Monday, November 28, 2016

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Τα Χριστούγεννα, ως παιδί που ήμουν, πέρα από διακοπές, δέντρο. φωτάκια, δώρα κλπ, σήμαινε και τη γιορτή του πατέρα. Αν για άλλους τα Χριστούγεννα σήμαιναν καθαριότητα σπιτιού, στόλισμα, παραδοσιακά γλυκά, εκκλησία, επισκέψεις, για μας σήμαιναν όλα αυτά ΣΥΝ απίστευτη κούραση της παραμονή, από την προετοιμασία για τα φαγητά της επόμενης μέρας.


Το μεσημέρι τρώγαμε οικογενειακά (άντε και καμιά γιαγιά μαζί), αλλά το βράδυ έτρωγαν όλοι όσοι θα έρχονταν επίσκεψη στο σπίτι. Έτσι είχαν συνήθεια παλιά οι δικοί μου.


Οπότε, την προηγούμενη μέρα αλλά και ανήμερα, έπεφτε πολύ μαγείρεμα.


Μέσα στα must της μάνας μου, ήταν οι λαχανοντολμάδες, που όλοι τους περίμεναν εναγωνίως για τη νοστιμάδα τους αλλά και για το πόσο τρυφεροί και απαλοί γίνονταν.

Ομολογώ, ότι όσα χρόνια είμαι στη Ζάκυνθο (διανύω τον 29ο χρόνο) δεν έφτιαξα ΠΟΤΕ. Ω ναι! Κατ΄αρχήν, όσο ζούσε η μάνα μου, έφτιαχνε αυτή τα Χριστούγεννα, οπότε γιατί να φτιάξω εγώ; :-p Μετά, στην κόρη μου δεν αρέσουν πολύ τα αυγολεμονάτα φαγητά, οπότε τα απέφευγα και τρίτον είναι μπελάς. Ε ναι. Αφού είναι! Μπελάς που αξίζει όμως. Πιστέψτε με!


Αν θα τους ξαναφτιάξω παρόλο που είναι μπελάς; Ναι. Θα τους ξαναφτιάξω και μάλιστα μέσα στα Χριστούγεννα :)


Η παρακάτω δόση είναι μεγάλη όπως βλέπετε. Φτιάξτε τους για φίλους, ή καταψύξτε τους ή κάντε τη μισή δόση ;) Εμείς φάγαμε, έστειλα πεσκέσι και κατέψυξα για το γιο και ξαναφάγαμε.


Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο
Υλικά για 30-35
1 λάχανο γύρω στα 2.5 κιλά (το δικό μου ήταν 2.200, αλλά καλό είναι να έχετε λίγο μεγαλύτερο για ασφάλεια)
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (παίρνω πάντα άπαχο)
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα
110 γρ. ρύζι (προτίμησα κίτρινο)
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο το λευκό μέρος τους και λίγο από το τρυφερό πράσινο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
χυμό 1 μικρού λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ζεματίσουμε το λάχανο, για να είναι μαλακό και να μπορούμε να το τυλίξουμε. Δύο τρόποι υπάρχουν.
1) Αφαιρούμε κωνικά το κοτσάνι του λάχανου. Το ζεματάμε ολόκληρο σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει για 10-20 λεπτά, τοποθετώντας το με το κοτσάνι προς τα κάτω. Το γυρίζουμε στα μισά και από την άλλη πλευρά. Τα φύλλα φεύγουν εύκολα στη συνέχεια. Αν στα κεντρικά φύλλα παρατηρήστε ότι δεν είναι αρκετά μαλακά, το ξαναβουτάτε για λίγα λεπτά ακόμα. Αφήστε το να κρυώσει λίγο για να μπορέσετε να δουλέψετε ή παγώστε το κάτω από τρεχούμενο νερό.


2) βγάζουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα ζεματάμε 2-3 μαζί στην κατσαρόλα σε νερό που βράζει. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει κίνδυνος να σας σχίζονται τα φύλλα καθώς τα βγάζετε από το λάχανο, ειδικά αν είστε άπειροι ή αν το λάχανο έχει πολύ σφιχτοδεμένα φύλλα.

Δοκίμασα και τους δύο τρόπους γιατί είχα μάθει από το σπίτι μου τον 2ο, αλλά την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω μόνο τον 1ο που είναι πιο εύκολος και λιγότερο χρονοβόρος. 

Αφού ζεματίσουμε το λάχανο, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια και ίνες που είναι δύσκολο να τυλιχτούν.

Φτιάχνουμε τη γέμιση (αυτό μπορεί να γίνει όσο βράζει το λάχανο).


Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και τα αυγά.


Πάνω σε καθαρή επιφάνεια στρώνουμε ένα φύλλο. Αν είναι πολύ μεγάλο, το χωρίζουμε στη μέση.


Τοποθετούμε μια κουταλιά σούπας (όχι τεράστια) μίγμα και τυλίγουμε.
Τυλίγουμε μια φορά κυλινδρικά και στη συνέχεια κλείνουμε τα πλαϊνά σαν φακελάκι. Ξανατυλίγουμε μέχρι να τυλιχτεί όλος ο κιμάς, χωρίς να φαίνεται καθόλου.


Βάζουμε στην άκρη τον ντολμά, με την πλευρά που κλείσαμε και τελειώσαμε από κάτω.
Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα φύλλα.



Αν κάποια είναι μικρά ή κομμένα, ενώνουμε δύο μαζί για να σχηματίσουμε ένα φύλλο.
Τα σκληρά κεντρικά κομμάτια που βγάζουμε από τα φύλλα, καθώς και κάποια φύλλα αν έχουν περισσέψει, τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα τα βράσουμε.


Από πάνω, τοποθετούμε με τη σειρά, κοντά-κοντά τους ντολμάδες, με την κλεισμένη μεριά από κάτω. Πρέπει να είναι κοντά-κοντά και όχι αραιά, για να μην ανοίξουν με το βράσιμο.


Τα βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε νερό ίσα να τους καλύπτει.
Από πάνω, τοποθετούμε ένα πιάτο αναποδογυρισμένο. Παρόλο που δεν το είχα ξανακάνει, αυτή τη φορά το έκανα, από φόβο μη μου διαλυθούν. Το πιάτο βοηθάει να παραμείνουν στη θέση τους και να μην ανοίξουν, όπως και έγινε. Βγήκαν όλοι ακέραιοι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου. Δεν χρησιμοποίησα χύτρα ταχύτητας αυτή τη φορά για να μην διαλυθούν, αλλά είμαι σίγουρη ότι μια χαρά θα γίνονταν.
Αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια προσθέτουμε νερό. Σε μένα δεν χρειάστηκε. Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγο νερό.
Όταν τελειώσει το βράσιμο, αφήνουμε να ηρεμήσει και να μην υπάρχει βρασμός, αλλά όχι να κρυώσει, προκειμένου να ρίξουμε το αυγό και να μην κόψει, αλλά να μην μείνει και ωμό.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Δεν χρειάζεται να είναι σφιχτό το χτύπημα των αυγών μας. Μπορούμε να τα χτυπήσουμε μαζί και να ρίξουμε μετά το χυμό λεμονιού, αλλά εγώ προτίμησα το γνωστό τρόπο γιατί μας αρέσει.
Χτυπάμε τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Πρέπει να μεταγγίσουμε το ζουμί των λαχανοντολμάδων, στο μπωλ που χτυπήσαμε τα αυγά. Αν μεταγγίζετε όλο το ζουμί στα φαγητά που αυγοκόβετε στο μπωλ με τα αυγά, είναι εγγύηση ότι δεν πρόκειται να κόψουν!
Γέρνετε προσεκτικά την κατσαρόλα για να πάρετε το ζουμί. Καλό είναι να σας βοηθήσει κάποιος, ώστε να μη χρειαστεί να βγάλετε το πιάτο. Εγώ φώναξα τις ειδικές δυνάμεις (βλέπε άντρα).
Καθώς έριχνε το ζουμί στο μπωλ με τα αυγά, εγώ ανακάτευα με το χτυπητήρι του μίξερ (ή με ένα σύρμα).
Αφού ανακατευτούν όλα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα για να πάει παντού και τη βάζουμε σε μάτι που δεν είναι ζεστό.
Οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι. Σερβίρουμε ζεστούς.


Μπορείτε αν θέλετε να μην τους αυγοκόψετε. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να τους ξαναζεστάνετε όταν θελήσετε. Με το αυγό, είναι πιο δύσκολο να ξαναζεσταθούν επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει, αλλά όχι ακατόρθωτος (χαμηλή θερμοκρασία, φούρνος, μικροκύματα).

Είναι ένα φαγητό χρονοβόρο και μπελαλίδικο, που αξίζει όμως κάθε λεπτό της ενασχόλησης με αυτό! Σίγουρα δεν είναι για κάθε μέρα ή συχνά, όμως θα το ξανακάνω σίγουρα σύντομα!


8 comments:

  1. Νομίζω ξέχασες να αναφέρεις τον κιμά. Πόσο βάζουμε ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή είμαι κι εγώ! Ευχαριστώ! Μισό κιλό!

      Delete
  2. Πω πω ρε Κική!!! Επικό φαγητό!!! Επικό είναι η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό και στο λέω με όλο μου το είναι!!! Τρελαίνομαι για όλους τους ντολμάδες. Μαρουλοντολμάδες (που έφτιαχνε η γιαγιά μου), ντολμάδες με αμπελόφυλλα αλλά κυρίως για λαχανοντολμάδες!!!! Η γλύκα του λάχανου δεν υπάρχει σε αυτό το φαγητό!!!

    Να ΄σαι καλά που μας το θύμησες!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Μύρισε εδώ ο ντολμάς λέμε!!!
    Με αυγολέμονο είναι οι αγαπημένοι μου. Χειμωνιάτικο φαγάκι.
    Αχχ...

    ReplyDelete
  4. Πόση ώρα τους βράζουμε στη χύτρα;


    ReplyDelete
    Replies
    1. Βράσε τα για 20 λεπτά και βλέπεις.

      Delete
  5. Συγχαρητήρια τέλειοι!!!
    Να ρωτήσω μπορούμε να τους φτιάξουμε το προηγούμενο βράδυ, να τους βάλουμε στο ψυγείο με την κατσαρόλα και να μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι μπορείς! Επίσης μπορείς να τους φτιάξεις και να κάνεις το αυγολέμονο την επόμενη.

      Delete