Friday, June 15, 2012

Μαρμελάδα βερύκοκο

Η μαρμελάδα βερύκοκο είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες μαρμελάδες του καλοκαιριού! Η μοναδική γεύση του φρούτου αλλά και το χρώμα του, την κάνουν αγαπητή σχεδόν από όλους. Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα βερύκοκο και πάντα από φρούτα που μου χαρίζουν φίλοι. Είναι εύκολη, είναι νόστιμη, είναι υγιεινή!



Μαρμελάδα βερύκοκο
Υλικά
1 κιλό ώριμα και γερά βερύκοκα
500 γρ. ζάχαρη



Εκτέλεση
Πλένουμε τα βερύκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια (δεν αφαιρούμε τα φλούδια).
Τα κουκούτσια από βερύκοκα, τα φυλάμε αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο (ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν).
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη, με την κομμένη πλευρά να κοιτάζει επάνω κατά προτίμηση.
Αφήνουμε 2-3 ώρες τα βερύκοκα με τη ζάχαρη, μέχρι να σιροπιάσουν.Προσοχή. Τα βερύκοκα θα πρέπει να ζουμιάσουν, αλλά όχι να πλέουν σε πολύ σιρόπι. Διαβάστε παρακάτω στο tip.
Αν τα βερύκοκα δεν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα αφήσουμε όλη νύχτα.
Αν όμως είναι πολύ ώριμα, 1-3 ώρες είναι αρκετές.
Βράζουμε τα βερύκοκα σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Χρονομετράμε, αφού πάρουν βράση τα φρούτα.
Ξαφρίζουμε όση ώρα βράζουν και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, λιώνουμε όσο θέλουμε τα βερύκοκα με μίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι (ή σε μπλεντεράκι) και αφήνουμε τη μαρμελάδα στο σβησμένο μάτι της κουζίνας. Να θυμάστε, ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας, φαίνεται αφού κρυώσει.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή, γιατί η λιωμένη μαρμελάδα κολλάει.
Φυλάμε όπως είναι ζεστή, σε καθαρά βάζα και αναποδογυρίζουμε να σφραγίσουν.



Tip: Μην αφήσετε να σιροπιάσουν πολύ τα φρούτα με τη ζάχαρη, γιατί μετά, θα χρειάζεται πολλή ώρα βράσιμο για να εξατμιστούν τα υγρά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα, βράστε σε χαμηλή φωτιά (στο 1 με ένδειξη στο μάτι από 1 έως 3) για 10-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περίσσιο νερό στη μαρμελάδα σας. Μην βράσετε σε δυνατή φωτιά αφού έχετε λιώσει τα φρούτα, γιατί είναι εύκολο να πιάσει η μαρμελάδα, αλλά και να σκουρύνει.


Ξαναγράφω τις οδηγίες για μαρμελάδες, αφού ισχύουν για όλες και συχνά με ρωτάτε με email απορίες.

Οδηγίες για τις μαρμελάδες: 
Να θυμάστε ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται αφού έχει κρυώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.

Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά.

Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει και καραμελώσει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.

Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.

Αρνούμαι να γράψω το βερύκοκο με γιώτα, όπως και πολλές άλλες λέξεις...Εσείς;
Άντε βρε! Καλό πσκ και καλό βόλι!

42 comments:

  1. Πολύ καλή η μαρμελάδα σου Κική μου,εμάς φέτος το δέντρο μας ωρίμασε πολύ γρήγορα τους καρπούς του και λόγο το ότι είναι πολύ ψηλό δεν τα προλάβαμε,πέφτανε και σάπιζαν αμέσως.Έτσι μας έμεινε μόνο η χαρά.Καλό σ/κ να περάσεις!!!!

    ReplyDelete
  2. Ένας φίλος μου είπε οτι μαρτυράμε την ηλικία μας γράφοντας με τον παλιό τρόπο!!! Υπέροχη μαρμελάδα, πάνω σε φρέσκο ψωμάκι....χειμώνα καλοκαίρι!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Σωστός ο φίλος, αλλά δεν πειράζει! Ας τη μαρτυράμε έτσι!

      Delete
  3. Από τις πιο ωραίες μαρμελάδες, αγαπημένη από όλους στην οικογένεια. Απαραίτητη η παρασκευή της κάθε χρόνο. Η χαρά της φέτας ψωμιού με βούτυρο!! Να δεις τι χαρά κάνουμε εμείς όταν τα τρώμε όλα μαζί (ψωμάκι-βούτυρο-μαρμελάδα βερίκοκο), στο πρωινό μας!!!! Ωραίο το χρώμα της!!
    Κική και του χρόνου με υγεία, να ξαναφτιάξεις αυτή την ωραία μαρμελάδα!!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρήνη εγώ πάλι, σπάνια βάζω βούτυρο με μέλι ή μαρμελάδα. Προτιμώ σκέτα στο ψωμάκι!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  4. Πάω να τη συνεχίσω, είναι η δεύτερη φορά φέτος ίσως υπάρξει και συνέχεια. Δεν έχω δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο ίσως στην επόμενη.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θυμάσαι που σου έλεγα ότι την κάνω διαφορετικά από εσένα; :-)

      Delete
  5. Εφτιαξα, έφτιαξα, έφτιαξα προχθες!
    Η καλύτερη μαρμελάδα απ' όλες είναι νομίζω η μαρμελάδα βερίκοκο!
    (Το βερίκοκο το συνήθισα πια με γιώτα, χα χα χαα! Οπως και το φιστίκι!)
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και του χρόνου!
      Εγώ πάλι αρνούμαι!

      Delete
  6. Καταπληκτική η μαρμρλάδα σου!Απο τις πιο αγαπημένες μου!

    ReplyDelete
  7. Πες μου ότι οι ετικέτες στα βαζάκια δεν είναι photoshop και υποκλίνομαι.

    ReplyDelete
  8. Χαχαχα! Όχι λοιπόν. Δεν είναι photoshop, aλλά μην βιάζεσαι να υποκλιθείς! Μου τις έφτιαξε ένας γραφίστας. Όταν τέλειωσαν, τις φωτογράφισα και τώρα τις τυπώνω μόνη μου ;-)

    ReplyDelete
  9. Λαχταριστή η μαρμελάδα σου Κικίτσα μου. Πριν από λίγο έσβησα και εγώ το μάτι της κουζίνας από τη δεύτερη δόση, η πρώτη εκτός ενός βάζου πηγε για διανομή. Και το χρώμα της υπέροχο!

    Με Υ πάντα Κική μου, κι εγώ έτσι σκέφτομαι και νευριάζω όταν βλέπω τις λεξεις παραποιημένες...τι να πεις?

    Φιλιά, καλό ΣΚ και καλό βόλι-καλή φώτιση, ότι θες !

    ReplyDelete
  10. Κική μου, καλώς σε βρήκα στο ωραίο σου blog! Κι εγώ νωρίτερα έκανα την μαρμελάδα μου από τα βερύκοκα του κήπου μου. Στην δεύτερη δόση μάλιστα έβαλα και αρμπαρόριζα και μοσχοβολάει η κουζίνα !!!
    Πάντα έγραφα κι εγώ το βερύκοκο με Υ και θυμόμουν ότι "τον καιρό εκείνον το παλιό..." η λέξη έπαιρνε και διπλό Κ. Η ώρα είναι 3.30 το πρωί κι εγώ μόλις άνοιξα το παλιό λεξικό της θείας μου (του 1934!!!)για να το τσεκάρω ! Με μεγάλη μου έκπληξη βλέπω ότι είναι γραμμένο "βερίκοκκον" !!!!! Είναι δυνατόν να γραφόταν παλιά με Ι και μετά εμείς το μάθαμε με Υ ?????? χαχαχα !!!!
    Σου εύχομαι ένα καλό Σαββατοκύριακο...να δούμε τί θα μας ξημερώσει η Δευτέρα...??!!
    Φιλιά !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε!
      Βερίκκοκον; Με ι και 2 κ; Κουφό!
      Καλή εβδομάδα!

      Delete
  11. Τι νοικοκυρά είμαι εγώ, δεν ξέρω!!
    Μαρμελάδες δεν γνωρίζω να φτιάχνω, ούτε γλυκά του κουταλιού, ούτε τουρσιά, ουουφφ!
    Αγχώθηκα.
    Η συγκεκριμένη μαρμελάδα πάντως είναι η αγαπημένη μου!
    Εύγε σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φτιάχνεις τόσα άλλα υπέροχα πράγματα όμως! Οπότε, μην ανησυχείς καθόλου!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  12. Αγαπημένη μαρμελάδα, με υπέροχη γεύση και ζωηρό χρώμα!!
    Πάντα με κάνει να σκέφτομαι πάστα φλόρα βέβαια :)
    Φιλάκια Κική μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως η πάστα φλώρα γίνεται τέλεια με μαρμελάδα βερύκοκο!
      Φιλιά!

      Delete
  13. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα βερύκοκο αλλά κάθε χρόνο λέω να την φτιάξω. Ελπίζω φέτος να τα καταφέρω. Ίσως ακολουθήσω τη συνταγή σου. Φαίνεται πολύ ωραία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φτιάξε! Είναι από τις καλύτερες!

      Delete
  14. Η αγαπημένη μου μαρμελάδα.. Μου αρέσει πολύ το χρώμα της.
    Σου έγινε πολύ ωραία Κική.
    Και ο τρόπος που την κάνεις είναι διαφορετικός.
    Καλοφάγωτη η μαρμελάδα βερύκοκο (κι εγώ αρνούμαι να το γράψω με γιώτα :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Κικη,εκανα και εγω μαρμελαδα απο τα βερικοκα που μου εδωσε η Marie Anne απο τον κηπο της.Εγω βαζω και λιγη βανιλια μεσα στην μαρμελαδα,σε περιμενω παλι να βολταρης στο καινουργιο μου μπλογκ.Φιλια στην Ζακυνθουλα μας!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολλοί βάζουν βανίλια ή αρμπαρόριζα, αλλά εγώ την προτιμώ με το δικό της άρωμα.
      Η Ζάκυνθος σε χαιρετά!

      Delete
  16. Την εχω βαλει και βραζει!

    ReplyDelete
  17. Πολύ ωραία συνταγή! απλή και κατανοητή και για μας τους νέους στο χώρο της μαρμελάδας...
    και το βερύκοκο είναι όντως με Υ, είναι θέμα αρμονίας!
    Αντώνης

    ReplyDelete
  18. Συγχαρητήρια για την συνταγή,το ύφος,την ορθογραφία.. Ξεκινάω..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Καλή επιτυχία!

      Delete

  19. Μπραβο, την εφτιαξα.ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ ΚΗ!!!!! Ευχαριστω.

    Βερικκοκεα-κκοκο αλλα και Βερυκκοκο!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete

  20. ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΒΕΡΙΚΚΟΚΕΑ-ΒΕΡΙΚΚΟΚΟ ΚΑΙ ΒΕΡΥΚΚΟΚΟ !!!!!!!

    ΝΤΑΣΙΑ.

    ReplyDelete
  21. Κική μου σου χρωστάω ευγνωμοσύνη γιατί με έμαθες να φτιάχνω σπιτικό ψωμί με το υπέροχο βιβλίο ψωμιά και ζύμες .Κάθε πρωί η προετοιμασία του μου παίρνει 3 λεπτά ακριβώς. Οποτε τα σπιτικά ψωμάκια μου με αυτή την υπέροχη μαρμελάδα θα είναι τέλεια γιά πρωινό.Εχω μιά υπέροχη κερκυραική συνταγή γιά μαρμελάδα σύκο .Θα την μοιραστώ μαζί σου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης γιά το υπέροχο αυτό βιβλίο σου (ινβοχ) Α προσφατα έφτιαξα και τα ρολάκια με κανέλλα και τρελλαθήκαμε .........

    ReplyDelete
  22. πανος σημαίνει (Μαρίνα Γιατρά)

    ReplyDelete
  23. Πολύ χαίρομαι που έχεις μάθει τόσα από μένα :-) Περιμένω τη συνταγή!

    ReplyDelete
  24. Πολύ ωραία η μαρμελάδα βερύκοκο! Εμένα Πέρυσι μου κόλλησε κατά λάθος και κάηκε λίγο. Ηταν η πιο ωραία μαρμελάδα που έχω φάει! Με γεύση καραμέλα. Θα προσπαθήσω να την "κάψω" και φέτος.

    ReplyDelete