Monday, August 27, 2012

Κοτόπουλο γλυκόξυνο με σουσάμι

Το φαγητό που έκανα το Δεκαπενταύγουστο. Δεν έχω παράπονο όμως! Έχω επαιδεύσει μικρούς και μεγάλους, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους να δοκιμάζουν νέες γεύσεις! Όχι παίζουμε! Όχι μόνο το δοκίμασαν, αλλά τους άρεσε πολύ! Τα υλικά ελάχιστα όπως θα δείτε. Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο. Θέλουμε τίποτα άλλο;

 
Κοτόπουλο γλυκόξυνο με σουσάμι 
Υλικά 
3 μισά φιλέτα κοτόπουλου (700 γρ. περίπου)
5 κ. σ. σόγια σως
4 κ. σ. μέλι
5 κ. σ. μπαλσάμικο
1 κ. σ. σουσάμι άσπρο
½ κ. σ. σουσάμι μαύρο (προαιρετικά)
3 κ. σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο


Εκτέλεση 
Πλένουμε και τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές.
Αφήνουμε στην άκρη να σουρώσει σε σουρωτήρι.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το άσπρο σουσάμι και το γυρίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.
Λίγο πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε και το μαύρο σουσάμι και το γυρίζουμε και αυτό μια-δυο φορές. Δεν χρειάζεται να το βάλουμε από την αρχή.
Αδειάζουμε τα σουσάμια σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Μέσα στο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το σησαμέλαιο να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το γυρίζουμε για 5 λεπτά να ασπρίσει και να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε ½ ποτήρι νερού νερό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Μέσα σε ένα μπωλάκι, ανακατεύουμε το μέλι, τη σόγια σως και 4 κ. σ. μπαλσάμικο (κρατάμε τη μία).
Μετά από 10 λεπτά, που το κοτόπουλο έχει σχεδόν πιει το νερό, ρίχνουμε τη σάλτσα και το σουσάμι. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά.
Μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε, προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά μπαλσάμικο και σερβίρουμε.


Tip: Μην βάλετε το μαύρο σουσάμι από την αρχή στο τηγάνι, γιατί σκάει σαν ποπ κορν!

Μην βάλετε καθόλου αλάτι στο φαγητό, γιατί η σάλτσα σόγιας είναι πολύ αλμυρή. Το ξύδι εξατμίζεται καθώς βράζει.

Προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά μπαλσάμικο στο τέλος, για να είναι έντονη η ξινή γεύση.

Αν δεν σωταριστεί σωστά το κοτόπουλο, μπορεί να σας κάνει αφρούς και ασπρίλες. Αν γίνει αυτό, δεν θα έχει ωραία εμφάνιση. Οπότε, αν συμβεί, ξεπλύνετε το κοτόπουλο σε σουρωτήρι πριν βάλετε τη σάλτσα. Υπ' όψιν ότι έτσι βέβαια, φεύγουν βιταμίνες κλπ.

Καλή εβδομάδα!

27 comments:

  1. Ωραια προταση, γευστικη κι ευκολη! Καλη εβδομαδα!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο μου φαίνεται αυτό!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα
    Πολύ ελκυστική η εικόνα που αντίκρυσα..Και δεν θέλει πολλή φαντασία για να διαπιστώσει κάποιος την αδιαμφισβίτητη νοστιμάδα του συγκεκριμενου πιάτου!Φτιάχνω συνήθως τα φιλέτα κοτόπουλου με μέλι και βαλσαμικό χωρίς την προσθήκη της σόγιας σώς-φοβάμαι λίγο την υπερβολικά αλμυρή της γεύση-.Άραγε χάνω κάτι σε γεύση??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επειδή βάζω τη σάλτσα σόγιας, δεν βάζω καθόλου αλάτι και ισορροπεί! Δοκίμασέ το!

      Delete
  4. Καλημέρα Κική καλή εβδομάδα!Υπεροχη συνταγή όπως πάντα!Πολλά φιλάκια!!

    ReplyDelete
  5. Το λατρεύω το γλυκόξινο !

    Ευτυχώς αρέσει πολυ και στην οικογένεια, οπότε συχνά πυκνά βρίσκεται στο τραπέζι μας.

    Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή Κική μας.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Εγώ να δεις πως τους έχω εκπαιδεύσει, τις περισσότερες φορές δε δεν ξέρουν τι είναι αυτό που θα φάνε!!
    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά για σήμερα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι, έτσι! Χαχα!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  7. την σαλτσα δεν θα μπορουσαμ να την χρησιμοποιυσουμε για να αφησουμε το κοτοπουλο μερικες ωρες με την σαλτσα

    ReplyDelete
  8. Ωραία πρόταση, light και με υλικά που όλοι βρίσκουμε πλέον στο σούπερ μάρκετ (εκτός ίσως από το μαύρο σουσάμι).
    Το μαύρο σουσάμι μου έκανε και το μεγαλύτερο κλικ! Έχει μια πιο έντονη γεύση από το λευκό και κάπως καπνιστή και η αλήθεια είναι πως εκτός από πασπαλισμένο σε ψωμάκια, κουλουράκια κτλ δεν το χρησιμοποιούμε και πολύ σε άλλα πιάτα.
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  9. Γευστικό σαφώς και αγαπημένο τουλάχιστον για τη μισή οικογένεια!! (μιας κι' εγώ πιάνομαι για δύο).

    ReplyDelete
  10. Νόστιμοοοοοο!!!!! Τέλεια ιδέα!

    ReplyDelete
  11. Στα χνάρια σου και της Ξανθής....ούτε οι δικοί μου ξέρουν κάθε φορά τι θα φάνε..χαχαααχ! Ειναι τολμηροί πρέπει να το παραδεχτώ...

    Νόστιμο και γρήγορο φαγάκι, καταγράφεται, δεν ήξερα ότι το μαυροσούσαμο είναι χειροβομβίδα...καλά που το πες! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κανονικό ποπ κορν λέμε! Χαχα!

      Delete
  12. Μ αρεσει ιδιαιτερως το κοτοπουλο ετσι μαγειρεμενο!!
    Εμεις βεβαια δεν ειμαστε τοσο εκπαιδευμενοι, αλλα που θα παει θα τους καταφερω ολους!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Προπόνηση θέλουν ;-)

      Delete
  13. Νομίζω ότι το γλυκόξινο κοτόπουλο είναι από τις πιο γνωστές και αγαπημένες εξωτικές γεύσεις στην Ελλάδα. Εγώ πάντως το λατρεύω και όλοι στην οικογένεια.

    ReplyDelete
  14. Kiki μου πολύ ωραίο!!!
    Οπως βλέπω και τις πατατούλες σου...έτσι μου αρέσουν! Τραγανές!!!!
    Πεντανόστιμο πιάτο!!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete