Tuesday, February 10, 2015

Κέικ με σοκολάτα γκανάς, ένας σοκολατένιος πειρασμός για του Αγίου Βαλεντίνου



Πλησιάζει Αγίου Βαλεντίνου ε; Οκ ναι. Το παραδέχομαι. Εγώ δεν είμαι υπέρ αυτών των ημερών που γιορτάζεται το ένα και το άλλο λες και τις άλλες μέρες δεν μπορούμε να γιορτάσουμε. Αλλά πιστέψτε με. Για άλλη μια φορά δεν πταίω εγώ! Φταίνε τα τρία ασπράδια που είχαν μείνει και είχα σκοπό να τα κάνω μπεζέδες. Αλλά φευ! Τα ασπράδια τελικά είχαν άλλη γνώμη και κατέληξα να φτιάχνω ένα κέικ σε σχήμα καρδιάς.

Η αρχική μου σκέψη λοιπόν ήταν να κάνω σοκολατένιους μπεζέδες. Μου είχαν μείνει τρία ασπράδια, τα οποία κόντεψαν να πουντιάσουν με το μέσα-όξω από το ψυγείο. Τα 'βγαζα, δεν προλάβαινα, ξανά μέσα. Αφού επαναλήφθηκε μερικές φορές αυτό το σκωτσέζικο ντους στα αυγά, στο τέλος είπα να τα κάνω επιτέλους μπεζέδες και να προσθέσω σκόνη σοκολάτα. ΑΜ ΔΕ! Με το που πρόσθεσα στη μαρέγκα τη σκόνη, ΣΠΛΟΥΤΣ, έπεσε η μαρέγκα. Οκ. Πήραν την εκδίκησή τους για το σκωτσέζικο ντους. 

Εμένα βέβαια δεν με σταματάει τίποτα. Δεν θέλετε να γίνετε μπεζέδες; Οκ. Θα γίνετε κέικ. Και εγένετο κέικ χωρίς κρόκους. Η συμβουλή μου είναι να βάλετε ολόκληρα αυγά, γιατί χωρίς κρόκους το κέικ γίνεται πιο στεγνό, εκτός και αν έχετε θέμα και θέλετε να τους αποφύγετε. Αν τελικά βάλετε μόνο τα ασπράδια όπως έκανα εγώ, διπλασιάστε την ποσότητα σιροπιού για να βραχεί καλά. 

Τώρα γιατί είμαι εναντίον αυτών των ημερών; Θα το καταλάβετε στο πρώτο σας καβγαδάκι, που θα θέλετε να του φέρετε στο κεφάλι κάτι. Ελπίζω τότε να έχετε κρατήσει το ταψάκι σε σχήμα καρδιάς που πήρατε για να φτιάξετε κέικ για τον αγαπημένο σας και να σας φανεί χρήσιμο ΤΩΡΑ! 

Καλέ ελάτε! σας πειράζω! Δείξτε την αγάπη σας κάθε μέρα και μην περιμένετε του Αγίου Βαλεντίνου μόνο να τη δείξετε. Τώρα πάλι, αν θέλετε να τον περιποιηθείτε, ε φτιάξτε του το παρακάτω εύκολο κέικ!



Κέικ με σοκολάτα γκανάς
Για φόρμα καρδιά ή μικρή στρογγυλή φόρμα 24 εκ.
3 αυγά*(ή μόνο ασπράδια)
165 γρ. ζάχαρη
3 κ. σ. σοκολάτα σκόνη (ή 1-2 κ. σ. κακάο)
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου 150 γρ.)
για το σιρόπι*
2 κ. σ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού
2 κ. σ. νερό
2 κ. σ. ποτό (λικέρ ή μπράντυ)
για τη γκανάς
100 γρ. γάλα (χρησιμοποίησα χαμηλών λιπαρών)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 52%
λίγη σταφίδα φρέσκια ή βύσσινο κομπόστα ή ξηροκάρπια ή τίποτα!

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε μικρή φόρμα σε σχήμα καρδιάς ή στρογγυλή 24 εκ.
Από πάνω στρώνουμε λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε κι αυτή.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σοκολάτα ή κακάο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά.
Προσθέτουμε με σπάτουλα το αλεύρι και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά στο μίγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου (μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέντρο).
Φτιάχνουμε σε ένα μπωλάκι το σιρόπι.
Όταν βγάλουμε το κέικ, το βγάζουμε από το ταψί και τη λαδόκολλα και το σιροπιάζουμε ελαφρώς με πινέλο με το σιρόπι. (Αν βάλετε μόνο ασπράδια, διπλασιάστε την ποσότητα του σιροπιού γιατί είναι αρκετά στεγνό χωρίς κρόκους).
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γκανάς.
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και όταν κάψει το ρίχνουμε στη σοκολάτα.
Αφήνουμε λίγα λεπτά να ζεσταθεί και να λιώσει. Βοηθάμε ανακατεύοντας. Αφήνουμε να μισοκρυώσει και να μπορεί να απλώνεται και να στέκεται όμορφα.
Το ρίχνουμε πάνω από το κέικ και το αφήνουμε να πέσει με χάρη (πάντα) στα πλαϊνά.
Αν θέλουμε, στο κέντρο βάζουμε ξηροκάρπια ή βύσσινα κομπόστα κλπ. Εγώ έβαλα ζακυνθινή σταφίδα φρέσκια που είχα στην κατάψυξη.
Σοκολατογουρουνίζουμε με τύψεις. Όλα συγχωρούνται. Είναι Αγίου Βαλεντίνου!


9 comments:

  1. Χαχχα, Κική!!
    Συμφωνώ για τη γλυκιά περιποίηση
    που πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτου γιορτής αλλά και για το..τηγάνι κολάρο {συνειρμικά πήγε το μυαλό εκεί}!!
    Υπέροχο οπτικά το κέικ σου, φαντάζομαι και τη γεύση!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο και εύκολο! Και πολύ λαχταριστό!

    ReplyDelete
  3. Τυχερός αυτός που θα το φάει!! Happy Vallentine και Καλή Τσικνοπέμπτη Κική μου!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Κική!
    Συμφωνώ τόσο για του Αγίου Βαλεντίνου όσο για την χρησιμότητα της φόρμας...χαχα
    Πολύ νόστιμο το κέικ σου!

    ReplyDelete
  5. Τι όμορφο κέικ,
    μπορω να φανταστω πόσο λαχταριστή θα είναι κάθε μπουκια!

    ReplyDelete
  6. Έβλεπα το απόγευμα μια φόρμα καρδιά σε ένα ΣΜ, αλλά δεν την πήρα που να χωρέσει κι αυτή!!
    Τον Άγιο δεν τον γιορτάζω αλλά γλυκά τελευταία φτιάχνω πολλά.

    ReplyDelete
  7. Ή μπορούμε να το φτιάξουμε για να το φάμε εμείς (και να δουν τι χάνουν οι άλλοι).

    ReplyDelete
  8. Εύκολο κεκάκι, αγαπησιάρικο και σούπερ λαχταριστό!
    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete