Monday, October 24, 2016

Σεκέρ παρέ

Οι γιορτές ξεκινούν όπου να' ναι με πρώτη του Αγίου Δημητρίου. Πάντα αυτή είχα στο μυαλό μου σαν ξεκίνημα των γιορτών του χειμώνα. Ποιο χειμώνα δηλαδή που ακόμα με κοντομάνικα είμαστε τέτοια εποχή. Τέλος πάντων, με αφορμή αυτή τη γιορτή, σας γράφω τη συνταγή που μου έδωσε η αγαπημένη φίλη μου Τάνια, που είναι καλομαγείρισσα που ζει στη Θεσσαλονίκη. Τα σεκέρ παρέ τα ερωτεύτηκα όταν τα έφαγα στην Ξάνθη. Τα έφτιαξα δύο φορές με μικροαλλαγές. Διαβάστε οπωσδήποτε όλη τη συνταγή και τα tips πριν τα φτιάξετε!


Σεκέρ παρέ
Υλικά για 35 περίπου
450-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
2 αυγά μεγάλα
100 γρ. σιμιγδάλο χοντρό
100 γρ. άχνη ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο φρέσκο ή αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου*
1 κ. γ. baking powder
2 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού
αμύγδαλα ασπρισμένα, όσα και τα σεκέρ παρέ
για το σιρόπι3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
το χυμό μισού λεμονιού


Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου) και ζυμώνουμε. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Ξεκινάμε με 400 γρ. αλεύρι και προσθέτουμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή ζύμη*
Αντί να ζυμώσουμε με τα χέρια, μπορούμε να ζυμώσουμε με μίξερ.
Αφήνουμε τη ζύμη 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο επίσης για να πλαστεί πιο εύκολα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170 βαθμούς με αέρα.
Παίρνουμε ποσότητα ζύμης σαν καρύδι και πλάθουμε μπαλάκια.
Κάνουμε λακκουβίτσα με το δάχτυλό μας και βάζουμε ένα αμύγδαλο ασπρισμένο.
Μπορούμε να τα κάνουμε στρογγυλά ή σαν μελομακάρονα μακρουλά και χαραγμένα με πηρούνι.
Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί με χαρτί ψησίματος, όχι κολλητά.




Ψήνουμε για 30-40 λεπτά (εμένα μου πήραν 30), μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί και τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Τα αφήνουμε μερικές ώρες να ρουφήξουν όσο χρειάζονται.


Απολαμβάνουμε…

Tips:
Τα σεκέρ παρέ τα έκανα 2 φορές. Η συνταγή έλεγε 600 γρ. αλεύρι και ξεκίνησα με 500 που ήταν ήδη πολύ. Η ποσότητα που θα πάρουν σε αλεύρι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την υγρασία, την ποιότητα του αλευριού, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κλπ. Τη 2η φορά έβαλα μόνο 450 και έγιναν τέλεια. Με 500 γρ. αλεύρι, δεν φούσκωσαν αρκετά και δεν ήπιαν αρκετό σιρόπι.

Την πρώτη φορά έβαλα βούτυρο καλό (λιωμένο πρόβειο βούτυρο που βάζουμε στους κουραμπιέδες) και τη δεύτερη αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και τα δύο. Ήταν εξίσου καλά και τα δύο.


Μπορείτε αντί να ζυμώσετε με το χέρι, να ζυμώσετε με μίξερ. Αυτό έκανα και τις δύο φορές. Μόνο στο τέλος ζύμωσα με το χέρι για να έχω αίσθηση της ζύμης.

Προσπαθήστε να έχετε όλη τη ζύμη σε 2 ταψιά, έτσι ώστε να σιροπιαστούν όλα μαζί στη συνέχεια.

Στην Ξάνθη μου είπαν ότι συνοδεύονται πολύ ωραία με παγωτό καϊμάκι!

ΟΙ γάτες μου κοντεύουν να γίνουν μόνιμα guests στις φωτογραφίες μου :-p


Καλή εβδομάδα!

5 comments:

  1. Ωραιότατα σιροπιαστά μπισκοτάκια!Καλημέρα Κικίτσα και περιφερόμενες ψιψίνες, καλή εβδομάδα,φιλάκια :)

    ReplyDelete
  2. teleia!!! mallon kai h gata sou tha ta timisei opos axizoun!!!

    ReplyDelete
  3. αμαν...αμαν!!!
    Τι ωραία που είναι. Εντάξει κι αυτό με το παγωτό καϊμάκι..τέλειο!!
    Με αναγκάζεις τώρα να τα φτιάξω...;).

    Οι γάτες θα ζητήσουν συνεργασία στο τέλος και συμβόλαιο ..χιχι

    ReplyDelete
  4. Πρέπει να 'ναι τέλεια,θα φτιάξω και εγώ οπωσδήποτε

    ReplyDelete
  5. Αυτά τα σεκέρ παρέ τα είχα φτιάξει πριν πολλά πολλά χρόνια, δεν θυμάμαι με ποια συνταγή, και έκτοτε ποτέ ξανά!! Αλλά τα σκεφτόμουν συνέχεια τα άτιμα γιατί είναι πολύ νόστιμα!! Εεεε τώρα μετά απο αυτό δεν νομίζω να αντέξω για πολύ!!
    Φιλιάαααα

    ReplyDelete