Tuesday, March 19, 2013

Μαύρα φασόλια στο φούρνο με πράσο και λουκάνικο

Μετά από ένα τριήμερο που θύμιζε περισσότερο χειμώνα παρά άνοιξη, να 'μαστε πάλι στην καθημερινότητά μας.
Μεταξύ του να τα χώσω για πολλά από αυτά που είδα και έζησα (σχετικά με το ανθρώπινο είδος) το πσκ ή να συνεχίσω απτόητη τις μαγειρικές μου αναζητήσεις, θα προτιμήσω το δεύτερο...


Η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκίνησε και μαζί της ξεκινάει η μεγαλύτερη και αυστηρότερη νηστεία. Καλή δύναμη σε όσους την κρατήσουν.

Τα όσπρια στη νηστεία δίνουν και παίρνουν, αφού είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ειδικά αν συνδυάζονται με δημητριακά (ρύζι πχ). Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγειρεύονται εύκολα και με πολλούς τρόπους και αποτελούν μια φτηνή λύση στο τραπέζι μας παρά τα πλούσια οφέλη που προσφέρουν στη διατροφή μας και κατ' επέκταση στην υγεία μας.

Τα μαύρα φασόλια δεν τα είχα δοκιμάσει μέχρι πέρυσι. Από τότε όμως τα φτιάχνω συχνά. Ο παρακάτω τρόπος είναι μια εναλλακτική λύση αντί για τους συνηθισμένους γίγαντες στο φούρνο. Αν νηστεύετε, μην προσθέστε το λουκάνικο. Τα πράσα ταιριάζουν τέλεια και το αποτέλεσμα είναι άκρως γευστικό!


Μαύρα φασόλια στο φούρνο με πράσο και λουκάνικα 
Υλικά 
300 γρ. μαύρα φασόλια (γίγαντες)
2 λουκάνικα της αρεσκείας σας, κομμένα σε χοντρές φέτες
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες ή ψιλοκομμένα
1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο ή όσο βάζετε στα όσπρια
1 κ. σ. κόκκους ροζ πιπεριού (δεν καίει)
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
αλάτι αρωματικό ή απλό
πιπέρι μαύρο
ζεστό νερό
χυμό ενός λεμονιού


Εκτέλεση 
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε χωρίς αλάτι, με το νερό που μούλιασαν σε χύτρα για 20-25 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά, ανοίγουμε τη χύτρα μόλις ηρεμήσει, τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μέτριο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προτιμήστε την κάτω αντίσταση, για να γίνει πιο γρήγορα το φαγητό. Στην περίπτωση αυτή, θα ακουμπήσετε το ταψί στον πάτο του φούρνου.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το πράσο και το κόβουμε κατά μήκος μέχρι κάτω και μετά σε φέτες. Το προσθέτουμε στα φασόλια.
Προσθέτουμε και την πιπεριά, πλυμένη και κομμένη σε κύβους.
Βάζουμε και τα λουκάνικα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Την πρώτη φορά προτίμησα λευκό λουκάνικο τύπου βουρστ γιατί αυτό είχα στην κατάψυξη (στις φωτό), αλλά το έχω φτιάξει και με χωριάτικο λουκάνικο και ήταν τέλειο και με τους δύο τρόπους.
Επιπλέον βάζουμε τα ροζ πιπέρια (τα οποία δεν καίνε), αλατοπίπερο (προτίμησα αρωματικό αλάτι), την πάστα ντομάτας, το λάδι και ζεστό νερό σχεδόν να τα καλύπτει. (Στις φωτογραφίες ίσως διακρίνετε και σουσάμι. Πρόσθεσα και λίγο από ένα μίγμα για σαλάτα, που περιέχει σουσάμι, ροζ πιπέρι, δεντρολίβανο κλπ).
Ψήνουμε για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και οι πιπεριές.
Τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Καλή Σαρακοστή!

22 comments:

  1. Ωραιότατο φαγητό, μια χαρά θα είναι και χωρίς λουκάνικα!
    Τα φασόλια αυτά τα έχω δει αλλά δεν τα έχω μαγειρέψει ακόμα. Είναι αυτά που τα λένε -αν δεν κάνω λάθος- και ελέφαντες?
    Καλή επάνοδο Κική και καλή συνέχεια με ή χωρίς νηστεία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελέφαντες λένε συνήθως τους λευκούς γίγαντες. Αυτά τα λένε συνήθως έγχρωμους γίγαντες και είναι Πρεσπών.
      Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  2. Σούπερ γουάου φαγάκι, θα βγάλω το λουκάνικο γιατί με θερίζει στο στομάχι, αλλά τα υπόλοιπα είναι πολύ του γούστου μου!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α κι εσείς είστε του στομαχιού; χαχα! Πάντως παραδόξως δεν μας έπεσαν βαριά!

      Delete
  3. Deli,δεν τα ξέρω αυτά τα φασόλια,άλλωστε πού να τα βρω εδώ.
    Σίγουρα ξεχωριστή η νοστιμιά σου και καλά έκανες,που ασχολήθηκες με το φαγητό!
    Καλή σαρακοστή,κι ας μη νηστεύουμε-φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εδώ τα βρίσκω στο μπαχαρτζίδικο αλλά έχουν και τα μεγάλα σμ. Να σου στείλω;
      Επίσης!

      Delete
  4. Δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα φασόλια, αν και νομίζω ότι τα είχα δει σε κάποιο σούπερ μάρκετ και τώρα προσπαθώ να θυμηθώ σε ποιο!
    Θα συμφωνήσω με την Έφη και χωρίς το λουκάνικο υπέροχα θα είναι!
    Νομίζω εκτός από χυμό θα έβαζα και λίγο ξύσμα λεμονιού!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα έχει γνωστό μεγάλο σμ.
      Και ξύσμα, γιατί όχι;
      :-)

      Delete
  5. Έχω δοκιμάσει τα συγκεκριμένα φασόλια και είμαι σίγουρη ότι η εκδοχή που μας προτείνεις είναι πεντανόστιμη! Πολύ ωραίος ο συνδυασμός με το πράσο και το λουκάνικο δίνει έξτρα γεύση! Θα πάρω μια μερίδα! ;-)
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  6. Πολύ γευστικό φαντάζει το αποτέλεσμα! Τα έχεις δοκιμάσει και με απλά φασόλια ή γίγαντες; Λέω να τα κάνω έτσι γιατί δε νομίζω να βρω μαύρα. Τέλος, έχω την εξής απορία: γιατί βράζουμε τα φασόλια στο νερό που μούλιαζαν; Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε!
      Δεν πετάμε το νερό που μούλιασαν, γιατί μαζί με αυτό φεύγουν και υδατοδιαλυτές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά :-)
      Όχι δεν το έχω κάνει με γίγαντες, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι εξίσου νόστιμο.

      Delete
    2. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Θα δοκιμάσω τη συνταγή με τους απλούς γίγαντες και θα επιστρέψω με εντυπώσεις!

      Delete
    3. Παρακαλώ! Αναμένω!

      Delete
  7. Καλημέρα Κική!!Καλή Σαρακοστή!!Πολύ νόστιμη η συνταγή σου!!Θα κοιτάξω μήπως βρώ τά μαύρα φασόλια!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης!
      Δες σε μεγάλα σμ!

      Delete
  8. Τα φασόλια αυτά δεν τα έχω δοκιμάσει.. τα έχω στα υπόψη μαζί με την κόκκινη φακή.

    Πολύ ωραίο φαγάκι. Με ή χωρίς λουκάνικο το ίδιο νόστιμο είναι.

    Καλή Σαρακοστή

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασέ τα και τα δύο. Είναι πολύ νόστιμα!
      Επίσης!

      Delete
  9. Μιαμ μιαμ μιαμ!
    Καλή Σαρακοστή Κική μου με τη λαχταριστή συνταγή σου. Τέλεια γεύση τα μαύρα φασόλια. Έλα βολτούλα από το σπιτάκι μου να πάρεις βραβειάκι.....http://mammy-on-line.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7605.html

    ReplyDelete
  10. Κική μου πολύ νόστιμη φαίνεται η συνταγή σου, θα τη δοκιμάσω!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete