Tuesday, November 23, 2010

Σαλάτα με τυρί cottage και κρίθινο παξιμάδι

Οκ. Το παραδέχομαι. Κάνω δίαιτα! Όχι ότι δεν το παραδεχόμουν δηλαδή, αλλά....κάνω δίαιτα. Τον τελευταίο καιρό, το είχα παρακάνει. Δεν υπήρχε κάτι που να μην το έτρωγα. Και όταν ζεις έτσι, έχει αντίχτυπο.

Δυστυχώς, γονιδιακά, έχω τάση να παχαίνω (τα γονίδιά μου μέσα....). Αέρα καταπίνω, λίπος γίνεται. Δεν θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου, να έφαγα χωρίς να το σκεφτώ. Ακόμα και όταν ήμουν 48 κιλά, με κόπο ήμουν...Πάντα είχα πρόβλημα και τάση να παχαίνω και αν δεν έβαζα τη λογική κατά καιρούς μπροστά, έπρεπε να έχω ξεπεράσει τα 150 κιλά προ πολλού.

Πάντως, είναι άδικη αυτή η παλιοκενωνία. Βλέπω τον καλό μου να τρώει τα τριπλάσια από μένα και ναι μεν να έχει παραπάνω κιλά, αλλά αν έτρωγα εγώ αυτά που τρώει αυτός, θα ήθελα γερανό για να μετακινούμαι. Είναι άδικο. Σε όσα ταξίδια έχω πάει στη ζωή μου, πάντα, μα πάντα, ό,τι και όσο και να έχω φάει, γυρίζω με επιπλέον κιλά που δεν φεύγουν. Όλοι οι άλλοι τρώνε τα κέρατά τους με το συμπάθιο, εγώ τρώω σαν πουλάκι σε σχέση με αυτούς και γυρίσω πίσω με επιπλέον κιλά. Άδικο φίλε μου.

Για να λέω και του στραβού το δίκιο, πέρα από την τάση για πάχος που έχω και με κόπο την ελέγχω, έχω 2 προβλήματα που συντελούν στην αυξητική τάση των κιλών μου.

1) Λατρεύω τα γλυκά. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλυκό. Δεν με νοιάζει το φαγητό, οι μεζέδες, τίποτα...Με νοιάζει να μπορώ να τρώω γλυκά. Κι όταν λέω γλυκά, δεν με νοιάζει να είναι τούρτες κλπ. Μου αρέσουν τα γλυκά κουταλιού, οι μαρμελάδες, τα μπισκότα, η σοκολάτα…Το γεγονός ότι δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα έτοιμα γλυκά (πάστες, τούρτες κλπ), σώζει την κατάσταση σε λιπαρά...
2) Δεν τρώω επειδή πεινάω. Τρώω επειδή ζηλεύω. Όπως λέω συχνά, πεινάω με τα μάτια! Λιχουδιάζω! Βλέπω κάτι και θέλω να το δοκιμάσω, να το φάω...Δεν το τρώω επειδή πεινάω.

Έτσι, παίρνω κιλά. Και όταν παίρνω κιλά, έχω ένα καμπανάκι που χτυπάει όταν ξεπερνάω τα όρια, διότι έτσι και ξεφύγω, ξέφυγα. Τώρα λοιπόν δίαιτα. Πάνε τα γλυκάκια, πάνε τα μπισκοτάκια, πάνε όλα...Μα καλά, μου λένε, πριν τα Χριστούγεννα βρήκες να κάνεις δίαιτα; Εμ πότε να κάνω; Μετά; Που θα έχω φάει όλα τα κουραμπιεδομελομακάρονα και θα έχω γίνει ωσάν τον ιπποπόταμο που όλο φαρδαίνει τσε φαρδαίνει; (που έλεγε και η φοβερή διαφήμιση!!!).

Οπότε....σαλάτα light σήμερα. Διότι όπως είπαμε, η κενωνία είναι άδικη και άλλους τους ανεβάζει (σε κιλά) και άλλους τους κατεβάζει. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτή τη δύσκολη σαλάτα και ας την απολαύσουμε χωρίς τύψεις.

Σαλάτα με τυρί cottage και κρητικό κριθαροκούλουρο
Υλικά
πράσινη σαλάτα
2 κ. σ. τυρί cottage (άντε βρε, για σας, βάλτε 3)!!!
1 κρητικό κρίθινο παξιμάδι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι αν θέλετε (εγώ σπάνια βάζω σε σαλάτες)

Εκτέλεση
(το δύσκολο τώρα, χεχε)
Βρέξτε ελαφρώς το παξιμάδι κάτω από τρεχούμενο νεράκι, αν δεν θέλετε να σπάσετε κανένα δόντι. Τώρα, αν έχετε κολλητό κανέναν οδοντίατρο, προχωρήστε όπως θέλετε, αλλά μην ζητάτε ευθύνες μετά στο μπλογκ για σπασμένα δοντάκια :-)
Κόψτε την σαλάτα με τα χεράκια σας αφού την πλύνετε. Ή να είναι γκουρμέ η δίαιτα, ή να μην είναι! Τα μαχαίρια καταστρέφουν τις βιταμίνες στα λαχανικά και όσο πιο λεπτοκομμένα είναι, τόσο το χειρότερο για τα λαχανικά μας. Η σαλάτα μπορεί να είναι ένα είδος, ή πολλά διαφορετικά πράσινα σαλατικά.
Στρώστε τη σαλάτα, προσθέστε το παξιμάδι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, γαρνίρετε με το τυρί cottage, στάξτε (γιατί για σταγόνες πρόκειται) λαδάκι και ξυδάκι και απολαύστε!

Πέρα από την πλάκα, είναι μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Τώρα, μην περιμένετε καλύτερη φωτογραφία εν ώρα πείνας όπως καταλαβαίνετε!

Θα ακολουθήσουν, άκρως παχυντικές συνταγές. Γι΄ αυτό, σαλατίτσα light μέχρι τότε! Μην ξεχνάτε το κουίζ, που λήγει αύριο βράδυ!

31 comments:

  1. Λίγες μου φαίνονται οι 3 κουταλιές cottage (γιά 2 δεν συζητείται), νομίζω με ολόκληρο το κεσεδάκι (ή με 2 κεσεδάκια) καλύτερα θα κάθεται...

    ReplyDelete
  2. Deli,μαζί σου στη σαλατίτσα,νοστμότατη και πολύ υγιεινή!
    Και στα γλυκά μαζί σου,σχεδόν όλα τα τσακίζω-3 κιλάκια τα έβαλα απ΄αυτά που τρώω-δεν έχω κάνει ποτέ δίαιτα,αλλά νομίζω ότι πρέπει να προσέχω πια.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Η σαλατούλα αν και διαίτης, νοστιμότατη και γω τζακίζω τα ίδια γλυκά με σένα, τα παστοειδή δεν με αφορούν, για κάποιο λόγο όμως ακόμη λειτουργεί κάπως ο μεταβολισμός και την σκαπουλάρω, προσπαθώ όμως να προσέχω χωρίς τεράστια επιτυχία για λόγους υγείας.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Κική μου καλή δύναμη με την δίαιτα.
    Πολύ ωραία η σαλατατούλα με μπόλικες φυτικές ίνες.
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα!!θες να πεις ότι έφαγες μόνο αυτή τη σαλάτα;;δεν το πιστεύω!!!χαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  6. kalimera kiki!!
    i salatoula ine oti prepi se periodo dietas!kali dinami den ine kai eukolo!erxonte kai giortes!!!
    sou stelno tin agapi mou apo tin xionismeni stockholmi

    ReplyDelete
  7. Bρε Κική μου πόσα κοινά έχουμε τέλος πάντων???
    Μια από τα ίδια κι εγώ....παίρνω κιλά με τον αέρα, είμαι σε μόνιμη αποχή από το φαγητό, προτιμώ να φάω γλυκό και να μην φάω μεσημεριανό...λέμε τώρα! Εκτός από τις σαλάτες με βοηθάνε πολύ και οι σούπες....βάζω ότι λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο, βράζω, πολτοποιώ και μετά καρυκεύω ανάλογα με τα κέφια! Και φουσκώνω από τις ίνες και κιλά χάνω!!

    ReplyDelete
  8. Όταν ήμουν πιο νέα έτρωγα χωρίς να υπολογίζω τίποτα και δεν πάχαινα. Τώρα δυστυχώς γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Έχω πάθει ότι και συ. Τέλος πάντων και εγώ το έχω ρίξει στις σαλάτες για να μπορέσω να φάω λίγο παραπάνω τα Χριστούγεννα. Θα τη δοκιμάσω μια που έχει και τυράκι.

    ReplyDelete
  9. αχ, τα έρμα τα κιλάααα! Ομοιοπαθείς είμαστε!

    ReplyDelete
  10. Κλαψ! Τις ξέρω αυτές τις στιγμές που πρέπει να ράψω το στόμα μου!
    Κι εγώ έχω ένα θέμα με τα γλυκά!
    Ευτυχώς με σώζει το ύψος μου! Αν ήμουν 10-20 πόντους κοντύτερος θα ήμουν κουμπαράς!!! ΧΑΧΑ!!!
    Πάω για παξιμάδια!!!
    :-D

    ReplyDelete
  11. χαχαχαχαχα γέλασα με το ποστ σου αχχχ υπομονή με την δίαιτα. Κι εγώ κάνω .... της πάπιας χαχα τρώω απ'όλα και κάνω την πάπια χαχαχαχαχαχαχαχ
    Ωραιότατη η σαλάτα
    Μάκιαααααααααααααα

    ReplyDelete
  12. Χμμ, για το θέμα της δίαιτας, ελπίζω να μην ζηλέψει κανείς, εγώ μάλλον ανήκω στους τυχερούς. Τα τελευταία 10 χρόνια, είμαι σταθερά 50 κιλά!
    Δεν μπορώ να πω ότι στερούμαι, τρώω και γλυκά, και καμιά πίτσα ή πατάτες τηγανιτές, τα παγωτά μου το καλοκαίρι... Με λίγα λόγια, απ' όλα.
    Το μυστικό νομίζω είναι οι μικρές ποσότητες. Δεν έχω φάει ποτέ στη ζωή μου π.χ. μία ολόκληρη τούρτα ή 2 πιάτα φαγητό. Απορώ πως το κάνουν άλλοι. Εγώ νομίζω πως θα σκάσω!
    Και ένα άλλο ίσως μυστικό είναι πως σε αντίθεση με άλλα άτομα που ξεσπάνε στο φαγητό όταν έχουν προβλήματα, εμένα μου κόβεται εντελώς η όρεξη.
    Άρα όπως καταλαβαίνετε, καλά, τρώω μόνο τα Σ/Κ (που δεν δουλεύω!).
    Επίσης, τα Σ/Κ, του δίνω και καταλαβαίνει στο περπάτημα!
    Μόλις σας αποκάλυψα τα μυστικά του χαμηλού μου βάρους! :)

    Και για να γυρίσω και στο θέμα, η σαλάτα είναι μια χαρά και πολύ ωφέλιμη για όλους, άσχετα με τα κιλά τους!

    ReplyDelete
  13. κι εγω Κικιτσα λατρευω τα γλυκα γι'αυτο και νοιωθω οσο δεν φανταζεσαι τον πονο σου....αντε πάμε για τη σαλατα τωρα...:)

    ReplyDelete
  14. Κι εγώ σε δίαιτα αυτόν τον καιρό.....και η σαλατούλα σου μου ήρθε κουτί!!! Την φτιάχνω κι εγώ πολλές φορές το βράδυ και ομολογώ ότι μου αρέσει πάρα πολύ!!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  15. Αχ !!! Σε καταλαβαίνω, εγώ, τέρμα τα γλυκά, μου έχουν βρει παραπάνω ζάχαρο.
    Και ξέρεις, Ονειρεύομαι γλυκά και γλυκά, όπως τιραμισου, εκλαιρ, ....

    ReplyDelete
  16. Καλά βρε Κική μου, εγώ γιατί μόλις διάβασα την ανάρτησή σου, μου φάνηκε πως τα είχα γράψει εγώ??? Μήπως πάσχουμε από το ίδιο, λέω εγώ τώρα...

    Κουράγιο, να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη.
    Είμαστε πολλέεεεεεεεεςςςς

    ReplyDelete
  17. Κική μου μία από τα ίδια κι εγώ αυτή την εποχή :-(
    Η σαλατίτσα έγινε με ποικιλία λαχανικών για βραδυνό απόψε και... καλή ήταν για δίαιτα
    Α! τα παξιμάδια που είχα δεν θέλουν βρέξιμο γιατί είναι πολύ αφράτα :-)

    ReplyDelete
  18. Kiki mou kai ego diaita prepei na kano... alla de mporo... i salata fenetai super, alla... moni tis???xexe! Thelo na agoraso to biblio sou psomia kai zimes. Sigoura exeis pei xilies fores pou kai pos, alla pes to alli mia... steile mou sto FACEBOOK... filia polllaaa

    ReplyDelete
  19. Καλή δύναμη Κικίτσα, καλό κουράγιο με την δίαιτα!!!
    Η σαλατίτσα πάντως, σπέσιαλ!!

    ReplyDelete
  20. Κωνσταντίνε, τότε δεν τρως σαλάτα με τυρί. Τρως τυρί με γαρνιτούρα σαλάτα! χαχα! Αυτό ειναι φαγητό για σένα!

    Ελένη, εσύ 3 κιλά;;; Πώωωως;

    Πόπη, αμ κι εγώ γι΄αυτό θέλω να προσεχω. Για λόγους υγείας!

    Νατάσα ευχαριστώ!!!

    Ξανθή, ήταν για βράδυ καλέ!!! Αλλά και για μεσημέρι μου κάνει!

    ReplyDelete
  21. Βασιλική!!! Στοκχόλμη;;;; Εκεί μένεις;;;

    Λίλα άστα! Κι εσύ;;;; Ε ρε ομοιοτητες!!! χαχα!

    Κατερίνα, εγώ σε είδα αδύνατη! Σε θαύμασα μάλιστα! Αλλά κάτι θα ξέρεις παραπάνω εσυ για να το λες!

    Άλλα λόγια, κι εσύ;;;;

    kikop80, έχουμε μια μικρήηηηηη διαφορίτσα. Εγώ, είμαι στην κατηγορία κουμπαράς! χαχα! Και το λέω η έρμη. Δεν είμαι χοντρή! ΚΟΝΤΗ είμαι!!! χαχαχαχα!

    Αστέρι, εγώ όταν κάνω τέτοια δίαιτα, κάνω μία καλύτερη: του γουρουνιού και της πάπιας! Τρως σαν γουρούνι και μετά κάνεις την πάπια!!! χαχαχαχαχα!

    ReplyDelete
  22. Dark chef, ok. Μόλις σε μίσησα! χαχαχα!
    Κατ΄αρχήν, έχεις την εντύπωση ότι εγώ έχω φάει ποτέ στη ζωή μου μια ολόκληρη τούρτα ή δύο πιάτα φαγητό;;; ΠΟΤΕ!!! Πού να τολμήσω;;; Ούτε σαν παιδί δεν έτρωγα 2ο πιάτο. Και δεύτερον, αφού δεν τρως χρυσή μου κοπέλα, πώς να παχύνεις;;; χαχα! Πάντα έτσι να είσαι εύχομαι!

    Κουκ ααααααααχ!

    Ανθίβολον, καλώς τηνε! Κι εσύ της σαλάτας ε; Ευτυχώς που μου αρέσουν!

    Ελλάδα, αμ αυτό το ζάχαρο φοβάμαι πιο πολύ απ' όλα!!!

    Painter, είναι πολύ απλό. Γιατί την έγραψες εσύ! My alter ego! χαχα!

    ReplyDelete
  23. Vita, μία από τα ίδια ε; Ουφ!

    Donkey and the carot, είδα σε άλλο σχόλιο. ότι βρήκες τα σημεία πώλησης! Ό,τι θες πες μου!
    Ακόμα προσπαθείς να μπεις στα τζιν;;; :-))) Θα τα καταφέρεις!

    Ελενα ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  24. Τσακίζοντας γλυκάκια-ό,τι βρεθεί εμπρός μου.
    Πάντως χωράω στα ρούχα μου,θα ανησυχήσω,αν ζοριστώ χαχα
    Φιλάκια!

    Ου γαρ μόνον....

    ReplyDelete
  25. ...Πουλάκι, τι είπε η Ελένη δεν έχει κάνει ποτέ δίαιτα;;;Εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε με το συμπάθιο;Ατιμη κενωνία, συμφωνώ.Μα σε όλα να συμφωνούμε πια;
    Και τρώω σαν πουλάκι (όσο και σύ)
    και λιγώνομαι για γλυκά (το ξέρεις,ναι)
    και τρώω χωρίς να πεινάω...αλλά δίαιατα δεν κάνω...προς το παρον.
    Γιατί αμα πάμε για καφέ πώς θα τη βγάλω;Καφέ ξεροσφύρι;

    ReplyDelete
  26. Ελένη, ου γαρ μόνο το άτιμο!!!! Ουυυ!

    Χαρά, εμ! Στο πηγάδι! Πού αλλού; Μαρη καλά...Εγώ ασχολούμαι με τη μαγειρική και παχαίνω. Εσύ που φτιάχνεις τόοοοοσα ωραία πράγματα (που δεν τρώγονται) γιατί τρως και παχαίνεις;;; Μα κι εσύ όμως, δεν κάνεις κατα Θεού. Το μαρτυράω. Όσες φορές έχουμε πάει για καφέ, καφεδάκι εγώ, κρέπα εσυ. Καφεδάκι εγώ, παγωτό εσύ! Πώς παχαίνεις αναρωτιέσαι μετά...Που έχω να φάω παγωτό (μερίδα) και κρέπα ολόκληρη χρόνια!!!!

    ReplyDelete
  27. Είναι άτιμο πράμα το φαί όταν ο οργανισμός σου έχει τάση να παίρνεις κιλά. Κική μου τόσο όμορφες και νόστιμες δημιουργίες που φτάχνεις πώς να αντισταθείς; Η σαλάτα σου είναι τέλεια! Ακόμα και για αυτούς που δεν κάνουν δίαιτα.

    ReplyDelete
  28. Αχ, πόσο μοιάζουμε εμείς οι δύο;-)
    Δυστυχώς για μένα, δε μοιάζουμε στα κιλά, γιατί εγώ δεν κάνω δίαιτα ή μάλλον κάνω αυτή που κάνει και το Αστέρι, χαχαχα!

    ReplyDelete
  29. Μπράβο Κική!Με κάνεις περήφανη!!!Και εννοείται ότι το μαρούλι μπορεί να είναι άφθονο.;-)Καλή συνέχεια με τις light συνταγές..xx

    ReplyDelete
  30. Νομίζω πως οι περισσότεροι το ίδιο πρόβλημα έχουμε... Εγώ τώρα τούτην την σαλάτα έτσι όπως την βλέπω την "λιμπίζομαι σφόδρα" γιατί είμει 2 μέρες χωρίς λαχανικά και φρούτα, λόγω εξετάσεων που εκτάκτως έπρεπε να κάνω.

    Απλά θέλουμε λίγο μέτρο βρε Κικίτσα μου και φυσικά πολύ περπάτημα, σωστά το γράφει η Dark Shef.

    ReplyDelete
  31. Μάγδα, άσε. Είναι ένα θέμα να μπορείς να αντιστέκεσαι σε πειρασμούς! Εγώ δεν μπορώ! :-)

    Big mama, χαχαχαχα!

    Μαρία, είδες ε;;; Κυρία!

    Πηνελόπη, ευτυχώς που μου αρέσουν οι σαλάτες!

    ReplyDelete