Monday, April 6, 2015

Νηστίσιμα κουλουράκια με ταχίνι πορτοκαλιού και σταγόνες σοκολάτας

Έχετε δοκιμάσει ταχίνι με γεύση πορτοκάλι; Αν όχι, δεν ξέρετε τι χάνετε!!! Και ταχίνι με γεύση σοκολάτα επίσης! Δεν μπορώ να πω ότι είμαι φανατική του σκέτου ταχινιού, αλλά αυτά με τις γεύσεις είναι το κάτι άλλο. Αυτό με τη σοκολάτα το περνάς και για πραλίνα φουντουκιού. Αυτό με το πορτοκάλι, δεν μπορείς να σταματήσεις να το τρως!
Εδώ και χρόνια είχα ξαναβρεί ταχίνι με γεύση πορτοκάλι. Μετά χάθηκε από την αγορά, μέχρι που νόμισα ότι ήταν της φαντασίας μου και δεν θυμόμουν καλά! Τώρα που το ξαναβρήκα σκέφτηκα ότι είναι ιδανικό για κουλουράκια νηστίσιμα!



Νηστίσιμα κουλουράκια με ταχίνι πορτοκαλιού και σταγόνες σοκολάτας
Υλικά (για 2 ταψιά περίπου)
150 γρ. ταχίνι
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (125 ml)
200 γρ. ζάχαρη
350-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. σόδα
50 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το ταχίνι, το χυμό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα ή με το χέρι. Προσθέτουμε τις σταγόνες και το αλεύρι ανακατεμένο με τα διογκωτικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει ελαφρώς μόνο (δοκιμάζετε τις ζύμες σας αφού πλύνετε τα χέρια σας), πασπαλίζετε με αλεύρι τη ζύμη καθώς την πλάθετε και μην προσθέστε άλλο αλεύρι για να μην σκληρύνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά (έψησα και τα 2 ταψιά ταυτόχρονα).

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

15 comments:

  1. Πολύ ωραία τα κουλουράκια, μου αρέσει πολύ και το ταχίνι με πορτοκάλι!!

    ReplyDelete
  2. Αχ ναι... το ταχίνι με πορτοκάλι κι εγώ μπορώ να το φάω σκέτο... καλά που μου το θύμησες. Εχω ένα ;)
    Ωραία κουλουράκια και θα μοσχομυρίζουν.

    Καλοφάγωτα :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Τελευταία τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια στο ταχίνι με το κακάο! Άνετα τρώγεται και με το κουταλάκι.
    Το ταχίνι με πορτοκάλι δεν το έχω ανακαλύψει ακόμα αλλά υποψιάζομαι ότι θα είναι εξίσου εθιστικό.
    Βλέπω και σοκολάτα στα κουλουράκια σου και ενθουσιάζομαι χε χε!
    Φιλιά, καλό βράδυ

    ReplyDelete
  4. Τι ωραία κουλουράκια! Είχα ταχίνι με πορτοκάλι αλλά το έφαγα έτσι για γλυκό, χιχιχ :)

    ReplyDelete
  5. Καταπληκτική συνταγή Κική μου!!!Πολύ ωραία τά κουλουράκια σου!!
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!Καλό Πάσχα!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  6. Τήν μαγειρίτσα τήν έφτιαξα καί ήταν φανταστική!!!!

    ReplyDelete
  7. Μπορω αντί για ταχίνι πορτοκάλι να βάλω ταχίνι με κακάο που είναι τρέλα; αλλάΖω κάτι στα υπόλοιπα υλικα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βεβαίως! Είναι καλύτερο και από μερέντα! ;-) Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι! Καλή επιτυχία!

      Delete
  8. Μπράβο πολύ νόστιμα κουλουράκια , μπορούμε να αντικαταστήσουμε άραγε τη ζάχαρη με μέλι ; Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γενικά στη ζαχαροπλαστική, η αντικατάσταση υλικών μπορεί να μην δώσει απόλυτα ίδια αποτελέσματα. Μπορείς να την αντικαταστήσεις αλλά δεν μπορώ να σου πω πώς ακριβώς θα βγουν. Αν γκουγκλάρεις, θα δεις πόση ποσότητα χρειάζεσαι ακριβώς. Καλή επιτυχία!

      Delete
  9. Μόλις έβγαλα και το 2ο ταψί με τα κουλουράκια , καταπληκτικά .
    Αν βάλω μέλι αντί για ζάχαρη θα χρειαστεί παραπάνω αλεύρι . Ευχαριστώ για την απάντηση .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακριβώς! Ή λιγότερο μέλι ;-)
      Τέλεια λοιπόν. Και θα σου ζητούσα να μας πεις το αποτέλεσμα! Καλοφάγωτα!

      Delete
  10. Τα έφτιαξα!!! Έγιναν τέλεια!!! Την μόνη παρέμβαση που έκανα ήταν να βάλω τη μισή ποσότητα ζάχαρης γιατί μου φάνηκε ότι θα γίνουν πολύ γλυκά. Για τα γούστα μου τα 100 γρ είναι οκ.

    ReplyDelete
  11. Η gluten free εκδοχή εξίσου πετυχημένη, απλά χρειάστηκε περισσότερο αλεύρι. Πολύ νόστιμα και μυρωδάτα! 🍪

    ReplyDelete