Monday, September 9, 2013

Ψωμί με προζύμι από κεφίρ και αλεύρι ζέας

Αφού φτιάξαμε προζύμι από αλεύρι ζέας και κεφίρ, ήρθε η ώρα του ζυμώματος. Το μόνο που άλλαξα σε σχέση με τα ψωμιά τα προζυμένια που κάνω, είναι η αναλογία προζυμιού με αλεύρι.



Το προζύμι εδώ είναι αρκετό για την ποσότητα του αλευριού που πρόσθεσα, αλλά έγινε για 2 λόγους: 1) δεν είχα παραπάνω αλεύρι ζέας να βάλω και δεν ήθελα να προσθέσω κανονικό, για να έχω απόλυτη εικόνα του αλευριού αυτού και 2) ήθελα να εξασφαλίσω ότι θα φουσκώσει το ψωμί σίγουρα. Είμαι απόλυτα σίγουρη μετά τις δοκιμές, ότι το ψωμί άνετα θα φούσκωνε αν είχα προσθέσει περισσότερο αλεύρι (ή αν είχα βάλει εξαρχής λιγότερο προζύμι. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες άλλωστε, βοηθάνε στα φουσκώματα). Οπότε είναι επιλογή σας αν θα κρατήσετε αυτή την αναλογία ή αν θα προσθέσετε περισσότερο αλεύρι (και νερό εννοείται).
Για τη γεύση του δεν έχω να πω πολλά. Ήταν τέλεια!


Ψωμί με προζύμι από κεφίρ και αλεύρι ζέας
Υλικά
για το ανάπιασμα
300 γρ. προζύμι με κεφίρ
350 γρ. αλεύρι ζέας
3/4 κούπας ζεστό (όχι καυτό) νερό
για το ζύμωμα
1 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
500 γρ. αλεύρι ζέας
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κούπα ζεστό (όχι καυτό) νερό


Εκτέλεση
Ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά ή μέχρι να κάνουμε την παρακάτω διαδικασία.
Από το προηγούμενο βράδυ (ή ένα 8ωρο περίπου πριν ζυμώσουμε), βάζουμε το προζύμι σε μεγάλο μπωλ.
Το αναλιγώνουμε με το νερό και προσθέτουμε 350 γρ. αλεύρι ζέας.
Ανακατεύουμε λίγο να ενσωματωθεί το αλεύρι, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε τυλιγμένο με τραπεζομάντηλο μέσα στον φούρνο τον οποίο σβήνουμε, για ένα 8ωρο. Αν είναι χειμώνας, τυλίγουμε και με κουβερτούλα. Αν είναι καλοκαίρι, ακόμα και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υπεραρκετή για να φουσκώσει.


Να πω εδώ, ότι αν δεν έχετε τη δυνατότητα μετά από 8ωρο να ασχοληθείτε με το ψωμί, μπορείτε να το αφήσετε κι άλλο στην αναμονή. Μπορείτε επίσης, αφού φουσκώσει, να ανακόψετε τη ζύμωσή του βάζοντάς το στο ψυγείο. Έχουν υπάρξει φορές που δεν προλάβαινα να ασχοληθώ με το ψωμί γιατί δεν είχα χρόνο και το άφηνα για ώρες ακόμα να περιμένει (εκτός ψυγείου).

Μετά από το 8ωρο ή αφού τριπλασιαστεί, βάζουμε στο μπωλ τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι και το νερό και ανακατεύουμε.


Ζυμώνουμε προσθέτοντας εναλλάξ το νερό με το αλεύρι. Μπορείτε επίσης να ρίξετε όλο το νερό και όλο το αλεύρι απευθείας. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά και φτιάχνουμε μια σφιχτή ζύμη.
Σε ταψάκι 26 εκ. στρώνουμε λαδόκολλα ή το λαδώνουμε απευθείας.
Βάζουμε τη ζύμη μας στο κέντρο και τη χαράζουμε.


Την αφήνουμε μερικές ώρες να φουσκώσει πάλι. Αν έχει ζέστη, 2-3 ώρες είναι αρκετές. Αν είναι χειμώνας θα θέλει λίγο χρόνο παραπάνω και μια βοήθεια με έξτρα θέρμανση.
Ανάβουμε όπως και να έχει τον φούρνο μας στους 50-60 βαθμούς για λίγα λεπτά, αφήνουμε το ταψί μέσα και τον σβήνουμε.
Όταν φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180-190 βαθμούς με αέρα (ή χωρίς) και ψήνουμε για 1 ώρα.


Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και από το ταψί και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Το ψωμάκι μας μένει φρέσκο για μέρες.
Αν δεν θέλετε να το καταναλώσετε άμεσα όλο, κόψτε το στα 2 αφού κρυώσει και φυλάξτε το στην κατάψυξη.

Το απόλαυσα όπως βλέπετε με τη μαρμελάδα της Ξανθής και άλλα καλούδια!

Καλή εβδομάδα!


10 comments:

  1. Αυτό θέλει μελέτη! Φαίνεται λαχταριστό! Ήθελα να μου πεις την γνώμη σου για την διαφορά που έχει με το προζυμένιο ψωμί που φτιάχνουμε με το κλασσικό σταρένιο αλεύρι. Γευστικά τι διαφορές έχει?
    Με έβαλες ξανά να κάνω πειράματα με ψωμί!:)
    Καλή βδομάδα φιλενάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γευστικά δεν βρήκα μεγάλη διαφορά. Θα έλεγα ότι είναι λίγο πιο γλυκό σαν αλεύρι. Δενν μου φάνηκε τόσο πολύ ξινό σε σχέση με τα άλλα προζυμένια ψωμιά.
      Ευχαριστώ!

      Delete
  2. Όπως λέει και η Αγγελική αυτό θέλει μελέτη κι εγώ τώρα έχω βατόμουρα απλωμένα.
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά!!Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Καλά, εγώ η τεμπέλα κουράστηκα μόνο και που τα διάβασα και αυτό και το προηγούμενο! Γεια στα χέρια σου χρυσοχέρα!

    ReplyDelete
  4. Πώ πώ ένα καρβέλι,Κική!!!!!Τέλεια συνταγή!!!!Φαντάζομαι τήν υπέροχη γεύση του!!!Καλή σου μέρα!!!!Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ήταν νοστιμότατο! Φιλάκια!

      Delete
  5. Πολύ ενδιαφέρον το ψωμάκι σου,Κική μου!Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

    ReplyDelete