Wednesday, June 3, 2009

Κάθε πότε αλλάζετε πετσέτες στην κουζίνα σας;

Είμαι στην κουζίνα και μαγειρεύω. Πλένω τα χέρια μου συχνά, έστω και με νερό μόνο, γιατί θέλω ό,τι πιάνω να το πιάνω με καθαρά χέρια. Και επειδή δεν μου αρέσει να μένει το νερό πάνω μου, σκουπίζομαι συνέχεια στις πετσέτες κουζίνας-κοινώς ποτηρόπανα. Αποτέλεσμα είναι να γίνονται μούσκεμα μέχρι το μεσημέρι. Συνήθως στην κουζίνας μου υπάρχουν ταυτόχρονα 2-3 πετσέτες τις οποίες αλλάζω κάθε 1-2 μέρες. Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Κάθε πότε αλλάζετε τις πετσέτες σας;

Το υγρό τους περιβάλλον, είναι το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Μια πετσέτα που πιάνουμε αφού έχουμε πιάσει ωμό κρέας, μια πετσέτα με την οποία σκουπίσαμε αυγά, μια πετσέτα με την οποία σκουπίσαμε τον πάγκο της κουζίνας, είναι μια πετσέτα γεμάτη μικρόβια που η υγρασία κι η ζέστη της κουζίνας τα βοηθούν να αναπαραχθούν. Μην αρκείστε στο να αφήνετε τις πετσέτες σας να στεγνώνουν για να τις ξαναχρησιμοποιήσετε. Το καλύτερο είναι να στεγνώνουν και να τις αλλάζουμε συχνά. Καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και άλλαγμα συχνό.

Για να δω λοιπόν...Κάθε πότε αλλάζετε εσείς πετσέτες;

25 comments:

  1. Εχω κι εγω αυτη την συνηθεια με τα χερια μου που ειναι μονιμως μεσα στα νερα, αλλά παλιά τα σκουπιζα με πετσετα οπως λες κι εσυ.
    Τωρα εδω και λιγο καιρο βρηκα στο ΙΚΕΑ ενα πακετο που εχει μεσα πολλα ασπρα μικρα πανακια γενικης χρησης και τα βολευομαι.
    Εχω παντα στον νεροχυτη μου ενα μπωλ με σαπουνι και ελαχιστη χλωρινη μεσα για τα VITEX και εκει ξεπλενω και αυτο το πανακι το οποιο εστω και νωπο κανει πολη καλη δουλεια.
    Καθε βραδυ πλενω καλα τα 1-2 πετσετακια αυτα και τα απλωνω, ετσι το πρωι ειναι στεγνα για να τα ξαναχρησιμοποιησω και τα αλλαζω για να πλυθουν στο πλυντηριο καθε 2-3 μερες.
    Ειναι αρκετα καλα και σας προτεινω να τα δοκιμασετε εξαλου ειναι τοσο φτηνα που αμα θες μετα απο αρκετες χρησεις τα πετας και περνεις αλλα.

    Καλημερα!!!!

    ReplyDelete
  2. Εγώ έχω μία τρέλα με τις πετσέτες τις κουζίνας. Τις αλλάζω με το που βρέχονται λίγο. Θέλω 5 με 6 πετσέτες την ημέρα. Και τις πλένω πάντα στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς για αποστείρωση.Γι' αυτόν το λόγο έχω πάρει πάνω από 50 πετσέτες κουζίνας έτσι ώστε να βάζω ένα πλυντήριο μόνο αυτές.
    Ναι ξέρω δεν πάω καλά αλλά είναι η παραξενιά μου τι να κάνω!!!!!
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  3. 2-3 πετσέτες κάθε μέρα :)
    Είμαι υπερβολική, έ;
    Δεν μπορώ αλλιώς Κική!
    Κι έχει μάθει και η κόρη μου την ίδια τακτική.
    Στο τέλος της εβδομάδας στο καλάθι με τα άπλυτα γίνεται της πετσέτας το ... :)
    Διότι ένα πάθος το έχουμε και με τις πετσέτες του μπάνιου :))
    Φιλιά
    Καλημέρα να έχουμε!

    ReplyDelete
  4. Καλή μέρα από Βόλο. Κι εγώ αλλάζω κάθε μέρα. Θέλω 3-4 πετσέτες στην κουζίνα μόνο. Δεν μιλάμε για το μπάνιο.
    Φιλιά Τζένη

    ReplyDelete
  5. Εγώ έχω δύο πετσέτες στην κουζίνα, μια για τα χέρια και μια τα κουζινικά. Έχω ένα μπιχλιμπίδι που έχει σαπούνι για τα χέρια από πάνω και για τα πιάτα από κάτω (βολεύει για τα χέρια αλλά όχι για τα πιάτα) και τα χέρια μου τα πλένω πάντα μετά από ότιδήποτε. Αυγά ή άλλα τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και σφουγγαράκια. Πετσέτες πάντως αλλάζω κάθε 2 μέρες περίπου.

    ReplyDelete
  6. Κάθε 2 μέρες τις αλλάζω κι εγώ.
    3-4 πετσέτες χρησιμοποιώ στην κουζίνα!

    ReplyDelete
  7. Και εγώ κάθε 2-3 μέρες τις αλλάζω. Χρησιμοποιώ 2 σαν ποτηρόπανα και μια αποκλειστικά για τα χέρια. Να σημειώσω ότι δεν σκουπίζω ποτέ εκεί τα λερωμένα χέρια μου αλλά μόνο όταν είναι σαπουνισμένα. Όταν είναι λερωμένα χρησιμοποιώ χειροπετσέτα που γενικά με βολεύει πολύ στη κουζίνα.
    Επίσης το βετέξ με το οποίο καθαρίζω τις επιφάνειες των πάγκων και είναι και αυτό εστία μικροβίων το πλένω καθημερινά με λίγη χλωρίνη.
    Δεν σας άκουσα όμως να πείτε κάτι για το στραγγιστήρι των πιάτων. Οι μύκητες στήνουν χορό και εκεί και θέλει και αυτό καθημερινή φροντίδα και απολύμανση.

    ReplyDelete
  8. Κι εγώ το ίδιο κάθε 2 μέρες τις αλλάζω.΄Έχω άλλη για τα ποτήρια και τα πιάτα και άλλη για τα χέρια την οποία όμως δεν πολυχρησιμοποιώ, βολεύομαι πολύ με το χαρτί κουζίνας με το οποίο και σκουπίζω και τα αυγά κλπ. Σφουγγαράκι ένα για τα πιάτα κι ένα για τους πάγκους μαζί με βετέξ το οποίο το ξεπλένω με χλωρίνη μετά από κάθε χρήση.
    Ειρήνη το στραγγιστήριο όντως μεγάλη εστία μικροβίων. Χρειάζεται καθημερινή απολύμανση.

    ReplyDelete
  9. Εγω πάλι έχω την άκρως αντι- οικολογική συνήθεια να χρησιμοποιώ χαρτί κουζίνας. Αυτά τα τεράστια ρολά που παίρνουμε από την λαική και είναι πολύ οικονομικά, έχουν ανθεκτικό χαρτί και κάνουν μια χαρά για αυτή την χρήση. Βέβαια παρ όλο που είναι χάρτι δεν μπορείς να το ανακυκλωσεις γιατί είναι λερωμένο με υπολείματα τροφών και διάβαζα χθες ότι τέτοιο χαρτί δεν πρέπει να μπαίνει στους κάδους ανακύκλωσης.

    Πάντως τα υφασμάτινα πετσετάκια κουζίνας τα χρησιμοποιώ μόνο για να στεγνώσω τα μισοβρεγμένα καθαρά πιάτα από το πλυντήριο, οπότε τα αλλάζω 2 φορές την βδομάδα.

    ReplyDelete
  10. Α! ναι! και Χλωρίνη! Στα σφουγγάρια και στα βετέξ απαραιτήτως, αλλά και στους πάγκους και στα μάρμαρα, διότι κυκλοφορεί και γάτα στο σπίτι!
    Οπότε την χλωρίνη την αγοράζουμε χονδρική και βολευόμαστε.
    Εκτός από την γάτα βεβαια, που έχει μαύρη ουρά και υποχρεώνεται να προσέχει περισσότερο...
    ;)

    ReplyDelete
  11. Ωραίο θέμα Κική,λοιπόν άκου.
    Μανιακή με την καθαριότητα δεν είμαι,στα φυσιολογικά πλαίσια,αλλά στην κουζίνα είμαι λίγο σχολαστική.
    Χρησιμοποιώ 2 πετσετάκια κουζίνας καθημερινά και τα αλλάζω και καθημερινά.Το ένα είναι αποκλειστικά για τα χέρια και το άλλο για το πάγκο και την κουζίνα γενικά.Χρησιμοποιώ ένα ποτηρόπανο πικέ,για να σκουπίζω τα πλυμένα ποτήρια κια πιάτα για να τα βάλω στο ντουλάπι και το αλλάζω κάθε δεύτερη μέρα.
    Χρησιμοποιώ πολύ χαρτί κουζίνας,πολύ όμως,(κι εγώ η χαρά της Green Peace,είμαι!)για ότι έκτακτο θέλω να σκουπίσω,παράδειγμα λίγη σάλτσα που πετάχτηκε,λίγο λάδι που έσταξε κτλ.
    Δεν χρησιμοποιώ vetex,δεν ξέρω αλλά δεν με βόλεψαν ποτέ.
    Το στραγγιστήρι για τα πιάτα είναι ανοξείδωτο και κάθε βράδυ που έχει αδειάσει το περνάω με ζεστό νερό και ξύδι,για τα μικρόβια,αλλά και για τα άλατα.Με ζεστό νερό και ξύδι καθαρίζω και το χυγείο μου εσωτερικά.
    Επίσης το βράδυ,μετά την τελευταία χρήση του νεροχύτη,ρίχνω και σ'αυτόν ξύδι,αφήνω λίγη ώρα και ξεπλένω με ζεστό νερό.Για τις μυρωδιες και τα μικρόβια.Γενικά θεωρώ ότι το ξύδι στην κουζίνα μας,είναι ο καλύτερος φίλος μας.Είναι και φυσικό καθαριστικό και για τα άλατα και για την απολύμανση,είναι ότι καλυτερο.
    Sorry για το σχόλιο σεντόνι.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  12. Η απάντηση είναι 1: Κάθε μέρα βγάζω απο το ντουλάπι 2 τουλάχιστον ποτηρόπανα τα οποία την ίδια μέρα πάνε για πλύσιμο. Τώρα για τα χέρια μου και εγώ τα πλένω συνέχεια, πρώτα εξαιτίας των γατιών που κυκλοφορούν όσο και για τα φαγητά..καθαρίζω κρεμμύδια, πλένω τα χέρια πρίν και μετά. Αντίστοιχα πλένω τα μαχαίρια και τους ξύλινους πάγκους μετά απο κάθε κοπή.
    Και η κοπές με τη σειρά, λαχανικά-φρούτα-κρέατα στο τέλος.

    ReplyDelete
  13. Hellooooooo, hellooooooo!
    Να απαντήσω κι εγώ με τη σειρά μου γενικά και όχι σε κάθε μια ξεχωριστά.

    Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ χρησιμοποιώ κάποια πετσέτα για τα χέρια και κάποια άλλη για τα κουζινικά.

    Χρησιμοποιώ επίσης χαρτί κουζίνας για νερά ή βρωμίτσες, αλλά όχι με τους τόνους (είμαι και οικολόγα τρομάρα μου...)

    Επειδή είμαι και οικολόγα (τρομάρα μου), αποφεύγω τη χλωρίνη. Καλά ακούσατε. Χρησιμοποιώ χλωρίνη μόνο οταν είναι απόλυτα απαραίτητο και ως επί το πλήστον στο μπάνιο. Είναι ένα καθαριστικό άκρως επικίνδυνο για το περιβαλλον και ακόμα πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Σας υπενθυμίζω ότι η ένωση χλωρίνης με άλλο απορρυπαντικό μπορεί να την κάνει τοξική, παράγει αναθυμιάσεις οι οποίες μπορούν να μας προκαλέσουν χημική πνευμονία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο. Η χλωρίνη, κατά τη γνώμη μου, δεν ξεβγάζεται απόλυτα ποτέ. Πάντα κάτι μένει (αυτή η αίσθηση που έχουμε στα χέρια μας ότι γλυστρούν παρόλο που τα πλύναμε μετά από χλωρίνη) και γι' αυτό για μένα είναι πολύ επικίνδυνη. Με αυτό το σκεπτικό, απορώ πώς χρησιμοποιούν μερικοί τη χλωρίνη στα πιάτα που μετά θα φάνε. Πιστεύω ότι είναι κατάλοιπο από τους γονείς μας που τη θεωρούσαν πανάκεια για την καθαριότητα. Το χλώριο είναι τοξικό στην κατάποση, στην εισπνοή και στην επαφή. Ξέρω περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με χημική πνευμονία. Προσοχή στη χρήση της λοιπόν.

    Το ξύδι κάνει πολύ καλή δουλειά για τα άλατα και γενικά είναι το φυσικότερο απολυμαντικό.

    Έχει τυχει να αλλάξω πετσέτες και 2 φορές τη μέρα (σε περιόδους γιορτών που φτιάχνω πολλά πράγματα).

    Βιτέξ χρησιμοποιώ ώς επί το πλείστον για να μαζέψω υγρά. Έχω παραξενιά κιόλας. Θέλω να τα μαζεύει απόλυτα καλά και να μην αφήνει καθόλου υγρασία.

    Στραγγιστήρι δεν έχω (!!!). Ο πάγκος στην κουζίνα μου είναι τόσο μικρός που το κατήργησα. Έχω πλυντήριο πιάτων που δεν χρειάζεται να σκουπίσω τίποτα μετά το πλύσιμο και επειδή είναι μικρό, ό,τι κατσαρολικό ή άλλο πλύνω στο χέρι, το αφήνω και στεγνώνει στην άκρη του πάγκου του νεροχύτη μου που είναι μεταλλικός και έχει αυλάκια που οδηγούν στο νεροχύτη, ή το σκουπίζω αμέσως. Καθαρίζω εκεί το μέρος όπως καθαρίζω και το νεροχύτη.
    Από την πείρα μου πάντως, βλέπω ότι είναι καλύτερα να έχεις μεταλλικό νεροχύτη παρά πλαστικό. Με το πλαστικό (που έχω στην Πάτρα) είναι αδύνατον να μη χρησιμοποιήσεις χλώριο για να τον καθαρίσεις, ενώ ο μεταλλικός καθαρίζει πιο εύκολα με πιο ήπια καθαριστικά.

    Γενικά δεν ειμαι υπερβολική με την καθαριότητα. Είμαι μέσα στα λογικά πλαίσια και γι΄αυτό προτιμώ ήπιες μεθόδους καθαρισμού.

    Το θέμα ωμά κρεατικά δεν το έχω πιάσει ακόμα. Εκεί να δείτε τι κουβέντα θα ανοίξουμε έτσι και την ξεκινήσουμε...:-)))

    ReplyDelete
  14. πονεμένο θέμα, ιδιαίτερα όταν βάζω πλυντήριο, έχεις δει μπουγάδα πλυντηρίου 7 κιλών μόνο με πετσέτες; απλώνω απλώνω πετσετούλες και τελειωμό δεν έχουν ιδιαίτερα κάτι λεπτά χασεδένια πετσετάκια για ποτήρια, που όταν βραχούν χάνονται μέσα στις υπόλοιπες πετσέτες....

    μόλις βραχεί μια, την απλώνω και μόλις στεγνώσει πηγαίνει στα άπλυτα ή την πλένω αμέσως με βραστό νερό και την απλώνω, όταν πρόκειται για πετσετούλα πιάτων-ποτηριών.
    πολύ πετσέτα, μάλλον ξεπερνάω και την ΛΙΝΑ στις πετσέτες στην κουζίνα, άλλη για τα χέρια, άλλη για τα ποτήρια άλλη για τα πιάτα, άλλη για τις κατσαρόλες πιο απορροφητική, γι' αυτό προτιμώ να αφήνω πιάτα-κατσαρολικά να στεγνώνουν στον πάγκο, αλλά ποιό πάγκο; τα τελευταία χρόνια το θέμα κουζίνα-πάγκος με ταλαιπωρεί, είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ευτυχώς υπάρχει διπλός νιπτήρας στην κουζίνα με καλαθάκι και στραγγίζουν εκεί, ούτε νερά να μένουν, αερίζονται ενδιάμεσα ώστε στεγνώνουν εύκολα, κάτι είναι κι αυτό. 3 μεγάλα βαθιά ντουλάπια γεμάτα πετσετούλες κουζίνας αδειάζουν μια φορά την εβδομάδα και πλένονται μαζικά, χώρια το χαρτί που προσπαθώ να μην το χρησιμοποιώ
    (όσο γίνεται τουλάχιστον)
    αποφεύγω όσο μπορώ την χλωρίνη, το ξίδι είναι το αγαπημένο της κουζίνας η σόδα και η αμμωνία, ή το βορικό με λεμόνι για την απολύμανση των σιφόν

    ReplyDelete
  15. Εγώ έχω αγοράσει μικρά πετσετάκια που σκουπίζω τα χέρια μου και κάθε μέρα αλλάζω ένα. Τα πιάτα και τα ποτήρια όπως λέει κι η Κική μπαίνουν στο πλυντήριο και δεν σκουπίζω ποτέ.
    Όσο για το βετέξ αυτά πλένονται κάθε μέρα με ζεματιστό νερό κι απορρυπαντικό πιάτων.
    Χλωρίνη δεν χρησιμοποιώ ποτέ στην κουζίνα για τους ίδιους λόγους που αναφέρει κι η Κική.
    Όμως ένα πράγμα πρέπει να ξέρετε, τα μικρόβια κι ιδιαίτερα κάποια είδη μικροβίων φωλιάζουν σε κάθε υγρή επιφάνεια κι ιδιαίτερα στα σφουγγάρια. Για το λόγο αυτό τα σφουγγάρια κουζίνας κι ιδιαίτερα του μπάνιου πρέπει να παραμένουν στεγνά και αλλάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    ReplyDelete
  16. Αν κι εργένης, κάθε δύο-τρεις ημέρες και φυσικά όταν δεν τις χρησιμοποιώ τις έχω απλωμένες για να στεγνώνουν.

    ReplyDelete
  17. Πετσέτες έχω 3 έξω, τις αλλάζω κάθε 2-3 μέρες.

    Όταν σκουπίσω πχ τα χέρια μου από πλύσιμο κρέατος ή αυγά, την αποσύρω αμέσως.

    Χλωρίνη ούτε εγώ χρησιμοποιώ,
    σκουπάκι νεροχύτη-βουρτσάκι-σφουγγάρι-βετεξ κάθε 3-4 μέρες τα βάζω στο πλυντήριο πιάτων.

    Το στραγγιστήρι είναι κυρίως για να ακουμπώ πράματα κι όχι να στραγγίζω, οπότε το πλένω όταν δω στο πάτο άλατα (με ξύδι).

    Με ξύδι πλένω και το βραστήρα εσωτερικά, και τον πάγκο και τις άλλες συσκευές με νερό+σόδα+ξύδι.

    ReplyDelete
  18. λοιπόν εγώ όταν πιάσω κρέας σκουπίζω τα χερια μου σε χαρτι κουζίνας (ή αυγά )
    κατα τα αλλα, έχω μία πάνω στον πάγκο, φοράω πάντα ποδιά όταν είμαι στην κουζίνα και η ποδιές μου όλες έχουν μία μικρή τσεπούλα, σ αυτήν την τ΄σεπη χώνω αλλη μία πετσετουλα και σκουπίζω τα χέρια όπου με βολέψει!
    Χρησιμοποιώ χλωρίνη σε πολύ μικρή ποσότητα για τον νεροχύτη όταν πλένω κοτοπουλο και αυγά και όταν υπάρχει ανάγκη στην λεκάνη της τουαλέτας και όχι στο ντους στον νιπτήρα και στο σφουγγαρισμα.
    Χρησιμοποιώ καθαρό οινόπνευμα σχεδόν σε καθημερινή βάση για το καθαρισμα του πάγκου και στο μπάνιο, ενώ για το σφουγγάρισμα χρησιμοποιώ αιθέρια λεβάντας και  tea tree.
    Μια φίλη μου φυσίατρος μου είπε οτι σε μερικες κλινικές στο εξωτερικό χρησιμοποιούν για ήπιες απολυμάνσεις αιθέριο tea tree .
    Προσόχη στην χρήση, την πρώτη φορά που το έκανα έβαλα τόσο πολύ από λεβάντα που στε τέλος γλυστρούσε το πάτωμα, λίγες σταγόνες αρκούν.
    Αλλάζω σχεδόν κάθε 2 εβδομάδες σφουγγάρι στην κουζίνα και δεν χρησιμοποιώ ποτέ βετέξ.
    Επίσης χρησιμοποιώ πολύ ξύδι για την αφαίρεση των αλατων απο το νεροχύτη.
    Αυτά :)

    ReplyDelete
  19. Κορίτσια, η καλύτερη πετσετα είναι
    η..χάρτινη!Το ρολλο δηλαδή! Σκουπίζεις τα χεράκια σου μια χαρά,
    είναι μιάς χρήσεως, υγιεινά και καθαρά!!

    ReplyDelete
  20. Χα! ωραιο θεμα ανοιξες Κικη.Πετσετα για σκουπισμα χεριων καθε μερα,αν πεις και για ποδιες καπου 4 με 5 τη βδομαδα,χωρια το χαρτι κουζινας.Οσο για τα πιατα: 3 περιπου για τα κατσαρολικα. Πιατα,ποτηρια ,μαχαιροπιρουνα στεγνωνουν στο πλυντηριο πιατων... ευτυχως!

    ReplyDelete
  21. Λίγο πολύ όλοι αλλάζουμε συχνά απ' ό,τι βλέπω και όποιος δεν το κάνει, καλό είναι ν' αρχίσει.

    Το χαρτί κουζίνας με μέτρο. Κόβονται δεντάκια για να γίνει.

    Το περίεργο είναι ότι παρόλο που μαγειρεύω και φτιάχνω πράγματα διάφορα στην κουζίνα, σπάνια φοράω ποδιά! Δεν βρέχομαι και δεν λερώνμαι εύκολα όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Ποδιά φοράω μόνο όταν περιμένω κόσμο, είμαι καλά ντυμένη και δεν θελω να λερωθώ.

    Νατάσσα κάθε 2 βδομάδες αλλάζεις σφουγγάρι; Μπράβο!!!

    ReplyDelete
  22. Εγώ είμαι πολύ χαλαρή με τις πετσέτες, όπως και με όλα τα πράγματα άλλωστε! Τις αλλάζω μόλις βρωμίσουν! Μάλλον έχω αποκτήσει αντισώματα σε κάθε είδους μικρόβιο και μεγαλόβιο!
    Έχω βάλει τη συνταγή σου Κική μου στο μπλογκ, εκείνη με το κους κους! Τέλεια!

    ReplyDelete
  23. Λοιπόν εγώ δεν έχω ρυθμούς που κάνω αλλαγές! Αν παίζω αρκετά με τις πετσέτες τις αλλάζω αμέσως, αν τις έχω για διακόσμηση της κουζίνας τις αφήνω στην ησυχία τους!
    ΑΠΟΦΕΎΓΩ ΟΣΟ ΜΠΟΡΏ ΤΗΝ ΧΛΩΡΊΝΗ.
    Χρησιμοποιώ ξύδι και σόδα για καθαριστικά.
    Στα πολύ βρώμικα χρησιμοποιώ χαρτί.
    Στεγνώνω το σφουγγαράκι και το βετεξ στον φούρνο μικροκυμάτων!

    ReplyDelete
  24. Οι πετσέτες της κουζίνας ...
    Ενα θέμα που μας απασχολεί όλες και βλέπω από τα μυνήματα ότι όλες έχουμε το ίδιο πρόβλημα.
    Πολύ πετσέτα λερώνω καθημερηνά...
    Αν το πλυντήριο είχε φωνή θα μου έλεγε: φτάνει πιά με τις πετσέτες της κουζίνας!

    ReplyDelete
  25. Όλες μας απασχολεί το θέμα λιγότερο ή περισσότερο. Αυτό είναι σίγουρο.
    Μακριά από τη χλωρίνη και τις υπερβολές...

    ReplyDelete