Wednesday, January 28, 2009

Βοηθήματα κουζίνας

Σας έλεγα παλιότερα, σε ένα από τα πρώτα ποστ σ' αυτό το μπλογκ, ότι είναι σημαντικό να έχουμε βοηθήματα, gadgetάκια στην κουζίνα που μας λύνουν τα χέρια. Μην αγχώνεστε αν δεν τα έχετε όλα. Κανείς δεν ξεκίνησε την ενασχόλιση με τη μαγειρική, με την κουζίνα του πλήρως εξοπλισμένη. Σιγά-σιγά αγοράζουμε ό,τι και όσα μας χρειάζονται.

Εγώ πάντως, μια και έχω και μικρή κουζίνα, σκέφτομαι να μετακομίσω γιατί τα τζάτζαλα δεν χωράνε πια μέσα στο σπίτι. Ή αυτά, ή εμείς....Και οι δύο...δεν χωράμε...

Το καλοκαίρι -οι φίλοι μου το γνωρίζουν ήδη- πήγαμε οικογενειακώς στην Αμερική. Εκεί, είχα την ευκαιρία να αγοράσω πολλαααααά τζάτζαλα...
Το ταξίδι στην Αμερική, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Πλούτισαν τα μάτια μας και η ψυχή μας. Η αγορά στην Αμερική, ήταν η χαρά του καταναλωτή. Κάτι η ισοτιμία του δολλαρίου, κάτι που από μόνη της σαν χώρα είναι φτηνή (σε αυτά τουλάχιστον που ενδιέφεραν εμένα), βοήθησε στο να ψωνίσω πολλά πραγματάκια. Πολλά πράγματα για την κουζίνα μου αλλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τα χόμπυ μου: τη φωτογραφία και την αρωματική μαγειρική.

Αν δεν είχα την έννοια του χώρου στις βαλίτσες και του βάρους, θα είχα πάρει πολύ περισσότερα πράγματα. Προτίμησα να πάρω μικροπράγματα πολλά, παρά ένα μεγάλο. Σας δείχνω και εξηγώ τα μικροπραγματάκια μου, τα οποία περίμενα πως και πως να γυρίσω για να τα χρησιμοποιήσω και να τα χαζέψω με την ησυχία μου:

1. θερμόμετρο για παρασκευή καραμέλας ή μαρμελάδας (στην πραγματικότητα το πήρα για να φτιάχνω σαπούνια :-))) )
2 και 3, πιαστράκια για να κλείνω σακουλάκια
4. εκχύλισμα πραγματικής βανίλιας
5. δοσομετρικές κούπες
6. μπουκαλάκια (άσχετο από μαγειρική) τα οποία πουλούσαν ΠΑΝΤΟΥ επειδή στο αεροπλάνο απαγορευόταν να έχεις μαζί σου υγρά παραπάνω από 3 oz. Γι' αυτό πουλούσαν σετ από μπουκαλάκια για να βάζεις μέσα τα υγρά που θες (σαμπουάν, κοντίσιονερ κλπ).
7. κουταλάκια δοσομετρικά
8. εδώ είναι το ενα από τα δύο πιο κουφά πράγματα που αγόρασα. Αυτό το αρκουδάκι συγκρατεί την υγρασία (για ζάχαρη καστανή, για μαχαιροπήρουνα κλπ).
9. καθαριστήρι για καρότα, αγγούρια κλπ
10. αυτό είναι το πιο κουφό απ' όλα: κεραμικές μπίλιες που τις ξαναχρησιμοποιούμε, για τάρτες αντί για φασόλια!

Συνεχίζω:
11. σπάτουλα με σχέδια στο πλάι για να κάνω σχέδια σε σαντιγύ
12. η γνωστή σίτα-κόσκινο για αλεύρι. ΜΗΝ ΤΟ ΠΛΕΝΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ. Κατέστρεψα ένα στην Αμερική, χεχε!
13 και 14, σιλικονούχα φορμάκια για σαπούνια....εεεεεε....για μάφινς ήθελα να πω!
Τα δοσομετρικά είχα ξεχάσει ότι τα είχα φωτογραφίσει και τα ξαναφωτογράφισα...

15 και 16, σπάτουλες από σιλικόνη. Η φαρδιά είναι για να γυρίζω ομελέτες κλπ.
17. εκχύλισμα μέντας
18. χρώματα ζαχαροπλαστικής. Θα μου πεις, έφτασες στην Αμερική για να βρεις χρώμα ζαχαροπλαστικής; Χμ! Έλα στη Ζάκυνθο και αν βρεις χρώμα ζαχαροπλαστικής, εγω θα στα χαρίσω όλα...
19. icing χρωματιστά για διακόσμηση γλυκών
20. ένας καταπληκτικός λεμονοστίφτης. Δεν τον πήρα για μένα -εγώ είχα- αλλά για δώρο. Πολύ βολικός και δεν τον έχω δει στην ελληνική αγορά ποτέ.

Συνεχίζω...
21. καπάκια για τα ανοιγμένα αναψυκτικά, για να μη χάνουν το ανθρακικό τους
22. ένα "ξυστήρι" για να ξύνουμε τους κολλημένους πάτους σε κατσαρόλες ή ταψιά και να μην χαλάμε τα ωραία μας χεράκια και νυχάκια (πράγματι αποδείχτηκε πολύ θαυματουργό).
23. θερμόμετρο για κρέατα (που αρχικά πήρα για τα σαπούνια, μετά είδα ότι μάλλον δεν κάνει και μάλλον άχρηστο θα πάει)
24. και τέλος διάφορα ομορφούλια κουπ πατ για τη συλλογή μου (το αγγελάκι και το ανθρωπάκι τα κατέστρεψα με τα σαπουνομαγειρέματά μου).

Μερικά ακόμα βοηθήματα κουζίνας που είχα πάρει από διάφορα μέρη και από εδώ.

25. Τσέρκι που μεγαλώνει και μικραίνει, ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε. Χωρίς πάτο, ιδανικό για τούρτες (από τη γνωστή γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ).
26. Σπάτουλα για να σηκώνουμε τα γλυκά, πίτες, πίτσες και να τα μεταφέρουμε. Ιδανικό αν θέλουμε να κόψουμε στη μέση κέικ για να βάλουμε γέμιση. Από τότε που έχω αυτό (μου το χάρισε η Νέλλη στη Γερμανία) δεν φοβάμαι να κόψω στη μέση κέικ και να το μεταφέρω με ασφάλεια.
27. Μεταλλικό νήμα με βάση, που αλλάζει ύψος για να κόβουμε τα κέικ στη μέση. Με ανταλλακτικό νήμα. Από τη Γερμανία.
28. Δεν φαίνονται καλά, αλλά είναι διάφανες φόρμες για σοκολατάκια. Από Αμέρικα κι αυτά.

Ρίξτε μια ματιά σε 2 από τα μαγαζιά από τα οποία αγόρασα gadgets (και ήταν ΙΔΑΝΙΚΑ για ό,τι χόμπυ ήθελες). Υπάρχει δυνατότητα για on line αγορές. Οι δικοί μου (βλέπε κόρη) είχαν μπαϊλντίσει γιατί κάθε φορά που έβλεπα μαγαζί με κουζινικά, γυάλιζε το μάτι μου (μάλλον) και με απειλούσαν για να μην μπω και ψωνίσω πάλι.
Δείτε τα...Θα χαζέψετε όπως χάζεψα κι εγώ εκεί μέσα...
To Michael's
και το AC Moore
Αυταααά....

24 comments:

  1. Καλοριζικααααααααα!!!

    Παναγια μου κουζινο-γκατζετακια!

    (προσωπικα θα με ενδιεφερε και ενα αναλογο ποστακι για το τι αγορασες σε σχεση με τη φωτογραφια)

    :)

    ReplyDelete
  2. ΑΑΑΑ! Πολύ ωραία τζατζαλάκια! Το 26 μου έκανε εντύπωση! Θα έλεγα ότι είναι στένσιλ για να βάζεις άχνη, ή κακάο πάνω σε κέικ... Την πάτησα!

    ReplyDelete
  3. δΕ σου είπα πως όλα τα έχεις?
    ΅Ευτυχώς που έκανες καινούργια ανάρτηση, γιατί άρχισα να παθαίνω μια μπατζινομανία....

    ReplyDelete
  4. Deli,αν δε βαρίοντουσαν οι δικοί σου,θα σήκωνες όλο το κατάστημα;Αρκετά δεν τα ξέρω,μα και από τα άλλα ελάχιστα έχω.Χαζεύω καμιά φορά σε αντιστοιχα καταστήματα και ψιλοαγοράζω.
    Το μάθημα τέλειο,τώρα μένει να εκτυπώσω και να πάω στην αγορά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Ελεος! Ελεος!!!
    Αμα σε άφηναν εσένα, θα έφερνες κοντέϊνερ με γκάτζετ διάφορα!

    ReplyDelete
  6. Κική είσαι απίστευτη!....Όλγα

    ReplyDelete
  7. Ζήλεψα πολύ, τα θέλω όλα τώραααα!! Θερμόμετρο και φορμάκια σιλικόνης για muffins μήπως ξέρεις που μπορώ να βρω στην Αθήνα???

    ReplyDelete
  8. Τα ίδια κάνω κι εγώ όταν βρεθώ σε τέτοια μαγαζιά... τα ξετινάζω... και, ναι, σε λίγο θα βγω εγώ από την κουζίνα για να χωρέσουν αυτά!

    ReplyDelete
  9. To 9, το 9 λέμεεεεεεε!!!!
    Αχ γιατί δεν το πήρα κι εγώ όταν πήγα Αμερική??
    Αυτό ζήλεψα από όλα τα υπέροχα γκατζετάκια σου;-)
    Με το καλό να τα χρησιμοποιήσεις όλα Κικίτσα:))

    ReplyDelete
  10. καλορίζικα :)
    πολύ εκτίμησα το θερμόμετρο, τα δοσομετρικά, τα σιλικονάτα, ολα απαραίτητα για σαπούν...ε..γλυκά, ναι, ναι, πολύ εκτιμητέα;-)

    ReplyDelete
  11. Αχ πως μου αρέσουν αυτα τα ψιψίνια και τα κοκοψαρα!
    Ειμαι πολύ γκατζετάκιας και εγω Κικίτσα μου αλλα στα ταξίδια που μυαλά για τετοια να μου έρθει και φθηνά, ολο ρουχα ψώνιζα.
    Αλλά τώρα που τα βλέπω τα μπλιμπλίκια σου σε ζούλεψα!

    ReplyDelete
  12. τι ωραία που ειναι!
    ΟΛΑ!
    εγώ ειχα διαβάσει (σε σένα; ουτε που θυμαμαι) γι' αυτη την ανοξειδωτη μπαρα που πλενεις τα χερια σου και παυουν να μυριζουν ψαρια, κρεμμυδια ή ό,τιδηποτε μαγειρευεις, αλλά, δεν τη βρηκα πουθενά..

    στα μαγαζια εννοω.
    (τις αγορες στο ιντερνετ, τις αποφευγω οσο μπορώ, γιατι οι κουριερ ερχονται πρωι και με ξυπνάνε. πρωι για μενα, ειναι πχ δεκα)

    ReplyDelete
  13. Κικίτσα είσαι απαιχτη!!! φαντάσου να είχες και μεγάλη κουζίνα τι θα γινόταν!!!!

    Αγγελική Ν. για το 26 το ιδιο σκεφτηκα και εγω ! τα μεγαλα πνεύματα ..... κλπ., κλπ.,

    Μαριλένα, εγω βρήκα στο cook shop αλλά δεν συμφέρει- την ιδια δουλειά κάνει και ενα κουταλι της σούπας.

    ReplyDelete
  14. Καλά!ΔΕΝ παίζεσαι!...Αλλη θα είχε ξεσχιστεί,να ψωνίζει, ρούχα, παπούτσια,τσάντες κλπ,σαν όλους τους
    νεοέλληνες!Σου αξίζει και δεύτερο βραβείο!Παρεμπιπτοντως!Πού θα τα βάλεις;;!!

    ReplyDelete
  15. Αντώνη , είδες πόσα; Σε σχέση με την κουζίνα, δεν πήρα σχεδόν τίποτα για τη μηχανη. Το μόνο που πηρα, ήταν ένα μεγάλο και ένα μικρό τρίποδο (καλά, αυτο το μικρό είναι σούπερ με flexible ποδαράκια) για να φωτογραφίζω νυχτερινά, χωρίς φλας κλπ) και μια μεγάλη κάρτα μνήμης. Μόνο αυτά πήρα. Αντιστάθηκα στον πειρασμό να πάρω νέα μηχανή. Next time. Η μηχανή μου στο μεταξύ, είναι απλή. Δεν παίρνει φακούς κλπ, οπότε τι άλλο να έπαιρνα;

    Αγγελική Ν , τώρα που το λες, επειδή έχει τις τρύπες συμμετρικά, μπορεί να χρησιμέψει και γι΄αυτό. Στην άκρη του, είναι πιο λεπτή η επιφάνεια έτσι ώτσε να ανασηκώνει πίτες και τάρτες μέσα από ταψιά και να μην τις καταστρέφει καθώς τρυπώνει από κάτω. Τις τρύπες, τις έχει για να παίρνει αέρα ίσως και να μην κολλάει το αντικείμενο που μεταφέρεις πάνω του (όπως τα μαχαίρια που είναι για μαλακά τυριά). Τώρα που μου το θύμισες, ξεχασα ότι έχω και στένσιλ. Μου είχε στείλει η Λαμπρινή από τη Γερμανία!!!

    Μαριέλα , αν έμπαινες εσύ που ζωγραφίζεις μέσα σ' αυτά τα μαγαζιά, δεν ξέρω πότε θα έβγαινες και με πόσα...Θα πάθαινες!!!

    Ελένη , ό,τι δεν ξέρεις, ρώτα με. Άσε...η κόρη μου με είχε βαρεθεί. Με τράβαγε για να μην μπαίνω σε μαγαζιά με κουζινικά! Αυτή ήθελε ρούχα. Εγώ πάλι... βλέπετε...

    Κωνσταντίνε , και να σκεφτείς, ότι κατά καιρούς μου στέλνει και η φίλη μου πράγματα!!! Μέχρι που της είπα τέρμα! Δεν χωράνε άλλα!

    Όλγα , I know, I know...

    Λαχανάκι μου , αν ήξερα, θα είχα πάρει κι εγώ. Και τα 2 μπορείς να τα βρεις σε μαγαζιά για κουζινικά. Τώρα τελευταία είδα θερμόμετρο νομίζω στον Χ@ντο στην Πατησίων. Φορμάκια βρίσκεις πιο εύκολα. Το θερμόμετρο είναι πιο δύσκολο. Πάντως, αν κρίνω από τη Νατάσσα που έδωσε 17 ε για 1 θερμόμετρο (ακι πήρε 2 τρομάρα της), καλύτερα συμφέρει να παραγγείλεις on line! Εγώ, για να καταλάβετε τη διαφορά, γι΄αυτό το θερμόμετρο έδωσα 3-4 ευρώ. Αααα!!! Φτηνά μεταλλικά θερμόμετρα, είχε φέρει και το πρ@κτικερ εδώ και καιρό!

    Elie ... με νιώθεις...

    Έλενα ! Καλέ το πουλί ξυστήρι θαύμασες;;;
    Ευχαριστώ!

    Μαγισσούλι , κι εγώ κι εγώ! Χαχα! Τώρα που το λες, ξέχασα να φωτογραφίσω και τις 2 φόρμες σιλικόνης που έφερα. Αυτή σε σχήμα καρδιάς και την άλλη σε σχήμα λουλουδιών! Όλο και κάτι ακόμα θυμάμαι!

    Αγγελική Λ , πίστεψέ με, αν ήσουν στην Αμερική, μόνο ρούχα δεν θα αγόραζες. Τα ρούχα και τα παπούτσια ήταν μέτρια και μόνο αν αγόραζες γνωστή μάρκα άξιζαν. Τα παπούτσια;;; Δεν το συζητώ! Μόνο τα αθλητικά! Όλα τα άλλα χάλια! Οπότε, κι εσύ τα ψιψιψίνια και τα κοκοψόψα θα έπαιρνες! Χαχα!

    Μαριλένα ναι! Ένα ένα τα θυμάμαι! Αυτό το μεταλλικό σαπούνι, το έφερα στην πεθερά μου και δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω!

    Μαρία μου, άστα! Η μεγάλη κουζίνα είναι ένα όνειρο απατηλό...
    Για το 26, κοίτα παραπάνω τι έγραψα. Για το μεταλλικό σαπούνι δεν συμφέρει να το πάρεις από δω. Αυτές οι αλυσίδες είναι πολύ ακριβές. Την ίδια δουλειά όπως είπες, κάνει και ένα κουτάλι.

    Όλγα , όπως είπα, δεν είχα και πολλές επιλογές στα ρούχα. Πήρα μπλουζάκια πολλά, αλλά σχεδόν μόνο αυτά. Τα γκατζετάκια έχουν βρει όλα τη θέση τους από τον Ιούλιο που γύρισα.

    Να σας πω, ότι μπορεί να είναι πολλά, αλλά όπως είπα και στην αρχή ήταν πάμφθηνα. Ενδεικτικά αναφέρω: το θερμόμετρο 3-4 ευρω, τα κουπ πατ αν θυμάμαι καλά, έκαναν μισό ή ένα δολλάριο (πολύ λιγότερο από 1 ευρώ δλδ), τα φορμάκια 6 δολλάρια ίσως (4 ε), τα κουταλάκια κάπου εκεί. Το πιο ακριβό δλδ μπορεί να ήταν οι κεραμικές μπίλιες, κι όταν λέω ακριβό, μπορεί να ήταν γύρω στα 6 ευρώ. Για τέτοιες τιμές μιλάμε... Γι' αυτό πήρα και τόσα...

    ReplyDelete
  16. Ασε Κικη, ο καλος μου δεν μου φτιαχνει αλλο ντουλαπι.Αρκετα, λεει ,τσιμπραγκαλα εχω.

    ReplyDelete
  17. Αχ Κατερίνα μου...σε νιώθω....

    ReplyDelete
  18. Eτσι είναι Κική μου, όπως το λες... πέρυσι πήγα στη Σόφια (!) και πήγα σ' ένα σούπρ μάρκετ (!!!!)
    ειδών ζωγραφικής....
    Έκανα σαν 5 χρονών στο Τζάμπο....

    ReplyDelete
  19. Μαριέλα , σε νιώθω...

    ReplyDelete
  20. Πολύτιμα!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. Κική μου ευχομαι ο,τι καλυτερο για σενα...Παντα επιτυχιες να έχεις!!
    ..Ξέρεις,σκεφτηκα οτι θα ειμασταν κακος συνδυασμός οι δυό μας σε καταστημα με περιεργα ειδη κουζινας...
    Εχω αρκετα απ'αυτα που εχεις και ισως και καποια που θα ήθελες να δεις....ειμαι πολυ μανιακη με την κουζινα και τα κουζινικα και τις συνταγες και τα gadgets και ο΄τι περιεργο κυκλοφορει....μεσα κι εξω απο την κουζινα.....
    Χαρηκα που βρηκα τη σελιδα σου και υπαρχει καποιος που μπορει να με καταλαβει.Ελπιζω να κρατησουμε επικοινωνια για ιδεες και συμβουλες...
    Πολλα φιλακια!!

    ReplyDelete
  22. Μαρίνα καλωσήρθες! Είσαι κι εσύ μανιακή με τα γκάτζετ; Μα είναι τόσο όμορφα! Όσο κι αν έχωμ όλο κάτι βρίσκω να πάρω!
    Δεν μπορώ να δω τη σελίδα σου. Έχεις; Δεν βγάζει κάποιο λινκ πατώντας το όνομά σου! Αν έχεις, ξαναγράψε το.

    ReplyDelete
  23. Κική καλημερα!
    Μαρινα εδω...
    Δεν εχω καποιο λινκ αλλα μπορω να σου δωσω το mail μου να βρεθουμε,αν θελεις.
    markoupo@otenet.gr
    Φιλάκια!

    ReplyDelete