Monday, November 4, 2013

Μαρμελάδα ακτινίδιο

Ξεκινάω τη βδομάδα με μια ιδιαίτερη μαρμελάδα. Μαρμελάδα ακτινίδιο. Ξινούτσικη όπως μου αρέσουν οι μαρμελάδες και τα φρέσκα φρούτα (παρόλο που είμαι γλυκατζού)!
Αν δεν έχετε δοκιμάσει μαρμελάδα ακτινίδιο, σας την προτείνω!




Μαρμελάδα ακτινίδιο
Υλικά 
1 κιλό ώριμα και γερά ακτινίδια, ζυγισμένα αφού καθαριστούν
600 γρ. ζάχαρη


Εκτέλεση 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ακτινίδια.
Τα κόβουμε φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Αφήνουμε ½ με 1 ώρα τα ακτινίδια με τη ζάχαρη, μέχρι να σιροπιάσουν. Αν τα ακτινίδια είναι πολύ ώριμα, ½ ώρα είναι αρκετή.
Ανακατεύουμε στη διάρκεια της αναμονής, έτσι ώστε η ζάχαρη να πάει παντού και να σιροπιάσουν τα φρούτα μας.
Βράζουμε τα ακτινίδια σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Προσθέτουμε νερό, μόνο αν δεν έχουν σιροπιάσει τα φρούτα. Χρονομετράμε τα 10 λεπτά, αφού πάρουν βράση τα φρούτα.
 Ξαφρίζουμε όση ώρα βράζουν και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, λιώνουμε τα ακτινίδια με μίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι (ή σε μπλεντεράκι) και αφήνουμε τη μαρμελάδα στο μάτι της κουζίνας.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.
Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Φυλάμε όπως είναι ζεστή, σε καθαρά βάζα και αναποδογυρίζουμε να σφραγίσουν.

Tip: Η μαρμελάδα αυτή, έχει ξυνούτσικη γεύση. Αν θέλετε να γίνει πιο γλυκιά προσθέστε λίγη παραπάνω ζάχαρη.

Καλή εβδομάδα!

15 comments:

  1. Μεσα στο μυαλο μου εισαι Κικη μου!
    Μου εφεραν αρκετα κιλα ακτινιδια και καταπιαστηκα να φτιαχνω μαρμελαδα! Ειναι ωραια μαρμελαδα, οποιος δεν την εχει δοκιμασει ευκαιρια ειναι να την φτιαξει τωρα που ειναι η εποχη της συγκομιδης για τα ακτινιδια!
    Καλη εβδομαδα!

    ReplyDelete
  2. Κι όμως, εγώ, ο καλοφαγάς, που τρώω ό,τι μπορώ να δαγκώσω με τα δόντια μου, που τρώω και αναρωτιούνται όλοι που τα βάζω, δεν έχω δοκιμάσει μαρμελάδα ακτινίδιο!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι!
    Τι ωραία η μαρμελάδα που προτείνεις!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου Κική!!!Ωραίο χρώμα!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  5. Τι όμορφο χρώμα που την έκανες! Μπράβο Κική μου!

    ReplyDelete
  6. Φαίνεται καλή.Αν αντί για ζάχαρη βάλω στέβια ,μήπως ξέρεις την αναλογία που χρειάζεται?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν ξέρω την αναλογία, αλλά θα σου πρότεινα επειδή η στέβια είναι πολύ "δυνατή", να βάλεις ελάχιστη, να δοκιμάσεις και να συνεχίσεις να προσθέτεις μέχρι να έχεις τη γεύση που θες.

      Delete
  7. Κική μου όταν λες ώριμα και γερά με μπερδεύεις, νόμιζα ότι τα ώριμα ήταν τα λίγο μαλακά; Τι να πάρω αν τη φτιάξω; Ο μπαμπάς μου λατρεύει το ακτινίδιο αλλά ΄χοι τη ζάχαρη μπορώ να την αντικαταστήσω με κάτι άλλο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δέσποινα ώριμα και γερά. Όχι ώριμα και σκληρά :-). Όταν λέω γερά, εννοώ να μην είναι για πέταμα. Ώριμα μεν, αλλά γερά και υγιή φρούτα.

      Delete
  8. Αχ, τώρα είδα για τη στέβια που γράφεις παραπάνω!Οπότε άκυρο το δεύτερο ερώτημα!

    ReplyDelete