Monday, January 29, 2018

Lemon curd - Κρέμα λεμονιού

Αναρωτιόμουν τις προάλλες που λέτε, αν τελικά οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτούς που θέλουν τα γλυκά τους να έχουν οπωσδήποτε σοκολάτα και στους άλλους. Η σοκολάτα, αδιαμφισβήτητα κρατάει τα σκήπτρα στους λάτρεις του γλυκού. 


Υπάρχουν όμως κι οι άλλοι, που θα προτιμούσαν ένα γλυκό με φρούτα, ή ένα πολύ καλό σιροπιαστό, μπροστά σε  μια τούρτα σοκολάτας. Φυσικά δε λείπουν κι εκείνοι που θα έβαζαν στο πιάτο τους μισό από το ένα και μισό από το άλλο γλυκό. Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση όμως, ποιο γλυκό θα φας πρώτο και ποιο τελευταίο; Έλα...Ομολόγησε τώρα. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο, το αφήνουμε για το τέλος, για να μας μείνει η γεύση από το γλυκό που προτιμάμε λίιιιγο παραπάνω. Ή μήπως πρώτο; Ουφ!


Τώρα αν ρωτήσεις ειδικά εμένα, θα σου πω ότι γενικά μου λείπουν τα γλυκά με φρούτα, γιατί στο σπίτι προτιμούν γενικά τη σοκολάτα και δεν τα πάνε καλά με τα φρούτα στα γλυκά. Όταν πρόκειται για γλυκά με λεμόνι όμως, μάλλον θα κάνω πίσω στη σοκολάτα. Αυτό πρέπει να το κληρονόμησε κατά κάποιο τρόπο και η κόρη μου, που λατρεύει τα λεμονάτα γλυκά και γενικά προτιμάει τις λευκές κρέμες στις τούρτες, παρά τις σοκολατένιες. 


Δύσκολη η επιλογή. Ή μήπως όχι; Ουφ πάλι!


Έχεις λοιπόν αυτή τη lemon curd ή κρέμα λεμονιού ή μαρμελάδα λεμονιού ή όπως θες πες τη, η οποία κρέμα είναι πλούσια, βουτυράτη, βελούδινη και ξινούτσικη και στέκεσαι από πάνω της με ένα κουταλάκι. Θα αντισταθείς; Θα καταφέρεις να την κρατήσεις στο ψυγείο σου για κάποιο γλυκό ή θα τη φας με το κουταλάκι; Εγώ το 2ο.


Αν καταφέρεις πάντως και δεν τη φας όλη, μπορείς να τη βάλεις σαν γέμιση σε μακαρόνς, σε μπισκότα, σε ταρτάκια, σε lemon pie. 


Διαφορετικά, κοίτα να την ευχαριστηθείς τα πρωινά σου πάνω σε φρυγανιές ή σκέτη. Τι λες; Τη φτιάχνουμε; Είναι πανεύκολη.


Κρέμα λεμονιού
προσαρμοσμένη από εδώ
Υλικά για 350 γρ. κρέμα περίπου
100 γρ. χυμός λεμονιού (ή μισή κούπα ή περίπου 2 μέτρια λεμόνια)
ξύσμα μισού λεμονιού ή όσο θέλετε
240 γρ. ζάχαρη
5 κρόκους (85 γρ) 
110 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κομμάτια


Εκτέλεση
Σε ένα μπλεντεράκι βάζουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε για λίγο να ενωθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη το χυμό και τους κρόκους και ξαναχτυπάμε.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Όταν αρχίζει να λιώνει προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά. Η κρέμα θα μοιάζει ρευστή αλλά θα πήξει όταν κρυώσει. Όσο περισσότερο βράσει, τόσο περισσότερο πηχτή θα είναι όταν θα κρυώσει, οπότε προσοχή στο βράσιμο. Με 10-12 λεπτά, γίνεται ικανοποιητικά σφιχτή όταν κρυώσει, κατάλληλη για να γεμίσετε μπισκότα, ταρτάκια, μακαρόνς. Αν θέλετε να περιχύσετε κέικ κλπ, βράστε τη λιγότερο.

Όταν βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταγγίζουμε σε ένα γυάλινο μπωλ, καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην παίρνει αέρα και πετσιάσει και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τη φυλάξουμε στο ψυγείο ή τη χρησιμοποιήσουμε.


6 comments:

  1. Τι μου κάνεις τώρα; Έφτιαξα μαρμελάδα λεμόνι, μαρμελάδα μανταρίνι, γλυκό πορτοκάλι, πορτοκαλόπιτα και είπα ότι δεν θα κάνω τίποτα άλλο με εσπεριδοειδή τώρα κοντά. Και τώρα βλέπω αυτό... Εγώ φταίω τώρα που θα φτιάξω και αυτό;;; Με ξεμυαλίζεις!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ώρα να φτιάξεις κι αυτό ;)

      Delete
  2. οκ, εννοείται ότι θα την τιμήσω ακριβώς όπως της αξίζει....το θέμα είναι πόσες μέρες θα φτιάχνω γιατί θα με φάνε στην παρέα! χιχιχιιχ! Βελουδένια και σίγουρα τέλεια!

    ReplyDelete
  3. Aσε τα ουφ..χιχι..Εννοτειται οταν έχουμε τέτοια λεμονοκρεμα τρώμε αυτή πρώτα.
    Εντάξει με τα μακαρονς θα είναι φανταστική.
    Αλλά και σκέτη. Να ξέρεις δεν μένει καιρό στο ψυγείο ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με μακαρόνς τέλεια. Αλλα και με το κουταλάκι...άστα!

      Delete