Sunday, October 16, 2016

Μπαστουνάκια ψωμιού με ελιές και χυμό πορτοκαλιού - Bread sticks with olives and orange juice

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού και διατροφής σήμερα. Φέτος κλείνουν δέκα χρόνια από τότε που η γερμανίδα μπλόγκερ Zorra-Kochtopf ξεκίνησε αυτό το event και κάθε χρονιά, την ίδια μέρα, εκατοντάδες μπλόγκερς από όλο τον κόσμο ψήνουμε ψωμιά ή κάτι σχετικό με ζύμη, προκειμένου να τιμήσουμε αυτή τη μέρα. 


Με τις μέρες αφιερωμένες σε κάτι δεν τα πάω και πολύ καλά, αλλά ειδικά σε αυτή, έχω μια αδυναμία. Κάτι το βιβλίο που έγραψα ειδικά αφιερωμένο στα ψωμιά και τις ζύμες και το αγαπώ πολύ, κάτι που θεωρώ μεγάλο προσόν να μπορείς να έχεις τα απαραίτητα αγαθά στο τραπέζι σου καθημερινά, ξεχωρίζω αυτή τη μέρα που είναι αφιερωμένη όχι μόνο στο ψωμί αλλά και στη διατροφή γενικότερα.


Πέρυσι λόγω προβλημάτων δεν πήρα μέρος. Το πήρα χαμπάρι αφού είχε περάσει η μέρα. Υπήρχαν κάποια προβλήματα, που με έκαναν να ξεχαστώ εντελώς. Φέτος, είχα ανοιχτή μόνιμα τη σελίδα προκειμένου να θυμάμαι ότι ΠΡΕΠΕΙ να προλάβω να φτιάξω κάτι! Χαχα! Φέτος με κυνηγούσε η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Χτες βράδυ όμως, έφτιαξα επιτέλους το ψωμάκι μου. Απλό, εύκολο μα πεντανόστιμο.


Ο χυμός πορτοκαλιού, του δίνει άρωμα και ελαφρά φρουτένια γεύση. Είναι πολύ απαλό και αφράτο και αξίζει να το δοκιμάσετε. Μην βαρεθείτε να κάνετε τα δύο φουσκώματα. Τα 2 φουσκώματα κάνουν τα ψωμιά ακόμα πιο ωραία και αφράτα!
Έτσι όπως είναι, τα μπαστουνάκια θυμίζουν μικρές μπαγκέτες. Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε περισσότερα κομμάτια, να τα κάνετε πολύ λεπτά και να έχετε το σνακ σας στη δουλειά, ή στο σχολείο.


Μπαστουνάκια ψωμιού με ελιές και χυμό πορτοκαλιού
Υλικά για 4
220 γρ. αλεύρι δυνατό (έτυχε να έχω αλεύρι για τσουρέκι στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε τέτοιο ή αλεύρι για ψωμί)
1 κ. γ. μαγιά ξηρή
λίγο παραπάνω από 1/4 κούπας ζεστό νερό
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κ. γ.  ζάχαρη
½ κ. γ. αλάτι
1 ½ κ. σ. ελαιόλαδο
60 γρ. καθαρισμένες και κομμένες ελιές (40 περίπου μετρίου μεγέθους ελιές)


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη τις ελιές και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το ζεστό νερό με τη σειρά αυτή.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν λείπει νερό, προσθέτουμε λίγο νερό.


Πασπαλίζουμε εξωτερικά το ζυμαράκι με αλεύρι και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον να φουσκώσει για μισή ώρα.


Μετά από μισή ώρα, πατάμε να ξεφουσκώσει η ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε 4 μέρη.
Πλάθουμε μακρόστενα μπαστουνάκια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος.


Αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι για μισή ώρα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα πάνω κάτω.

Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα κόψουμε (αν αντέξουμε)

  



World bread day today and we participate at  Zorra's-Kochtopf  blog event. Since 2006, hundrends of bloggers participate at this event in order to celebrate world's bread day and nutrition day! Here is my loaf for this year. Soft bread sticks with orange juice and olives.


Bread sticks with olives and orange juice
Ingredients
1 ½  cup bread flour (220 gr)
1  teaspoon dry yeast
a little over than ¼ cup hot water
¼  cup orange juice
1/2 teaspoon salt
1 tsp sugar
1 ½ table spoon olive oil
60 gr. cup pitted, chopped olives (almost 40 medium sized olives)


Instructions
Combine the flour, yeast, sugar, salt and olives in a bowl.
Stir olive oil, orange juice and hot water in the bowl.
Kneed for 5 minutes. Sprinkle a bit more flour or add 1-2 tbs water if needed.


Let the dough rest for ½ an hour in a warm place.


Punch the dough down, then transfer to a parchment-lined baking sheet. Devide the dough in 4 pieces. 
Use your hands to shape into 4 thin loafs. Dust the loafs with flour. 


Allow to rise for another ½ an hour in a warm place.


Preheat the oven to 180 C.
Bake at 180 for 15-20 minutes, or until golden brown.


Let cool completely on a wire rack before slicing.




5 comments:

  1. ψωμάκι και πάλι ψωμάκι,ζει χωρίς ψωμί ο άνθρωπος;

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κικίτσα, καλή εβδομάδα!Υπέροχα τα ψωμάκια σου!!! Πολλά φιλιά :)

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Κική!! Την τίμησες την παγκόσμια μέρα ψωμιού και με το παραπάνω. Τρελαίνομαι για ελιόψωμα και εσύ τα έφτιαξες υπέροχα. Μου θύμησαν και λίγο ψωμάκια τσιαπάτα. Πολύ ωραία έγιναν! Μπράβο!

    ReplyDelete
  4. Ωραία μπαστουνάκια.
    Φαίνονται πολύ ωράια στο φούσκωμα... τα ζήλεψα.
    Και του χρόνου να γιορτάσεις πάλι την παγκόσμια μερα ψωμιού ;)

    Φιλιααα

    ReplyDelete
  5. Great combo! Sounds and looks delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2016!

    ReplyDelete