Monday, November 11, 2013

Πώς φτιάχνουμε φυστικοβούτυρο

Σας αρέσει το φυστικοβούτυρο; Εμένα πολύ! Το ίδιο πολύ αρέσει και στην κόρη μου. Έχω δοκιμάσει απαλό και κράντσυ και μου αρέσει το δεύτερο πολύ. Ένα καλό φυστικοβούτυρο, απογειώνει μπισκότα και cupcakes. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα φτηνό προϊόν, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε πιο οικονομικά μόνοι μας. Όλοι όσοι φτιάχνουν μόνοι τους φυστικοβούτυρο υποστηρίζουν ότι είναι τόσο καλό, που δεν χρειάζεται να ξαναγοράσουν. Συμπεριλάβετε κι εμένα ανάμεσα σ' αυτούς...


Τα φυστίκια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα αράπικα. Εγώ χρησιμοποίησα αλατισμένα. Για αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη συνταγή, ανατρέξτε στα tips.


Φυστικοβούτυρο
για 300 γρ. περίπου
280 γρ. αλατισμένα, ψημένα και καθαρισμένα αράπικα φυστίκια (αν τα φυστίκια σας δεν είναι ψημένα, ψήστε τα στο φούρνο για μερικά λεπτά)
2 κ. σ. λάδι φυτικό (χρησιμοποίησα λάδι από ένα βάζο ταχίνι)
1 κ. σ. αραιό μέλι
(αλάτι αν δεν χρησιμοποιήσετε αλατισμένα φυστίκια)


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπλέντερ τρίβουμε τα φυστίκια σε 3 διαφορετικές δόσεις (τρίψτε το 1/3, αδειάστε το μπλέντερ και συνεχίστε με τα υπόλοιπα).
Βάζουμε όλο το υλικό στο μπλέντερ και το ξαναχτυπάμε. Αφήνουμε να ηρεμήσει το μίγμα για λίγα λεπτά. Αυτό βοηθάει τα φυστίκια να βγάλουν τα έλαιά τους.
Προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι και ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε μισή κουταλιά μέλι και ξαναχτυπάμε,
Δοκιμάστε το φυστικοβούτυρό σας. Αν το θέλετε περισσότερο γλυκό, προσθέστε και την υπόλοιπη μισή κουταλιά μέλι.
Αν το μίγμα διαλύεται καθώς το ανακατεύετε, προσθέστε άλλη μια κουταλιά φυτικό λάδι.
Το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο.



Φυλάξτε το σε βάζο στο ψυγείο. Διατηρείται για 1-2 μήνες.

Tips:
Αν δεν χρησιμοποιήστε ψημένα φυστίκια, ψήστε τα εσείς για λίγο στο φούρνο.
Αν δεν χρησιμοποιήστε αλατισμένα φυστίκια, προσθέστε λίγο αλάτι στο τέλος.
Μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το μέλι αν δεν θέλετε να έχει καθόλου γλύκα!
Βγάλτε το από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το χρησιμοποιήστε.
Αν μετά το φύλαγμα διαχωριστεί το λάδι, απλά ανακατέψτε.
Όσο περισσότερο το χτυπάτε, τόσο πιο βελούδινο γίνεται. Αν το θέλετε κριτσινιστό, μην το παραχτυπήσετε.

Καλή εβδομάδα!

31 comments:

  1. Αχ τι ωραίο χρώμα που έχει και πόσο εύκολα γίνεται!

    ReplyDelete
  2. Πανεύκολο!
    Το σημειώνω γιατί ως σπιτικό θα έχει και σούπερ γεύση!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι όντως καλό Ερμιόνη!

      Delete
  3. Τόσο απλό;; Μια φορά είπα να αγοράσω και το κόστος του μου φάνηκε αστρονομικό αλλά και η συσκευασία μεγάλη για τις ανάγκες μου.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  4. Μου αρέσει πολύ το φυστικοβούτυρο αλλά πάντα αμφέβαλα για τα χημικά που έχουν τα έτοιμα του σούπερ μάρκετ. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ωραία και πολύ εύκολη συνταγή, μπαίνω κι εγώ στη λίστα όσων δεν πρόκειται να ξαναγοράσουν έτοιμο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε το σπιτικό. Δεν υστερεί στη γεύση :-)

      Delete
  5. Πραγματικά η τιμή του έτοιμου είναι αδικαιολόγητη! Το δικό μας είναι σίγουρα και πιο υγιεινό. Μου αρέσει που αυτό εδώ θα είναι και αλμυρό και επίσης το μέλι θα του πηγαίνει!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νταρκ και τα έτοιμα έχουν αλάτι. Διαφορετικά είναι άνοστα.
      Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  6. Χρησιμότατη η ανάρτησή σου για μένα, που χρησιμοποιώ πολύ το φυστικοβούτυρο στην κουζίνα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  7. Πολύ χρήσιμο, ευχαριστούμε Κική μου! Θέλω να φτιάξω κάτι κεκάκια και λυπάμαι να δώσω 5 ευρώ για ένα βαζάκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οπότε τώρα μπορείς να φτιάξεις όσο θέλεις!

      Delete
  8. Μου αρέσει πολύ η ανάρτηση αυτή, το προσπάθησα μια φορά με φιστίκια άψητα και ανάλατα και δεν ήταν καθόλου ωραίο.................αλλά τώρα θα το προσπαθήσω ξανά γιατί το τρώω πάρα πολύ!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε με αλατισμένα. Κι εγώ έλεγα πως θα βγει πολύ αλατισμένο αλλά είναι μια χαρά!

      Delete
  9. Αρέση πολύ στήν εγγονή μου!!!Ωραία συνταγή Κική!!!Καιρός λοιπόν νά τήν φτιάξω!!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  10. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Το φυστικοβούτυρο είναι όντως ακριβό και το να το φτιάξουμε μόνοι μας είναι καταπληκτική ιδέα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  11. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα γιατί αρέσει πολύ στην κόρη μου το φιστικοβούτυρο. Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
  12. Αγαπημενο!!!!........σε ευχαριστουμε πολυ!
    !!πολυ!!!πολυ!!

    καλημερα!!!

    ReplyDelete
  13. Πεθαίνω για φυστικοβούτυρο!!!

    ReplyDelete
  14. Μ αρέσει το φυστικοβούτυρο
    Οταν ήμουν έγκυος το έτρωγα πολύ
    Το δικόσου σίγουρα θα μ αρέσει περισσότερο

    Και τα tips πολύ καλά

    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Πολύ καλό! Αλλά το δικό μου έγινε λίγο πιο αραιό απ'ότι το ήθελα(ή δν επρεπε ν βαλω τόσο λάδι ή έπρεπε να το χτυπήσω λίγότερο) αλλά μετά από μια μέρα στο ψυγείο έγινε τέλειο! Όποιος έχει συνηθίσει στην γεύση του φυστικοβούτυρου που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ και θέλει κάτι παρόμοιο ίσως θα ήταν καλύτερα να μην βάλει καθόλου μέλι και να προσθέσει περισσότερο αλάτι. Ποτέ ξανά έτοιμο φυστικοβούρο! Πολύ πιο υγιεινό και οικονομικό!

    ReplyDelete
  16. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, πάντα ήθελα να δοκιμάσω φυστικοβούτυρο, αλλά μου φαινόταν ακριβό για να πάρω ένα βαζάκι και να το αφήσω τελικά στην άκρη, σε περίπτωση που δεν μου άρεσε. Τελικά, έψαξα συνταγές και έφτιαξα μόνη μου, όμως όλες χρησιμοποιούσαν peanuts... Το αράπικο είναι καλύτερο/νοστιμότερο; Με έβαλες σε σκέψεις!

    ReplyDelete