Monday, July 1, 2013

Μελιτζανόπιτα

1η Ιουλίου σήμερα και διαλέγω να ξεκινήσω το μήνα με μια απόλυτα καλοκαιρινή πίτα. Τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι στο φόρτε τους και οι επιλογές πολλές. Δεν είναι τυχαίο τελικά ότι το καλοκαίρι έχει τα πιο νόστιμα φαγητά!
Η πιτούλα είναι μια σταλιά μπελαλίδικη, όπως όλες οι πιτούλες, αλλά αξίζει τον κόπο. Εξάλλου, αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο, τα πράγματα είναι πιο απλά! Το χωριάτικο φύλλο του εμπορίου είναι μια καλή επιλογή, τώρα μάλιστα που δεν θέλουμε να περνάμε ώρες στην κουζίνα!




Μελιτζανόπιτα
Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
4 κ. σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα + 2 κ. σ. ακόμα για τις μελιτζάνες
4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 μικρές ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 καρότα κομμένα σε φετούλες
350 γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
6 φύλλα χωριάτικα ή χειροποίητο φύλλο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο για τα φύλλα


Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες:
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε 2 λεπτές φλούδες από τη μελιτζάνα σταυρωτά (για να μην έχει πολλή από την εξωτερική φλούδα. Τις κόβουμε σε πάχος 1-1 ½ εκατοστού, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 20-30 λεπτά ή όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τις 4 κ. σ. ελαιόλαδο να ζεσταθούν.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα καρότα, λίγο νερό, λίγο αλάτι (θα μπει και το τυρί) και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα, αλλά όχι να λιώσουν. Αν χρειάζεται νερό κατά τη διάρκεια, προσθέτουμε. Θα πρέπει στο τέλος να μείνει χωρίς υγρά η σάλτσα μας.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200 βαθμούς.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί και τοποθετούμε τις μελιτζάνες. Τις λαδώνουμε με τις 2 κ. σ. ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές. Αν χρειαστεί περισσότερο λάδι, προσθέτουμε κι άλλο.
Ψήνουμε μόνο για 15 λεπτά. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν και να λιώσουν. Θέλουμε να κρατάνε ελαφρώς.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν, όπως αφήνουμε να κρυώσει και η σάλτσα.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε στη σάλτσα.

 
Τρίβουμε τη γραβιέρα και την προσθέτουμε κι αυτή.
Ανακατεύουμε απαλά και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τα 3 φύλλα. Τα λαδώνουμε ένα-ένα και φροντίζουμε να εξέχουν από το ταψί για να τα γυρίσουμε προς τα μέσα μετά.
Βάζουμε το υλικό της πίτας και το στρώνουμε να πάει παντού.
Βάζουμε και τα υπόλοιπα 3 φύλλα ενώ τα λαδώνουμε πάλι ένα-ένα.
Φέρνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και τα γυρίζουμε σε κόθρο.
Λαδώνουμε ολόγυρα τους κόθρους.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.


Καλό μήνα!

38 comments:

  1. καλημερα καλη εβδομαδα και καλο μηνα!
    μελιτζανοπιτα δεν εχω φιαξει ποτε, μου εδωσες ωραια ιδεα για την επομενη πιτα.

    ειρηνη

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!
    Σούπερ πίτα!!

    ReplyDelete
  3. Καλημερα και καλο μηνα! Υπεροχη πιτουλα και παρεπιπτοντως μου θυμισες οτι εχω καιρο να φτιαξω μελιτζανοπιτα!
    Πολλα φιλια!

    ReplyDelete
  4. Μείτζανο-νοστιμιά!
    Καλό μήνα, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Είχα φτειάξει Κική μου παραλλαγή αυτής- χωρίς τα καρότα και με προασθήκη λιαστής ντομάτας και ξυνομυζήθρας Κρήτης. Θα δοκιμάσω κι αυτή που φαίνεται ..θεσπέσια.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Ωραία ακούγεται! Ότι έχει μελιτζάνα το λατρεύω!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  7. Πραγματικά πολύ καλοκαιρινή πίτα!
    Η μελιτζάνα άλλωστε είναι στα φόρτε της τώρα!
    Φιλιά και καλό μήνα Κική!

    ReplyDelete
  8. Μου άρεσε που έψησες τη μελιτζάνα και δεν την τηγάνισες! Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρα και καλό μήνα!
    Καιρός για μελιτζάνες!!!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ μελιτζανόπιτα...φαίνεται τέλεια και το φύλλο τραγανό, υπέροχο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης!
      Δοκίμασε μια φορά!

      Delete
  10. Πραγματικά η μελιτζάνα στις πίτες του καλοκαιριού είναι μεγάλο "ατού" Κική!
    Πολύ ωραία σύνθεση έκανες.
    Καλό μήνα εύχομαι.

    ReplyDelete
  11. Η μελιτζανόπιτα δεν είναι από τις αγαπημένες μου αλλά λατρεύω τις πίτες και η δική σου φαίνεται εξαιρετική
    Καλό μήνα

    ReplyDelete
  12. Καλό μήνα Κική!!!!Μιά πιτούλα,πού σίγουρα τρώγετε ευχάριστα!!!Δέν τήν έχω δοκιμάση ποτέ,καιρός νά τήν φτιάξω!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  13. Για μένα η μελιτζανόπιτα είναι η νοστιμότερη πίτα. Φιλάκια και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  14. λατρεμενη καλοκαιρινη...

    ReplyDelete
  15. Οτιδήποτε με μελιτζάνα τσακίζεται πάραυτα...η πίτα σου θα μου γλίτωνε; Ενα θα σου πω...αύριο έχω λαϊκή...χιχιιχι!

    Φιλιά και καλό μήνα! :)

    ReplyDelete
  16. λαχταριστη!!!
    καλο μηνα!
    ...irida...

    ReplyDelete
  17. Ωραιότατη η πίτα σου, Κική μου! Άκρως καλοκαιρινή και πολύχρωμη! Όσο για την προετοιμασία, νομίζω ότι αξίζει αν πρόκειται να απολαύσεις ένα τόσο καλό αποτέλεσμα!
    Τα φιλιά μου!!

    ReplyDelete
  18. Πρώτη φορά βλέπω/ακούω μελιτζάνόπιτα... ούτε που θα το σκεφτόμουν να τη βάλω μέσα (για κάποιο λόγο) αλλά τώρα που την είδα πολύ θα θελα να μου την έφτιαχνε κάποιος (γιατί είμαι λίγο τεμπέλα τελευταία). Καλο το ότι δεν την τηγάνισες, θα είναι και πιο ελαφριά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στρίμωξε κάποιον! Χαχα!

      Delete
  19. Αχ καιρό έχω να φτιάξω και έχω αρκετές μελιτζάνες! Πολύ ωραία η εκδοχή σου Κική!

    ReplyDelete