Monday, January 8, 2018

Παξιμαδάκια βανίλιας

Καλή χρονιά με υγεία και χαρά εύχομαι. Ελπίζω να περάσατε όμορφα τις γιορτές με τους αγαπημένους σας!

Η φίλη μου η Αγγελική, μου στέλνει μια συνταγή για παξιμαδάκια. Τα παξιμάδια μου αρέσουν γενικά πολύ. Ειδικά βουτηγμένα σε καφεδάκι, δεν είναι τέλεια;


Συνταγή, περιγραφή και οι πανέμορφες φωτογραφίες, από την Αγγελική Ν.


Παξιμαδάκια βανίλιας
(35 παξιμαδάκια περίπου)

85βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου.
2/3 κούπας ζάχαρη (+4 κουταλιές επιπλέον, αν θέλουμε να πασπαλίσουμε τα παξιμάδια)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
1/2 κουταλάκι άρωμα-εκχύλισμα αμυγδάλου (almond extract)
1 και 1/2 κουταλάκια baking powder
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Στο ταψάκι του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη ώστε να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, την βανίλια, το εκχύλισμα του αμυγδάλου, το baking και συνεχίζουμε το χτύπημα των υλικών να γίνουν αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά χτυπώντας να ενώσουν. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (ρυθμίζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία ζύμη, όχι όμως δυνατά και ούτε πολλή ώρα, για να μη σκληρύνει. Η ζύμη που θα ετοιμάσουμε θα κολλάει στα χέρια, είναι πολύ υγρή. Την χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη.
Διαμορφώνουμε πάνω στο ταψί με την ζύμη δυο καρβελάκια, το καθένα θα είναι περίπου 24εκΧ5εκ και ύψους 2 εκ. Με σπάτουλα βρεγμένη διαμορφώνουμε τα καρβελάκια μας και ισιώνουμε όσο μπορούμε τις εξωτερικές επιφάνειες. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τα καρβελάκια με την επιπλέον ζάχαρη και να την πιέσουμε πάνω στην ζύμη.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και μειώνουμε την θερμοκρασία του στους 160 βαθμούς.
Ψεκάζουμε τα καρβέλια με νερό για να μαλακώσει η κόρα τους, ώστε να μπορέσουμε να την κόψουμε. Αφήνουμε 4-5 λεπτά και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε ίσες φετούλες πάχους 1-1και 1/2 εκ περίπου, όσο πιο κάθετα προς το ταψί μπορούμε. Με το μαχαίρι τοποθετούμε τις φέτες όρθιες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (αραιώνουμε τις φέτες που κόψαμε).
Βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για δεύτερη φορά για 25 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν κόψουμε πιο χοντρά τα παξιμαδάκια. Το χρώμα τους πρέπει να είναι χρυσαφί. Εσωτερικά μπορεί να είναι λίγο μαλακά ακόμα, αλλά θα σκληρύνουν όπως θα κρυώνουν. Βγάζουμε από τον φούρνο τα παξιμάδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς για βδομάδες. Στο δικό μου σπίτι αυτό αποκλείεται…


Μέσα στην ζύμη πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς (καβουρδισμένα αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κλπ), κομματάκια σοκολάτας, ή ξηρά φρούτα και διαφορετικά αρωματικά. Σε κάθε περίπτωση θα είναι υπέροχα!



6 comments:

  1. Κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα παξιμαδάκια. Καλημέρα Κική μου, καλή χρονιά και από εδώ, με Υγεία!!! Για να μην ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε...

    ReplyDelete
  2. Έτσι! Καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  3. Τι ωραία!!
    Μου αρέσουν τα παξιμάδια με τον καφέ.
    Υπέροχη συνταγή απο την Αγγελική !!!

    ReplyDelete
  4. Καλή Χρονιά Κικίτσα! Η συνταγή της Αγγελικής πολύ ωραία και οι φωτογραφίες τέλειες!

    ReplyDelete