολκλορικά χορευτικά συγκροτήματα από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κοζάνη και το Φιόρο του Λεβάντε από τη Ζάκυνθο (στο οποίο έχω την τιμή να είμαι μέλος κι εγώ), να γίνουμε όλοι παιδιά, μαζί με τα παιδιά μας, στη βραδιά παιδιού...

Το πρόγραμμα:

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009, στις 8 μ.μ. «Βαρκαρόλα» στο Λιμανάκι του Αγίου Σώστη

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009, στις 8 μ.μ. στα νταμάρια της Λιθακιάς, «Διεθνές φεστιβάλ φολκλορικών χορών», από παιδικά χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, παρουσίαση χορών από:
«Το Φιόρο του Λεβάντε»,
«Τimusult» Τιμσοάρα (Ρουμανία),
«Μακέδνοι» Κοζάνη,
«Zdravets» Σόφια (Βουλγαρία)
Συναυλία από τη Φιλαρμονική Δήμου Λαγανά

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009 στις 8 μ.μ. στα Νταμάρια της Λιθακιάς «Βραδιά παιδιού», με Κλόουν – ξυλοπόδαρος – ταχυδακτυλουργός – μπαλόνια, παραμύθια με συνοδεία κιθάρας, από το Χρ. Αυτσίδη και το Κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» με το έργο «Ιπποπόταμοι, πειρατές, κατάρτια και βουτιές».

Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργήσει παράλληλα έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Wednesday, August 5, 2009

Τάρτα με φρέσκα φρούτα

Στην προκειμένη περίπτωση με ροδακινάκια που μάζεψα από το περιβόλι της κουμπάρας μου. Μια και έφερα αρκετά, είπα να κάνω μια εύκολη τάρτα.

Τάρτα με φρέσκα φρούτα
Τι θέλουμε:
1/3 κόκκινη φαρίνα (150-200 γρ) ή αλεύρι μπλε με προσθήκη 1 κουτ. γλ. μπέκιν
1/4 μαργαρίνη σοφτ από το κεσεδάκι των 250 γρ.
1 αυγό
1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη
λίγο κονιάκ
μισό ποτήρι νερό
2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα ροδάκινο, βερύκοκο, ή κάποια που να ταιριάζει με τα φρούτα που θα βάλετε
ροδάκινα ή άλλα φρέσκα φρούτα (νεκταρίνια, σταφύλια)
λίγη άχνη ζάχαρη

Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
Ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα, τα φρούτα και το νερό.
Φτιάχνουμε μια απαλή ζύμη (αν σας πέσει πολύ αλεύρι βάλτε λίγο βούτυρο παραπάνω).
Στρώνουμε τη ζύμη σε ταψάκι τάρτας ή στρογγυλό ταψάκι.

Αραιώνουμε τη μαρμελάδα σε ζεστό νεράκι. Αν η μαρμελάδα μας είναι αρκετά νερουλή από μόνη της, δε χρειάζεται αυτό. Στρώνουμε τη μαρμελάδα πάνω από τη ζύμη μας.

Κόβουμε φέτες ροδάκινα. Τα ροδάκινα που έβαλα ήταν μικρά και χρειάστηκαν 5.

Μπορείτε να βάλετε ακαθάριστα νεκταρίνια τώρα που είναι εποχής ή σταφύλια αργότερα.
Αν τα φρούτα σας είναι πολύ γινωμένα, μπορείτε να πουδράρετε με λίγο αλευράκι την επιφάνεια της τάρτας, πριν τα βάλετε. Η συνταγή που έχω, λέει να βάλουμε λίγο αλεύρι μετά τα φρούτα αλλά εγώ δεν το συστήνω γιατί μένει άψητο το αλεύρι και φαίνεται.
Αφού βάλουμε τα φρούτα μπορούμε επίσης αν είναι πολύ ξινά να τα πουδράρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω, πράγμα που απέφυγα.

Ψήνουμε 45-50 λεπτά, στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.

Τη συνταγή μου την είχε δώσει συνάδελφος, προ αμνημονεύτων χρόνων... :-)

Monday, August 3, 2009

Ντοματόπιτα

Ο Πανόπτης, μου έστειλε μια νόστιμη ντοματόπιτα κι εγώ την έφτιαξα. Σας δείχνω τη συνταγή όπως μου την έστειλε και με τις αλλαγές που έκανα εγώ. Όπως και να τη φτιάξετε, είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει, όπως άρεσε και σε μας.
Σ' ευχαριστώ Πανόπτη!

Ντοματόπιτα
Υλικά
1/2 κιλό φέτα
1κιλό ντομάτες(4-5)
ελιές μαύρες και πράσινες όσες θέλει ο καθείς
5 αβγά
1 κ.σ. ρίγανη
πιπέρι
1 φύλλο σφολιάτας

Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια την φέτα, ψιλοκόβουμε τις 3 ντομάτες (αφού τις αφήσουμε λίγο να σουρώσουν) και τις προσθέτουμε στο μπολ. Τις άλλες 2 ντομάτες τις κόβουμε ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο μπολ καθώς και τη ρίγανη και πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα μαζί.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε την σφολιάτα να πιάσει και στα τοιχώματα του ταψιού και αδειάζουμε το μίγμα.
Απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας και ψήνουμε για 45` στους 180 c.
Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό (μοιάζει λίγο με πίτσα).

Ντοματόπιτα με αλλαγές
Υλικά
1/2 κιλό φέτα
1 κιλό ντομάτες (4-5)
ελιές μαύρες και πράσινες όσες θέλει ο καθείς
2 αβγά
1 κ. σ. ρίγανη
πιπέρι
1 φύλλο κουρού
λίγο ηλιόσπορο και ρίγανη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τις 3 ντομάτες, αφήνουμε να σουρώσουν.
Σ' ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια την φέτα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες στο μπολ.
Τις άλλες 2 ντομάτες τις κόβουμε ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μπολ καθώς και τη ρίγανη, πιπέρι, και ελιές.
Ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε το φύλλο να πιάσει και στα τοιχώματα του ταψιού και το ψήνουμε μόνο του, στους 200 βαθμούς, στην πάνω αντίσταση, για 25 λεπτά.
Το βγάζουμε, αδειάζουμε το μίγμα πάνω στο ψημένο φύλλο και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας από πάνω. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τις ντομάτες με λίγη ρίγανη και την πίτα με ηλιόσπορο.
Ψήνουμε για 30-40 ακόμα λεπτά, στην πάνω αντίσταση στους 200 βαθμούς ή όσο χρειάζεται για να πάρει χρώμα.

Tips και σχόλια:
Αυγά έβαλα μόνο δύο, επειδή δεν μου αρέσουν τα αυγά στις πίτες. Θα μπορούσα να μη βάλω και καθόλου, αλλά φοβήθηκα μην σκορπάει το μίγμα.

Οι ελιές και η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε, καλό θα είναι αν μην είναι λύσσα γιατί η πίτα θα βγει πολύ αλμυρή.

Το φύλλο το έψησα μόνο του, γιατί σε άλλη πίτα που κάνω με φύλλο, όταν το έψηνα μαζί με τα άλλα υλικά, μαλάκωνε από τα υγρά και έμενε άψητο από κάτω.

Πιστεύω ότι θα είναι εξίσου πεντανόστιμη και σαν κλειστή πίτα, με φύλλο από πάνω και με όλες τις ντομάτες μέσα.

Τους ηλιόσπορους τους πρόσθεσα για ομορφιά και νοστιμιά.

Παρόλο που στην κόρη μου δεν αρέσει η ντομάτα, έφαγε μια λουρίδα ταψιού και παρόλο που δεν αρέσουν στο γιο μου οι ελιές, έφαγε άλλη μία λουρίδα ταψιού. Από αυτό και μόνο, καταλαβαίνετε πόσο νόστιμη ήταν. Απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό, γεμάτο αντιοξειδωτικά, νοστιμότατο και υγιεινό!

Καλό μήνα να έχουμε!

update:
Ξέχασα. Το Λιλάκι μου χάρισε κι αυτό! Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω που έλεγαν παλιά στις αφιερώσεις...

Photobucket

Sunday, August 2, 2009

Για μπάνιο στο Γέρακα

Για μπάνιο σε μια από τις αγαπημένες μου παραλίες πήγαμε πριν λίγες μέρες, που είχαμε να πάμε πολύ καιρό. Η παραλία του Γέρακα, είναι προστατευόμενη παραλια λόγω της ωοτοκίας της χελώνας καρέττα-καρέττα. Είναι πανέμορφη, πολύ ρηχή και πεντακάθαρη. Μετά, φάγαμε στην 1η ταβέρνα που βρήκαμε ανεβαίνοντας από την παραλία, που δεν θυμάμαι πώς λεγόταν. Καλό φαγητό, πατάτες τηγανητές κανονικές και όχι προκάτ, καλές τιμές. Η ταβέρνα είχε μια πολύ αστεία επιγραφή επ' έξω: Φρέντο, καφέ, νερό, αναψυκτικά. Στην παραλία θα βρείτε μόνο χελωνάκια!!! Πολύ γέλασα μ' αυτό, γιατι πράγματι στην παραλία δεν υπάρχει ούτε νερό και πρέπει κανείς να ανεβεί όλη αυτή την ανηφόρα που βλέπετε στη φωτό για να πάρει κάτι. Ρίξτε μια βουτιά τώρα στο Γέρακα να δροσιστείτε!