Sunday, December 3, 2017

Πώς να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικο δεντράκι με χωνάκι παγωτού

Μου αρέσουν πολύ τα βρώσιμα διακοσμητικά. Μπορείς να στολίσεις το σπίτι σου με αυτά και στο τέλος ...να τα φας! Μπορείς να τα φτιάξεις και να τα χαρίσεις επίσης.


Είναι μια ιδέα που είχα δει κάπου στο pinterest από παλιά. Ποτέ δεν μπορούσα να τα φτιάξω γιατί δεν αγόραζα έγκαιρα χωνάκια. Στη συνέχεια δεν έβρισκα και τελικά δεν τα έφτιαχνα. Φέτος φρόντισα να βρω έγκαιρα όμως, οπότε δείτε πώς μπορείτε να τα φτιάξετε.


Πώς να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικο δεντράκι με χωνάκι παγωτού
Υλικά
χωνάκια παγωτού (σχήμα πύραυλου)
ασπράδια αυγού ή παστεριωμένη σκόνη ασπραδιού που εγώ προτιμώ
άχνη ζάχαρη
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
κας κας, τρούφα, χρωματιστή τρούφα κλπ
βάσεις για τα δεντράκια σας (πιάτα, σκληρό χαρτόνι, δισκάκια μια χρήσεως μικρά)

Εκτέλεση
Κατ’ αρχήν αγοράζουμε χωνάκια :p Μη γελάτε, είναι δύσκολο να τα βρεις το χειμώνα. Πέρυσι δε βρήκα, φέτος όμως, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ που πάω καμιά φορά, φέρνει όλο το χειμώνα. Αν δεν βρίσκετε, πηγαίνετε σε ένα παγωτατζίδικο και ζητήστε να σας δώσουν/χαρίσουν/πουλήσουν. Στην ανάγκη ικετέψτε. Μετά απειλήστε. Οκ. Αστειεύομαι.

Αφού αποκτήστε τα πολυπόθητα χωνάκια, πιάστε δουλειά!

Φτιάχνουμε το γλάσο. Δεν ξέρω πόσα χωνάκια θα φτιάξετε, οπότε θα δώσω αναλογίες για ένα ασπράδι και εσείς κανονίζετε πόσες φορές θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε τη δόση.

Προσωπικά χρησιμοποιώ παστεριωμένη σκόνη για να είμαι ήσυχη αφού το ασπράδι μένει ωμό. Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, μπορείτε να βρείτε πια παστεριωμένο ασπράδι αυγού (φρέσκο, όχι σκόνη). Για τη σκόνη, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα με ύλες ζαχαροπλαστικής.

Θα χρειαστούμε ένα σφιχτό γλάσο. Αν το γλάσο σας τρέχει, δε θα κρατήσει το σχήμα του, ούτε θα μείνει στη θέση του. Το γλάσο σας θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτό. Θα καταλάβετε ότι είναι εντάξει, γιατί δεν θα χάσει το σχήμα του πχ αν το ανακατέψτε με ένα κουτάλι, θα αφήσει πίσω του τη ρότα του κουταλιού και δε θα γίνει πάλι λείο. Όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται με τη μαρέγκα όταν φτιάχνουμε.

Η αναλογία για ένα σφιχτό γλάσο είναι:
2 κ. γ. παστεριωμένη σκόνη αυγού
2 κ. σ. χλιαρό προς ζεστό νερό
1 κούπα σιταρισμένη άχνη ζάχαρη

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αυγό:
1 ασπράδι αυγού (κατά προτίμηση παστεριωμένου)
1 κούπα σιταρισμένη άχνη ζάχαρη

Στην πρώτη περίπτωση, σιτάρουμε την άχνη μαζί με τη σκόνη αυγού.
Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε αμέσως.

Στη δεύτερη περίπτωση, χτυπάμε το ασπράδι καλά και προσθέτουμε την άχνη.

Και στις 2 περιπτώσεις:
ΑΝ το γλάσο σας γίνει ΑΡΑΙΟ, απλά προσθέστε κι άλλη άχνη.
ΑΝ το γλάσο σας γίνει υπερβολικά ΣΦΙΧΤΟ, αραιώστε σιγά-σιγά με σταγόνες νερού.

Καλύτερα το γλάσο σας να είναι παραπάνω σφιχτό, παρά το αντίθετο. Μην ξεχνάτε ότι θα αραιώσει πάλι λίγο με το χρώμα που θα προσθέστε.

Προσθέτουμε χρώμα. Ανάλογα το είδος του χρώματος που θα προσθέστε (υγρό, τζελ κλπ) θα χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο. Βάλτε όσο χρώμα θέλετε εσείς. έτσι ώστε να έχετε την απόχρωση που θέλετε. Μην ξεχνάτε, ότι το χρώμα στο γλάσο, σκουραίνει καθώς στεγνώνει. Εγώ προτιμώ χρώμα σε τζελ/πάστα και όχι υγρό.

Τσεκάρουμε για τελευταία φορά την πυκνότητα του γλάσου μας μετά την προσθήκη του χρώματος.

Με την πίσω πλευρά από ένα κουταλάκι, περνάμε στην επιφάνεια των κώνων ένα λεπτό στρώμα γλάσου.

Προσθέτουμε στη βάση του κώνου γλάσο και το κολλάμε πάνω σε ένα δισκάκι/πιατάκι κλπ. Εγώ κράτησα άσπρο γλάσο για να ξεχωρίζει η βάση.
Αφήνουμε να στεγνώσει για λίγο αν έχουμε τη δυνατότητα. Είναι πιο εύκολο να δουλέψουμε μετά αν έχει στεγνώσει η κατασκευή μας. Αν θέλετε να στεγνώσει εντελώς, θα πρέπει να περάσουν πάνω από 2-3 ώρες.


Βάζουμε το υλικό σε κορνέ με μια μύτη που να θυμίζει αστέρι ή ό,τι σας αρέσει για να γίνουν τα κλαδιά του δέντρου.
Σχηματίζουμε ροζέτες ολόγυρα από το χωνάκι. Μην περιμένετε να τελειώστε για να το διακοσμήσετε, γιατί στεγνώνει γρήγορα η επιφάνεια και δεν θα κολλάνε τα κας κας αν είναι μικρά.


Αφού κάνουμε έναν-δύο γύρους ροζέτες, διακοσμούμε και συνεχίζουμε.Αφήνουμε να στεγνώσει καλά για αρκετές ώρες (ή καλύτερα όλη νύχτα) πριν το κλείσουμε σε σακουλάκι!


Το χωνάκι σας είναι ασφαλές να φαγωθεί, ακόμα και 2-3 εβδομάδες μετά.

1 comment:

  1. Φανταστικά Κική!!!
    Κι εύκολο φαίνεται.

    ReplyDelete