Wednesday, November 1, 2017

Δυναμωτικό πρωινό με βρώμη

Το πρωινό, είναι ένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας. Αν φυσικά έχεις συνηθίσει να παίρνεις πρωινό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που δεν μπορούν να βάλουν μπουκιά στο στόμα τους το πρωί. Και υπάρχουν και οι άλλοι που χρειάζονται ενέργεια για να πάρουν μπροστά.

Όλο αυτό, είναι μια συνήθεια. Πιστέψτε με. Αν ξεκινήσεις να τρως πρωινό, μετά, συνηθίζεις σ΄αυτόν τον τρόπο. Δεν είπαμε να φας λουκούλειο γεύμα, αλλά αυτό που θα σου δώσει ενέργεια για αρκετές ώρες.


Στα πλαίσια αυτά, το πρωινό μου συνήθως περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης ή τοστ ή κουλούρι Θεσσαλονίκης κλπ. Δεν μπορώ να φάω γιαούρτι το πρωί όμως με τίποτα.

Τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια κουβέντας με μια φίλη περί πρωινού, μου έδωσε ιδέα, την οποία υλοποίησα με διάφορους τρόπους.

Η βρώμη, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο πλούσιες σε στοιχεία τροφές. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, χαμηλώνει τη χοληστερίνη, εμποδίζει τη δημιουργία λιπιδίων στις αρτηρίες, έχει φυτικές ίνες, βιταμίνες, σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου, κλπ.

Ας φτιάξουμε μια κρέμα με βρώμη λοιπόν. Θα σας θυμίσει ρυζόγαλο. Είναι ευχάριστη, ελαφριά, θρεπτική και χορταστική.


Κρέμα πρωινού με βρώμη
Για ένα μπωλάκι, θα χρειαστούμε:
1 φλυτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών (3/4 δοσομετρικής κούπας)
4 κ. σ. νιφάδες βρώμης
1 κ. σ. cranberries ή σταφίδες
10 αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ. γ. μαύρη ζάχαρη ή ζαχαρίνη για μένα ή 1 κ. γ. μέλι

Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα να κάψει.
Μόλις κάψει, προσθέτουμε τις νιφάδες και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Σε 5 λεπτά το πολύ είναι έτοιμο.
Αφού πήξει, το βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε ό,τι θέλουμε από τα παραπάνω.
Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και απολαμβάνουμε ζεστό.

Tips: το δικό μου στη φωτογραφία είναι σκούρο. Μπορείτε να βάλετε ένα κ. γ. κακάο ή 1 κ. σ. χαρουπόσκονη (η οποία γλυκίζει κιόλας) καθώς βράζει.

Αν βάλετε ζάχαρη, τη βάζετε όσο βράζει ή μετά. Αν βάλετε μέλι, το βάζετε μετά.

Παρόλο που η βρώμη θεωρείται βαριά για το στομάχι, δεν με πείραξε καμία από τις φορές που την έφτιαξα, ούτε πρωί, ούτε βράδυ.

Μπορείτε να το φάτε για πρωινό, αλλά ακόμα και για βραδυνό. 

3 comments:

  1. παλιά δεν μου άρεσε η βρώμη.
    Αλλα τα τελευταια χρονια την τρώω.Κι ετσι ειναι πολυ ωραια.
    Εγω την κανω με μελι και κανελα, συνήθως το χειμώνα.

    Κακάο δεν ειχα σκεφτει να βάλω.. ωραια ιδεα ;)

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα! Τώρα κι εγώ την τρώω!

      Delete
    2. Κι εμένα! Τώρα κι εγώ την τρώω!

      Delete