Monday, September 22, 2008

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Όταν αποκτήσεις μία άνεση στη μαγειρική, δε φοβάσαι να κάνεις αλλαγές. Στη ζαχαροπλαστική είναι ίσως λίγο πιο δύσκολο, επειδή εκεί πολλές φορές μπαίνει στη μέση η χημεία. Παρόλα αυτά, κι εκεί έχεις περιθώρια αλλαγών.
Το θέμα με όλα αυτά, είναι να μην τα φοβάσαι.

Μου αρέσει η ελαφριά κουζίνα. Μου αρέσουν τόσο τα παραδοσιακά, όσο και ένα πολύ «μοντέρνο» φαγητό. Υπάρχουν βέβαια κάποια φαγητά που αρνούμαι να δοκιμάσω. Είναι ελάχιστα.

Μου αρέσει να κάνω τις συνταγές πιο ελαφριές. Δε χρειάζεται ένα φαγητό να είναι τίγκα στα λιπαρά για να είναι νόστιμο. Μπορεί να είναι νόστιμο και με λιγότερα λιπαρά. Δε λέω ότι δε φτιάχνω ποτέ τέτοια φαγητά, αλλά αν μπορώ να κόψω κάτι σε λίπος, το κάνω. Βέβαια, στα γλυκά δεν κάνω πολλές εκπτώσεις. Τα γλυκά είναι γλυκά όπως και να το κάνουμε.

Ας θυμόμαστε ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Κι αν δεν παραπονιέται το σώμα μας γι΄ αυτά που τρώει τώρα, θα παραπονεθεί αργότερα…

Ας αφήσουμε τη θεωρία και ας περάσουμε στην πράξη.
Τι θα φτιάξουμε σήμερα; Μια απλή και εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο.
Τι έλεγε κατά γράμμα η συνταγή της φίλης μου που βρήκα στα κιτάπια μου:

Τυρόπιτα εύκολη χωρίς φύλλο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
4-5 αυγά
6-7 κ. σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή κανονικό με 1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ)
¼ φέτα τριμμένη
¼ κασέρι τριμμένο
1 ποτήρι μείον 2 δάχτυλα καλαμποκέλαιο (τι μέτρηση κι αυτή!!!), δηλαδή 3/4 ποτηριού καλαμποκέλαιο
Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο (αν είναι ήδη τριμμένα τα τυριά. Αν δεν είναι, αφήστε το για λίγο αργότερα).
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.
Ρίχνουμε το υλικό μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ½ με ¾ της ώρας. Εμένα που είναι μικρός ο φούρνος μου, στη μισή ώρα ήταν έτοιμη.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.

Την φτιάξαμε! Είδατε πόσο γρήγορα και απλά;

Ας της αλλάξουμε τα φώτα τώρα και ας την κάνουμε λίγο πιο ελαφριά.
Τι έκανα εγώ:
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 0%
4 αυγά
6-7 κ. σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή κανονικό με 1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ)
¼ φέτα (μπορείτε να βάλετε με μειωμένα λιπαρά)
¼ κασέρι (κι εδώ μπορείτε να βάλετε με μειωμένα λιπαρά)
μόλις 100-120 γρ. καλαμποκέλαιο.
Λίγο άσπρο πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο (πολύ της πήγαιναν και τα δύο)
Δεν έχασε τίποτα από τη νοστιμιά της, να είστε σίγουρες/οι γι΄ αυτό.

Συνοδέψτε τη με σαλάτα ντομάτα-αγγούρι όσο υπάρχουν ακόμα.

TIP: Καλό είναι όταν έχουμε ζύμη σαν χυλό, να βουτυρώνουμε το ταψί και όχι να το λαδώνουμε, γιατί ο χυλός σπρώχνει το λάδι και με το ψήσιμο κολλάει η πίτα στον πάτο.

Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!

24 comments:

  1. α, ωραία μου τη θυμίσατε, θα τη φτιάξω για τραπέζι το Σάββατο:) Όσο για τον παλιο-χυλό που σμπρώχνει το λάδι, φτού του του ζαβολιάρη!:))

    ReplyDelete
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τυρόπιτα! Θα τη δοκιμάσω και θα σου πω :-)

    ReplyDelete
  3. Πανω στην ωρα ήρθες....
    εχω πολυ τυρι φετα που μαλλον θα μου χαλασει οπότε ειναι οτι πρεπει η συνταγη σου.

    Αληθεια αμα δεν βαλω κασερι (γιατι δεν εχω τωρα) πειραζει;;;

    ReplyDelete
  4. Heart, να τη φτιάξεις και να μας πεις!

    Σοφία, κι εσύ να μας πεις εντυπώσεις!

    Πουαντερί, να μη σου πω ότι θα είναι και καλύτερη! Την άλλη φορά έτσι θα την κάνω. Αν έχεις και ανθότυρο θα της πάει.
    Κοίτα το μειλ σου, κάτι σε έχω ρωτήσει.

    ReplyDelete
  5. μπορούμε να βάλουμε κατίκι ή ανθότυρο??

    ReplyDelete
  6. Μαγισσούλα εγώ θα έβαζα. Σ' αυτή την περίπτωση, ίσως το ένα αυγό παραπάνω ή λίγο παραπάνω αλεύρι, να χρειάζεται, για να δέσει το μίγμα πιο καλά. Στις τυρόπιτες με φύλλο βάζω πάντα φέτα και ανθότυρο. Εδώ είναι χωρίς φύλλο όμως και πρέπει να δένει με κάποιον τρόπο το μίγμα.

    ReplyDelete
  7. πάντοτε ελαφριά κουζίνα για μας.
    απ τα παιδικά μου χρονια, με επιμονή και σταθερότητα :))

    ωραια ειναι η τυροπιτα ανευ φύλλου (ειδικά για μας που το φύλλο πεφτει βαρύ)

    καλη εβδομαδα :))

    ReplyDelete
  8. Ενδιαφέρον το γιαούρτι ως συστατικό του αχταρμά...

    ReplyDelete
  9. Deli,καλή εβδομάδα!
    Τέτοια πιτούλα φτιάχνω κι εγώ(από τεμπελιά),μόνο που βάζω ελαιόλαδο-λίγο,άντε ένα ποτηράκι-φέτα,ανθότυρο και γλυκό τραχανά,το καλοκαίρι μπορεί και λίγο κολοκυθάκι.
    Φτιάχνω πάντα ελαφριά φαγητά,αποφεύγω τα πολύ λιπαρά(φέρνω τις συνταγές στα μέτρα μου).

    Για να μην κολλάει,πάνω απ΄το βούτυρο ρίχνω τριμμένη φρυγανιά,δοκίμασέ το.

    ReplyDelete
  10. Πολύ χρήσιμο το tip. Μάλιστα το χειμώνα βγάζω το ταψί για λίγο στο μπαλκόνι ώστε να παγώσει του βουτυράκι και να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό το tip. Το καλοκαίρι στο ψυγείο. Το ίδιο κάνω και με την αλευρόπιτα (κουρκουτόπιτα ή όπως αλλιώς...)

    Νοστιμοτάτη η γιαουρτοτυρόπιτα!

    ReplyDelete
  11. Μαριλένα κι εμάς. Με αποτέλεσμα όταν τρώμε έξω, να υποφέρουμε....:-(
    Το φύλλο είναι παχυντικό, πειράζει τα ευαίσθητα στομάχια και είναι ό,τι χειρότερο για όσους έχουν χοληστερίνη και λιπίδια...

    Κωνσταντίνε, γουστάρ'ς;

    Ελένηηηηη....μη με λες για τραχανά πλλλλλλλιζ!!!! Με σκοτώνεις! Τον μισώ! Χεχε!
    Το κολπάκι με την τριμμένη φρυγανιά το κάνω κι εγώ. Κι αν δεν έχεις τριμμένη φρυγανιά μπορείς να βάλεις σιμιγδάλι.

    Ελιε, σωστή σε βρίσκω!

    ReplyDelete
  12. Α..! εμένα μ΄άρέσει πολύ ο τραχανάς,βάζω σ΄όλες τις πίτες.
    Βρήκα τώρα μια συνταγή για ξινόχοντρο-κρητικό- και λέω να δοκιμάσω(τον άλλο τον αγοράζω).

    ReplyDelete
  13. Ελένη, ο τραχανάς είναι ένα από τα λίγα πράγματα που δεν τρώω. Έχω να φάω από 6 χρονών και δε θέλω να ξαναφάω ποτέ! Χεχε!

    ReplyDelete
  14. πολύ ωραία δείχνει η συνταγή αυτή!!!Τρελλαίνομαι για τυρόπιτες!!!θα την δοκιμάσω ;)

    ReplyDelete
  15. Μαγισσούλα, σμακ!

    Eve καλώς την! Να την δοκιμάσεις! Όμορφες οι δημιουργίες σου!

    ReplyDelete
  16. αυτή ήταν η εύκολη τυρόπιτα που μου έλεγες?? (αναφέρομαι στο πάρτυ του Βασίλη)

    ReplyDelete
  17. αυτο το τιπ με το λαδι δεν το ήξερα ομολογώ...η συνταγη είναι λιαν αγαπημενη και τιμημενη ...όταν θελουμε κατι γρηγορο...τσουπ!

    ReplyDelete
  18. Νατάσσα ναι! Γι' αυτή σου έλεγα!

    Κουκ, μα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη λύση!

    ReplyDelete
  19. Υπέροχη!!! Κι εγώ συμφωνώ ότι είναι πιο εύπεπτη από τις πίτες με το φύλλο. Οτι τυριά έχω τα βάζω. Και συνήθως την κάνω με καλαμποκαλευρο, λίγο γάλα και τριμένο κολοκύθι, χωρίς αυγά, χωρίς γιαούρτι. Τώρα θα τη δοκιμάσω, όμως και με γιαούρτι. Γιατί άραγε βάζεις καλαμποκέλαιο και όχι ωραίο, μυρωδάτο ελαιόλαδο; Γίνεται πιο ελαφριά;
    κικιΤΡι

    ReplyDelete
  20. την έφτιαξα:) έκαψε καρδιές η αφράτη κουκλίτσα:) έκανα την πλούσια εκδοχή, μια που φάγαμε πολλλοί από λίγο, με μόνη προσθήκη πασπάλισμα με σιμιγδάλι από πάνω για πιο κριτς κρούστα, θα την ξανακάνω ο-πωσ-δή-πο-τε, σας μερσώ δασκάλα:)
    (ΥΓ: κικιτρί, ελαιόλαδο έβαλα, μια χαρά:)

    ReplyDelete
  21. KikiTri, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Έτσι ήταν από την αρχή η συνταγή και δεν το άλλαξα ποτέ.

    Χαρτουλίνι την εκανες; Α! Έκανες και κρουστίτσα από πάνω; Και ελαιόλαδο; Τέλεια!!!

    ReplyDelete
  22. Πρωτη φορα κανω ποστ για συνταγη, και εχω χρησιμοποιησει πολλες απο εδω ! Δεν ηταν κατι δυσκολο αλλα το απολαυσα παρα πολυ κι εγω και η οικογενεια μου! Ευχαριστω για την ιδεα, θα μεινει στο με-νου μου ! :)

    ReplyDelete
  23. Ευχαριστώ πολύ! :-)

    ReplyDelete