Monday, January 19, 2009

Παντσέτα γεμιστή

Όταν κάνω τραπέζι για πολλά άτομα, πάντα με προβληματίζει τι κρεατικό να φτιάξω. Θέλω κάτι να είναι πολύ σε ποσότητα, να το τρώνε οι περισσότεροι, να μπορεί να ταιριάξει με πατάτες ή ρύζι ή δεν ξέρω κι εγώ τι, να... να... να...Θέλω πολλά! Εκείνο που μου έχει δώσει πάρα πολλές φορές τη λύση, είναι η γεμιστή χοιρινή παντσέτα.

Αυτό το φαγητό το έκανε η μάνα μου από τότε που ήμουν μικρή και από τότε μας άρεσε πολύ. Αυτό και το χοιρινό σε λαδόκολλα! Η μάνα μου στη γέμιση έβαζε μόνο τυρί και σκόρδο. Εγώ, με τα χρόνια πρόσθεσα και λαχανικά.


 Τη συνταγή είχα δώσει πολύ παλιά στο hungry.gr, αλλά εκεί δεν είχαμε τότε τη δυνατότητα για να ανεβάζουμε φωτογραφίες. Σε μερικές συνταγές, θεωρώ ότι οι φωτογραφίες είναι απαραίτητες, γιατίβοηθάνε και διευκρινίζουν απορίες.



Πάμε να δούμε πως γίνεται;

Παντσέτα χοιρινή γεμιστή με τυρί και λαχανικά
Υλικά
Μια παντσέτα χοιρινή (ανάλογα τα άτομα, ζητάτε στο χασάπη μεγάλη η μικρή. Όσο πιο μεγάλη όμως τόσο περισσότερο λίπος θα έχει).
Τυρί σκληρό (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα ή ανάλογα με τα γούστα του καθενός-εδώ έβαλα γραβιέρα και ρεγκάτο που είχα).
Ντομάτα, καρότο, πιπεριές πράσινες, κομμένα σε στενόμακρα κομμάτια, σκόρδο (ό,τι αρέσει στον καθένα).
Μουστάρδα της αρεσκείας σας (εγώ προτιμώ μια πικάντικη).
Αλάτι, πιπέρι
Λεμόνι

Προετοιμασία
Παραγγέλνουμε στο χασάπη μας μια παντσέτα χοιρινή. Του ζητάμε να μας την καθαρίσει από κόκκαλα αλλά να ΜΗΝ την τεμαχίσει σε κομμάτια. Τα κοκκαλάκια που θα βγάλει ο χασάπης δεν τα πετάμε, αλλά τα βάζουμε μέσα στο ταψί.
(Λέω ζητάμε από τον χασάπη επειδή σε μικρά μέρη όπως εδώ καμιά φορά δεν είναι διαθέσιμη. Στο δικό μου χασάπη 2-3 ώρες νωρίτερα είναι αρκετό να τον έχω ειδοποιήσει).
Αν η παντσέτα είναι πολλή μεγάλη του ζητάμε να την κόψει στα δύο για να χωράει κατά μήκος στο ταψί μας.

Εκτέλεση
Όση ώρα προετοιμάζουμε το κρέας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση.

Πλένουμε την παντσέτα, τη στεγνώνουμε.

Τεμαχίζουμε τα λαχανικά, τις πιπεριές σε ζουλιέν (στενόμακρα κομμάτια) τις ντομάτες το ίδιο και τα καρότα στενόμακρα στα 4 κομμάτια ή ανάλογα το μέγεθος του καρότου

Βάζουμε σε μια καθαρή επιφάνεια την παντσέτα με την καθαρισμένη από κόκκαλα μεριά προς τα πάνω έτσι ώστε η πλευρά με το λίπος να μείνει εξωτερικά.

Αλατοπιπερώνουμε όλη την παντσέτα από την πάνω πλευρά.

Βάζουμε μουστάρδα σε όλη την πάνω πλευρά.

Τοποθετούμε λαχανικά και τυρί κατά μήκος της παντσέτας 2-3 φορές ανάλογα με το μέγεθός της. Το τυρί να μην είναι κομμένο μικρά κομμάτια γιατί λιώνει και φεύγει.

Όταν έχουμε τελειώσει με τη γέμιση, το τυλίγουμε σφιχτά.

Κατόπιν, το τυλίγουμε σφιχτά με σπάγγο ειδικό για ψητά, υπάρχει σε σούπερ μάρκετ ή με δίχτυ (εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ δίχτυ, πάντα το δένω με σπάγκο ή κλωστή για ... πλέξιμο- μη γελάτε!)

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στο άλλο κομμάτι (αν μας το έχει κόψει στα δύο).

Βάζουμε την παντσέτα σε βαθύ ταψί ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ λάδι. Βγάζει δικό της λίπος.

Ρίχνουμε λεμονάκι από πάνω και λίγο νερό (ένα ποτήρι του νερού ή και παραπάνω, να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού).

Απλώνουμε και στην εξωτερικη της μεριά αλατοπιπεράκι και λίγη μουστάρδα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο φούρνο στους 130 και ψήνουμε όλη νύχτα (5-6 ώρες) ΧΩΡΙΣ λαδόκολλα.

Είναι ένα φαγητό που έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές γι αυτό και ούτε καν μετράω τα υλικά (όπως το νερό στο ταψί, δεν είμαι σίγουρη αν είναι ένα ή δύο ποτήρια.
Αν τύχει και σηκωθώ μέσα στη νύχτα το γυρίζω μια φορά, αλλιώς το γυρίζετε το πρωί να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.
Όσο πιο σκληρό είναι το τυρί τόσο καλύτερα, γιατί με τόσες ώρες ψήσιμο θα δείτε πολλά κομμάτια του τυριού λιωμένα και βγαλμένα έξω από το κρέας. Επίσης βοηθάει και ένα πολύ σφιχτό τύλιγμα με το σπάγκο. Πάντως την έξοδο του τυριού δεν τη γλυτώνω. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα πως θα αποφύγω να μη φύγει το τυρί έξω, τον παρακαλώ να το πει.

Θέλετε και tips;
Κόψτε τη όταν κρυώσει κατά προτίμηση με ηλεκτρικό μαχαίρι ή με μαχαίρι για κρέας που να μην είναι με δοντάκια αλλιώς αν είναι ζεστή, ή το μαχαίρι με δοντάκια, θα διαλυθεί το κρέας.

2ο tip: Δε βάλαμε καθόλου λάδι θυμάστε; Κι όμως στο ταψί έχει πολύ από το λίπος του χοιρινού. Προσωπικά εγώ δεν το θέλω, έτσι κάνω το εξής: Ρίχνω όλη τη σάλτσα σε ένα μπωλ και το βάζω για λίγο στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα στην κατάψυξη. Μέσα σε λίγα λεπτά το λίπος έχει πήξει στην επιφάνεια της σάλτσας. Το αφαιρούμε και το πετάμε αν δεν το θέλουμε. Αν δεν έχετε χρόνο για να το βάλετε στο ψυγείο, απομακρύνετέ το από την επιφάνεια του ταψιού με ένα κουτάλι.


Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!

32 comments:

  1. Τέλειο δείχνει! Και γεμάτο οικογενειακές αναμνήσεις!

    Τι πειράζει αν ξεγλιστρά λίγο τυράκι? Αυτό θα ήθελα να "μαζέψω" πρώτο πάνω σε μια μπουκίτσα ψωμάκι!

    ReplyDelete
  2. καλησπερα. σε βρισκω κατακπηκτικη. εχω διαβασει παρα πολλες συνταγες σου και μου κανει εντυπωση η αναλυση που κανεις και η βοηθεια που δινεις..
    συγχαρητηρια και πολλα μπραβο.
    φιλια καρυστινά

    ReplyDelete
  3. Kiki ...καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Καθέ μέρα μας έχεις και μία έκπληξη.
    Κάποια μέρα που θα έχω χρόνο θα κάνω την καινούρια σου συνταγή.
    Φιλιά Δήμητρα

    ReplyDelete
  4. Κικη καλη εβδομαδα!Παλι μας ανοιξες την ορεξη![που τυγχανει να την εχουμε και μπολικη!]Φαινεται Φανταστικο!Θα το κανω το Σαββατο που θα ερθει η αδελφη μου.Ομως τι ακριβως εννοεις παντσετα;Εγω νομιζα οτι ειναι σαν μπριζολα!Περιμενω εναγωνιως!!

    ReplyDelete
  5. Ωραία συνταγή και ωραία ιδέα Κική,για τραπέζι.
    Βολεύει και στο σερβίρισμα.
    Μπράβο,καλή εβδομάδα και καλά μαγειρέματα.

    ReplyDelete
  6. Καλή εβδομάδα και απο μένα!
    Αυτη την πανσετούλα την φτιάχνω απο τόοοοοτε απο το hungry και την κανω συχνά πυκνά και ειδικά σε μεγάλα τραπέζια και όποιος δεν την έχει δοκιμάσει ακόμα χανει!
    Το θέμα με το τυρί το έλυσα!
    Βάζω χαλούμι το οποίο δεν τρεχει με τίποτα όσες ωρες και να το ψήνεις ή αν δεν έχω, βάζω κεφαλοτύρι το οποίο κόβω σε παχουλά ραβδάκια και τα περνάω απο πολύ καυτό αντικολλητικό τηγάνι ώστε να κάνουν γρήγορα κρούστα απο όλες τις πλευρές.Το τηγάνι πρέπει να έχει κάψει πολύ καλά.Και έτσι δεν τρεχει καθόλου όυτε το κεφαλοτύρι.

    ReplyDelete
  7. ωραία φαίνεται Κική, ωραιότατη!

    καλη βδομαδα να 'χουμε και ήσυχη :))

    ReplyDelete
  8. Φανταστικό φαγητο!!!

    ReplyDelete
  9. Deli,πάλι μας άνοιξες την όρεξη με τις νοστιμιές σου!
    Oι διευκρινίσεις σου τέλειες!
    Πολύ ωραίο φαίνεται,αλλά λόγω λίπους,σπάνια τρώμε χοιρινό κι αυτό χωρίς τα λίπη του.
    Μπορεί να γίνει με άλλο μέρος χοιρινού ή με άλλο κρέας;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Εξαιρετική δουλειά! Κικόν, έσκισες για πολλοστή φορά. Μμμμμμμάκια

    ReplyDelete
  11. πολυ ωραια συνταγουλα, εγω τη φτιαχνω με δαμασκηνα, συνηθως μεσα στις γιορτες, θα την δοκιμασω κι ετσι ομως

    ReplyDelete
  12. Σούπερ νόστιμο φαίνεται και εύκολο όπως το περιγράφεις.
    Εγώ η ... τεμπέλα, το παραγγέλνω στον χασάπη μου και μου το γεμίζει με τα υλικά που του λέω.
    Το τυρί να τρέχει λίγο έξω, δεν το έχω γλιτώσει ποτέ κι εγώ ομολογώ.
    Καλή βδομάδα Κικίτσα:))

    ReplyDelete
  13. Αγγελική Ν , δεν πειράζει, όντως. Όλοι τα θέλουν σαν μεζεδάκι! Πάντως, όπως λέει παρακάτω και η Αγγελική Λ, υπάρχουν τυριά που μένουν στη γέμιση.

    Venceremos , ευχαριστώ πολύ! Επιτέλους έβαλες τόνο στα φιλάκια να ξέρουμε ότι είναι καρυστινά! Φιλιά ζακυνθινά λοιπόν!

    Δήμητρα , θα το κάνεις όταν κάνεις τραπέζι, μαζί με μια πίτα με μανιτάρια!

    Όλγα , καλή εβδομάδα. Ευχαριστώ!
    Η παντσέτα είναι τα χοιρινά παϊδάκια (αν δεν κάνω και λάθος). Πριν τα κόψουν σε παϊδάκια, βρσίσκονται σε ένα ενιαίο κομμάτι. Ξέρουν οι χασάπηδες, αν την ζητήσεις έτσι. Παντσέτα αλλά να του πεις να μην στην κόψει σε κομμάτια.

    Lila , ναι πράγματι! Βολεύει πολύ σε τραπέζι. καλή εβδομάδα και σε σένα!

    Αγγελική Λ, το τιπ για τα τυριά που έδωσες, πολύ καλό. Για το χαλούμι το περίμενα. Πάντως, όπως λέει και η Αγγελική Ν, τα τυράκια γίνονται μεζεδάκια αν ξεφύγουν.
    Την έφτιαχνες από παλιά βρε θηρίο;; Από τότε που την είχα δώσει ε; Κόιτα να δεις! Χαίρομαι!

    Μαριλένα , καλή εβδομάδα! Φιλιά!

    Φαραώνα , μερσί!

    Ελένη , το καλό με το λίπος του χοιρινού, είναι ότι είναι ορατό και μπορεί να το βγάλεις. Εδώ, βγαίνει και στο ψήσιμο, οπότε το πετάς. Με άλλο κομμάτι το συγκεκριμένο φαγητό δεν το έχω κάνει. Η αδερφή μου κάνει ψητό κατσαρόλας μοσχάρι γεμιστό με τυρί και έχω επίσης κάνει στήθος κοτόπουλο γεμιστό με τυρί.

    Νουνού, μερσί! Φιλάκια!

    Ασπούλα , αυτό με τα δαμάσκηνα με ενδιαφέρει πολύ. Θα το κάνω κάποια στιγμή. Ευχαριστώ!

    Έλενα , οι χασάπηδες έχουν και το ειδικό δυχτάκι και βολεύει, αλλά εμένα μου αρέσει αυτή η διαδικασία στο συγκεκριμένο φαγητό!

    ReplyDelete
  14. Ομορφη ιδεα η πανσετα.Εγω συνηθως για τραπεζι παιρνω μονοκομματο κομματι λαιμο και το ψηνω στη λαδοκολλα. Γινεται ζουμερο και κοβεται σε ωραιες φετες.

    ReplyDelete
  15. Δημιουργία , μαζί γράφαμε. Κι αυτή η ιδέα που μας δίνεις, πολύ καλή!

    ReplyDelete
  16. Deli μου,έτσι νόμιζα κι εγώ.Κι όμως ενώ το λίπος του χοιρινού αφαιρείται,όσοι έχουν υποβληθεί σε τοποθέτηση στεντ,απαγορεύεται να τρώνε αυτό το κρέας.Αυτό είχα ρωτήσει τον καρδιολόγο και μου απάντησε όχι,άσε που κάνουμε παρασπονδίες κάποιες φορές.

    ReplyDelete
  17. ΤΕΛΕΙΟ φαίνεται! Απλά τέλειο!

    ReplyDelete
  18. Κορίτσια εγω το εφτιαξα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μάλιστα το εβαλα στον φούρνο 3 ωρες πριν το τραπέζι γιατί δεν ειχα χρόνο την προηγουμενη.Ενα σας λέω ΑΠΑΙΧΤΟ!!!Ευχαριστω πολυ την κικη που μου εστειλε την συνταγή μόλις την ζήτησα και πάντα τέτοια να φτιάχνει !

    ReplyDelete
  19. Ένα είναι σίγουρο...
    Την επόμενη φορ'α που θα θέλω να σαγηνεύσω κάποιον, θα περάσω πριν, μια βόλτα από δω!

    ReplyDelete
  20. Πολύ καλή ιδέα για το τραπέζι που ετοιμάζω το Σ/Κ! Μπορούμε και με κοτόπουλο, φαντάζομαι, αν στους καλεσμένους μας δεν αρέσει το χοιρινό. Ή μήπως θα είναι πολύ light;

    ReplyDelete
  21. Ελένη, για να το λες εσύ, κάτι ξέρεις καλύτερα. Εχεις τους λόγους σου και το ξέρω. Οπότε, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το χοιρινό όπως και όλα τα λιπαρα όσο μπορούμε.

    Σοφία, είναι και νόστιμο το άτιμο...

    Να υποθέσω ότι η ανώνυμη είσαι η Πέλα; Περίμενα εντυπώσεις και τώρα τις έχω! Χαίρομαι που σου έγινε καλό! Να είσαι καλά!

    Μαριέλα, για να του μαγειρέψεις; Σωστήηηηή!

    Just a friend, αν καταφέρεις να ανοίξεις στήθη κοτόπουλου και να τα ρολάρεις, θα είναι τέλειο! Απλά, τα στήθη κοτόπουλου είναι πιο μικρά και μπορεί να μας παιδέψουν λίγο στο τύλιγμα. Ευχαριστώ! ;-)

    ReplyDelete
  22. courier να στειλω;;;
    :)))

    * Moderation??? Why, dear???

    ReplyDelete
  23. Όποτε θες Αντώνη.

    Για να σταματήσουν να με ενοχλούν...

    Ζητώ συγγνώμη από όλους για τη moderation. Είναι κάτι που δεν μου αρέσει, αλλά αναγκάστηκα να το βάλω...

    ReplyDelete
  24. Καλησπέρα κι από 'μένα και συγχαρητήρια για το blog. Θα σε παρακαλούσα να δώσεις μια συνταγή για μπιφτέκια. Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί κάθε φορά που τα φτιάχνω κατλήγουν γατοτροφή!

    Ευχαριστώ.

    Κατερίνα Π.

    ReplyDelete
  25. Βρε ενοχλητικοι, την cinq deli βρηκατε να ενοχλατε;
    Ελατε απο μενα αν σας βασταει...

    Κικη,
    :)

    ReplyDelete
  26. Κατερίνα Π., ευχαριστώ πολύ. Θα βάλω συνταγή για μπιφτέκια. Μέχρι να τη βάλω, σου προτείνω να βάζεις στα μπιφτέκια σου ψωμί και όχι φρυγανιά, να προσθέσεις λίγο κρασάκι, τριμμένη ντομάτα (ή κέτσαπ) και μουστάρδα. Βάζεις κάτι από αυτά;

    Αντών dear, έχεις την εντύπωση ότι δεν ξέρω να βρίζω; χεχε! Θα τους παραπέμπω σε σένα, οκ!

    ReplyDelete
  27. Ειπα εγω ποτέ οτι θα βρισω;

    Λεω να ξεμουδιασω λιγο,
    χαχαχαχα

    Καλημερα!

    ReplyDelete
  28. Καλέ δεν εννοούσα εσένα!!! χαχα! Αυτόν που με ενοχλεί εννοούσα!!!

    ReplyDelete
  29. Κέτσαπ; Μουστάρδα; Πολύ "εξωτικά" μου φαίνονται όλα αυτά ωστόσο θα τα δοκιμάσω περιμένοντας τη συνταγή. Ευχαριστώ για την απάντηση.

    Κατερίνα Π.

    ReplyDelete
  30. Κατερίνα, παρακαλώ! Όσο πιο σκέτα είναι τα μπιφτέκια, τόσο πιο σκληρά να θυμάσαι.

    ReplyDelete
  31. KAΛΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΝΕΙΡΟ. ΤΗΝ ΦΑΓΑΜΕ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΑΚΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ.

    ReplyDelete
  32. Τζορτζα, καλή χρονιά και σε σένα. Ευχαριστώ για τις ευχές! Χαίρομαι που σας άρεσε. Είναι μια πολύ καλή λύση για τραπέζι! Και του χρόνου με υγεία!

    ReplyDelete