Monday, February 22, 2016

Τηγανίτες με λαχανικά

Πέρυσι τέτοια εποχή είχα βάλει συνταγή για τηγανίτες γλυκιές. Η βασική ζύμη είναι σχεδόν άγλυκη, οπότε, στη συνέχεια, μπορούμε να τις κάνουμε γλυκές ή αλμυρές. 



Πριν λίγες μέρες όμως, τις έκανα με λαχανικά. Η βασική συνταγή είναι ίδια. Το μόνο που έκανα, είναι ότι διπλασίασα τη ζύμη εξαρχής γιατί ήθελα μεγάλες τηγανίτες για κύριο γεύμα. Επίσης χρειάστηκε να αραιώσω με περισσότερο γιαούρτι και γάλα το μείγμα μου αυτή τη φορά. Ίσως επειδή δεν είχα αραιό γιαούρτι αλλά πυκνό και χρειαζόταν αραίωση. 



Το μείγμα σας θα πρέπει να είναι πυκνό, όχι νερουλό και να απλώνεται μονομιάς, αλλά όχι και μείγμα για...σοβάντισμα. Μπορείτε να βοηθάτε με το κουτάλι καθώς σιγοψήνεται και να του δίνετε το επιθυμητό σχήμα. 



Λαχανικά μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε, ή ό,τι σας βρίσκεται στο σπίτι. Εγώ είχα μανιτάρια και πιπεριά. Μπορείτε να βάλετε μυρωδικά, κρεμμυδάκι φρέσκο και γενικά ό,τι σας αρέσει. Τώρα που τα γράφω τις φαντάζομαι με μήλο! Να ένα καλό επόμενο πρότζεκτ!


Tηγανίτες με λαχανικά
Υλικά για 10-12 μεγάλες
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γ. baking powder
2 μεγάλα αυγά 
130 γρ. γάλα
4 κ. σ. αραιό γιαούρτι
1 κ. γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1-2 κόκκινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
3 μέτρια μανιτάρια αγαρικά πολύ ψιλοκομμένα
2 κλαράκια μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φύλλα)  ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο για τηγάνισμα



Εκτέλεση

Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μπέκιν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι ή σύρμα, έτσι ώστε να έχουμε ένα πυκνό και βελούδινο χυλό. Αν ο χυλός είναι πυκνός, αραιώστε τον με γιαούρτι ή γάλα. Χρειάστηκε να αραιώσω τον δικό μου αρκετά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο λάδι, ίσα να έχει ο πάτος του. Δεν χρειάζεται να κολυμπάνε οι τηγανίτες! 
Όταν κάψει καλά (στο 12 με διαβάθμιση 1-12), ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας από το μίγμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 9. Αν θέλουμε μικρές τηγανίτες βάζουμε κουταλιές σούπας. Αν θέλουμε μεγάλες, μισή κουτάλα αρκεί. Μπορείτε να βάζετε 2 μεγάλες κουταλιές και να διαμορφώνετε το σχήμα της σιγά-σιγά με τη βοήθεια του κουταλιού.
Αφήνουμε ένα-δύο λεπτά να πάρουν χρωματάκι και με τη βοήθεια μια σπάτουλας και ενός πηρουνιού, γυρίζουμε τις τηγανίτες. Μόλις τις γυρίσετε, κάνουνε το χαρακτηριστικό φούσκωμα.
Αν το λάδι μας τελειώσει, προσθέτουμε πάντα λίγο. Μπορούμε εναλλακτικά να αλείφουμε με βούτυρο με τη βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας.
Συνεχίζουμε έτσι για όλες τις τηγανίτες. Όσες βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να πάρει το λάδι. Θα δείτε ότι ελάχιστο βγάζει, γιατί δεν κολυμπάνε στο λάδι κατά το τηγάνισμα. Αυτή τη φορά δεν τις έβαλα σε χαρτί. Δεν χρειάστηκε. Δεν έβγαζαν καθόλου λάδι.



Τρώγονται ευχάριστα ζεστές αλλά και κρύες!
Καλή εβδομάδα!

8 comments:

  1. τι ωραίες που είναι και σίγουρα πεντανόστιμες!!!

    ReplyDelete
  2. Το μήλο είναι πολύ καλή ιδέα, επιβεβαιώνω! Το φτιάχνω συχνά με άλλη σύσταση χυλού από το δικό σου που θα δοκιμαστεί γιατί μου άρεσε πολύ!

    ReplyDelete
  3. Πολυ ωραιες για πρωινο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  4. Μου τρεχουν τα σαλια! Τηγανιτες να 'ναι και οπως και να 'ναι!! Μιας κι εβαλες λαχανικα πολυ ωραια δεν ψιλοκοβουμε και λιγο μπεικο μεσα....ετσι για τη μπυριτσα μας; χαχαχαχα
    Περα απο την πλακα οι τηγανιτες σου Κικη μου ειναι φανταστικες και οι φωτογραφιες σου ξελιγωτικες!! :)

    ReplyDelete
  5. Φτιάχνω τηγανίτες για τα εγγόνια μου όπως έφτιαχνα παλιότερα για τα παιδιά μου. Ωστόσο το λίγο λάδι στο τηγάνι δεν βοηθάει, γιατί το πίνουν με τη μία. Φταίει κάτι στο μίγμα μου νομίζεις;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γραψε μου τι ακριβώς βάζεις

      Delete
  6. Τηγανίτες με λαχανικά εκτός απο όμορφες και εύκολη λύση για ένα γρήγορο πιάτο.

    ReplyDelete
  7. Kι εγώ τις φαντάζομαι με μήλο (τί ψέματα να πω???) ;)
    Αλλά και αυτές με τα λαχανικά πολύ πολύ ωραίες.

    ReplyDelete