Monday, November 16, 2015

Γλυκοπατάτες με μυρωδικά στον φούρνο

Έχω την εντύπωση ότι γλυκοπατάτες δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Κι αν έχω, είναι τόσο πίσω στο χρόνο που δεν το θυμάμαι. Για κάποιο λόγο όμως είμαι σίγουρη ότι (θα) μου αρέσουν. Όλο λέω να αγοράσω και όλο για κάποιο λόγο το αναβάλλω. Όλα αυτά μέχρι προχτές. Αγοράζω 2 μεγάλες γλυκοπατάτες. Ωραία. Και τώρα τι τις κάνουμε; Χμμμ...Πουρέ; Όχι πουρέ. Άλλη φορά. Αφού τις φτιάχνω για πρώτη φορά, ας τις κάνω ψητές να συνοδέψουν τις τσιπούρες μας.


Ρωτάω Μαρία και Αγγελική να μου λύσουν 1-2 απορίες πριν ξεκινήσω. Τώρα μπορώ να ξεκινήσω. Απλές, ψητές γλυκοπατάτες με μυρωδικά, για να καταλάβω τη γεύση τους, που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω (μα σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ αν τις έχω φάει και πού. Είναι τόσο γνώριμες στη μνήμη μου)!



Γλυκοπατάτες με μυρωδικά στον φούρνο
Υλικά
1 κιλό γλυκοπατάτες (2 μεγάλες)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι με μυρωδικά* (αν δεν έχετε προσθέστε λίγο από τα παρακάτω ή ό,τι έχετε από αυτά: μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο, δεντρολίβανο, ρίγανη


Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες. (Με το καθάρισμα αποκαλύπτεται η πορτοκαλί σάρκα της που μου θυμίζει κολοκύθα. Β καροτένιο. Καλά πάμε. Ελπίζω να είναι και πιο νόστιμες από κολοκύθα!)
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλους κύβους.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε τις πατάτες πάνω στη λαδόκολα (στο ταψί).
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι με μυρωδικά. Έβαλα έξτρα θυμάρι παρόλο που είχε.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακές οι γλυκοπατάτες μας. Τα τελευταία λεπτά, γύρισα τον φούρνο στο γκριλ για να πάρουν χρωματάκι.

Για το αλάτισμα, χρησιμοποίησα αλάτι Μεσολογγίου της οικογενειακής επιχείρησης Φλώρος, δώρο της ανιψιάς μου. Αφήστε αγαπητοί τα αλάτια Ιμαλαΐων και υποστηρίξτε ΚΑΙ τις ελληνικές μικροεπιχειρήσεις. Έχετε φάει ντομάτα καλοκαιρινή με αφράλα (αλάτι από τα βράχια) ή αφρίνα; Το αλατάκι που μαζεύουν από τα βράχια στη θάλασσα, δεν συγκρίνεται και αφήστε τις μόδες! ;-)


Οι γλυκοπατάτες ήταν κάτι παραπάνω από καλές. Ήταν πεντανόστιμες. Τόσο νόστιμες, που το απόγευμα που πήγα για ψώνια, ξαναγόρασα! Συνόδεψαν τέλεια την τσιπούρα μας! Αν δεν έχετε φάει, δοκιμάστε τις!

Καλή και ήρεμη για όλο τον κόσμο εβδομάδα εύχομαι!

6 comments:

  1. Ωραίο φαγάκι!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ReplyDelete
  2. Kαλημέρα Κική :)
    Εγώ τις τρώω τις γλυκοπατάτες και γενικά θυμάμαι τις φορές που τις τρώω (χιχι)
    Αγαπώ και τωρα τις γιορτές τις αγοράζω όπου βρω...Και ψητές με κανονικές πατάτες τις έχω φτιάξει. Είναι απίθανες.
    Ψηφίζω αλατάκι θαλασσινό και ντόπιο!!

    Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα τις δοκιμάσω με πολλούς τρόπους! ;-)

      Delete
  3. Δοκιμάστε και τις ελληνικές γλυκοπατάτες (κυρίως Νάξου),που έχουν λευκή σάρκα και η γεύση τους παραπέμπει σε κάστανο,είναι ιδανικές για να συνοδεύουν κρέας,αλλά και ως επιδόρπιο στη γλυκιά τους εκδοχή,με βούτυρο,μέλι και κανέλα (βόμβα θερμίδων,αλλά αξίζει :-)) !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα τις δοκιμάσω αν τις βρω! Πεθαίνω για γευση κάστανο! Ευχαριστώ!

      Delete