Friday, May 29, 2015

Πίτσα με τυρί και αντζούγιες. Βάση πίτσας με αλεύρι ζέας

Στο ντουλάπι μου έχει μείνει λίγο αλεύρι ζέας, το οποίο παραπονιέται ότι αν δεν το χρησιμοποιήσω σύντομα, με τη ζέστη (ποια ζέστη οεο;) θα χαλάσει. Στο μυαλό μου έχω δύο σχέδια. Σχέδιο 1, πίτσα. Σχέδιο 2, μπισκότα. Πέτυχαν και τα δύο!


Περίμενα την αντίδραση του καλού μου όσο έτρωγε την πίτσα. Πωωωωω νόστιμο φαγητό που έχεις φτιάξει!!! Οκ, λέω. Πέτυχε η πίτσα και όντως είναι νόστιμη για να τη φάει με αντζούγιες (δεν είναι του ψαριού και κοντεύει να γίνει...)
Οπότε...


Πίτσα με αντζούγιες σε βάση από αλεύρι ζέας
Υλικά για 28-30 νο ταψί (8 κομμάτια)
2 κούπες αλεύρι ζέας (270 γρ. περίπου, και ήταν βιολογική)
λίγο αλάτι
1 φακελάκι (7 γρ.) μαγιά χωρίς γλουτένη (μπορείτε να βάλετε και κανονική αν δεν σας πειράζει)
2-3 κ. σ. ηλιέλαιο
περίπου 3/4 κούπας ζεστό νερό
(ξέχασα να βάλω ζάχαρη :-p Αν βάλετε, βάλτε 1 κ.γ.)

 
Για τη γέμιση
κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (εμένα ήταν μεγάλες οι φέτες και πήρε 3-4)
κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας (χρησιμοποίησα σάλτσα από φαγητό της προηγούμενη μέρας)
8 φιλέτα αντζούγιας
1 ντομάτα σε φέτες
μισή πιπεριά σε φέτες
λίγη φέτα


Εκτέλεση
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά το αλάτι (τη ζάχαρη) και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκουβίτσα και στη μέση βάζουμε το λάδι.
Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε να πάρει το αλεύρι και να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να ηρεμήσει ένα 20λεπτο.
Λαδώνουμε ταψί τάρτας ή πίτσας και βάζουμε το ζυμαράκι μας. Ανασήκωσα αρκετά τα πλαϊνά, γιατί ήθελα να βάλω μέσα τυρί. Μπορείτε κι εσείς να το κάνετε.
Ανασηκώνουμε αρκετά το ζυμάρι στα πλαϊνά αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με τυρί, διαφορετικά απλώνουμε το ζυμάρι να γεμίσει καλά το ταψί.


Κόβουμε μια φέτα τυρί σε λεπτά κομμάτια και τα τοποθετούμε ολόγυρα. Κλείνουμε από πάνω με το ζυμάρι. Αν έχετε χοντρά κομμάτια τυριού, θα γίνει ακόμα πιο τυρένιο.


Από πάνω απλώνουμε σάλτσα ή κέτσαπ.

 
Συνεχίζουμε με τυρί και από πάνω τις ντομάτες, πιπεριές, αντζούγιες και φέτα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Αν έχετε υπομονή και περιμένετε λίιιιιγο να κρυώσει, τα κομμάτια βγαίνουν πιο ακέραια. Μην την αφήσετε να κρυώσει όμως εντελώς, γιατί ζεστή ήταν πιο καλή.
Ήταν θεονόστιμη!

Τι θα λέγατε για άλλο ένα κομματάκι;;;


Καλό Σαββατοκύριακο και καλή ξεκούραση στα παιδάκια που έδιναν πανελλήνιες!

3 comments:

  1. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΗ!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Ωραία η πίτσα και η γέμιση λαχταριστή!

    ReplyDelete
  3. Τώρα που σε διαβάζω θυμήθηκα ότι στα βάθη του ψυγειου πρέπει να ειναι ένα μισογεμάτο (ή μισοάδειο) σακουλάκι με αλέυρι. Ωραία ιδέα για την πίτσα και μου αρέσει που για ευκολία έχεις βάλει κέτσαπ, καθώς επίσης και η τσαχπινιά με την αντζούγια (μπυριτσα για συνοδεία φαντάζομαι)

    ReplyDelete