Tuesday, May 8, 2012

Ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή

Απέκτησα αρτοπαρασκευαστή εδώ και 4-5 χρόνια. Λάθος. Πάνε ήδη 7 περίπου χρόνια. Νόμιζα πως ήταν λιγότερο! Ήταν ένας φτηνός αρτοπαρασκευαστής από τη γνωστή γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Παρόλη τη φτήνεια του, έχει βγει καλός (αν και τελευταία ακούω θορύβους και ανησυχώ) και έβγαλε επάξια τα χρήματα που ξόδεψα γι΄ αυτόν. Στην αρχή τον χρησιμοποιούσα πολύ. Και μέχρι να του πάρω τον αέρα, χρησιμοποιούσα τις συνταγές που είχε στο βιβλιαράκι του. Κάποια στιγμή και ενώ μπορούσα να τον προγραμματίσω για να ξεκινάει το ψήσιμο, προτιμούσα να είμαι σπίτι όσο γινόταν το ψωμί, γιατί ήθελα να βγάζω τους ζυμωτήρες, επειδή όταν τους άφηνα μέσα ενώ ψηνόταν το ψωμί, μετά κολλούσαν και δεν έβγαιναν εύκολα. Έπρεπε λοιπόν να είμαι εκεί, άρα δεν με βόλευε ο προγραμματισμός έτσι κι αλλιώς.

Μετά, μπήκε στη σκέψη μου το θέμα του πρώτου μου βιβλίου (Ψωμιά και ζύμες) και άρχισα πάλι να ζυμώνω στο χέρι, να σημειώνω, να δοκιμάζω, να αλλάζω, να καταγράφω και έτσι σιγά-σιγά, τον εγκατέλειψα για 2 χρόνια περίπου.

Πρόσφατα, άρχισα να σκέφτομαι τι να τον κάνω. Στο σπίτι έχω πρόβλημα χώρου και το μηχάνημα στεκόταν αχρησιμοποίητο κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας...Άρχισα να σκέφτομαι: ή θα πρέπει να τον χαρίσω, ή θα πρέπει να τον πετάξω, ή θα πρέπει να αρχίσω να τον ξαναχρησιμοποιώ.

Όταν βρίσκεσαι σε δίλημμα, συχνά οι φίλοι δίνουν λύσεις. Με την Αγγελική Ν, μιλάμε πάρα πολύ περί ψωμιών. Ανταλλάσσουμε απορίες, πολλές φορές η μία δίνη λύση σε πρόβλημα της άλλης και όπως είναι φυσικό, η ισχύς εν τη ενώσει, δίνει αποτέλεσμα. Συχνά άκουγα την Αγγελική που έλεγε ότι στα τραπέζια της είχε πάντα φρεσκοζυμωμένο ψωμί, το οποίο το ζύμωνε στον αρτοπαρασκευαστή. Έτσι, αυτό που σκεφτόμουν να εξοστρακίσω από το σπίτι, αποφάσισα να το βάλω να με (εξ)υπηρετεί!

Με το που ξεκίνησε η χρονιά, τον έβαλα πάλι μπροστά. Με μια διαφορά όμως. Αντί να φουσκώνω και να ψήνω το ψωμί εκεί, έκανα μόνο το ζύμωμα και τα υπόλοιπα γίνονταν στο φούρνο μου. Ο αρτοπαρασκευαστής μου έχει πρόγραμμα ειδικό για ζύμωμα, το οποίο διαρκεί μισή ώρα. Πιστεύω ότι όλοι το έχουν. Μπορώ μάλιστα αν ήθελα να σταματήσω και το ζύμωμα νωρίτερα από το μισάωρο. Μετά, παίρνω το ζυμαράκι μου, το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς για 20-30 λεπτά και μετά το ψήνω στο φούρνο. Έτσι, δεν έχω το παραλληλόγραμμο σχήμα στο ψωμί που δίνουν οι αρτοπαρασκευαστές, έχω ένα πολύ καλό ζύμωμα που εγώ δεν θα το έκανα με το χέρι και είμαι ελεύθερη εκείνη τη μισή ώρα που ζυμώνει, να κάνω άλλα πράγματα.

Κακά τα ψέματα. Έτσι όπως ζυμώνει το μηχάνημα, δυνατά και συνεχόμενα επί μισή ώρα, εγώ (και πιστεύω και πολλοί άλλοι) δεν ζυμώνω. Κουράζομαι, βαριέμαι και στο 10λεπτο σταματάω. Απόδειξη ότι ο αρτοπαρασκευαστής ζυμώνει καλύτερα από μένα, είναι η εξής: αν θες να ξέρεις πότε η ζύμη για ψωμί ή φύλλο είναι έτοιμη για ψήσιμο, θα πρέπει, καθώς τεντώνεις το ζυμάρι, να μην ανοίγει, αλλά να τεντώνεται και να γίνεται διάφανο, χωρίς να κάνει τρύπες και ανοίγματα, όπως είχε δείξει και η Αγγελική εδώ, ή όπως στη φωτό. Μπορούσα να τραβήξω κι άλλες καλύτερες φωτό, αλλά ήθελα άλλα δύο χέρια :-p


Οκ. Σίγουρα το ζύμωμα με το χέρι έχει άλλη αίσθηση, αλλά όταν σε πιέζει ο χρόνος, όταν είσαι πολυάσχολη ή όταν απλά δεν προλαβαίνεις, αφήνεις το ζύμωμα στο χέρι για κάποιο χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο...

Έτσι λοιπόν, από τότε, ζυμώνω πολύ συχνά. Το μηχάνημά μου έχει 2 κάδους του μισού κιλού, οπότε φτιάχνω παράλληλα 2 ψωμάκια, τα οποία αντέχουν πολλές μέρες, ή φυλάω το ένα στην κατάψυξη. Επίσης, δεν κάνω απαραίτητα ίδια ψωμιά στους 2 κάδους. Και φυσικά, κάνω συνταγές από το βιβλίο μου, διαμορφώνοντας τις συνταγές αν χρειάζεται λόγω όγκου.

Ό,τι ακολουθεί, έχει ζυμωθεί στον αρτοπαρασκευαστή.

Δοκιμές για ψωμί με προζύμι....Θέλει δουλειά ακόμα.




Φύλλο για πίτα


Ψωμί με μουστάρδα πριν και μετά



Μπαγκέτα γαλλική που η μισή ζύμη πλάστηκε σε ψωμάκια


Ψωμί με μάραθο ή με μαϊντανό και σκόρδο! Δεν θυμάμαι μετά από τόσο καιρό που το έχω κάνει!


 Τώρα πια, όταν δεν κάνω συγκεκριμένη συνταγή, δεν μετράω καν τα υλικά που βάζω στον κάδο. Όλα μπαίνουν με το μάτι, εκτός από το νερό.

Αν έχετε κάδο του μισού κιλού, βάλτε μία κούπα χλιαρό νερό (και χλιαρό να μην είναι δεν πειράζει, αλλά τώρα πια, βάζω πάντα χλιαρό).
Προσθέστε 3/4 με 1 κ. γ. μαγιά ξηρή, 1 κ. γ. ζάχαρη και 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο.
Από πάνω, προσθέστε 2 κούπες αλεύρι της αρεσκείας σας. Εγώ προτιμώ το χωριάτικο που κυκλοφορεί στα σμ στην κίτρινη συσκευασία.
Μετά, βάλτε 1 κ. γ. αλάτι.
Καθώς η μηχανή θα αρχίσει να δουλεύει, σύντομα θα καταλάβετε αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι. Το αλεύρι, θα πρέπει να μην κολλάει στα τοιχώματα και να γίνεται σφιχτή μπάλα καθώς γυρνάει. Αυτό όμως, μπορεί να μην το δείτε στα πρώτα 5-10 λεπτά του ζυμώματος αλλά αργότερα, αφού το ζυμάρι, έχει την τάση να τραβάει το νερό καθώς δουλεύεται. Μη βιαστείτε λοιπόν να προσθέσετε αλεύρι.  Προσθέστε λίγο αλευράκι αν το δείτε πολύ νερουλό. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γυρίζει σε ενιαία μπαλίτσα, χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα. Στις παρακάτω φωτό, φαίνονται 3 διαφορετικές ζύμες. Στο νούμερο 1, είναι φανερό ότι θέλει κι άλλο αλεύρι. Αφήνει υπολείμματα ζύμης ολόγυρα στον κάδο. Στο νούμερο 2, είναι μια καλή ζύμη, που γυρίζει ενιαία όλο το ζυμάρι. Στο νούμερο 3, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ελάχιστο αλευράκι για να μην κολλάει καθώς γυρίζει. Αν δεν το προσθέσουμε, θα είναι μια πιο απαλή ζύμη σε σχέση με τη ζύμη της φωτό 2.





Αν πάλι σας πέσει παραπάνω αλεύρι, η προσθήκη λίγου νερού θα δώσει τη λύση. Μη φοβάστε την ποσότητα της μαγιάς που έχετε ήδη βάλει. Λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι αναλογικά με τη μαγιά που έχετε βάλει, δεν χαλάει τη συνταγή.

Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, μπορείτε να προσθέσετε σπόρους (παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο κλπ), βότανα, μυρωδικά κλπ. Καλό είναι, επειδή ο αρτοπαρασκευαστής ζυμώνει πραγματικά πολύ δυνατά και συχνά συνθλίβει τους σπόρους, να μην τους προσθέσετε από την αρχή, αλλά μετά τη μέση του ζυμώματος. Αν έχετε σφίξει τη ζύμη σας πολύ με αλεύρι, θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει τους σπόρους. Να ακόμα ένας λόγος για να μη βιαστείτε να προσθέστε αλεύρι από την αρχή. Επίσης, μπορείτε να τους προσθέσετε μετά, με το χέρι.

Ξεκίνησα πώς θα γράψω όλα αυτά τα τιπς και μετά θα συνεχίσω με συνταγή, όμως, βλέπω ότι φτάσαμε το διπλοσέντονο στο ποστ. Οπότε, λέω να σταματήσω εδώ και να συνεχίσω σε επόμενο ποστ με συνταγή. Αν έχετε απορίες σχετικά με τους αρτοπαρασκευαστές και μπορώ να απαντήσω, δεν έχετε παρά να τις εκφράσετε!

43 comments:

  1. Deli,πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες και οι εικόνες επίσης.
    Από τότε,που τον αγόρασα μονίμως φτιάχνω ψωμάκι,αλλά ο άντρας μου παραπονιέται ότι έχει πολύ ψίχα και δεν του αρέσει.Ευκαιρία να δοκιμάσω,ο δικός μου μάλιστα έχει πρόγραμμα για ψωμί με προζύμι,που σταματάει όταν ζυμώσει και το ψήσιμο πρέπει να γίνει στο φούρνο.Φυσικά πρέπει να φτιάξω το προζυμάκι σου.
    Μεγάλο σχόλιο,ε;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το προζύμι δεν είναι τίποτα να το φτιάξεις! Ωραία να έχει ο αρτοπαρασκευαστής πρόγραμμα για προζυμένιο ψωμί!

      Delete
  2. Κι εγώ θα κάνω μεγάλο σχόλιο.
    Πήρα τον ίδιο πριν από 10 χρόνια. Βρήκα τη λύση για να βγαίνει εύκολα το ψωμάκι. Το αφήνεις στη θέρμανση, μετά το ψήσιμο, 30 λεπτά και μετά το βγάζεις. Τα ζυμωτήρια βγαίνουν όταν το ψωμί κρυώσει. Στην αρχή τα τραβούσα με μυτοτσίμπιδο (πενσάκι με μυτερές άκρες). Μετά το επόμενο μοντέλλο είχε ένα ειδικό γαντζάκι.
    Οι θόρυβοι είναι από τον οδοντωτό ιμάντα που δίνει κίνηση στα ζυμωτήρια (λίγο πριν το "τέλος" του βγάζει από κάτω μαύρη σκόνη και μετά ολόκληρο το μηχάνημα στην ανακύκλωση).
    Πριν δυο χρόνια πήρα και δεύτερο (πριν πετάξω τον παλιό), ίδια μάρκα, από το ίδιο Σ/Μ, με μικροδιαφορές στο πρόγραμμα, αλλά με ένα κάδο. Πρόσεξα ότι οι μικροί κάδοι, με τα ζυμωτήρια τους, ταίριαζαν στον καινούργιο, αλλά είχαν φθαρεί και παρήγγειλα καινούργιους από την αντιπροσωπεία (ναι, υπάρχει στην Αθήνα). Τον μεγάλο κάδο,με τα δικά του ζυμωτήρια, τον κρατώ για καμιά μαρμελάδα ή κέϊκ.
    Πράγματι, οι δικές σου συνταγές πετυχαίνουν και στο μηχάνημα, ακόμη και με την μισή ποσότητα μαγιάς.
    Στα τραπεζώματα έχω πάντα δυο ειδών ψωμιά, ένα κίτρινο και ένα ολικής και όταν πηγαίνω καλεσμένος, μετά από εντολή του καλούντος, πάντα τους πάω φρέσκα ψωμιά!
    Για την ψίχα που λέει η φίλη πιο πάνω, βρήκα το κόλπο. Βάζω πρόγραμμα με προθέρμανση (για "βαρύ" αλεύρι) και χρησιμοποιώ το απλό αλεύρι. Αργεί λίγο περισσότερο, αλλά κάνει κόρα σαν το χειροποίητο.
    Επειδή δεν ξέρω αν ο blogger δεχθεί αυτό το σχόλιάκι, το κρατώ και θα το διαιρέσω....

    Καλή σου μέρα από την Θεσσαλονίκη!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λατρεύω τα μεγάλα και ζουμερά σχόλια! χαχα! Λοιπόν, κι εγώ με μυτοτσίμπιδο τράβαγα τους ζυμωτήρες αν το έψηνα μαζί!
      Δε σου ξεφούσκωνε όταν έβγαζες το ζυμάρι ΑΦΟΥ είχε φουσκώσει;;;
      Ωχ...Δεν μου άρεσε καθόλου η κατάληξη του θόρυβου που λες! Για την ώρα θα του κάνω ένα λάδωμα στους κινητήρες και βλέπουμε!
      Το ξέρω για την αντιπροσωπεία και μάλιστα μου είχαν αντικαταστήσει ένα κάδο (ή ζυμωτήρα, δεν θυμάμαι) δωρεάν, γιατί κάτι έπαθε και ήταν χρονικά μέσα στην εγγύηση! Καλό;
      Πολύ καλές οι πληροφορίες για το νέο μηχάνημα με το μονό-παλιούς κάδους! Θα το έχω υπόψη!
      Κρατάω και το τιπ για την ψίχα!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  3. Κατατοπιστικότατη.
    Με κάνεις να θέλω να αποκτήσω έναν αρτοπαρασκευαστή.
    Βέβαια αν δεις τα μπράτσα μου είμαι σίγουρη πως θα μου συστήσεις να επιμείνω χειρονακτικά.
    Κακά τα ψέματα όμως το σπιτικό ψωμάκι έχει άλλη χάρη.
    Και αν το μηχάνημα βοηθάει στο ζύμωμα νομίζω πως αξίζει.
    Θα το ζητήσω δώρο από τον Αι-Βασίλη {Χρήστος}.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Αη Βασίλης, ελπίζω να κάνει πάλι το θαύμα του! χαχα!

      Delete
  4. Καλημέρα!!
    Το 2000 φέραμε από τη Γερμανία αρτοπαρασκευαστή μεγάλης εταιρίας, στην αρχή ψήναμε το ψωμί εκεί με προγραμματισμό ή όχι.
    Μετά από χρόνια άρχισαν οι θόρυβοι και παραγγείλαμε ανταλλακτικά (ιμάντας στη βάση και κάτι άλλο δε θυμάμαι) Συνεχίζει να ζυμώνει ασταμάτητα αλλά πλέον εδώ και χρόνια το ψήνω στο φούρνο.
    Δεν τρώμε πια κανένα άλλο ψωμί κι όταν εγώ ξεχνάω να φτιάξω προτιμούμε να μη φάμε από φούρνο!!
    Το βασικό μου πρόβλημα είναι η προμήθεια αλευριού γιατί πάντα αγοράζω από μύλους κι όχι από Σ/Μ
    Διαθέτω κι άλλον πια, του γνωστού Σ/Μ, κάτω από το τραπέζι και με κυνηγάει κάποια ψυχή που μου τον πήρε γιατί δεν τον έχω βάλει σε λειτουργία!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ εδώ έχω μύλους κοντά, αλλά παρόλα αυτά, βρίσκω καλά αλεύρια και στο σμ, γιατί φέρνουν ποικιλία σε μάρκες και ήδη!

      Delete
  5. οπως παντα μεσα σε ολα
    και μεις κανουμε ψωμακι σε αρτοπαρασκευαστη εδω και 2 χρονια και δεν το αλλαζουμε
    η αληθεια ειναι οτι δεν σκεφτηκα ποτε να τα ψησω στο φουρνο, μαλλον εδω λειτουργισε η ποντιακη μου ριζα
    θα το δοκιμασουμε σιγουρα, οπως παντα σ ευχαριστουμε που μας ανοιγεις τα... ματια
    καλη συνεχεια σε οτι κι αν κανεις

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελευθερία κι εγώ από την Αγγελική παρασύρθηκα και μετέφερα το φούσκωμα και ψήσιμο στο φούρνο!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  6. Παρ'ότι τους σνομπάρω λίγο τους αρτοπαρασκευαστές (δεν έχω) γιατί μου φαίνεται σαν απατεωνιά να μη ζυμώνεις με τα χεράκια σου (σα να κλέβεις κάτι από τη διαδικασία) ομολογώ ότι έχεις δίκιο, κερδίζεις και σε χρόνο και σε κούραση! Θα το έχω υπόψιν!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μην το βλέπεις έτσι. Κι εμένα η μάνα μου παλιά, χτύπαγε τα υλικά του κέικ στο χέρι αντί για μίξερ. Θα έπρεπε να μην χρησιμοποιούμε μίξερ γιατί ήταν απατεωνιά; Αν μας προσφέρει χρόνο και ξεκούραση παράλληλα, γιατί όχι; Και όταν έχουμε χρόνο ζυμώνουμε. Πχ, όταν κάνω προζυμένιο ψωμί,πάντα ζυμωνω στο χέρι (ή τσουρέκια ή κουλούρες κλπ).

      Delete
  7. Κι εγώ απενεργοποιημένο τον έχω. Με βάζεις σε πειρασμό :-)

    ReplyDelete
  8. Έμαθα πολλά και πάρα πολύ χρήσιμα όλα αυτά που μας έγραψες στην ανάρτηση σου!!!
    Φιλιά Κική!!!!

    ReplyDelete
  9. Πολύ ενδιαφέροντα όσα έγραψες για το ψωμί, κι εγώ φτιάχνω ψωμί για τα παιδιά μου ,
    (τα οποία δεν το αλλάζουν με τίποτα).Θα ήθελα να τους φτιάξω ψωμί για τοστ, δεν έχω κάποια συνταγή , είναι εύκολο να γίνει? Ή δεν θα είναι τόσο μαλακό όσο αυτό που αγοράζουμε?
    Ειρήνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ψωμί για τοστ δεν έχω φτιάξει ποτέ. Κυκλοφορούν όμως συνταγές στο ίνετρνετ. Δες τις! Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι βοηθάει το μαλακό αλεύρι και η προσθήκη γάλακτος!

      Delete
  10. Κική μου, προσωπικά αυτό που γράφεις πράττω εδώ και 2-3 χρόνια. Όλο το ζύμωμα στον αρτοπαρασκευστή καθώς και το πρώτο φούσκωμα και μετά στα χέρια, φούρνο προθερμασμένο κ.λ.π. Αποκτάς με τον τρόπο αυτό το όποιο αρτοπαρασκεύασμα εσύ επιθυμείς. Από όταν τον αγόρασα 6 χρόνια πίσω... δεν σταμάτησα ποτέ να τον χρησιμοποιώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μετά το φούσκωμα αφού το βγάλεις, δεν ξεφουσκώνει η ζύμη; Ξαναφουσκώνεις;

      Delete
  11. Γειάσου αγαπητή Κική μας...εε, καταρχήν πολύυ ωραία τα ψωμάκια σου! ναί,ναί..και...ε,ώρες-ώρες απορώ...απορώ...πραγματικά όμως?ΠΩΣ στο καλό θυμάσαι όοολες αυτές τις συνταγές που μας δίνεις εδώ...καλέ αυτό ΔΕΝ είναι, μυαλό...αυτό είναι υ/π!...χααααααχααααχααααααχαχα!πολύυυ ωραία πάντως...και από εμφάνιση από γεύση εσύ ξέρεις!που τα έχεις φάει...εγώ λέω μόνο γι'αυτο που βλέπω στην εικόνα...εεε, καλή μου...πολλές φορές έχω δεί εδώ,που έχεις και κάποια άλλα πραματάκια,που φτιάχνεις όπως σαπουνάκια κλπ,κλπ...εεε να, ήθελα να σε ρωτήσω-μήπως ξέρεις κάποιο σάϊτ κάτι,μήπως έχεις κάποια βιβλία να μου συστήσεις με απλές οδηγίες παρασκευής ή συνταγές διάφορες κλπ,κλπ?αν έχεις κάτι θα χαρώ να μου το γράψεις εδώ...καθώς είναι κάτι που μου αρέσει πολύ αυτό (η παρασκευή φυσικών καλλυντικών,σαπουνιών κλπ,κλπ),και θα'θελα να διαβάσω ειδικά άρθρα,βιβλία κλπ,γιανά πάρω ιδέες π ως να το κάνω κι εγώ...ε, αυτά...αρκετά σε ζάλισα...χαιρετώ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε!
      Σίγουρα δεν θυμάμαι όλες τις συνταγές απ' έξω. Είναι αδύνατον! Θυμάμαι όμως πάρα πολλές. Για τις υπόλοιπες συμβουλεύομαι τις σημειώσεις μου!
      Για συνταγές καλλυντικών δες εδώ http://beautyelixirs.blogspot.com/ και εδώ http://aromacooking.blogspot.com/
      Για βιβλία κλπ δεν έχω ιδέα! Εγώ έτσι κι αλλιώς μόνο με σαπούνια έχω ασχοληθεί περισσότερο.

      Delete
  12. Κική μου, τα έχουμε πει χίλιες φορές με το ψωμί! Με βολεύει ο αρτοπαρασκευαστής γιατί δεν κουράζω τα χέρια μου και γιατί εξοικονομώ χρόνο!
    Ζυμώνω το ψωμί και το αφήνω στο μηχάνημα να κάνει το πρώτο φούσκωμα (πρόγραμμα για ζύμες). Το βγάζω προσεκτικά, να μη διαλυθεί. Στην φάση αυτή ξεφουσκώνει. Έχω ένα κάδο στο μηχάνημα. Η ζύμη είναι περίπου 900γρ. Αν θέλω το κόβω με μαχαίρι. Το φορμάρω όπως θέλω (καρβέλι, φρατζόλα, ψωμάκια)και το αφήνω να φουσκώσει ξανά. Τέλος το φουρνίζω στο φούρνο.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  13. Γι' αυτό κι εγώ άκουσα τις συμβουλές σου και τον ξαναέβαλα μπροστά!

    ReplyDelete
  14. Συγνώμη που γράφω καθυστερημένα αλλά λόγω κάποιων ασχολιών έχω μείνει λίγο πίσω στην ανάγνωση των αναρτήσεων σας.
    Χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια τον αρτοπαρασκευαστή ως εξής:
    Βάζω τα υλικά για το ψωμί στο πρόγραμμα για ζύμωμα και όταν φουσκώσει η ζύμη μιάσιμη ώρα μετά, την βγάζω και ή την βάζω σε φορμίτσα όπου θα ξαναφουσκώσει και θα την ψήσω στον κανονικό φούρνο ή θα την βγάλω, θα αφαιρέσω τα ζυμωτήρια και αφού την διαμορφώσω λίγο θα την ξαναβάλω στον κάδο και μόλις φουσκώσει ξανά θα την ψήσω στο πρόγραμμα του ψησίματος ρυθμίζοντας τον χρόνο σε 1 ώρα και 10 λεπτά.
    ΄Ομως φτιάχνω και φαγητό στον αρτοπαρασκευαστή.
    Ζυμώνω 600 γρ.κιμά ακολουθώντας τη συνταγή για ρολό κιμά.
    Αφού αφαιρέσω τα ζυμωτήρια βάζω το ρολό στον κάδο, τον αλείφω με λίγη σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ και ρυθμίζω να ψηθεί για 1.30΄στο πρόγραμμα ψησίματος. Χωρίς μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και χωρίς καμμία παρακολούθηση έχω έτοιμο φαγητό πολύ καλά ψημμένο και πολύ νόστιμο. Σας το συντιστώ.
    ΄Εχω φτιαξει και κέικ, δεν φουσκώνει πολύ αλλά είναι νόστιμο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στέλλα δεν είχα δει αυτό το μήνυμα!!!
      Ψήνεις κιμά στον αρτοπαρασκευαστή; Αυτό κι αν είναι ευρηματικο! Μπράβο!!!

      Delete
  15. το δοκιμασα χτες να ζημωσει ο αρτοπαρασκευαστής και μετά ψήσιμο στο φούρνο και εχω να πω οτι το αποτελεσμα δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το ψωμι του αρτοπαρασκευαστή που εφτιαχνα εδω και δυο χρονια! 100 φορές καλύτερο!!!!
    παρόλο που η κόρα μου βγήκε χοντρή και πιο σκληρή από το κανονικό.
    εχω δυο απορίες:
    1. το προγραμμα της ζύμης ζημώνει και μετά υπολογιζει και εναν χρονο για φουσκωμα. τοτε πρεπει να το βγαλω ή αφου ολοκληρωθει το προγραμμα;
    2. σε ποιο προγραμμα ψήνω; με αερα; με αερα και πανω κάτω; ή μόνο πάνω κάτω;
    πιστευω οτι το πως θα ψηθει το ψωμι καθοριζει κατα πολύ τη γεύση του έτσι δεν είναι;;
    τα φώτα σας παρακαλώ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σίγουρα το ψήσιμο του αρτοπαρασκευαστή δεν έχει σχέση με αυτό του φρούρνου κι ας είναι η ίδια ζύμη!
      1) Κοίτα. Εγώ το έβγαζα πριν αρχίσει να φουσκώνει και το φούσκωνα στο φούρνο. Αν διαβάσεις παραπάνω τα σχόλια, κάποιες φίλες το φουσκώνουν εκεί, και το ξαναφουσκώσουν στο φούρνο.
      2) ο φούρνος μου δεν έχει αέρα, οπότε το ψήνω σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Αν έχεις αέρα μπορείς να βάλεις αέρα. Πιστεύω ότι ο αέρας κάνει πιο στεγνό αποτέλεσμα. Επίσης πρέπει να διαφοροπιήσεις λίγο το χρόνο ψησίματος. Αν ψάξεις στο νετ, θα βρεις πόσο πρέπει να το διαφοροποιήσεις σε σχέση με ένα συμβατικό φούρνο.
      Ελπίζω να βοήθησα!

      Delete
  16. Πάλι η κόρα μου βγήκε σκληρή και χοντρή.
    Κάνω κάτι λάθος?
    εχω δοκιμασει να βαλω ενα μπωλ με νερο και παλι τιποτα!
    επισης στο τελος του ψησιματος τιναζω τα χερια μου με λιγο νερο, τραγνη ναι αλλα παλι χοντρη και σκληρή!
    καμμια ιδέα καμμια??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όταν βγάλεις το ψωμί,τύλιξέ το με μια καθαρή πετσέτα και μετά με αλουμινόχαρτο ή σακούλα ώστε να μείνουν μέσα οι υδρατμοί.Μόλις κρυώει βγάλτο.Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου!!!!

      Delete
  17. Τι αλεύρι βάζεις;

    ReplyDelete
  18. καλησπέρα πολύ καλή η ιδέα σου γι αυτό το χρήσιμο μπλογκ .εδω και μέρες σκέφτομαι κι εγω να πάρω έναν αρτοπαρασκευαστή . θα ήθελα λοιπον να μου πεις αν ξέρεις τι να προσεξω
    σε ευχαριστώ !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ!
      Θα έλεγα ότι είναι καλύτεροι οι αρτοπαρασκευαστές με δύο κάδους επειδή ψήνουν καλύτερα τα ψωμιά μικρής ποσότητας και να προσέξεις την ποιότητα της επίστρωσης εσωτερικά. Να είναι καλής ποιότητας για να μην γδαρθεί κλπ.

      Delete
  19. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΙΚΗ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ReplyDelete
  20. Εγω εχω παρει εναν XXL σε μεγεθος αρτοπαρασκευαστή
    φτιαχνω το ψωμι με προζυμι
    και χρησιμοποιώ τον αρτοπαρασκευαστή για το ζύμωμα μόνο
    στο κανονικό πρόγραμμα
    που σταματάω πριν αρχίσει το ψησιμο
    τότε βγάζω το ζυμαρι απο την μηχανη το πλάθω 2 καρβελάκια πάνω σε λαδόκολα το σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και το αφήνω να ξεκουραστει 30 λεπτά
    ψήνω το ψωμί μεταφέροντας το μαζι με την λαδόκολα σε προθερμασμενη γάστρα στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά

    ReplyDelete
  21. Μια χαρά βγήκε ο αρτοπαρασκευαστής της Lidl. Δυστυχώς πριν από μια βδομάδα (και μετά από 4 ή 5 χρόναι που τον έχω, όχι φυσικά σε καθημερινή χρήση), "έκοψε" το σύστημα μετάδοσής του, ιμάντα προφανώς, κι έτσι, ενώ τον ακούω να γυρίζει, δε μεταδίδει στο στρόφαλο του δοχείου.
    Όταν πήγα να τον ανοίξω, ήρθα γι ακόμα μια φορά αντιμέτωπος με τις γνωστίς κινεζόβιδες, που δεν ξεβιδώνουν με κοινά εργαλεία, κι έτσι δε ου δίνουν πρόσβαση...Αν δεν τα καταφέρω, θα τον πετάξω, αν και είναι κρίμα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στο βιβλιαράκι που είχε μέσα, γράφει την εταιρεία που τον αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα. Έλα σε επαφή μαζί τους με email ή ό,τι έχει. Μπορεί να σου έχουν λύση! Εμένα μου έδωσαν!

      Delete
  22. πολυ ωραια σχολεια, κατατοπιστικα για μας τοθς αρχαριοθς με αρτοπαρασκευαστη

    ReplyDelete
  23. Γειά σας, πήρα πρόσφατα αρτοπαρασκευαστη της bifinett με 1 κάδο (vintage) απο την μαμά που τον είχε καταχονιάσει στο ντουλάπι. Δεν βρήκα οδηγίες χρήσης για συνταγές ψωμιού. Έχετε να προτείνετε για ψωμί του 1 κιλού μετρήσεις για μισο ολικής /μισό γ.οχ. αλεύρι (ξηρή μαγιά); Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στείλτε μου ένα email στο kxan παπάκι Gmail. Com Για να σας στείλω φώτο με τις συνταγές που είχε ο δικός μου είναι

      Delete