Saturday, April 4, 2015

Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια

Αν είσαστε από αυτούς που στο άκουσμα της λέξης μαγειρίτσα ανατριχιάζουν, εδώ έχουμε τη λύση.
Η πρώτη φορά που διάβασα για χορτοφαγική μαγειρίτσα, ήταν εδώ και μια δεκαετία στο παλιό hungry.


Στο σπίτι, τρώμε όλοι τη μαγειρίτσα μια και η πεθερά μου την φτιάχνει τέλεια, αλλά η κόρη μου δεν... Πέρυσι λοιπόν, έφτιαξα χορτοφαγική μαγειρίτσα και τη λάτρεψε.

Τα μανιτάρια, αντικαθιστούν τα εντόσθια κλπ, ενώ να λαχανικά δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα να μην υστερεί καθόλου σε γεύση. Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιαστείτε!


Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια
Υλικά για 4 μερίδες
Λίγο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (πράσινο τρυφερό μέρος και άσπρο)
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ κιλό φρέσκα μανιτάρια αγαρικά (λευκά)
½ κιλό φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
1 μεγάλο μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 μάτσο μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
1 κ. γ. κορν φλάουρ
χυμός λεμονιού
προαιρετικά:
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
2 αυγά
χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα μανιτάρια.
Σωτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πράσο στο λάδι για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε κι αυτά για 5-10 λεπτά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό να τα καλύπτει, τον κύβο, το μαρούλι και το μάραθο, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα για 20 λεπτά.
Αν δεν θέλουμε να έχει αυγά η μαγειρίτσα μας και ρύζι, προσθέτουμε χυμό λεμονιού όσο θέλουμε και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να έχει ρύζι, το προσθέτουμε κατά το τελείωμα και βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι.
Αν θέλουμε να αυγοκόψουμε, αφού βράσουν όλα, σβήνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε όσο περισσότερο ζουμί μπορούμε από τη μαγειρίτσα στα αυγά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στη μαγειρίτσα σιγά-σιγά ανακατεύοντας και σερβίρουμε.

4 comments:

  1. Αυτή την εκδοχή πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσω γιατί κι εγώ με τα εντόσθια δεν...
    Τα μανιτάρια αντιθέτως τα συμπαθώ ιδιαιτέρως οπότε νομίζω ότι θα μου αρέσει πολύ!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  2. Καταπληκτική συνταγή Κική μου!
    Θά τήν δοκιμάσω τήν Μ.Δευτέρα!!
    Καλό Πασχα!!!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  3. Αυτή θέλω να φτιάξω φέτος για τον άντρα μου!! Φυσικά θα δοκιμαστεί κι από μένα!!
    Καλό Πάσχα!!

    ReplyDelete
  4. Αν και μου αρέσει η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, η χορτοφαγική εκδοχή είναι πολύ νόστιμη και όχι μόνο για το Πάσχα... Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κικίτσα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete