Monday, January 2, 2012

Cake pops με απομεινάρια κέικ

Καλή χρονιά! Καλή χρονιά με υγεία, χαρά και ηρεμία. Διότι την ηρεμία μας κοντεύουμε να τη χάσουμε με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Υγεία, χαρά και ηρεμία σε όλους λοιπόν εύχομαι!
Ελπίζω να περάσατε καλά αυτές τις μέρες! Εμείς περάσαμε απολύτως οικογενειακά και κλεισμένοι στο σπίτι χτες και προχτές. Και τις 2 μέρες φάγαμε εδώ, χτες κόψαμε την πίτα μας και από σήμερα λέω πως θα μαζευτούμε από τις κραιπάλες!

Συνήθως, την επόμενη μέρα από την Πρωτοχρονιά, αφού έχουμε φάει το καταπέτασμα, αρχίζουν να μας πιάνουν οι τύψεις ότι φάγαμε πολύ! Βέβαια...Αφού έχουμε κατεβάσει 3,5 κιλά κουραμπιέδες και 5,5 κιλά μελομακάρονα, ήρθε ο καιρός για τύψεις! Ένα γλύκισμα που πληρώνει συχνά τις τύψεις μας, είναι η βασιλόπιτα, η οποία, αν δεν φαγωθεί την ώρα του ενθουσιασμού προς εύρεση του νομίσματος ή αν δεν καταναλωθεί με το καφεδάκι μας (τι ωραίο αλήθεια), μένει παραπονεμένη να ξεραίνεται! Κατ΄ αρχήν, αν δεν καταναλώσετε άμεσα τη βασιλόπιτά σας, σκεπάστε τη με μία μεμβράνη για να μην ξεραίνεται. Κατά δεύτερον, τις μέρες των πειραματισμών για να φτιάξω μια βασιλόπιτα που να με ικανοποιεί σε γεύση και ποιότητα, μου ήρθε η ιδέα τι να κάνω το κέικ που μένει (έφτιαξα κάμποσα, πιστέψτε με)!

Αν πάλι είχατε παραγγείλει βασιλόπιτες από τη Σκέτη Γλύκα, είμαι σίγουρη ότι δεν έμεινε ψίχουλο! Ήταν τόσο όμορφες και ελκυστικές, που σίγουρα καταναλώθηκαν. Για τη νοστιμιά τους, καλύτερα να μιλήσετε εσείς! Εγώ το μόνο που έχω να πω, είναι ότι χαίρομαι πολύ που συνεργάστηκα με τη Νίκη και τη Σκέτη Γλύκα. Δείτε τι καλλιτεχνήματα έφτιαξε εδώ!



Τα cake pops για πρώτη φορά τα άκουσα από τη Λιζ και από τότε τα έχω δει πολλές φορές μπροστά μου, συχνά δε, στη μαστόρισσα του είδους η οποία έγραψε και βιβλίο γι΄ αυτά, τη Bakerella, όπως και πρόσφατα στη Νίκη-Σκέτη Γλύκα. Για μένα, δεν είναι τίποτα άλλο από τρουφάκια σε στικ, τα οποία όμως μπορούν να γίνουν έργα τέχνης αν πιάνει το χέρι σου στη διακόσμηση και φυσικά αν έχεις τα κατάλληλα υλικά, κάτι το οποίο στη Ζάκυνθο, ακούγεται τουλάχιστον σαν ανέκδοτο!

Όπως και να ΄χει, επειδή όπως σας είπα είχα αρκετό υλικό για πειραματισμούς, πριν τις γιορτές έφτιαξα 2 φορές cake pops και τρουφάκια με 2 διαφορετικούς τρόπους. Αν σας έμεινε βασιλόπιτα και δεν έχετε σκοπό να την καταναλώσετε, ή αν σας μένει κέικ, μπορείτε να κάνετε κι εσείς cake pops ή τρουφάκια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε εξ' αρχής μια μικρή δόση κέικ και να το διαλύσετε μετά για να τα φτιάξετε. Αν σας ακούγεται extreme η ιδέα να κάνετε τόσο κόπο για ένα κέικ που μετά θα χαλάσετε, μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό έτοιμο κέικ (που δεν θα το συνιστούσα, αλλά για μια φορά και για πειράματα, ας πούμε πως δεν πειράζει).

Η παρακάτω συνταγή και υλικά, ενδείκνυται αν καλύψετε τα cake pops με τρούφα. Αν θέλετε να τα καλύψετε με ζαχαρόπαστα ή να τα αφήσετε χωρίς τρούφα, διαβάστε στο τέλος τα τιπς.



Cake pops με κέικ που έμεινε
Υλικά
½ κιλό κέικ σε τρίματα
150 κρέμα γάλακτος (χρησιμοποίησα 22% λιπαρών*-  δείτε τιπς)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα *
1 σφηνάκι λικέρ καφέ (ή ό,τι λικέρ έχετε)
1 σφηνάκι λικέρ τεντούρα
2-3 κ. σ. πραλίνα φουντουκιού *
σοκολατένια τρούφα, πολύχρωμη τρούφα, ζαχαρόπαστα, καρύδα, τριμμένα ξηροκάρπια
στικς για γλειφιτζούρια ή ξυλάκια για σουβλάκια


Εκτέλεση
Κάνουμε το κέικ τρίματα με το χέρι ή σε μπλέντερ (εγώ το έκανα σε μπλέντερ).
Ρίχνουμε τα λικέρ και ανακατεύουμε. Πατικώνουμε τη ζύμη και την ξαναχαλάμε μερικές φορές. Με αυτό τον τρόπο ανακατεύονται καλά τα υλικά και δεν πάει μόνο σε μια μεριά το ποτό. Το ίδιο θα κάνουμε και στη συνέχεια.
Προσθέτουμε 2 κ. σ. πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε πάλι. Πατικώνουμε και διαλύουμε τη ζύμη μερικές φορές, ώστε να ανακατευτεί καλά το υλικό. Αφού ανακατευτεί καλά, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε μπαλάκι, για να δούμε αν διαλύεται. Αν διαλύεται, προσθέτουμε λίγη ακόμα πραλίνα και ανακατεύουμε.
Μπορούμε να πλάσουμε το μίγμα απευθείας αν βιαζόμαστε, ή να το βάλουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Εγώ, έκανα το 2ο.
Σε μεταλικό μπωλ βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και την αφήνουμε να λιώσει. Ελέγχουμε μετά από 3-4 λεπτά αν έχει λιώσει και ανακατεύουμε. Αν η σοκολάτα μας είναι πολλή ρευστή, αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Θέλουμε να είναι ρευστή για να κολλήσουν οι τρούφες, και για να μην γίνει παχιά η επικάλυψη, αλλά όχι τόσο ρευστή που να τρέχει.
Σε ένα ποτήρι του κρασιού, βάζουμε τρούφα (βολεύει περισσότερο από το να το βάλουμε σε πλατύ σκεύος)
Πλάθουμε μπαλάκια μικρά. Βουτάμε την άκρη του στικ στη σοκολάτα και μετά τρυπάμε με το στικ το μπαλάκι. Βουτάμε το cake pop στη γκανάς (σοκολάτα-κρέμα γάλακτος), περιμένουμε να στραγγίξει ελαφρώς και μετά το βουτάμε στο ποτήρι με τις τρούφες. Γυρίζουμε ολόγυρα να πάει παντού και το αφήνουμε όρθιο σε πιατέλα να σταθεί. Συνεχίζουμε έτσι με όλη τη ζύμη. Μπορούμε να τυλίξουμε σε καρύδα, τριμμένους ξηρούς καρπούς κλπ.




Μερικές παραλλαγές και συμβουλές:
Αντί για πραλίνα φουντουκιού, μπορείτε να βάλετε μέσα στη ζύμης γκανάς (το μίγμα σοκολάτα-κρέμα γάλακτος.

Αν έχετε σκοπό να βάλετε τα τρουφάκια σας σε χαρτάκια χωρίς τρούφα ολόγυρα, τότε προτιμήστε να φτιάξετε γκανάς με λιγότερη ή καθόλου κρέμα γάλακτος (άρα όχι γκανάς, αλλά σκέτη κουβερτούρα). Αν τα τυλίξετε στη γκανάς που περιγράφεται παραπάνω και τα βάλετε σε χαρτάκια, αφήστε τα πάνω σε χαρτί ψησίματος να πήξει λίγο η σοκολάτα και μετά βάλτε τα σε χαρτάκια. Παρόλα αυτά, θα κολλάει στο χαρτί, γι΄ αυτό είναι καλύτερα να τα τυλίξετε σε σκέτη σοκολάτα κουβερτούρα ή να αφαιρέσετε αρκετή κρέμα γάλακτος. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στο ψυγείο για να σφίξουν καλύτερα.



Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να βάλετε ζαχαρόπαστα και να φτιάξετε φατσούλες Αη Βασίλη κλπ. Σκέτη η γκανάς κολλάει και δεν είναι σταθερή. Προτιμήστε σκέτη κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί. Θα φτιάξω και με σκέτη σοκολάτα και θα σας πω τι απέγινε. Είναι πάντως μια καλή λύση για κέικ που έχει μείνει.



Τέλος, θα ήθελα να πω πόσο ωραία ένιωσα χτες που παρακολουθούσαμε μαζί την εκπομπή "Το αλάτι της γης". Τηλεφωνήματα, μηνύματα, email από τους απανταχού ζακυνθινούς, ζακυνθινόφιλους και φίλους έπεφταν βροχή! Όσοι δεν μπορέσατε να δείτε την εκπομπή, την έχει ανεβάσει ένας χρήστης εδώ. Δείτε τη με την ησυχία σας! Είναι μια εκπομπή, που συγκίνησε τους ζακυνθινούς που μένουν μακριά και όχι μόνο!

Για άλλη μια φορά, εύχομαι καλή χρονιά σε όλους. Εκείνο δε που σκεφτόμουν φέτος συχνά, είναι τι ωραίο που θα ήταν αν έπιαναν όσες ευχές κάναμε όλοι μας...


28 comments:

  1. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΕΓΙΝΑΝ!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλή Χρονια..
    Όσοι φάγανε βασιλόπιτα από τα χεράκια σου, δεν έμεινε ψίχουλο κορίτσι μου... πως να κάνουμε cake pops... :P

    ReplyDelete
  3. τέλεια ιδέα έμεινε βασιλόπιτα και δεν ήθελα να την πετάξω!!! θα τα φτιάξω το απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  4. Δεν έμεινε..ψίχουλο! Νάταν κι άλλη!
    Ηταν μια συνατγή βασιλόπιτας από τη μικρή κουζίνα σου Κική μου, που την ακολούθησε πιστά η κόρη μου και νομίζω ότι έγραφες ότι είναι από τη φίλη σου τη Βάσω.. Όπως κι αν είναι το θέμα, ήταν Θεσπέσια!!!

    Καλή Χρονιά!

    Σε είδα χθές να..σαρτεύεις σ έκείνο το υπέροχο λεβεντίνικο συρτό..που θάθελα να το μάθω..

    Καλή Χρονιά με Δημιουργίες..

    ReplyDelete
  5. Το πιο γλυκό είναι να τα καταναλώνουμε αμέσως, το πιο σοφό όμως να μη πετάμε τίποτα. Είναι έξυπνες αυτές οι προτάσεις για τα απομεινάρια, αααααααν υπάρχουν.

    Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου.
    Πάντα επιτυχίες στις δημιουργίες σου.
    Υγεία και χαμόγελα!!!!

    φιλιά θαλασσένια.

    ReplyDelete
  6. Καλή Χρονιά Κική μου!Κάθε ευτυχία σε εσένα και την οικογένειά σου.Πολύ όμορφα τα cake-pops που έφτιαξες.

    ReplyDelete
  7. Καλή χρονιά Κική...πέρασε από το blog μου, να πάρεις ένα κέρασμα από τα δικά σου τρουφάκια!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  8. Για άλλη μια φορά, καλή χρονιά να έχεις Κική. Χρήσιμες όπως πάντα οι ιδέες και οι συμβουλές σου.Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Αν κάτσω να τα φτιάξω Κική μου...δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν και να γίνουν "pops" γιατί μια μικρή ψυχή θα έχει φάει την πρώτη ύλη πριν κα πάρει σάρκα και οστά!
    Καλή Χρονιά σου εύχομαι και πάντα Δημιουργική!

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραία ιδέα για το κεικ που μένει,μπράβο!!!!! Ασε που φαίνονται και πεντανόστιμα!!!!!
    Καλή χρονιά να έχεις!!!!
    Φιλιά, Φανή

    ReplyDelete
  11. Έφη ευχαριστώ! Επίσης!

    Νίκη! Χαχα! Λέμε και τίποτα να περνάει η ώρα! Αυτιοί θα πρέπει να φτιάξουν κέικ ειδικά για την περίσταση!

    Σοφία καλωσήρθες! Καλή επιτυχία!

    Ρεγγίνα κι αυτή βασιλόπιτα ήταν πολύ καλή και πάντα νόστιμη και πετυχημένη! Το συρτό λεβαντίνικο, εύχομαι να το χορέψουμε μαζί!

    ReplyDelete
  12. Θαλασσένια, ανακύκλωση φαγητών και γλυκών για να μην πετάμε τίποτα! Καλή χρονιά! Ευχαριστώ!

    Θεανώ ευχαριστώ! Επίσης!

    Δήμητρα σε χάρηκα που δεν έχασες χρόνο! Μπράβο!

    ReplyDelete
  13. para-kelsoscooks ευχαριστώ! Καλή χρονιά!

    Pela Sofi, ευχαριστώ! Επίσης!

    Φανή ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  14. Καλή χρονιά Κική μου!
    Κέικ ή τσουρέκι ή βασιλόπιτα να περισσέψει στο σπίτι μου αποκλείεται!
    Αν θελήσω να γευτώ cake pops όλα από την αρχή πρέπει να τα κάνω...
    Φαίνονται υπέροχα! Ιδιαίτερα για παιδική εκδήλωση είναι εξαιρετικά!
    Μπράβο σου!

    ReplyDelete
  15. Αχ, δεν μπόρεσα να δω την εκπομπή στην κανονική προβολή της :(( Την είδα όμως τώρα! Πολύ ωραία!:))
    Με τόσο χορό τι τύψεις έχεις? Ότι και να δοκιμάζεις θα καεί (μαζί με το πελεκούδι:))!
    Πολύ σε χάρηκα!!!!
    Μπράβο ωραίοι χοροί! Παιχνιδιάρικοι, κομψοί, λεβέντικοι! Θαύμα!

    ReplyDelete
  16. ειδα την εκπομπη με τον λεβαντινικο συρτο. μπραβο σου και μπραβο σε ολους σας!
    μπραβο επισης και για την συνταγη.
    πανεμορφα. και εαν η κορη μου ηταν ακομη μικρη σιγουρα θα τα εφιαχνα!

    ειρηνη

    ReplyDelete
  17. Πολύ ωραία ιδέα!! Θα την έχω υπόψη....Καλή χρονιά, Κική!!!

    ReplyDelete
  18. Το 2011 είναι πλέον πίσω μας, μια δύσκολη χρονιά έλαβε τέλος, πολλές ευχές για ένα καλύτερο 2012!!!

    ReplyDelete
  19. Σιγά μη μείνει βασιλόπιτα εδώ μέσα:)
    Φαίνονται τέλεια!
    Καλή χρονιά και πάλι Κικίτσα, σου εύχομαι τα καλύτερα!

    ReplyDelete
  20. Αχου... είναι φοβερά! Εμένα η βασιλόπιτα μου έχει μέσα καρύδια.. πειράζει? Γεια σου ρε Κικίτσα με τις ιδέες σου!!!

    ReplyDelete
  21. Τί τέλεια που είναι τα cake pops!! Πολύ ωραία ιδέα!

    Καλή Χρονιά Κική μου! Υγεία κι ευτυχία εύχομαι για το 2012! Ό,τι επιθυμείς!!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  22. Καλή Χρονιά Κική μας.

    Υγεία και Ευτυχία εύχομαι για το καινούριο έτος.

    ReplyDelete
  23. Φανταστική συνταγή θα την γράψεις σε κανένα βιβλίο να τα κρατάμε;

    ReplyDelete
  24. Φιλενάδα, έλα και από το blog μας να παίξεις ένα παιχνιδάκι:)

    ReplyDelete
  25. Αγγελική ευχαριστώ! Είναι μάλλον μπελαλίδικα να τα ξεκινήσεις από την αρχή, αλλά για παιδικό πάρτυ αξίζει!

    Α την είδες τελικά; Πλάκα είχαμε... Ωραία βγήκε τελικά!

    Ειρήνη ευχαριστώ!

    Ανεράιδα ευχαριστώ! Επίσης!

    Χρυσά στάχυα ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  26. Μαράκι ούτε σε μας μένει συνήθως αλλά λέμε! Χαχα!
    Ευχαριστώ! Επίσης!

    Αγγελική όχι βέβαια! Γιατί να πειράζει; Ευχαριστώ!

    Μάγδα ευχαριστώ! Επίσης!

    Σκρουτζ ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  27. Conna ευχαριστώωω! Επίσης!

    αχτίδα ευχαριστώ! Το μέλλον θα δείξει :-)

    Μαράκι έφτασααα!

    ReplyDelete