Friday, January 15, 2021

Μοσχάρι Wellington

Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της δουλειάς του δασκάλου, είναι να βλέπεις τους μαθητές σου να μεγαλώνουν και να προχωράνε στη ζωή τους με τα ενδιαφέροντά τους. Ακόμα πιο ωραίο κομμάτι, είναι όταν τους γνωρίζεις ξανά από την αρχή όταν ξανασυναντηθείς μαζί τους. Κι εκεί που είχες ένα 12χρονο να το συμβουλεύεις να το προτρέπεις, να το μαλώνεις και άλλα πολλά, ξαφνικά βρίσκεσαι να μιλάς μαζί του σαν ενήλικες πλέον για τα κοινά σας και όχι μόνο ενδιαφέροντα.

Έτσι έγινε και με τον Μάρκο. Ο Μάρκος έγινε μάγειρας και πιστεύω ότι είναι καλός. Του αρέσει πολύ αυτή η δουλειά και ρουφάει τη γνώση σαν σφουγγάρι. Συχνά μιλάμε για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ανταλλάσσουμε απόψεις, φωτογραφίες, συμβουλές. Και είναι τόσο ωραίο!


Το παρακάτω φαγητό-ποίημα, έγινε ουσιαστικά από την πίεση του γιου μου να του το φτιάξω, αφού το έβλεπε συχνά πυκνά στο ίνσταγκραμ του  Μάρκου. Το θεωρούσα μπελά, πολύπλοκο, με πολύ χρόνο προετοιμασίας, μπελαλίδικο, είχε μοσχάρι που δεν τρελαίνομαι και γενικά μάλλον το απέφευγα. Τι λάθος!!! Τα παίρνω όλα πίσω. Και φυσικά θα το ξαναφτιάξω, γιατί είναι νόστιμο, μαλακό, ζουμερό. 

Όντως έχει μια κάποια προετοιμασία. Όντως κοστίζει αρκετά. Όντως μπορεί να ανησυχήσετε ότι δεν θα γίνει καλό (όπως εγώ). Όμως, αξίζει να το κάνετε. Άλλωστε δεν είναι ένα φαγητό που θα το φτιάξετε κάθε μέρα. Γι' αυτό εγώ διάλεξα τις γιορτές. Όλη η ανησυχία που είχα για τα παραπάνω άξιζε, γιατί με αποζημίωσε η γεύση του! Και ανυπομονώ να βρω ευκαιρία να το ξαναφτιάξω.

Μη σας φοβίσει η μεγάλη περιγραφή. Τα υλικά δεν είναι πολλά επίσης. Απλά περιγράφω αναλυτικά τα βήματα, σύμφωνα με την καθοδήγηση του Μάρκου! Ευχαριστώ Μάρκο!


Μοσχάρι Wellington

Υλικά για 8 μεγάλες φέτες περίπου

800 γρ. φιλέτο μοσχαριού (ήταν μισό φιλέτο)

1 φύλλο σφολιάτας ξεπαγωμένο

400 γρ. μανιτάρια (χρησιμοποίησα λευκά)

1 κρεμμυδάκι φρέσκο (προαιρετική προσθήκη της κόρης μου)) 

10 κάστανα βρασμένα προαιρετικά (και παραπάνω αν θέλετε

αλάτι

πιπέρι

1 κ. σ. ελαιόλαδο για τα μανιτάρια

λίγο ελαιόλαδο για το κρέας

6-7 φέτες προσούτο (το δικό μου ήταν 80 γρ. και ήταν 6 φαρδιές πολύ λεπτές φέτες)

1 αυγό για το άλειμμα 

Μουστάρδα προαιρετικά


Εκτέλεση

Βάζουμε τα μανιτάρια (και το κρεμμυδάκι) στο μπλέντερ τμηματικά και τα ψιλοκόβουμε.

Στη συνέχεια, τα βάζουμε στο τηγάνι με μια κουταλιά λάδι, αλατοπιπερώνουμε και τα γυρίζουμε στο τηγάνι για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε να πιούν όλα τα υγρά τους. Θα πρέπει να μείνουν χωρίς καθόλου υγρά. 

Σε καθαρό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο. Το πατάμε καλά πάνω στην επιφάνεια που το έχουμε για να κολλήσει το αλατοπίπερο. Σε αυτό το σημείο να πω ότι έδεσα το φιλέτο για να μη χαλάσει το σχήμα του στο τηγάνι και για να μπορώ εύκολα να το γυρίζω. Αν θέλετε μπορείτε κι εσείς να το κάνετε. 


Σε καυτό λάδι γυρίζουμε το φιλέτο να κάνει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σε δυνατή φωτιά, ένα λεπτό η κάθε πλευρά, είναι οκ.


Αφού το κάνουμε αυτό, το βγάζουμε από τη φωτιά. Αν θέλετε, το αλείφετε με μουστάρδα. Εγώ ξέχασα να το κάνω, παρόλα αυτά, ήταν θεονόστιμο. Επίσης αν το δέσατε, κόψτε το σπάγκο. 

Αφήνουμε τα μανιτάρια και το κρέας να κρυώσουν.


Στα μανιτάρια πρόσθεσα τα κάστανα τριμμένα με το χέρι. Μπορείτε να τα βάλετε μαζί στο μπλέντερ ή να τα προσθέσετε μετά, όπως έκανα εγώ. Μπορείτε να μη βάλετε καθόλου. Αν το φτιάξετε Χριστούγεννα, δίνετε μια νότα γιορτινή με τα κάστανα.  

Αφού έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τα δύο συνεχίζετε ως εξής:

Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη στην επιφάνεια εργασίας.

Τοποθετούμε επάνω το προσούτο. Φροντίστε να τα τοποθετήστε έτσι ώστε να ακουμπάνε το ένα πάνω στο άλλο και να καλύψουν όλο το φιλέτο. 



Πάνω από το προσούτο βάζουμε λίγο πιπέρι και βάζουμε τα μανιτάρια, αφήνοντας τις άκρες 2 εκατοστά ακάλυπτες ολόγυρα. Η στρώση θα πρέπει να είναι λεπτή. Αρχικά είχα βάλει 500 γρ. μανιτάρια και έβγαλα μερικές κουταλιές γιατί μου φάνηκαν πολλά. 

Πάνω από τα μανιτάρια τοποθετούμε το φιλέτο.

Με τη βοήθεια της μεμβράνης, το ρολάρουμε σφιχτά. Το κυλάμε βοηθώντας με τη μεβράνη, έτσι ώστε να κλείσει καλά από όλες τις μεριές..

Τέλος, πιάνοντας τις 2 άκρες της μεμβράνης, ξαναρολάρουμε για να σφίξει ακόμα περισσότερο και το βάζουμε στο ψυγείο. 

Οι συνταγές στο ίντερνετ συστήνουν να το αφήσεις μισή ώρα στο ψυγείο πριν πας στο επόμενο βήμα. Εγώ ακολούθησα πιστά τις οδηγίες του Μάρκου και το άφησα κάμποσες ώρες. Το ίδιο έκανα και με τη σφολιάτα. Το μεσημέρι έκανα το ρολάρισμα με το προσούτο, το βράδυ το ρολάρισμα με τη σφολιάτα και έψησα την επόμενη μέρα. 

Αν βιάζεστε ή δεν καταφέρατε από την προηγούμενη μέρα να το προετοιμάσετε, αφήστε το μισή ώρα στο ψυγείου με το προσούτο-μανιτάρια και άλλη μισή με τη σφολιάτα πριν το ψήσετε. 

Οπότε, μετά από αρκετές ώρες (ή μισή) στο ψυγείο, απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη και βάζουμε από πάνω του ένα φύλλο σφολιάτας .

Ξετυλίγουμε από τη μεμβράνη το φιλέτο και το τοποθετούμε πάνω από τη σφολιάτα.

Πάλι με τη βοήθεια της μεμβράνης, το ρολάρουμε σφιχτά. Κλείνουμε και τα πλαϊνά με τη σφολιάτα Αν περισσεύει πολύ σφολιάτα στο κλείσιμο και στα πλαϊνά, το αφαιρούμε. 

Χτυπάμε το αυγό με ένα πηρούνι και περνάμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του ρολού.

Κλείνουμε το ρολό με τη μεμβράνη.

Κρατώντας τις άκρες, ρολάρουμε τη μεμβράνη να σφίξει ακόμα περισσότερο το ρολό μας και το βάζουμε στο ψυγείο. 

Μετά από μισή ώρα ή την επόμενη μέρα (εγώ το έκανα την επόμενη), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα.

Ανοίγουμε τη μεμβράνη, περνάμε πάλι με αυγό τη σφολιάτα 

και κάνουμε σχέδια αν θέλουμε με ένα μαχαίρι στη ζύμη. 

Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί, βάζουμε το ρολό επάνω και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς, και άλλα 20 λεπτά ακόμα στους 180 βαθμούς. 

Αφήνουμε το ρολό να ηρεμήσει μετά το ψήσιμο, κόβουμε και σερβίρουμε.

Προσοχή. Το ρολό μέσα είναι κόκκινο. Δεν είναι άψητο, δεν είναι αίμα. Είναι το ζουμάκι του που έχει φυλακιστεί στο κλειστό περιβάλλον. Δεν θυμίζει άψητο στη γεύση. Αντιθέτως είναι σκέτο λουκούμι. Μαλακό, ζουμερό, θεονόστιμο. Αν δεν σας έπεισα, διαβάστε εδώ 

Συνόδευσα το ρολό με πατατούλες baby με τη φλούδα τους, που ψήθηκαν σε ξεχωριστό ταψί με χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και ανάμικτα μυρωδικά. 

Το ρολό ήταν υπέροχο ακόμα και την επόμενη μέρα. 

Tips:

Μπορείτε να βάλετε μουστάρδα στο φιλέτο μετά το τηγάνισμα. Εγώ το ξέχασα :D

Με αυγό αλείφουμε τη σφολιάτα πριν βάλουμε τη μεμβράνη και αφού τη βγάλουμε. Το λέω γιατί το πρώτο το ξέχασα  :D

Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο θυμάρι στα μανιτάρια.

Πριν τυλίξουμε το ρολό με τη σφολιάτα, μπορούμε επιπλέον να το τυλίξουμε με 3-4 κρέπες που έχουμε φτιάξει. Αυτό, το κάνουμε για να μην περάσει καθόλου υγρασία στη σφολιάτα. Σκοπός είναι η σφολιάτα να μη μουλιάσει από υγρά του ρολού μας. Εγώ δεν το έκανα και δεν χρειάστηκε (από άποψη υγρών).

Τα σχέδια στη σφολιάτα μπορείτε να τα κάνετε με απλές χαρακιές με το μαχαίρι. Αν έχετε όρεξη και επιπλέον σφολιάτα, μπορείτε να κόψετε με κουπ πατ σχέδια και να τα κολλήσετε ή να κάνετε ένα τρυπητό σχέδιο πάνω στη 2η σφολιάτα και να την τυλίξετε στο ρολό. 

Οι παρακάτω φωτό είναι του Μάρκου. Δεν είναι τέλειο;


Καλή επιτυχία!

No comments:

Post a Comment