Monday, July 13, 2009

Καθάρισμα κερασιών και βύσσινου

Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού (εκτός από το σύκο), θα απαντήσω αμέσως το κεράσι και κατ΄ επέκταση και το βύσσινο. Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι τη μάνα μου να φτιάχνει με τα κιλά το βύσσινο και τη βυσσινάδα. Κεράσι δεν φτιάχναμε. Δεν το συνηθίζαμε τότε.
Για να καθαρίσουμε το βύσσινο, εφοδιαζόμασταν με φουρκέτες που παίρναμε από τη γιαγιά μου. Δεν υπήρχε κι άλλος τρόπος! "Προσέξτε μην πιτσιλιστείτε! Βάφει!" Φώναζε η μάνα μου. Πραγματικά, μετά το τέλος της διαδικασίας, καθαρίζαμε τζάτζαλα, νεροχύτη και τοίχο από το κατακόκκινο υγρό...

Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά πράγματα άλλαξαν αλλά ένα έμεινε σταθερό: το παίδεμα για να καθαρίσεις κεράσια και βύσσινο. Γι αυτό, στα χρόνια που πέρασαν, άρχισαν να εμφανίζονται εργαλεία που θα έκαναν εύκολο το καθάρισμά τους.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, καθάριζα τα κεράσια και το βύσσινο παραδοσιακά με φουρκέτα. Πριν λίγα χρόνια, βρήκα στο σμ ένα εργαλείο χειροκίνητο που έκανε τη ζωή μου ευκολότερη. Το αρνητικό που έχει είναι ότι πιτσιλάει και ότι πιάνεται το χέρι σου αν καθαρίσεις μεγάλη ποσότητα (όπου μεγάλη ποσότητα, μιλάω για 1 κιλό. Φανταστείτε αν θες να καθαρίσεις 4-5 κιλά...). Παρόλα αυτά, κάνεις τη δουλειά σου.

Πριν 2 χρόνια, που είχα πάει στη Νέλλη στη Γερμανία, εκεί που γυρνούσαμε στα μαγαζιά με κουζινικά, έπεσε το μάτι μου σ' αυτό το μηχάνημα. Χειροκίνητο κι αυτό, αλλά καμία σχέση με το προηγούμενο. Ο σχεδιασμός του, επιτρέπει τον καθαρισμό μεγάλης ποσότητας φρούτου σε πολύ λίγο χρόνο. Το μηχάνημα αναγράφει ότι καθαρίζει 12 κιλά κεράσια την ώρα. Εγώ θεωρώ το νούμερο υπερβολικό, αλλά όντως καθαρίζει πολύ γρήγορα το κάθε κιλό. Φέτος, καθάρισα κοντά στα 10 κιλά κεράσια και βύσσινα με αυτό το μηχάνημα, ταχύτατα και ακούραστα. Πιο πολλή ώρα μου έπαιρνε να πλύνω και να βγάλω τα κοτσάνια από τα κεράσια και τα βύσσινα, παρά να βγάλω τα κουκούτσια. Επίσης, δεν γέμιζα τον κόσμο πιτσιλιές ιδιαίτερα. Αν μάλιστα κάνει κανείς τη διαδικασία μέσα στο νεροχύτη, τα ατυχήματα μειώνονται σημαντικά.

Τα θετικά τα είπα. Να πω και τα αρνητικά. Σαν αρνητικά σημεία μπορώ να πω μόνο τα εξής: Καθώς χτυπάς το έμβολο για να βγάλει το κουκούτσι από το κεράσι ή βύσσινο, το κουκούτσι περνάει στον κάδο και το φρούτο περνάει εκτός κάδου. Πολλές φορές, επειδή το φρούτο έχει σφιχτή σχέση με το κουκούτσι, το κουκούτσι ναι μεν βγαίνει, αλλά δεν αποκολλιέται εντελώς από το φρούτο. Έτσι, περνάει εκτός κάδου με το κουκούτσι να κρέμεται, πράγμα που σημαίνει ότι μετά, πρέπει να ξεδιαλέξεις ένα-ένα τα φρουτάκια για να απομακρύνεις όποιο κουκούτσι απέμεινε. Παρόλο όμως που συμβαίνει αυτό και πάλι, κάνει πολύ πιο γρήγορα τη διαδικασία από το να τα καθαρίσεις με το χέρι. Οπότε για μένα, πρακτικά δεν είναι αρνητικό. Εξάλλου, δεν συμβαίνει με όλα τα φρούτα αλλά σε ένα μικρό ποσοστό.
Το άλλο που μπορεί κανείς να πει σαν αρνητικό είναι ότι, αν τα φρούτα που έχουμε διαλέξει δεν είναι γερά, επειδή το έμβολο κάνει διαμπερές άνοιγμα στο φρούτο, ενδέχεται με το βράσιμο κάποια από αυτά να λιώσουν. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο αν τα φρούτα δεν είναι γερά και σφιχτά.

Γενικά, το μηχανηματάκι με έχει σώσει. Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να καθαρίσω 10 κιλά φρούτα με το χέρι και είναι ο λόγος που στο παρελθόν έφτιαχνα λίγο από το καθένα. Τώρα δεν το σκέφτομαι καθόλου. Το μηχάνημα το έχω δει να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, τόσο στην ίδια μάρκα που το πήρα εγώ, όσο και σε άλλη.
Αν κάποιος το πάρει ή το έχει, προτείνω να μην γεμίζει τη λεκανίτσα με φρούτα, αλλά να τα κρατάει στο χέρι του και να τα ρίχνει ένα-ένα ή δύο-δύο. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση που κολλήσει το μηχάνημα (καμιά φορά κολλάει ένα κεράσι στο έμβολο), δεν χρειάζεται να αδειάζει κανείς όλη τη λεκανίτσα για να διορθώσει το πρόβλημα.

Ελπίζω να σας κατατόπισα αρκετά! Καλή εβδομάδα!

11 comments:

  1. Το πρώτο εργαλειάκι, το απλό έχω κι εγώ, αλλά δεν .... το σκέφτομαι καν να καθαρίσω 10 κιλά κεράσια.
    Το δεύτερο κάπου το είχε πάρει το μάτι μου παλιά, πρέπει να είναι πολύ βολικό!
    Καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  2. καλημερα και κλαη εβδομαδα, αυτην ακριβως τη συζητηση ειχα με την φιλη της μαμας μου, το Σαββατο το βραδυ η οποια επεμενε πως σαν το παραμανακι-φουρκετα δεν υπαρχει τιποτα αλλο, γιατι, λεει τρυπιεται κι απο κατω και λιωνει ,εκεινη οπως καταλαβαινεις χρησιμοποιει τον παραδοσιακο τροπο , αλλα τα γλυκα της ομολογω πως ειναι εξαιρετικα, πηρα κι εγω ενα εργαλειο αυτον τον ξεκουκουτσοτη , κι ειναι αρκετα εξυπηρετικος, αι στο καλο πρεπει να κανουμε τη ζωη μας πιο ευκολη πια, μια χαρα ειναι και τα γλυκα με μια τρυπα παραπανω ...

    ReplyDelete
  3. Αααα, ωραίο το μηχανηματάκι.
    Μπράβο Κικίτσα μου, με πήγες πολλά χρόνια πίσω που κάναμε κοκκινόμαυρο νύχι από το πάλεμα με τη φουρκέτα, μιας και τα γάντια δεν τα μπορούσα
    :-)
    Λικεράκι έφτιαξες;

    Και του χρόνου!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  4. α, εξαιρετική εφεύρεσις!

    Οχι τίποτα άλλο, έφτιαξα ήδη γλυκό κεράσι και έχει πάρει και το βύσσινο σειρά...
    Αυτό το λάρτζ το μαραφέτι το ξεκούραστο, υφίσταται και στο Ελλάντα;

    ReplyDelete
  5. Κική μου, εγώ βλέποντας τον κόπο της βυσσινιάς μου να δέσει τον καρπό και την μάχη που δίνω με τα πουλιά του κήπου ποιος θα προλάβει τα γινομένα βύσσινα, δεν θέλω πολλές τρύπες στο γλυκό μου! Έτσι το κάνω με την φουρκέτα! Αν και κάθε χρόνο ορκίζομαι ότι τον επόμενο θα χρησιμοποιήσω το μηχάνημα που το έχω στο συρτάρι... Αυτό όμως το εξελιγμένο με έβαλε σε σκέψεις... Τι μάρκα είναι? Πρώτη φορά το βλέπω

    ReplyDelete
  6. Εξαιρετικά τα γλυκάκια σου Κική, αλλά στο πιατάκι με το κουταλάκι και το δροσερό νεράκι :)
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  7. Deli,μόνο εσύ θα μπορούσες να ανακαλύψεις κι αυτό το γκατζετάκι!Εγώ έχω μείνει σε κάτι παρόμοιο της πρώτης φωτογραφίας,αλλά φέτος τεμπέλιασα και δεν έφτιαξα.Πρώτη φορά το βλέπω,να μας ενημερώσεις,πού το πουλάνε εδώ και τη μάρκα του-θα σωθούμε.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Είσαι πραγματική θεά..δεν ξέρεις πόσο καιρό έψαχνα για μηχάνημα ξεκουκουτσιάσματος..γιατί ως τώρα έκανα το βύσσινο με το χέρι..! Ευχαριστώ για τη πληροφορία..

    ReplyDelete
  9. Έλενα, καλό είναι το 1ο αλλά για λίγη ποσότητα όπως λες!

    Άσπα, σίγουρα με τη φουρκέτα είναι καλύτερα γιατί δεν το τρυπάει πέρα πέρα. Αλλά αν τα φρούτα είναι γερά και σφριγηλά, δεν πειράζει. Θα σας βάλω φωτό να τα δείτε!

    Γλαρένια, έφτιαξα, έφτιαξα! Ευχαριστώ!

    Μαγισσούλι ναι. Υπάρχει κι εδώ και σε 2 διαφορετικές μάρκες μάλιστα.

    Αγγελική, επειδή το βυσσινάκι μου τράβηξε μια ταλαιπωρία μια και το έφερα από την Αθήνα, ομολογώ, ότι ένα μέρος το καθάρισα με το μηχάνημα και άλλο ένα με φουρκέτα. Τώρα να σου πω ότι δεν έχει διαφορά; Το μηχάνημα που έχω εγώ είναι Λάιφχάιτ, αλλά το είδα και σε άλλη μάρκα σε γνωστη αλυσίδα κουζινικών τώρα που ήμουν στην Αθήνα.

    Γιώργο θα στα βάλω σε φωτό για βίρτσουαλ κέρασμα!

    Ελένη θα στα πω με μέιλ για να μην κάνουμε και διαφήμιση! ;-)

    Μαρίνα, είναι βολικό, πίστεψέ με. Προχτές, καθαρίσαμε 3 κιλά βύσσινο με μια φίλη μου σε 10 λεπτάκια!

    ReplyDelete
  10. Κι εγώ το κλασσικό έχω, δεν είχα ξαναδεί κάτι ανάλογο. Να υποθέσω ότι το βρίσκουμε στα δύο γνωστά καταστήματα με τέτοια είδη?

    ReplyDelete
  11. Ρένα, το ένα μαγαζί είναι το "μαγαζί που μαγειρεύει". Το άλλο δεν ξέρω ποιο εννοείς.

    ReplyDelete