Monday, August 13, 2012

Σορμπέ πεπόνι

Πάνω που λες "αυτό το ψυγείο δεν χωράει ΤΙΠΟΤΑ άλλο", σου φέρνουν πεσκέσι 2 καρπούζια και ένα πεπόνι. Ωραία. Τι να τα κάνω τώρα; Κάθε καλοκαίρι, αν είχε χέρια το ψυγείο μου, θα με χαστούκιζε κάθε φορά που το ανοίγω...Αν είχε στόμα να μιλήσει, το τι θα άκουγα δεν περιγράφεται. Τώρα που δεν έχει τίποτα από τα δύο,  υπομένει στωικά κάθε βασανιστήριο που του κάνω.


Αφήνω λοιπόν καρπούζια και πεπόνι έξω από το ψυγείο και τα κοιτάζω για κάμποσες μέρες, μέχρι που σκέφτομαι ότι το πεπόνι ειδικά, δεν θα ζήσει για πολύ. Πραγματικά, μετά από μέρες, ελέγχω το πεπόνι και μου λέει όσα θα ήθελε να μου πει το ψυγείο μου. Οκ. Κέρδισες! Θα κοπείς! Το κόβω, πετάω όσο μέρος είχε αρχίσει να μαλακώνει και το καθαρίζω. Ώρα για σορμπέ! Τουλάχιστον η κατάψυξη, θα το δεχτεί αδιαμαρτύρητα!


Σορμπέ πεπόνι
Υλικά
1 κούπα νερό, μείον τον όγκο του χυμού λεμονιού
χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κούπες (500 γρ.) πολτό πεπονιού
1 κ. σ. άχνη ζάχαρη
¼ κ. γ. αλάτι


Εκτέλεση
Σε μπλέντερ πολτοποιούμε ½ κιλό πεπόνι. Θα πάρουμε 2 κούπες πολτό. Αν είναι λίγο περισσότερο δεν πειράζει.
Σε 1 κούπα βάζουμε το χυμό λεμονιού και συμπληρώνουμε με νερό έτσι ώστε να έχουμε 1 κούπα υγρό.
Σε μπωλ βάζουμε τον πολτό, το νερό-λεμόνι, το χυμό πορτοκαλιού μέσα στο οποίο διαλύουμε την άχνη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μίγμα σε 6-8 πλαστικά ποτήρια. Αν έχουμε μικρά ακόμα καλύτερα.


Βάζουμε στο κέντρο κάθε ποτηριού ένα ξυλάκι παγωτού. Το ξυλάκι στέκεται από μόνο του χωρίς να γέρνει λόγω του πολτού.


Παγώνουμε αρκετές ώρες στην κατάψυξη.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, περνάμε την εξωτερική πλευρά του ποτηριού από τρεχούμενο νερό, σπρώχνουμε λίγο από κάτω με το χέρι μας και βγάζουμε το σορμπέ.

 
Tips:
Το αλάτι ενισχύει τη γεύση του πεπονιού. Δοκιμάστε βάζοντας λίγο μόνο στον πολτό και συνεχίστε να βάζετε αλατάκι μέχρι να σας φανεί πολύ νόστιμο!

Το πεπόνι μου ήταν πολύ γλυκό και γι΄ αυτό πρόσθεσα μόνο 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη, θα πρέπει να ζεστάνετε το νερό και να τη λιώσετε εκεί. Αφήστε το υγρό να κρυώσει και συνεχίστε με τη συνταγή.

Οι προσθήκες λεμονιού και πορτοκαλιού ήταν δικής μου έμπνευσης. Δεν μου αρέσουν τα γλυκά φρούτα και γι΄ αυτό θέλησα να τα ξινίσω λιγάκι. Αν θέλετε ορίτζιναλ γεύση πεπονιού, αντί για τους χυμούς, βάλτε μόνο νερό. 

20 comments:

  1. 1) Αφού δεν έχει χαστουκίσει ακόμα τον δικό μου το ψυγείο,δεν πρόκειται να φερθεί έτσι ποταπά σ εσένα
    2) μυρίστηκες οτι θα κάνω λικέρ πεπόνι με συνταγή άλλης φιλενάδας και μ εκδικήθηκες!
    Χαστούκισέ με κι άλλο, να δω τι θα καταλάβεις, έχεις δίκιο γιατί τα πήρα προσφάτως τα ρημάδια για το σορμπέ.Αμέέέ! τι στα πλαστικά ποτηράκια θα το έβαζα;τι με πέρασες καλέ, τεμπέλα, ανοικοκύρευτη;
    ΘΑ ΜΕΤΑΜΕΛΗΘΩ ΥΨΗΛΟΤΑΤΗ (λέμε τώρα...)
    Φιλιάάάάά

    Υ.Γ. Σήμερα πήγα στο ΝΟΜΠΕΛΟΣ...ΥΠΕΡΟΧΑΑΑ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είπα να κάνω τη συνταγή αλλά δυστυχώς λείπουν βασικά υλικά.Οχι καλέ πεπόνι, να φάνε κι οι κότες.Πορτοκάλι και λεμόνι μου λείπει. Αύριο λοιπόν το σορμπέ!
      Είδες τη συνταγή μου; Οχι μόνο εσείς τα εύσημα της παράδοσης...
      Σήμερα πήγα Σκοπιώτισσα,επιθυμία του μπαμπά (ίσως τελ...)
      Χρονια πολλά βοηθειά σας η Παναγία! Φιλιά πολλά

      Delete
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα, αυτό με το αλάτι στο πεπόνι το άκουσα Σ/Κ σε φιλικό σπίτι έτρωγαν το πεπόνι αλατίζοντας το.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου μας το έμαθε από μιρκά. Όταν προέκυπτε ψιλοάνοστο, το αλατίζαμε και νοστίμευε!

      Delete
  3. Βρε συ Κική μου λες να μ'εσωσες? Λοιπον άκου τι πρόβλημα έχω, εδώ δεν μπορώ να βρω το ωραίο Ελληνικό πεπόνι. Εχει 10 διαφορετικές ποικιλίες αλλά καμία δεν ειναι σαν το δικό μας. Βέβαια τα παίρνω και τα δοκιμάζω όλα μήπως και πέσω στο σωστό. Λες αυτά που δεν είναι και πολύ του γούστου μας ωμά, να γίνονται τέλεια σορμπέ?
    φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια χαρά σορμπέ θα γίνονται!

      Delete
  4. Στο πεπόνι αλατιιιιιιι??? Δεν το είχα ακούσει ποτέ! Ενδιαφέρον!
    Εμένα να δεις τι έπρεπε να μου κάνει το ψυγείο...χααχαχαχαχαχ!
    Φιλιά! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε σε ένα κομματάκι! Γι΄αυτό άλλωστε το πεπονάκι πάει με αλλαντικά (που είναι αλμυρά)!

      Delete
  5. Η ιστορία του ψυγείου σου είναι και του δικού μου, μόνο που εμένα και η κατάψυξη θα ήθελε να με χαστουκίσει.
    Σώθηκα όμως με τη συνταγή, γιατί έχω στο ψυγείο ένα πεπόνι παραγινωμένο που επειδή ήταν από τον δικό μας κήπο λυπόμουνα να το πετάξω.(Δηλαδή, το πεπόνι σώθηκε...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν είχαν στόμα να μιλούσαν τα ψυγεία μας...Χαχα!

      Delete
  6. Πολύ όμορφη καί δροσερή συνταγή γιά σορμπέ Κικήτσα!Καλή εβδομάδα εύχομαι!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. ΜΜΜΜΜ..υπέροχο και άκρως δροσιστικό!!

    ReplyDelete
  8. Kiki μου θα το φτιάξω έτσι!!!!!!!
    Μου φαίνεται φανταστικό!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Κικίτσα,έγραψα ήδη τη συνταγή προς τάχιστη παρασκευή..Το έτερό μου ήμισυ έχει αδυναμία στις πεπονοσυνταγές και προσπαθώ να τον καλοπιάσω..(προβλέπονται ψώνια,χιχι)Πολύ δροσιστικό,φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αααα! Τότε μάλλον θα του αρέσει! Φιλί!

      Delete
  10. Χρονια πολλα και καλα Κικη μου. Η Χαρη της Παναγιας να σου χαριζει ο,τι επιθυμεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα μου! Επίσης!

      Delete