Thursday, September 17, 2015

Τι να πάρω από την Κομοτηνή

Τον Μάιο είχα κάνει ένα αφιέρωμα στην Κομοτηνή με αφορμή την βάπτιση που κάναμε εκεί. Ένα ποστ ήταν για τη βάπτιση, ένα για το τι μπορείτε να φάτε εκεί και έμενε ένα ποστ για το τι μπορείτε να αγοράσετε φεύγοντας από την Κομοτηνή. Το τελευταίο ποστ, δεν πρόλαβα να το βάλω, γιατί μπήκαν άλλα πιο εποχιακά ποστ. Τώρα όμως, που πολλά παιδιά μπήκαν σε κάποια σχολή, και όλο και κάποιοι γονείς θα ξεστρατίσετε και θα φτάσετε στην όμορφη Κομοτηνή, ήρθε η ώρα να ανεβάσω το ποστ. Είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα ανακαλύψετε τις νοστιμιές της, πριν καν σας το πω εγώ. Για να μην πείτε όμως ότι δεν σας προειδοποίησα, σας προτείνω και σας συστήνω τα παρακάτω.

Κατ' αρχήν, όπως κι εγώ, πριν γνωρίσω την κουμπάρα μου την Ντίνα, υποθέτω ότι κι εσείς, ή έστω κάποιοι από σας, δεν γνωρίζετε ότι η Κομοτηνή παράγει καφέ, σουσάμι και στραγάλια. Το γνωρίζατε; Φυσικά παράγει πολύ περισσότερα πράγματα, αλλά αυτά τα τρία, είναι πασίγνωστα και όλοι φροντίζουν να αγοράζουν φεύγοντας από κει. Τι να πω για τον καβουρμά, για τον παστουρμά, για τα καπνά, τα σταφύλια και το κρασί και φυσικά για το σουτζούκ λουκούμι που κυκλοφορεί σε πολλές βερσιόν!

Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, ας σας ξεναγήσω με τις εικόνες μου (αφού με έσκασε ο blogger για να τις ανεβάσει...)!

Ελληνικός καφές. Πασίγνωστος και διάσημος ο παρακάτω κύριος. Δεν είναι ο μόνος φυσικά, αλλά είναι σε κεντρικότατο σημείο και ευνοεί τον τουρίστα (ή ευνοείται ο ίδιος :-p )









Τα στραγάλια που λέγαμε. Κυκλοφορούν σε κανονική μορφή, σε γλυκιά (στη μέση), επικαλυμμένα με ένα μίγμα αλευριού (δεξιά), πιπεράτα, ψημένα. Λατρεύω όλες τις βερσιόν, αλλά αν με αφήσει πάνω από τα γλυκά και από τα άλλα που είναι καλυμμένα με αλευράκι, θα σηκωθώ μόνο όταν θα έχουν τελειώσει!


Τι να πει κανείς για τα γλυκά ταψιού, τα σιροπιαστά τους; Είναι ένα όνειρο! Δοκιμάστε τα!
 


 Χειροποίητα ζυμαρικά!


 Ξανά μανά ο καφές. Είπαμε. Ήταν σε κεντρικό σημείο!



Σουτζούκ λουκούμι. Σκέτη νοστιμιά!


 Ένα πολύ καλό μαγαζί για ταχίνι και σουτζούκ λουκούμι! Δοκιμάστε ταχίνι ολικής αλέσεως, με μέλι κλπ



 Παίρνεις το ψαλιδάκι, κόβεις μισό μέτρο σουτζούκ λουκούμι να έχεις να γλυκαίνεσαι! Αμέ!


 Τα σιροπιαστά που λέγαμε... 
Τουλουμπάκια...


Φοινίκια. Τα ξέρετε; 


Και κλείνω με ένα μαγαζί που δεν ήταν με παραδοσιακά γλυκά μεν, είχε όμως το καλύτερο παγωτό ΚΑΙ με παραδοσιακές γεύσεις! Στον πεζόδρομο κι αυτό.




Εσείς λοιπόν τι θα παίρνατε;;;

3 comments:

  1. καλα, εμενα τρεχουν τα σαλια μου, και που να παω να τα βρω!!!!

    ReplyDelete
  2. Mε λίγωσες!!
    Ωραία πράγματα βγάζει η Κομητηνή. Εχει και στραγγάλια??? Κι εμείς γιατί αγοράζουμε Τουρκικα??
    Τα γλυκά στραγάλια φαίνονται τέλεια.

    ReplyDelete