Monday, September 29, 2008

Σπιράλ Σαμπλέ

Μια ωραία Κυριακή που ο σύζυξ αγόρασε εφημερίδα, έφερε μαζί και ένα ένθετο με συνταγές με σοκολάτα. Αφού πέσανε τα μάτια μου κάτω και τα σήκωσα (γιατί κάτι παθαίνω όταν βλέπω σοκολάτα) άρχισα να διαβάζω μετά μανίας τις συνταγές. Η φίλη μου η Α, λέει πως διαβάζει τα βιβλία συνταγών σαν λογοτεχνικά βιβλία. Έτσι, με το ίδιο ενδιαφέρον τα διαβάζω κι εγώ. Αφού το περάσω μια γρήγορη ματιά, αρχίζω να το διαβάζω επισταμένως. Μπορεί να το διαβάσω 2-3 φορές ή να επανέρχομαι συχνά σε κάτι που μου άρεσε.
Αφού μελέτησα λοιπόν, είπα να δοκιμάσω μια συνταγή για δίχρωμα μπισκότα:

Σπιράλ Σαμπλέ
Τι χρειαζόμαστε:
200 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
20 γρ. κακάο άγλυκο
μια πρέζα αλάτι
επιπλέον:
1 κρόκο αυγού
2 κ. σ. γάλα

Τι κάνουμε:
Μέσα σε ένα μπωλάκι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μίγμα και ζυμώνουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.

Στο ένα κομμάτι προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε γρήγορα για να ενσωματωθεί.

Κάνουμε τις δύο ζύμες μπάλες και τις τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη.

Τις βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Μετά από 1-2 ώρες, βγάζουμε τις μπάλες από το ψυγείο, ανοίγουμε τις μεμβράνες και ανοίγουμε με μικρό πλάστη ορθογώνια πάχους το πολύ μισού εκατοστού.
Εδώ, θα πρότεινα να κάνετε αυτό που έκανα κι εγώ: να ανοίξετε την κάθε ζύμη πάνω στη μεμβράνη στην οποία ήταν κλεισμένη γιατί κολλάει και δε θα σηκώνεται εύκολα από την επιφάνεια εργασίας που θα τη βάλετε. Χρειάζεται να σηκώσουμε κάποια στιγμή τη ζύμη και η μεμβράνη θα βοηθήσει.

Αφού τις ανοίξουμε σε ίδιο μέγεθος, συνεχίζουμε ως εξής:
Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αυγό με το γάλα ελαφρά.
Περνάμε με πινέλο την ανοιχτόχρωμη ζύμη με το μίγμα του αυγού και τοποθετούμε τη σκουρόχρωμη ζύμη από πάνω (να γιατί χρειάζεται να ανοιχτεί πάνω στη μεμβράνη: διότι τη γυρίζεις πολύ εύκολα τη μια ζύμη πάνω στην άλλη πιάνοντας από τις άκρες τη μεμβράνη).

Περνάμε και τη σκουρόχρωμη επιφάνεια με το μίγμα αυγού.

Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και ξαναβάζουμε το υλικό στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και κόβουμε σε φετάκια πάχους το πολύ μισού εκατοστού.

Τοποθετούμε πάνω σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε 12 λεπτά. Δε θέλουμε να σκουρύνουν για να είναι εμφανής η αντίθεση των χρωμάτων. Μην ξεχνάτε ότι τα μπισκότα σκληραίνουν όταν κρυώσουν.

TIPS: Το γλυκό αυτό το έφτιαξα καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες. Αν το κάνετε κι εσείς καλοκαίρι, θα πρότεινα να βάλετε τη ζύμη στην κατάψυξη για κάνα 20λεπτο πριν την κόψετε. Επειδή έκανε ζέστη, κόβοντας σε φέτες, έχαναν το στρογγυλό σχήμα που θα έπρεπε να έχουν και γίνονταν οβάλ. Αν τα είχα βάλει στην κατάψυξη θα ήταν πιο εύκολο το κόψιμο.
Επίσης είναι πολύ βολικό να ανοιχτεί η ζύμη πάνω στη μεμβράνη για τους λόγους που είπα.
Ήταν πολύ νόστιμα και είχαν μεγάλη αποδοχή από την οικογένεια!
Το ένθετο λεγόταν «ΣΟΚΟΛΑΤΑ» και ήταν της Nicoletta Negri.

Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!

21 comments:

  1. Τέλειο!!! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!
    Καλό βράδυ Κική!!
    Φιλιά!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  2. σοκολατένιες καλημέρες :)

    ΥΓ αλήθεια, γιατί θα πρέπει να αλέιψουμε τις επιφάνειες με αυγό?

    ReplyDelete
  3. Γεία σας
    Είμαι η κ.Δήμητρα από τα Γρεβενά.
    Οι συνταγές σας καταπληκτικές.
    Από τα Γρεβενά την πόλη του ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ μπορώ αν θέλετε να σας στείλω συνταγές για άγρια μανιτάρια.
    Σας ευχαριστώ
    Δήμητρα

    ReplyDelete
  4. Τρελοτουρίστρια, το κεκάκι σου με ξετρέλανε!
    Να τα φτιάξεις και να μας πεις!
    Καλή εβδομάδα!

    Elie και νοστιμοτατα!

    Μαγισσούλι, καλή εβδομάδα.
    Το αυγό μπαίνει για να ενωθούν τα δύο μίγματα και να μη χωρίσουν στο ψήσιμο υποθέτω εκ πείρας.

    Δήμητρα γειά σου! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
    Στείλε μου ό,τι θες. Το ιμειλ μου είναι στο προφίλ μου.

    ReplyDelete
  5. Μας τρέλανες Deli,με τα κουλουράκια σου!Δεν αμφιβάλλω πως θα είναι νοστιμότατα!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα,καλή εβδομάδα.
    Οτι έχει σχέση με γλυκά μου αρέσει.
    Και πολύ περισσότερο με σοκολάτα!!
    Το θέμα είναι ποιος θα τα φτιάξει,γιατί δεν έχω καλές σχέσεις με την κουζίνα.

    ReplyDelete
  7. Καταπληκτική συνταγή η οποία συνοδεύετε από υπέροχες φωτογραφίες !!!
    Συγχαρητήρια

    ReplyDelete
  8. Ελένη, μία μέρα κράτησαν!

    Μάριε, ήρθε η ώρα να αποκτήσεις!

    Λάμπρο καλωσήρθες. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  9. πόσες μέρες μενει εκτος ψυγείου?

    ReplyDelete
  10. Νατάσσα όσες θες. Μπισκοτάκια είναι. Αν δε θες να μαλακώσουν ή να ξεραθούν, κλείσε τα σε τάπερ.

    ReplyDelete
  11. Πωπω τι έχασα! μια μέρα κράτησαν και δεν πρόλαβα να κεραστώ. Τεσπα, καιρός να κάνω κι εγώ κάτι.
    Πολύ ωραία Κική μου.

    Δήμητρα, πρόσφατα ήμουν στα Γρεβενά και αγόρασα από κάποιο μαγαζί εκεί κάποια μανιτάρια αλλά βρε παιδί μου πολλά εισαγόμενα είχε.

    Στείλε συνταγές να πάρουμε κι εμείς κάποιες.

    ReplyDelete
  12. aaaxxx τι μου κανεις!!...θα το φτιαξω,by all means!

    ReplyDelete
  13. το οβάλ σχήμα βοηθάει στις βούτες μες την κούπα του καφέ:)

    ReplyDelete
  14. Μμμμμ μ' αρέσουν πολύ τα σοκολατομπισκότα!!

    ReplyDelete
  15. Ωραία! Πάντως, πρώτα θα επιχειρήσω να κάνω τη ... λεμονάδα, μιας προηγούμενης ανάρτησής σου. Μου φαίνεται λίγο πιο...απλή(!)

    Η λύση στο χτεσινό κουίζ: Φαίνεται πως είναι τραβηγμένη από καθρέφτη ( που δεν είναι, αλλά λέμε τώρα..), γιατί εμφανίζεται το πηρούνι δεξιά και το μαχαίρι αριστερά. Για κοίταξε στον καθρέφτη το δεξί σου χέρι... :-))
    Μικρά κουζινικά φιλάκια.

    ReplyDelete
  16. αγγελική λ.September 30, 2008 at 12:47 PM

    Πολύ καλά!
    Αυτο με τα λογοτεχνικά βιβλία μου άρεσε πολύ!
    Ενας φιλος μου λέει ρε Αγγελική κάποτε διάβαζες και κανα vogue και κανα madame figaro.Τώρα όλο για παστίτσια διαβάζεις!

    ReplyDelete
  17. άπαιχτη η ατάξ του φίλου αγγελική!:)))

    ReplyDelete
  18. Νένα, πάντα υπάρχει κάτι για να κερνάμε φίλους που κατέφτασαν από ταξίδια!

    Κουκ, θα σου αρέσουν!

    Χαρτ, σωστηηηή!

    Σοφία, εμένα να δεις!

    Διονυση, τα χεράκια σου πιάνουν στην κουζίνα as far as I remember! Ξεκίνα με ό,τι θες λοιπόν.

    Βρε συ! Με το κουιζ! Αντε να χαθείς από κει που κάθομαι και ψάχνω από που έβγαλες το συμπέρασμα!!!

    Αγγελική, μία από τα ίδια. 2 λογοτεχνικά βιβλία κάθονται μισοτελειωμένα στο κομοδίνο μου (ανήκουστο για μένα να αφήσω βιβλίο στη μέση), αλλά τα μαγειρικά, όλα ξεσκονισμένα...

    Χαρτ, συμφωνώ!

    ReplyDelete
  19. ...δεν με καταλαβαίνεις :-)

    ReplyDelete