Saturday, May 7, 2011

Επειδή σχολείο δεν είναι μόνο μάθημα....

Κάθε χρόνο, εδώ και αρκετά χρόνια, αναλαμβάνω ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, Προτείνω το πρόγραμμα σε ένα-δυό τμήματα και τους αναθέτω μια εργασία, η οποία γίνεται από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, με την καθοδήγησή μου, τη βοήθειά μου και τις συμβουλές μου. Για άλλη μια φορά, τα παιδιά απέδειξαν, ότι αν τους δοθούν ευκαιρίες, κάνουν θαύματα.

Φέτος, η εργασία που επέλεξα να κάνουν, είχε σχέση με κατασκευές με γύψο και πηλό. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με κατασκευές διακοσμητικών αντικειμένων, χριστουγεννιάτικων, αποκριάτικων, πασχαλιάτικων και ό,τι άλλο ήθελαν. Τους άρεσε τόσο πολύ, που ήθελαν να συμμετάσχουν ακόμα και παιδιά που δεν ήταν στο πρόγραμμα! Είμαι σίγουρη, ότι μετά από χρόνια, αυτό θα το θυμούνται, όπως θα θυμούνται επίσης την επίσκεψη σε 2 εργαστήρια κεραμικής. Της Διονυσίας Αβούρη στις Βαρρές και του κ. Γολέμη στο Μαχαιράδο. Ευχαριστώ και τους δύο που μας δέχτηκαν και έδειξαν τόσο όμορφα πράγματα στα παιδιά.

Είμαι σίγουρη επίσης, ότι πολλά παιδιά, κάποια στιγμή στη ζωή τους, θα ξανασχοληθούν με αυτά που έμαθαν, και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για μένα.

Στην αρχή, φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με πηλό και γύψο όπως αυτό.


Μετά, φτιάξαμε γύψινα καλούπια για μάσκες και τα παιδιά τις μεταμόρφωσαν πραγματικά σε έργα τέχνης όπως αυτό...


...κι αυτό...


κι αυτό...


κι αυτό...


Πριν το Πάσχα, φτιάξαμε αυγουλάκια από πηλό, μεγάλα και μικρά, για ομαδική εργασία και πάλι τα παιδιά έδωσαν ξεχωριστό χαρακτήρα στο καθένα.



Πριν 2-3 μέρες, έκαναν έκθεση στο σχολείο με τα έργα τους, τα οποία παράλληλα προβάλλονταν σε μια μεγάλη οθόνη σε μια τάξη. Τα παιδιά μας εξέπληξαν όλους ευχάριστα με τα έργα τέχνης που έφτιαξαν κι εγώ ήμουν πολύ περήφανη γι αυτά και πολύ χαρούμενη που φέτος έκανα αυτό το πρόγραμμα! Δειτε όλη τη δουλειά τους εδώ! Δεν είναι πανέμορφα;


Τέλος, με την ευκαιρία αυτής της παρουσίασης, θέλω να ευχαριστήσω το βιβλιοπωλείο Πλαίσιο του Αλιβίζου Πλέσσα και τον κ. Ιωαννίδη (εξοπλισμό καταστημάτων), για την προσφορά τους σε υλικά αγαθά που έκαναν στο ΕΕΕΕΚ Ζακύνθου (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).

11 comments:

  1. πανεμορφα!
    μπραβο στην δασκαλα και στους μαθητες!

    ReplyDelete
  2. Και του χρόνου!Άξια! Το σχολείο πράγματι δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο μάθημα. Μακάρι από την εκπαίδευση να περνούσαμε στην παιδεία!

    ReplyDelete
  3. Το πιο ωραίο που άκουσα σήμερα!!! επιτέλους αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα σχολεία γιατί πράγματι το σχολείο δεν ήταν και δεν είναι μόνο μάθημα!!

    ReplyDelete
  4. Μπράβο σας και κυρίως μπράβο στα παιδια! Η δουλειά τους είναι εξαιρετική, με το δίκιο σας να τα καμαρώνετε δασκαλοι και γονείς!

    ReplyDelete
  5. Πανέμορφα, Κική! Συγχαρητήρια σε όλους σας! Μακάρι να γινόταν πιο συχνά τέτοιες δραστηριότητες που σίγουρα θα έκαναν τα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο..

    ReplyDelete
  6. όλα υπέροχα και σίγουρα σχολείο δεν είναι μόνο μάθημα...

    ReplyDelete
  7. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στην καθηγήτρια!Και εγώ έχω δει,αν και είμαι νέα ακόμη στον κλάδο,ότι τα προγράμματα αυτά δίνουν πολλά στα παιδιά!Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  8. Deli μου,από τους ελάχιστους είσαι,που αφιερώνουν ώρες μαζί με τα παιδιά για εργασίες πέρα από το μάθημα.
    ΜΠΡΑΒΟ σου αξίζουν πολλά,συνέχισε έτσι κοντά στα παιδιά!
    Τα έργα έγιναν υπέροχα με τέλειους χρωματισμούς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Μακάρι οι μισοί από τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας, να έκαναν παρόμοια πολιτιστικά προγράμματα.Μπράβο σου.

    ReplyDelete
  10. Συγχαρητήρια Δασκάλα!
    Χρόνια Πολλά

    ReplyDelete
  11. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Πρέπει να πω, ότι δεν είμαι μια φοβερή και τρομερή καθηγήτρια, αλλά μου αρέσει να κάνω κι άλλα πράγματα με τα παιδιά, γιατί αυτά τους μένουν και δεν έχουν αλλιώς τις ευκαιρίες να τα κάνουν. Πιο πολύ νιώθω δασκάλα τους και με τιμά πολύ όταν με αποκαλούν έτσι, παρά μια καθηγήτρια :-)

    ReplyDelete