Wednesday, February 18, 2015

Ρεβιθοκεφτέδες ή φαλάφελ με σως ταχίνι ή σως γιαούρτι

Μία πρόταση σας έχω για μεζεδάκι για την Καθαρή Δευτέρα.


Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ φαλάφελ παρόλο που όλο το άκουγα συχνά πυκνά. Τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από τους δικούς μας ρεβιθοκεφτέδες, οι οποίοι, από τη στιγμή που τους έκανα, έγιναν οι αγαπημένοι μου. Σας συστήνω να τους δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Για να έχω άποψη, μερικούς τους τηγάνισα και όλους τους άλλους τους έψησα. Στο συγκριτικό τεστ, μπορώ να πω ότι οι τηγανητοί είναι μια σταλιά πιο αφράτοι από τους ψητούς. Παρόλα αυτά ψηφίζω ψητούς, γιατί ήταν τόσο ελαφριοί που μπορούσες να τρως ασταμάτητα! Πραγματικά έγινε ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά.


Ρεβιθοκεφτέδες με σως ταχίνι ή σως γιαούρτι
Υλικά
250 γρ. ρεβίθια (χρησιμοποίησα αποφλοιωμένα)
1 μέτριο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1-1,5 κ. γ. κύμινο σκόνη
2 κ. σ. αποξηραμένο μαϊντανό ή ανάλογο φρέσκο
4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. baking powder
λίγη πάπρικα γλυκιά (κανονικά μπαίνει πιπέρι καγιέν, αλλά εγώ δεν τα ήθελα τόσο καυτερά)
(μπορείτε να βάλετε και φρέσκο κόλιαντρο που δεν έβαλα γιατί δεν είχα)

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό να τα καλύπτει. Εγώ τα άφησα ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν τα ρεβίθια (αλλά όχι να γίνουν κρέμα). Στο μίγμα μπορείτε να προσθέσετε τα μπαχαρικά σας, διαφορετικά τα προσθέτετε μετά).
Ανακατεύουμε το αλάτι, πιπέρια, κύμινο, μπέκιν και αλεύρι. Θα πρέπει να έχετε ένα μίγμα που όταν το πλάθετε δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή και όλη νύχτα.


Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος σαν καρύδι και τα αφήνουμε έτσι ή τα πατικώνουμε ελαφρώς.
 

Τα τηγανίζουμε σε λάδι για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή τα ψήνουμε στο γκριλ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.

Για τη σως ταχίνι
Λίγο ταχίνι
λίγο νερό
λίγο χυμό λεμονιού

Αναλιγώνουμε το ταχίνι (1-2 κ. γ.) με λίγο νερό (1 κ. γ. ή όσο αραιό το θέλουμε) και προσθέτουμε και λίγο χυμό λεμονιού (1 κ. γ. ή όσο ξινό το θέλουμε).

Για τη σως γιαουρτιού
Λίγο στραγιστό γιαούρτι
λίγο σουμάκ
λίγη πάπρικα γλυκιά
αλάτι

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, σε αναλογίες που μας αρέσουν.

Συνοδεύτηκαν με πίτες γύρου και σαλάτα ντομάτα-πιπεριά. Ήταν από τους νοστιμότερους κεφτέδες που έχω φάει. Οι ψητοί, δεν υστερούσαν σε τίποτα από τους τηγανητούς!

21 comments:

  1. Τι νοστιμιές είναι αυτές Κικίτσα? Μιλάμε για έντονη λιγούρα...Δείχνουν καταπληκτικοί! Καλημέρα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  2. Πώ πώ!!Τά ζήλεψα!!Δέν έχω δοκιμάσει ποτέ καί ούτε ποτέ τά έφτιαξα!!
    Αλλά φαίνεται πολύ εύκολη η συνταγή σου Κική!!
    Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Μπουκιά και συγχώριο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Τέλειες φωτογραφίες που δείχνουν ακριβώς την ωραία κρουστα και τη νοστιμιά τους !!
    Με πέθανες! Είναι από τα φαγητά που έχω στο πλάνο να κάνω γιατί μου αρέσουν πολύ. Δεν υπάρχει !!!

    Μπράβο Κική!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Τους φαντάζομαι σε αραβική πίτα με μαρουλάκι, κρεμμύδι και σως γιαουρτιού και πεθαίνω! Τους ψητούς ειδικά θέλω πολύ να τους δοκιμάσω αφού πέρασαν και το τεστ όπως λες!

    ReplyDelete
  5. Εγώ τους τρώω όλους, και ψητούς και τηγανητούς αν και το στομαχί μου μού κάνει παράπονα με τους τηγανιτούς. Έτρεξε σαλάκι με την πρώτη φωτογραφία που είναι φρεσκοψημένος και ροδαλός....

    ReplyDelete
  6. Τρελλαίνομαι λέμε για φαλάφελ!!! Τρελλαίνομαι!!! Θα μπορούσα κάθε μέρα να τρώω!!
    Φαίνονται πολύ αφράτοι και ωραία ψημένοι!!!
    Πω πω..τους θέλω βουτηγμένους και στις δύο σάλτσες!!!

    ReplyDelete
  7. Είναι φανταστική συνταγή,ότι πρέπει για την νηστεία που έρχεται!! Όλο έλεγα να τους φτιάξω και όλο μας κερδίζει η σιγουριά της κατσαρόλας για το μαγείρεμα ενός όσπριου.
    Τέλειες φωτογραφίες, είναι σαν τους γεύομαι αυτήν την στιγμή!

    ReplyDelete
  8. Απίθανοι και πολύ αγαπημένοι οι κεφτέδες! Θέλω και από τις 2 σος!!

    ReplyDelete
  9. Τους έφτιαχνε η κόρη όταν ήταν εδώ και τους έχω επιθυμήσει!!
    Καλές Αποκριές!1

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα. Πολύ χάρηκα που δεν έβρασες τα ρεβύθια, έχω δει πολλούς να το κάνουν αλλά το αποτέλεσμα είναι σαφώς χειρότερο. Από την άλλη μάλλον προτιμώ τους τηγανητούς, ενώ μου ταιριάζει πολύ το άρωμα του μάραθου και του άνηθου, αντί του μαϊντανού.

    ReplyDelete
  11. Μήπως στους ψητούς πρέπει να προσθεσουμε λάδι στο μείγμα; Μου φάνηκε ότι έλειπε στη γεύση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γενικά δεν βάζουμε μέσα. Τώρα αν επειδή είναι ψητοί σου φάνηκαν στεγνοί και θες, βάλε. Εγώ δεν θα έναζα. Μπορείς να ψήσεις σε λαδωμένο ταψί ή λαδόκολλα.

      Delete
  12. Βρε παιδια γιατι οταν τα εριξα στο καυτο λαδι τα φαλαφελ διαλυθηκαν?ξερει κανεις να μου πει τις πταιει?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ίσως είχες κάνει αραιό το μίγμα. Πρέπει να σφίγγεις τα κεφτεδάκια στα χέρια σου για να κρατήσουν το σχήμα τους.

      Delete
  13. Βρε παιδια γιατι οταν τα εριξα στο καυτο λαδι τα φαλαφελ διαλυθηκαν?ξερει κανεις να μου πει τις πταιει?

    ReplyDelete
  14. Εγώ τους έφτιαξα πρώτη φορά και έγιναν απίθανοι!!

    ReplyDelete
  15. έκανα πρώτη φορά και έγιναν Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο-Ι!
    πολύ καλή συνταγή!

    (το μείγμα το άφησα στο ψυγείο περίπου ένα τέταρτο)

    ReplyDelete
  16. Έγιναν τέλειοι συγχαρητήρια!!!! Τους έφαγε μέχρι και η κόρη μου που σιχαίνεται τα ρεβίθια!!!! ΜΠΡΆΒΟ!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Πολύ χαίρομαι! :-)

    ReplyDelete