Monday, April 27, 2015

Κυπριακοί κεφτέδες


Η φίλη μου η Αργυρή έκανε τον κόπο να μου γράψει μερικές κυπριακές συνταγές. Κατά την επίσκεψή της στην κορούλα της που σπουδάζει στην Πάτρα, της έφτιαξε διάφορα κυπριακά φαγητά, οπότε, καθώς τα έφτιαχνε, τα φωτογράφιζε και μου τα έστειλε. Η περιγραφή παρακάτω είναι δική της και δεν πείραξα σχεδόν τίποτα για να προσέξετε σε μερικά σημεία την κυπριακή διάλεκτο :-) Ευχαριστώ Αργυρούλα!

Κυπριακοί κεφτέδες της Αργυρής
Υλικά
1 κιλό κιμάς (χοιρινό χρησιμοποιούν στην Κύπρο. Μπορείτε να βάλετε μόνο χοιρινό ή μισό μισό με μοσχαρίσιο)
4 - 5 μέτριες πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια ξηρά
3 αυγά
100 γρ. περίπου χαλούμι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο ξερό
κανέλλα
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
λίγο ελαιόλαδο
2- 3 κουταλιές κονιάκ

Τρίβω τις πατάτες χωρίς να τις στύψω, εκτός αν είναι πολύ πολύ φρεσκες
Τρίβω στον χοντρό τρίφτη τα κρεμμύδια ή τα ψιλοκόβω.
Προσθέτω όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το μπέκιν και ανακατεύω πολύ καλά. Τώρα με τι θα αντικαταστήσεις το χαλούμι δεν ξέρω, η ξερή μυζήθρα είναι καλή ιδέα, πρόσεξε όμως να μην είναι πολύ αλμυρή, οπότε θα βάλεις λιγότερο αλάτι.
Τα ανακατεύω πολύ καλά και με το χέρι ισιώνω το μείγμα .
Βάζω από πάνω λίγο ελαιόλαδο, 4 -5 κουταλιές και το αφήνω έτσι να ενωθούν τα αρώματα για κανένα μισάωρο. αν είναι καλοκαίρι βάζω στο ψυγείο.
Μετά ανακατεύω βάζω το μπεκιν και φρυγανιά, λίγη-λίγη να γίνει το μείγμα μου, έτσι που να πλάθεται. Δεν το κάμνω πολύ σφικτό.
Παίρνω λίγο μείγμα και το ρίχνω από την μια παλάμη μου στην άλλη, δίνοντας ταυτόχρονα οβάλ σχήμα με τα δάκτυλά μου. Δεν το πλάθω ανάμεσα στες παλάμες μου κινώντας τες κυκλικά και ζουλώντας το μείγμα, διότι δεν είναι τόσο σφικτό. Μην σε ανησυχεί ότι το σχήμα τους μπορεί να μην είναι το τέλειο οβάλ. Στο τηγάνι το μπεκιν θα τους κάμει τέλειους. 

Τηγανίζω σε μπόλικο λάδι και βγάζω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. 



Όσοι δοκιμάσουν τους κεφτέδες μου δεν τους ξεχνούν. Το μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, το μπέκιν, η φρυγανιά, το κονιάκ, τα αρωματικά και το ελαιόλαδο μέσα στη ζύμη, δίνουν ένα αφράτο αποτέλεσμα.
Στο σπίτι τους τηγανίζω σε μικρή βαχθειά κατσαρόλα, για να έχω μπόλικο λάδι. γίνονται αφράτοι σαν λουκουμάδες. Τους φτιάχνω μεγάλους, όχι κεφτεδάκια μικρά, και οβάλ.

5 comments:

  1. Το κοινιάλ & το χαλουμι πρεπει να ειναι πολύ ομορφη προσθήκη!
    Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  2. Ιδιαίτεροι θα τους δοκιμάσουμε!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  3. Πολύ λαχταριστοί! Μπράβο στην Αργυρή!
    Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  4. Φαίνονται πολύ λαχταριστοί οι κεφτέδες σου Κική!!
    Θά τούς δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ιδιαίτεροι κεφτέδες... με τις πατάτες, το χαλούμι, την κανέλα και το κονιάκ, η γεύση τους θα είναι πολύ ξεχωριστή οπότε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί είναι και αλησμόνητοι!
    Φιλιά

    ReplyDelete