Monday, November 18, 2013

Σούπα πολυσπόρια (μπουρμπουρέλια, πανσπερμία)

Η σούπα αυτή, έχει τις ρίζες της πίσω στην Αρχαία Ελλάδα,όταν οι αρχαίοι έλληνες ήθελαν να ευχαριστήσουν τους θεούς για τη γονιμότητα της γης. Τα Πυανόψια ή Πυανέψια ήταν γιορτή στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του Απόλλωνα με αναίμακτη θυσία καρπών και φρούτων, των πρώτων καρπών μετά τη συγκομιδή (πηγή wikipedia).


Αυτό το έθιμο έφτασε στις μέρες μας σαν μια θρησκευτική γιορτή των γεωργών. Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, οι γεωργοί πήγαιναν στην εκκλησιά του χωριού τους κάποια ποσότητα από τους καρπούς που προόριζαν για τη σπορά των χωραφιών τους για να ευλογηθούν. Μετά, ένα μικρό μέρος από τα όσπρια αυτά βράζονταν όλα μαζί στην κατσαρόλα και αποτελούσαν το φαγητό εκείνης την ημέρας, ενώ την υπόλοιπη ποσότητα την έσπερναν στα χωράφια τους (πηγή εδώ, εδώ και εδώ). Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στα site που είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Σε άλλα μέρη όπως η Κρήτη, το φαγητό το βρίσκουμε παραμονές των Φώτων με την προσθήκη σταριού όπως μας εξηγεί η Βαγγελιώ εδώ.
Όπως και να έχει, είναι ένα φαγητό με πλούσια διατροφική αξία αλλά και ιστορία.
Τα πολυσπόρια μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας ή να πάρετε έτοιμο μίγμα που κυκλοφορεί τελευταία στο εμπόριο.


Σούπα οσπρίων (πολυσπόρια)
Υλικά για 5-6 πιάτα
1/2 κιλό διάφορα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια. φάβα, πράσινη φακή, μαυρομάτικα κλπ)
3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
(1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο)
1 κύβος λαχανικών
ελαιόλαδο κατά βούληση (εγώ βάζω συνήθως μισό ποτήρι κρασιού)
αλάτι αν δεν βάλετε κύβο
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού ή κατά βούληση

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα όσπρια σε νερό που τα καλύπτει.
Την επόμενη μέρα, τα βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μόνα τους χωρίς αλάτι ή κάτι άλλο για 10 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το μίγμα περιέχει όσπρια τύπου φάβας, προειδοποιώ ότι η φάβα και η χύτρα δεν τα πάνε καλά. Ενδέχεται η σούπα να φουσκώσει υπερβολικά και να βγαίνει από τη βαλβίδα υγρό. Αν χρησιμοποιήσετε μίγμα που έχει μέσα και φάβα ή κάτι παρόμοιο, χαμηλώστε ΠΟΛΥ τη θερμοκρασία ώστε να μην έχετε εκπλήξεις. Εναλλακτικά, βράστε σε κανονική κατσαρόλα για περισσότερο χρόνο.
Μετά τα 10 λεπτά, ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο (που μπορείτε να το προσθέστε στο τέλος του μαγειρέματος για πιο υγιεινό αποτέλεσμα), τα καρότα και τον κύβο ή αλάτι. Κλείνουμε πάλι τη χύτρα και βράζουμε για 20-25 λεπτά ακόμα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Ολοκληρώνουμε το φαγητό μας προσθέτοντας το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα, ή αφήνοντας να προσθέσει ο καθένας όσο θέλει στο πιάτο του.

Εγώ δεν πρόσθεσα κρεμμύδι, αλλά εσείς αν θέλετε μπορείτε να το προσθέσετε μαζί με τα καρότα.

Τα όσπρια που χρησιμοποίησα εγώ ήταν έτοιμο μίγμα γνωστής εταιρείας, που περιείχε φασόλια μέτρια, μπιζέλι κομμένο, φακή ψιλή, φακή αποφλοιωμένη (και ομολογώ ότι ήταν τέλειο γευστικά). Μπορείτε όμως να φτιάξετε τα δικά σας πολυσπόρια, ανάλογα τα γούστα σας. Τέτοια ήταν η σούπα που βλέπετε παρακάτω και το μίγμα ήταν δώρο φίλης μου.


Το φαγητό είναι απόλυτα υγιεινό αφού περιέχει διάφορα όσπρια. Είναι επίσης πολύ οικονομικό. Τα "μαλακά" όσπρια όπως η φάβα, η πράσινη φακή κλπ, λιώνουν περισσότερο από τα σκληρά (φασόλια), με αποτέλεσμα να έχουμε μια ωραία χυλωμένη σούπα, χωρίς απαραίτητα να αναρωτιόμαστε πού πήγαν τα υπόλοιπα όσπρια. Όλα φαίνονται, απλά κάνουν χυλωμένη τη σούπα μας.

Καλή εβδομάδα!

10 comments:

  1. Φαίνεται λαχταριστή, τώρα ειδικά που αρχίζει να παγώνει ο καιρός είναι ό,τι πρέπει!

    ReplyDelete
  2. Πολύ λαχταριστή! 'Οτι πρέπει για την εποχή!

    ReplyDelete
  3. Πολύ νόστιμη η σούπα σου Κική!!!Θά ψάξψ νά βρώ στό Σ/Μ τό μίγμα!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  4. Κική μου πολύ λαχταριστή η σούπα σου! Θρεπτική και νόστιμη!
    Πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  5. Κική μου, έβλεπα τις προάλλες στο σούπερ μάρκετ το σχετικό μίγμα και αναρωτιόμουν αν θα βράσουν όλα μαζί τα όσπρια στον ίδιο χρόνο. Με την ανάρτησή σου μου έφυγε η απορία και θα το τολμήσω! Νοστιμότατο φαίνεται το πιάτο σου! Και ό,τι πρέπει για το κρύο!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  6. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό, εγώ το φτιάχνω συχνά το χειμώνα. Το μίγμα με τα όσπρια το προμηθεύομε από τον Μανδραγόρα στον Πειραιά και έχει μέσα ότι όσπριο ζητήσεις. Τα μαγειρεύω άσπρα αλλά με διαφορετικά αρωματικά.

    ReplyDelete
  7. Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψω αυτό το φαγητό!!!!!!!
    Μα πιο πολύ χάρηκα τις πληροφορίες για την αρχαία εορτή!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Ευκαιρία να τρώνε οι ''δύσκολοι'' όλα τα όσπρια μαζί

    Πάρα πολύ ωραία.
    Θα κοιτάξω να το βρω στο σούπερ μάρκετ.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. poly epikairo to arthro sou.sto xorio mou ta brazoume thn paramonh ton esodeion ths Theotoku kai ta trome me zaxarh.einai blepeis kathara georgiko xorio o topos mou.sygnomh gia to latiniko plhktrologio,den exo Ellhniko.

    ReplyDelete
  10. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια. Όπως κι αν την πεις, πολυσπόρια, μπουρμπουρέλια, πανσπερμία, είναι πεντανόστιμη και θρεπτική. Τώρα πήρα να δοκιμάσω και ένα άλλο με στάρι μέσα.

    ReplyDelete