Thursday, September 12, 2013

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Κάθε ξεκίνημα εποχής, περιλαμβάνει πολλές δουλειές, είτε στην κουζίνα είτε εκτός. Αυτό τον καιρό εδώ, φρούτα εποχής χρειάζονται φροντίδα για να έχουμε μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κλπ για το χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά είναι δώρα καλοδεχούμενα. Σταφύλια για γλυκό, σταφίδα για παξιμάδια κλπ, μούστος για πετιμέζι, δαμάσκηνα για γλυκό, κομπόστα, λικέρ, σάλτσα για ψητά και μαρμελάδα. 'Ολα θέλουν χρόνο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι πολύτιμος.
Πρόσφατα "τρυγίσαμε" τη δαμασκηνιά της φίλης μας της Μαρίας. Μοιραστήκαμε τα δαμασκηνάκια 4 φίλες και άρχισε η δουλειά. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι μία από τις νοστιμότερες που υπάρχουν. Πέρα από τα ωφέλη της, είναι μια από τις ιδανικότερες για τσιζκέικ. Αν βρείτε δαμάσκηνα δοκιμάστε τη!




Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Υλικά
1 κιλό δαμάσκηνα
½ κιλό ζάχαρη
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού


Εκτέλεση
Πλένουμε και τεμαχίζουμε τα δαμάσκηνα σε κομμάτια.
Αφήνουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη για 2 ώρες.
Βράζουμε τα δαμάσκηνα με το νερό και τη ζάχαρη για 15-20 λεπτά (ανάλογα πόσο ώριμα είναι τα φρούτα).
Κλείνουμε τη φωτιά, περνάμε από το μούλτι ή πίμερ τη μαρμελάδα και την ξαναβάζουμε στο ζεστό μάτι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την επόμενη μέρα αν χρειάζεται την ξαναδένουμε (συνήθως δεν χρειάζεται. Τη λιώνω και την φυλάω την ίδια μέρα. Αν δεν έχει δέσει, συνεχίζω όπως παρακάτω).
Ανοίγουμε πάλι τη φωτιά, βράζουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και φυλάμε σε βάζα όπως είναι ζεστή.
Τα αναποδογυρίζουμε για να σφραγίσουν και να μην χρειάζονται ψυγείο.

14 comments:

  1. Αγαπημένη μαρμελάδα για μένα που μου αρέσουν τα..ξυνούτσικα!Καλημέρα γλυκιά μου φίλη, δεν σε ξεχνώ ποτέ.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κική!
    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει τύχει να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη μαρμελάδα.
    Έχει φοβερό χρώμα πάντως και λαμβάνοντας υπόψη τη γέυση του φρούτου πρέπει πράγματι να είναι ότι πρέπει για cheesecakes.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. καλημερα!!καταπληκτικη φαινεται..

    ReplyDelete
  4. Tί χρώμα είναι αυτό!!!!Ωραία η μαρμελάδα σου,Κική!!
    Καλό απόγευμα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το χρώμα που κάνει το δαμάσκηνο σε μαρμελάδα, γλυκό και λικέρ, είναι το κάτι άλλο!

      Delete
  5. Πραγματικά από τις καλύτερες! Και έχει και πολλές χρήσεις!

    ReplyDelete
  6. Είχα μια δαμασκηνιά στον κήπο η οποία όμως ξεράθηκε. Θυμάμαι την υπέροχη μαρμελάδα που έφτιαχνα, (όπως την περιγράφεις)!!!!
    Φυτέψαμε μια καινούργια αλλά είναι ακόμα μικρή!
    Καλό ξημέρωμα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εύχομαι να πάει καλά αυτή!

      Delete
  7. Εξαιρετική και σε γεύση και σε χρώμα!! και όπως λέει και η φίλη Βαγγελιώ, δίνει πολλές δυνατότητες χρήσεις.

    Καλημέρα και έρχεται και ΣΚ ...

    ReplyDelete
  8. Τι δαμασκινα εβαλες..τις βανιλιες?μπορω ν βαλω τετοια...?

    ReplyDelete
  9. Τα μακρόστενα δαμάσκηνα αλλά μπορείς να βάλεις και βανίλιες! Γίνονται τέλειες!

    ReplyDelete