Friday, September 27, 2013

Χοιρινή τηγανιά με πετιμέζι

Η ιντερνετική επικοινωνία αποκαταστάθηκε, αλλά εγώ εξακολουθώ να είμαι λίιιιγο πιο μακριά από το σπίτι και να έχω γίνει...ζελέ! Α ναι! Έχω πήξει, δεν το συζητώ. Η κούρασή μου είναι από κείνες που λίγες φορές το χρόνο (ή μήπως ανά αρκετά χρόνια) περνάς. Δεν παραπονιέμαι γιατί είναι για καλό. Απλά το σώμα δεν αντέχει και πολλά ακόμα.

Σύντομα στο σπίτι θα ζούμε μόνο 2 άτομα και πρέπει να σκεφτώ τι θα μαγειρεύω, αφού στην ουσία εγώ δε τρώω πια κύριο γεύμα. Το κύριο γεύμα μου είναι συνήθως σαλάτες. Θα πρέπει να επινοήσω γεύματα light για δύο! Για την ώρα η μέρα περνάει ως εξής: Ξυπνάω αχάραγο (νωρίς το πρωί στα ζακυνθινά, χεχε), αρχίζω δουλειές, εσωτερικές και εξωτερικές, μαγειρεύω, καταψύχω ό,τι μένει και πάλι από την αρχή. Μεσημεριανός ύπνος δεν ξέρω τι σημαίνει αυτή τη βδομάδα, όπως δεν ξέρω και τι σημαίνει χαλάρωση, παρά μόνο αν φτάσει 11, 12 το βράδυ. Τις πρώτες 2 μέρες βγήκα και για περπάτημα/τρέξιμο! Αμέ! Μετά, επικράτησε το χάος (στο σπίτι) και η λογική!

Αλλά ας τα αφήσω αυτά. Μάλλον θα τα πω αναλυτικά σε επόμενο ποστ!

Ένα υλικό αυτής της εποχής είναι το πετιμέζι. Έχετε δοκιμάσει να το βάλετε στα φαγητά σας; Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Αν σας αρέσουν οι γλυκόξινες (ή έστω μόνο γλυκές) γεύσεις στα φαγητά, θα το χρησιμοποιείτε συχνά! Αν το ανακατεψετε δε με ένα καλό ξίδι, θα σας θυμίσει κρέμα μπαλσάμικο!


Χοιρινή τηγανιά με πετιμέζι
Υλικά για 3-4 άτομα
800 γρ. τηγανιά
3 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κούπα κρασί
1 πράσινη πιπεριά
1 κ. σ. αποξηραμένο πράσο
1 κ. γ. μίγμα μπαχαρικών ταντούρι
αλάτι
2-3 κ. σ. πετιμέζι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει.
Βάζουμε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι. Αν έχει ακόμα υγρά, το αφήνουμε να τα πιει και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι.
Σωτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε την πιπεριά κομμένη μακρόστενα, το πράσο (αν έχετε φρέσκο βάλτε φρέσκο), το μίγμα μπαχαρικών ταντούρι (γι΄αυτό πρέπει να σας μιλήσω σε άλλο ποστ), λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει 30-40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει κρέας.
Κατά το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε αλάτι και το πετιμέζι.
Σερβίρουμε με ρυζάκι ή πατάτες ή σκέτο με σαλατίτσα.

Καλό σκ!

25 comments:

  1. Αφού βρίσκεις το χρόνο και για τέτοιες γκουρμρδιές, τι να πω;;!!!!
    Υπέροχο το πιάτο σου Κική μου
    Φοβερό το πετιμεζάτο σου!!
    Καλό κουράγιο για τα υπόλοιπα ;)
    "Παθών" και ο υποφαινόμενος...
    Φιλιά
    καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μαγείρεψα την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως μαγείρευα στην Πάτρα κανονικά...Κάτι έπρεπε να τρώμε! χαχα!
      Φιλιά!

      Delete
  2. Εντάξει, είναι πρωί ακόμα... και το "ε" δίπλα στο "ρ" : γκουρμεδιές :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπάρχουν και χειρότερα: ο τόνος δίπλα στπ λάμδα ;-)

      Delete
  3. Καλημέρα Κική!
    Προς το παρόν δεν έχω χρησιμοποιήσει πετιμέζι σε κάποιο φαγητό, αλλά είναι κάτι που σίγουρα θέλω να δοκιμάσω, μιας που πιστεύω ότι θα μου αρέσει το αποτέλεσμα!
    Καλή δύναμη βρε κορίτσι και εύχομαι σύντομα να ξεκουραστείς και να επανέλθεις!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α θα σου αρέσει! Δοκίμασέ το!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  4. Πολύ ωραίο το φαγητό σου Κικίτσα! Καλό κουράγιο για τα υπόλοιπα! Μη του μαγειρεύεις και πολλά, υπάρχουν και τα σουβλατζίδικα :))

    ReplyDelete
  5. Τί τέλειο καί πεντανόστιμο φαγάκι Κική!!!!!
    Πετιμέζι,έχω!!!Θά τό δοκαμάσω!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πες μου αν σου άρεσε!

      Delete
  6. μμμμ !!όνειρο η τηγανιά!!!

    ReplyDelete
  7. Πετιμέζι, ε; Ωραία. Θα βάλω κοτόπυλο αντί για χοιρινό, μπόλικες πιπεριές, κρεμμυδάκι και θα γίνει χαμός!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ω! Με κοτόπουλο μπορεί να είναι και πιο ωραίο! Γκουρμεδιάρης. Τέλος!

      Delete
  8. Σε πληροφορώ ότι η προσαρμογή στο μαγείρεμα για δύο δεν έιναι καθόλου εύκολη υπόθεση μιλώ εκ πείρας!!
    Πετιμέζι χρησιμοποιώ στα φαγητά μόνο που φέτος δεν έχω φροντίσει να φτάσει μέχρι την κουζίνα μου ίσως αύριο.
    Φιλιά και καλορίζικος ο φοιτητής!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άσε Ξανθή...Πώς το σκέφτομαι...Κατ΄αρχήν εγώ δεν τρώω, άρα μαγείρεμα για έναν ουσιαστικά, άρα μπελλάς!
      Ευχαριστούμε!

      Delete
  9. Τα γλυκόξινα τα πεθαίνουμε στο σπίτι, έχω μούστο τον οποίο θα φτιάξω πετιμέζι φέτος, θα ξετρελαθεί με τη συνταγή ο γιος μου!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Το δοκίμασα μια φορά σε συνταγή της Χρυσαυγής με μοσχάρι και ήταν τέλειο!!!!
    Φαντάζομαι και με το χοιρινό και τα ινδικά μπαχαρικά θα είναι εξαιρετικό!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασέ το! Της Χρυσαυγής θα ήταν σίγουρα τέλειο!

      Delete
  11. Το πετιμέζι κάνει θαύματα. Πολύ ωραία τηγανιά Κική

    Καλή δύναμη και να ξεκουράζεσαι που και που

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  12. Kαλησπέρα Κική!!!Ηρθα εδώ νά αφήσω τό σχόλιό μου!!!! Χα χα!!!
    Τί τραβάμε,οι δόλιες οι μάνες!!!Τά έχω περάση μέ τήν μικρή μου κόρη όταν σπούδαζε Λαμία!!!!!Τά ίδια ακριβώς!!!!Καλή δύναμη!!!Σέ βλέπω,νά είσαι συνέχεια στήν Πάτρα!!!Τό κέικ,θεσπέσιο!!!Καλό μήνα!!!!Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Πονηρούλα! Ευχαριστώ πολύ! Μπα...δεν θα είμαι συνέχεια στην Πάτρα ;-)

      Delete