Το ψωμί που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με μπύρα το γνωρίζετε οι περισσότερες (και περισσότεροι που ασχολείστε με την κουζίνα). Πρόσφατα, έκανα μια παραλλαγή με αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του και ήταν ενδιαφέρουσα! Το ψωμί μπύρας, σε βγάζει από τη δύσκολη στιγμή, αφού γίνεται μόλις σε μία ώρα, χωρίς να χρειάζεται προετοιμασία! Οπότε, απλά δοκιμάστε το. Φτιάξτε το όταν έχετε ξεμείνει από ψωμί, ή αφήστε τους καλεσμένους σας με ανοιχτό το στόμα, σερβίροντας ζεστό ψωμάκι!
250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. αλεύρι άσπρο που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κ. σ. παπαρουνόσπορο
Μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.
Προσθέτουμε τη μπύρα σιγά-σιγά, ενώ ανακατεύουμε με πηρούνι, μέχρι να υγροποιηθεί όλο το αλεύρι.
Λαδώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για ψωμί και ρίχνουμε μέσα το υλικό.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου, το βγάζουμε από το φούρνο και από τη φόρμα και κόβουμε αφού κρυώσει.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ψωμί μπύρας ολικής, με παπαρουνόσπορο
Υλικά
1 κουτάκι μπύρα 330 ml250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. αλεύρι άσπρο που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κ. σ. παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.Μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.
Προσθέτουμε τη μπύρα σιγά-σιγά, ενώ ανακατεύουμε με πηρούνι, μέχρι να υγροποιηθεί όλο το αλεύρι.
Λαδώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για ψωμί και ρίχνουμε μέσα το υλικό.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου, το βγάζουμε από το φούρνο και από τη φόρμα και κόβουμε αφού κρυώσει.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Τέλειο το ψωμάκι :)
ReplyDeleteΚαλό βράδυ
Ζεστό και μυρωδάτο ψωμάκι πρωί πρωί!!
ReplyDeleteΤο ψωμί μπύρας με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα!
Οταν είδα τον τίτλο σκέφτηκα μήπως δεν είναι οκ στη γεύση με σκέτο ολικής..μπαίνοντας όμως μέσα είδα ότι έχει και από το άλλο οπότε μια χαρά θα είναι και πιο θρεπτικό! Θα το κάνω! Γρήγορο και ωραίο μου ακουγεται! Φιλιά Κικόν μου!
ReplyDeleteDeli,μ΄αρέσει αυτό το ψωμάκι!
ReplyDeleteΌταν δεν έχω χρόνο φτιάχνω,αλλά ακούω γκρίνιες,εδώ δεν αρέσει πολύ του αρτοπαρασκευαστή.
Θα το δοκιμάσω.
Φιλιά!
Τέλεια συνταγή.Την κάνεις μόνη σου και γίνεται πολύ πιο γρήγορα από το να κάθεσαι να ζυμώνεις με τις ώρες.Θα την γράψω και εγώ στις συνταγές μου.
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το ψωμάκι. Εγώ με τα αλεύρια δεν έχω σχέση, ούτε ήξερα ότι υπάρχει ολικής που φουσκώνει μόνο του:))
ReplyDeleteΌταν ακούω από σένα παπαρουνόσπορο ξέρεις τι θυμάμαι!!
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ
Δεν θα ..ναρκωθούμε λες με τον παπαρουνόσπορο;
ReplyDeleteΑν και στις συνθήκες του άγχους που ζούμε..
Κάτι όμως .."μαγειρεύω" κι εγώ!
μπές εδώ:http://anemondixtia.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html
και συνέχισε..καθώς υπάρχει πάντα μια διαφορετική εκδοχή!
Πάντα εκτός από τις συνταγές σου που είναι και με υπογραφή!
Κικίτσα αγαπημένη μου,καλό φθινόπωρο σου εύχομαι σε σένα και στην οικογένειά σου
ReplyDeleteμου λέιπετε κικίτσα πάρα πολύ, όπως είπα και στην Ελένη ,μου λέιπουν τα ωραία μας από το άρομα
να ξέρεις πως σε παρακολουθώ πάντα κικίτσα και ας μην σου γράφω και πως ότι φτιάχνω στην κουζίνα μου από σένα έχει άλλη νοστιμιά γιατί "είσαι εσύ μέσα"
να σαι πάντα καλά, σε φιλώ
Τελικά Κικίτσα, εσύ δε σταματάς ποτέ τις δοκιμές στα ψωμιά...
ReplyDeleteΠολύ ωραία πρόταση ΚΑΙ αυτή!
Πολλά φιλιά, Καλό Σαββατοκύριακο
Δεν έχω πάρει ακόμη το ολικής που φουσκώνει μόνο του και όλο το λέω. Το ψωμί σου θα είναι αιτία να μη το αναβάλλω άλλο...
ReplyDeleteδεν βάζεις αλλο νερό ε? Ωραία..
ReplyDeleteΕυκολο φαίνεται και γρήγορο.
Καλή κυριακή :0)
Ζεστό ψωμάκι και τίποτε άλλο!!για μένα είναι το τελειότερο!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Δεν το ήξερα! Το έμαθα και θα το φτιάξω ;) Αντε και με παπαρουνόσπορο! CrazyTourist1
ReplyDeleteΩραίο ψωμί, Καλή Κυριακή Κική
ReplyDeleteκαλησπέρα!!!!!!!!!
ReplyDeleteαχ.. ευχαριστώ!!!!! θα πάρω ένα καρβελάκι!!!
φιλιά ομορφούλα!
καλησπερα κικη.παρακολουθω το blogσου 2χρονια και.εχω φτιαξει πολλες συνταγες σου μα ποιο πολυ τα παξιμαδακια σου.εχουν τρελλανη κοσμο.η μαμα μου ειναι απο το καλιπαδο ζακυνθου.τα μπελουσιωτκα κρεμυδια τα βρηκα σε sm εδω στο my market.τελεια.......μιλαμε με την αχτιδα σχετικα με την κλωντη.πολυ στεναχωρηθημα.σε καληνυχτιζω θα σου στειλω το emailμου.δημητρα λαγονησι
ReplyDeleteΣας ευχαριστώ όλες για τα σχόλια!
ReplyDeleteΣαντιγούλι μου κι εμένα μου λείπεις! Μμμμμμάκια!
Δήμητρα καλωσήρθες!
Αχ τί καλά! Είχα δει το ψωμί σου με τη μπύρα και τις ελιές και ήθελα να κάνω παραλλαγή με αλεύρι ολικής... Με πρόλαβες κι έτσι γλύτωσα τους πειραματισμούς! Έτοιμες οι αναλογίες!
ReplyDeleteΠολύ με αρέσουν τα ψωμάκια σου! Καλή συνέχεια! :)
καταπληκτική ιδέα!!! εύκολη , γρήγορη και νόστιμη!!!όλη η παρέα το απόλαυσε!!!
ReplyDeleteθεικο το ψωμακι! δεν αλλαζω πλεον συνταγη! το πετυχα, ειναι ευκολοτατο και απλα υπεροχο! λογω διατροφης βαζω αλευρι ντινκελ και 1/3 κουταλακι σοδα γιατι το αλευρι ντινκελ δεν εχει διογκωτικα σαν τις φαρινες! τελειο-τελειο-τελειο
ReplyDeleteΣοφία ευχαριστώ! Τώρα είδα ότι δεν είχα απαντήσει εδώ! Σόρυ!
ReplyDeletePeps το ίδιο ισχύει και για σένα.
Ευχαριστώ!
barb3 χαίρομαι που σου άρεσε! Μπορείς να κάνεις πολλές παραλλαγές με τη βασική συνταγή (μπύρα+αυτοφούσκωτο αλεύρι)!
φενεται τελειο!!θα το φτιαξω αυριο!!θα ηθελα να ρωτησω η φορμα που το εβαλες τι διαστασεις εχει??μολις πηρα μια 30χ11 θα πρεπει να κανω τη διπλη δοση λογικα??ειμαι λιγο ασχετη σε τετοια θεματα!! αφροδιτη
ReplyDeleteΜια χαρά είναι η φόρμα σου! Καλή επιτυχία!
ReplyDeleteεφτιαξα το ψωμακισημερα και βγηκε καταπληκτικο!! θα μπορουσα να βαλω και μονο αλευρι ολικης?
ReplyDeleteαφροδιτη
Θα μπορούσες, αρκεί να έχει μπέκιν. Θεωρώ ότι θα είναι αρκετά τραχύ.
ReplyDeleteεφτιαξα το ψωμι χθες μονο με αλευρι ολικης και βγηκε καταπληκτικο!!!
ReplyDeleteΧαίρομαι! :-)
ReplyDelete