Wednesday, March 14, 2018

Μπαμπάς χωρίς μαγιά

Η φίλη μου η Τάνια, μου στέλνει τη συνταγή της για μπαμπά, χωρίς μαγιά. Είναι ένας ελαφρύς και καθόλου λιγωτικός μπαμπάς. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και όλοι όσοι τον δοκίμασαν, μια και τον δοκιμάσαμε με συναδέλφους και δεν έμεινε τίποτα.


Γι' αυτό το λόγο, φωτογραφήθηκε μόνο ολόκληρος και κομμένος από το κινητό στη δουλειά :)
Δοκιμάστε τον και θα εκπλαγείτε από τη δροσιά του και την ανάλαφρη υφή του. Τάνια ευχαριστώ!



Μπαμπάς χωρίς μαγιά 
Υλικά για μικρή φόρμα
Για το κέικ
5 αυγά
1,5 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή γ.ο.χ. και 1  κ. γ. μπέκιν)
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουτί μόρφατ σαντιγί η ό,τι άλλο προτιμάτε
για το σιρόπι
2,5 ποτήρια νερό
2,5 ποτήρια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλα
χυμό από μισό λεμόνι
επιπλέον:
1 κ. σ. μαρμελάδα
λίγο λικέρ για να αραιώσουμε ελαφρώς τη μαρμελάδα
κερασάκια γλασέ ή ό,τι θέλετε για διακόσμηση


Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα (μπορείτε να το βάλετε σε μεγάλη, απλά θα βγει μικρό το κέικ).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι προσεχτικά λίγο-λίγο κοσκινισμένο!
Ρίχνουμε το υλικό στη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, φτιάχνουμε το σιρόπι.

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3-4 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό

Κόβουμε το μπαμπά στη μέση, ή λίγο πιο πάνω.
Σιροπιάζουμε καλά, το κάτω μέρος.
Γεμίζουμε πλούσια με σαντιγί.
Σιροπιάζουμε και το άλλο κομμάτι και το βάζουμε επάνω από τη σαντιγί σαν καπέλο (εγώ το σιρόπιασα πριν. Αν δυσκολεύεστε να το σιροπιάσετε και να το σηκώσετε, το σιροπιάζετε μετά).
Διαλύουμε μια κουταλιά μαρμελάδα με λίγο λικέρ και με το πινέλο γλασάρουμε το μπαμπά.
 Μετά κάνουμε ροζέτες και διακοσμούμε όπως θέλουμε.
Αν η φόρμα είναι μεγάλη, βάλτε μιάμιση δόση.




2 comments:

  1. Την ίδια συνταγή χρησιμοποιώ χρόνια, την εχω και στο μπλογκ όχι σαν μπαμπά αλλά σε Γλυκό ταψιού με την σαντιγί και μπόλικη καρύδα από επάνω. Δοκίμασε το Κική και έτσι ειδικά το καλοκαίρι είναι απίθανο κρύο από το ψυγείο!

    ReplyDelete