Monday, August 1, 2011

Μουσακάς

Ο αυθεντικός μουσακάς, περιέχει μόνο μελιτζάνες. Στον αυθεντικό μουσακά, οι μελιτζάνες τηγανίζονται και σουρώνουν σε σουρωτήρι, όση ώρα γίνεται ο κιμάς. Αλλά όχι στη δική μου κουζίνα! Παρακάτω, δίνεται η συνταγή για ελαφρύτερο μαγείρεμα του μουσακά. Οι μελιτζάνες ψήνονται και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο γευστικό.


Όταν έκανε η μάνα μου μουσακά, αντί για 2 στρώσεις μελιτζάνας, έβαζε στην πρώτη στρώση στο ταψιού, πατάτες τηγανητές σε ροδέλες. Αυτό, κάνει το κομμάτι να βγαίνει πιο σταθερό και γι' αυτό το λόγο υποθέτω, προτιμούν να το κάνουν έτσι και τα εστιατορια. Όμως, αν δεν το φας εκείνη τη στιγμή ζεστό, το αποτέλεσμα με τις πατάτες, είναι κατά τη γνώμη μου, ένα πανιασμένο κομμάτι μουσακά. Μπορείτε επίσης αντί για πατάτες, να βάλετε κολοκύθια τηγανισμένα ή ψημένα. Δίνουν γλυκιά γεύση στο φαγητό.


Μπορείτε επίσης, για ακόμα πιο light αποτέλεσμα, να κάνετε μια ψεύτικη μπεσαμέλ, όπως έκανα εδώ, στα κολοκύθια με μπεσαμέλ.


Φτιάξτε τον σε ταψί, ή σε πυρίμαχα ατομικά μπωλάκια. Όπως και να τον κάνετε, ο μουσακάς, είναι ένα από τα παχυντικότερα, αλλά και πιο νόστιμα φαγητά του καλοκαιριού!

Μουσακάς
Υλικά για μέτριο ταψί (12 μεγάλα κομμάτια)
Για τον κιμά
¾ κιλού μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κούπα κρασί
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή 2 κουτιά ψιλοκομμένα ντοματάκια των 400 γρ.
1 ξύλο κανέλα
1 φύλλο δάφνης
3-4 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή 1 κ. σ. ξηρό
αλατοπίπερο
Για τις μελιτζάνες
1 ½ κιλό περίπου μελιτζάνες μακρόστενες (5 μεγάλες)
2-3 κ. σ. λάδι
αλάτι
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα πλήρες ή ελαφρύ
5 κ. σ. κοφτές βούτυρο
7 κ. σ. αλεύρι
½ κ. γ. αλάτι
μια πρέζα λευκό πιπέρι
¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο
3-4 κ. σ. τριμμένο ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι

Εκτέλεση
Πλύνετε, καθαρίστε τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε φέτες, πάχους περίπου ενός εκατοστού.
Αλατίστε τις και αφήστε τις σε σουρωτήρι για ένα μισάωρο.

Σωτάρετε τον κιμά στο λίγο λάδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αν ο κιμάς είναι λιπαρός, μην βάλετε καθόλου λάδι.
Σβήστε τον κιμά με λίγο κρασί.
Προσθέστε το κρεμμύδι (το οποίο μπορείτε να σωτάρετε από την αρχή μαζί με τον κιμά), τη ντομάτα, την κανέλλα, τη δάφνη και 3 κούπες νερό.
Αφήστε να βράσει για 50-60 λεπτά σε κανονική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ή σε χύτρα, για 30-40 λεπτά. Προσθέστε νερό μόνο αν χρειάζεται. Δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά όταν ετοιμαστεί.
Κατά το τέλος, ρίξτε αλατοπίπερο και το μαϊντανό.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στο γκριλ.
Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και τοποθετήστε τις μελιτζάνες. Λαδώστε τις και από τις δύο πλευρές με πινελάκι, Ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Γυρίστε τις κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν δείχνουν στεγνές, ξαναλαδώστε τις.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει.
Όταν ζεσταθεί καλά, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά, ώστε να «ψηθεί» το αλεύρι. Όταν ψηθεί, (αλλάζει λίγο χρώμα), κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το γάλα σιγά-σιγά πάντα ανακατεύοντας γρήγορα και κοφτά με σύρμα, για να μην κάνει σβώλους. Συνεχίστε ρίχνοντας γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν δείτε ότι το γάλα ενσωματώθηκε στο μίγμα, ξαναβάλτε το στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Μην σταματήστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, για να μην σβολιάσει.
Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώστε τη φωτιά για να μην κολλήσει.
Αφήστε να πάρει βράσεις ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχει την πυκνότητα που θέλετε. Η μπεσαμέλ δεν θα πρέπει να είναι πηχτή γιατί θα πήξει κι άλλο με το ψήσιμο, αλλά ούτε και αραιή σαν σιρόπι. Στο τέλος, προσθέστε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο. Η κανονική μπεσαμέλ, δεν έχει ούτε τυρί, ούτε αυγά. Αν θέλετε, προσθέστε.

Μοντάρισμα:
Λαδώστε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και τοποθετήστε μια στρώση μελιτζάνες.


Βάλτε τον κιμά και από πάνω, άλλη μια στρώση μελιτζάνες.


Τοποθετήστε τη μπεσαμέλ. Πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.


Καλό μήνα!!!

14 comments:

  1. καλο μήναααααααααααααα!!!!υπέροχο λατρεμένο φαγάκι!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Πες τα γιατί κι εγώ επιμένω ότι ο αυθεντικός μουσακάς είναι μόνο με μελιτζάνες!!
    Καλό Μήνα.

    ReplyDelete
  3. Τέλειοςςςςς!!!
    Καλό μήνα

    ReplyDelete
  4. Πω πω , λαχταριστες οι φωτο σου Κική!

    ReplyDelete
  5. Καλό Μήναααα!!!!Τι υπέροχο φαγητό!!!!

    ReplyDelete
  6. Καλό μήνα Κικίτσα, ο μουσακάς από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγάκια!!!

    ReplyDelete
  7. Καλό μήνα! Συνήθως έβαζα και πατάτες αλλά αυτή η ιδέα μου φαίνεται καλύτερη! Θα δοκιμαστεί!

    ReplyDelete
  8. Η ελαφριά εκδοχή του μουσακά είναι επίσης αποδεκτή! Κι εγώ νομίζω πως ψητές είναι εξίσου νόστιμες οι μελιτζάνες, αλλά στη μπεσαμέλ θα βάλω τυρί, δε μπορώ! :)
    Καλό μήνα Κική! :)

    ReplyDelete
  9. ths mamas moy den ths arese o moysakas, ektws apo ayton sto Ermio, ena estiatorio konta sthn Mitropoli Athinon! Kamia fora psino-tiganizw melitzanes, kolokithia kai patates, tsigarizw kima, perixino me mpesamel, alla oxi thn prwth Aygoystou poy nisteuw fisyka!

    ReplyDelete
  10. gmt einai to agapimeno mou fai .... kai olos tixaios simera sti douleia ekana 6 tapsia gia avrio , alla den efaga oute ena kommataki ... avrio omos ,,,, tha ton skiso !!! xi xi xi

    ReplyDelete
  11. gmt einai to agapimeno mou fai .... kai olos tixaios simera sti douleia ekana 6 tapsia gia avrio , alla den efaga oute ena kommataki ... avrio omos ,,,, tha ton skiso !!! xi xi xi

    ReplyDelete
  12. All time classic! Από τα πιο αγαπημένα του συζύγου μου!Όποτε ρωτήσω τι να μαγειρέψω μουσακά μου λέει. Μερικές φορές και επίτηδες, όταν βιάζομαι και έχω άλλες δουλειές, για να με πειράξει :-)

    ReplyDelete
  13. Κρόμα που είσαι μακρυά. Καλό μήνα να έχεις.

    ReplyDelete
  14. Χαίρομαι που είναι αγαπημένο από όλους! Καλό μήνα σε όλους!

    ReplyDelete