Thursday, April 23, 2015

Μάφινς κολοκυθιού

Τις 2 τελευταίες φορές που έκανα τραπέζι, δοκίμασα μια συνταγή που βρήκα για μάφινς κολοκυθιού, γιατί ήθελα κάτι για συνοδευτικό. Η συνταγή είναι ευέλικτη και μπορείτε να της προσθαφαιρείτε κάθε φορά υλικά, ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε. Η συνταγή τροποποιήθηκε ελαφρώς προς τα γούστα μου και φυσικά προς ένα πιο light αποτέλεσμα, γιατί με τίποτα δεν θα έβαζα 2 κούπες τυρί. Οκ, μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά 2 κούπες τυράκι για 12 μάφινς είναι πολύ για μένα.

 
Την πρώτη φορά, δοκίμασα να βάλω πιο γλυκό τυρί σε σχέση με τη 2η. Αν χρησιμοποιήσετε πιο γλυκό τυρί (λιγότερο αλμυρό δηλαδή), θα θέλει λίγο παραπάνω αλατάκι. Δοκιμάστε το μίγμα και πράξτε αναλόγως. Τη 2η φορά, επειδή ήταν για το Πασχαλιάτικο τραπέζι μου, μπήκαν μέσα υλικά ζακυνθινά: ντόπιο λαδοτύρι και χοιρομέρι ζακυνθινό και έγιναν τέλεια! Δοκιμάστε τα και θα σας αρέσουν. Είμαι σίγουρη!


Μάφινς κολοκυθιού
συνταγή τροποποιημένη από εδώ
Υλικά για 12 μάφινς
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. baking powder
3/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
μια τσιμπιά αλάτι (ή δοκιμάστε στο τέλος αφού έχετε προσθέσει όλα τα υλικά)
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού και ελφρώς στυμμένο
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
3/4 κούπας γάλα (χρησιμοποίησα χαμηλών λιπαρών)
50 γρ. (ή παραπάνω) έμενταλ ή λαδοτύρι ή όποιο τυρί σας αρέσει
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
Τρίβουμε το κολοκύθι και το στύβουμε ελαφρώς να βγάλει τα περιττά υγρά.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέκιν, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκουβίτσα και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο (εγώ το ανακατεύω συνήθως εκεί στη λακκουβίτσα), το γάλα, το κολοκύθι,  και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και το τυρί και λίγο πιπέρι, ενώ δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μέσα στο ταψί για μάφινς βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια ή ακόμα καλύτερα, κόβουμε χαρτί ψησίματος σε τετράγωνα χαρτάκια. Δίνουν πολύ ωραία εμφάνιση για τραπέζι έτσι.
Παίρνουμε ένα χαρτάκι και το στρώνουμε μέσα στην τρύπα του ταψιού. Ήταν πολύ βολικό που έστρωνα το χαρτί με τη βοήθεια ενός ποτηριού "σωλήνα ". Έβαζα το χαρτί, το κρατούσα και με το ποτήρι το πατούσα να μπει μέσα και έτσι του έδινα σχήμα.


Βάζουμε μιάμιση κουταλιά σε κάθε μάφιν. Αν μείνει υλικό το μοιράζουμε κι αυτό.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.


Σερβίρουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα. Τα σερβίρουμε είτε με τα χαρτάκια τους είτε χωρίς. 



8 comments:

  1. Καλημέρα Κική!!Τέλεια φαίνονται τά μάφινς σου!!
    Θά τά δοκιμάσω!!Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία τα κολοκυθομαφινάκια! Και η ιδέα με το χαρτί... τέλεια!

    ReplyDelete
  3. Ωραία και μπαίνουμε στην εποχή του κολοκυθιού σιγά - σιγά! Νομίζω πως και το μπλε τυρί θα τους πηγαίνει. Ωραίο αυτό με το χαρτί, και πρακτικό -δεν λερώνεις το ταψί, αλλά και εμφανίσιμο!

    ReplyDelete
  4. Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε σύντομα!Μου αρέσει πολύ το κολοκύθι!

    ReplyDelete
  5. Φαίνονται υπέροχα!
    Οι ζύμες που έχουν μέσα κολοκυθάκι, κολοκύθα, πατάτα πουρέ γίνονται πολύ ζουμερά κεράκια- ψωμάκια μαφίας κλπ όταν ψηθούν!
    Η ιδέα με το χαρτί οικονομική από πολλές πλευρές!

    ReplyDelete
  6. Νόστιμη ιδέα για κάθε στιγμή... για τον μπουφέ, το τραπέζι αλλά και για το σχολικό ή εργασιακό σνακ!
    Η ζακυνθινή βερσιόν με ενθουσίασε!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Ωραία από την αρχή μέχρι το τέλος, τέλεια παρουσίαση, και φαντάζομαι πολλή νοστιμιά!
    Καλό Σ/Κ.

    ReplyDelete
  8. Μου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση....
    Γιατί βρε άκαρδη δεν έβαλες 2 κουπες τυρί??? :)
    Τέλεια αφράτα, φουσκωτά... αν ειχα κολοκυθι θα τα έκανα...

    Φιλιαααα

    ReplyDelete