Friday, March 15, 2013

Σαλάτα σπασμένου σιταριού με καρότα Vichy

Πρόσφατα κάναμε τραπέζι ρεφενέ οι συνάδελφοι. Όταν βρίσκομαι σε μπουφέ, έχω μια φιλοσοφία (καλά...πάντα την έχω και δεν θα το κάνουμε θέμα, αλλά τη θυμάμαι όταν βρίσκομαι σε μπουφέ ;-) ). Δεν τρώω ό,τι θα έτρωγα σπίτι μου ή ό,τι ξέρω πώς είναι από γεύση. Θέλω να φάω ό,τι πιο περίεργο υπάρχει, ό,τι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ξανά. Και φυσικά, δεν λέω ΠΟΤΕ όχι σε σαλάτα! Τι νόημα έχει να φάω μια τυρόπιτα ή μια καρυδόπιτα όταν υπάρχουν νιστιμιές τις οποίες δεν έχω ξαναδοκιμάσει; Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο θεματάκι. Σ' αυτή την κοιλίτσα, δεν χωράνε όλα! Άρα πρέπει να επιλέξω!

Το μάτι μου έπεσε εξαρχής, σ' αυτό που είχε φέρει η φίλη μου η Πέννυ. Πάντα θέλω να δοκιμάζω ό,τι φτιάχνει η Πέννυ, γιατί ξέρω ότι ταιριάζουν τα γούστα μας και φτιάχνει ιδιαίτερα πράγματα!
Τι είναι αυτό βρε Πέννυ; ρωτάω. Σαλάτα με σπασμένο στάρι που δεν χρειάζεται βράσιμο, μου λέει. Βάζω κατευθείαν στο πιάτο μου μια γερή κουταλιά από τη σαλάτα και στην πρώτη πηρουνιά, ζητάω κιόλας τη συνταγή!


Συνταγή και παρουσίαση, Πέννυ!

Salade de blé concassé [Σαλάτα σπασμένου σιταριού] 
Υλικά: 
1 φλ. τσαγιού σπασμένο άβραστο σκληρό σιτάρι
2 φλ. ζεστό νερό
αλάτι / πιπέρι μαύρο και κόκκινο
1/2 κ. γλ. σκόνη μουστάρδα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
αρωματικά χόρτα ή αποξηραμένα [δυόσμο, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό]
σταφίδες Ζακύνθου
κουκουνάρι ή καρύδια [ή και τα δύο κατά βούληση]
1 καρότο ψιλοκομμένο κυβάκια
1 αγγουράκι τουρσί μεγάλο ψιλοκομμένο κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
ελιές κομμένες σε φετάκια και ολόκληρες για τη διακόσμηση
λεμόνι και ελαιόλαδο


1] Σε ένα πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε το σπασμένο σιτάρι και προσθέτουμε το ζεστό νερό, πολύ λίγο αλάτι και 1 κ. σ. ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα.
Σε τακτά διαστήματα ανακατεύουμε δοκιμάζοντας για να ελέγξουμε αν το σιτάρι μαλάκωσε καλά.
2] Μόλις το σιτάρι μας είναι έτοιμο στραγγίζουμε το περιττό νερό, αν υπάρχει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας ελέγχοντας τη γεύση που μας αρέσει ως προς το αλάτι το λεμόνι και το λάδι.
3] Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστο 2-3 ώρες [το ιδανικό είναι όλη τη νύχτα στο ψυγείο].
4] Όταν τη σερβίρουμε είτε ως σαλάτα είτε ως συνοδευτικό μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά όπως αγγούρι, ντομάτα, κολοκυθάκι, μπουκετάκια από κουνουπίδι ή μπρόκολο....
5] Ιδιαίτερη γεύση παίρνει όταν στη βασική συνταγή προσθέσουμε μικρά κομματάκια πορτοκάλι και ξερό δαμάσκηνο.

Καρότα Vichy
3-4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι άσπρο, πράσινο, μαύρο
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Βάζουμε τα καρότα σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε μόλις με νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να παραβράσουν.
Στο μισό του χρόνου προσθέτουμε και το βούτυρο.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένα τα πιπέρια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

[Η συνταγή πήρε το όνομα αυτό από την αρχική περιοχή παρασκευής αυτής της συνταγής στη Γαλλία, καθώς στο βράσιμο χρησιμοποιούσαν το γνωστό μεταλλικό νερό από τις πηγές της περιοχής τους (Vichy)]

Καλές Αποκριές και καλή Καθαρή Δευτέρα! Και μη φάτε πολύ ε; 

20 comments:

  1. πολύ καλή και πρωτότυπη για μένα να σαι καλά

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία, θρεπτική και χορταστική σαλάτα! Αυτό το σπασμένο σιτάρι που δεν θέλει βράσιμο θα μοιάζει με πληγούρι (ή μήπως είναι ακριβώς το ίδιο?)
    Όσο για τη δοκιμή νέων γεύσεων όταν μας δοθεί η ευκαιρία, συμφωνώ απολύτως και το ίδιο κάνω κι εγώ!
    Καλό τριήμερο Κική, καλά να περάσεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάλλον είναι το ίδιο απ' ό,τι είδα. Την Καθαρή Δευτέρα την έκανα με κους κους (θέλει λιγότερο νερό) και ήταν πολύ καλή πάλι!
      Καλή Σαρακοστή!

      Delete
  3. Deli,το ίδιο κάνω,δοκιμάζω πάντα όλες τις σαλάτες.Ωραία ιδέα και τόσο θρεπτική-και τα καροτάκια θα είναι νοστιμότατα!
    Καλές απόκριες-φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέλεια ήταν! Ακου με! ;-)

      Delete
  4. Πραγματικά πολύ ιδιαίτερη σαλάτα!
    Κι εγώ αυτή θα δοκίμαζα πρώτη-πρώτη!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ απόλυτα, Κική! Εννοείται ότι οι μπουφέδες είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε περίεργες και νέες γεύσεις!
    Η σαλάτα φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα! Μου αρέσει που είναι πολύχρωμη και εχει ποικιλία υλικών!
    Καλό τριήμερο!

    ReplyDelete
  6. Καί τί δέν έχη η σαλάτα σου Κική!!Πολύ νόστιμη φαίνεται καί γεμάτη όμορφα χρώματα!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό τριήμερο!Καλή Καθαρά Δευτέρα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  7. Διαφορετική αλλά σίγουρα λαχταριστή σαλατούλα Κική μου!
    Καλό τριήμερο, να περάσετε τέλεια, φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα σαλάτα,"φορτωμένη" μ'ένα σωρό καλούδια!!! Ελκυστικότατη εμφάνιση, πως ν'αντισταθείς? Καλό τριήμερο, φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ πάντως δεν αντιστάθηκα! ;-)

      Delete
  9. Πολύ ωραία ιδέα!! Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι σαν πλήρες γεύμα με όλα τα υλικά που έχει. Μπαίνει στο πρόγραμμα εν όψη νηστείας.

    ReplyDelete
  10. Καλή Σαρακοστή Κική μου,με υγεία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete