Friday, December 29, 2017

Χιονόσφαιρα με ζελατίνη για διακόσμηση βασιλόπιτας

Αν είσαστε από αυτούς που τους αρέσει να διακοσμούν τα γλυκά τους και τις βασιλόπιτες, να ένα πρότζεκτ που σας ενδιαφέρει. 



Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά δεν είναι τόσο όσο ακούγεται. Χρειάζεται όμως υπομονή και ίσως να πειραματιστείτε λίγο πριν το χρειαστείτε.


Φτιάξτε παραπάνω χιονόσφαιρες από όσες θα χρειαστείτε, γιατί μπορεί να σας χαλάσει κάποια κατά τη διάρκεια της κατασκευής της.


Χιονόσφαιρα με ζελατίνη
40 γρ φύλλα ζελατινης
4,5 κ.σ. νερό
ΟΧΙ ΖΑΧΑΡΗ
ΟΧΙ ΣΚΟΝΗ ΖΕΛΑΤΙΝΗΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ. Πριν γράψω οδηγίες, να σας συστήσω να μην χρησιμοποιήσετε σκόνη ζελατίνης γιατί η σφαίρα θολώνει και συρρικνώνεται. Κάτι ακόμα που ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιήσετε, είναι ζάχαρη στο μείγμα προκειμένου να φαγωθεί. Αν βάλετε, η ζελατίνη κολλάει στη φούσκα και δεν βγαίνει (όταν λέμε το δοκίμασα, εννοώ το δοκίμασα πολλές φορές ;) ) Η σφαίρα δεν χρειάζεται να φαγωθεί. Είναι άγλυκη και άνοστη αλλά τη θέλουμε μόνο για την ομορφιά της.

Βαζουμε τα φύλλα σε παγωμένο νερό για 10 λεπτά.
Μετά, σε μπρίκι, βάζουμε 4,5 κ. σ. νερό από αυτό που είχαμε τα φύλλα.
Τα στίβουμε καλά και τα βάζουμε στο νερό στο μπρίκι. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ή ακόμα καλύτερα σε μπεν μαρί για να μην κάνει φουσκάλες και το ζεσταίνουμε.
Γίνεται υγρό.
Φουσκώνουμε μπαλόνια (για νερόμπομπες που είναι μικρά) που να χωράνε στο μπρίκι του γάλακτος.
Περνάμε τα μπαλόνια με ένα πολύ λεπτό στρώμα λαδιού. Ίσα που να λαδωθούν ελάχιστα, διαφορετικά δε θα κολλήσει η ζελατίνη. Αν πάλι δεν βάλετε καθόλου, δε θα ξεκολλήσουν μετά. Για τον ίδιο λόγο ΜΗΝ βάλετε ζάχαρη.
Τα στερεώνουμε σε καλαμάκια με σελοτέιπ.
Τα βουτάμε καλά μια φορά.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν δέκα λεπτά και τα ξαναβουτάμε.
Επαναλαμβάνουμε 3 φορές συνολικά.

Αφήνουμε 24ωρο να στεγνώσουν καλά και βγάζουμε με ψαλιδάκι και τη βοήθεια του καλαμακίου. Κόβουμε μια άκρη της φούσκας να ξεφουσκώσει. Κόβουμε και το σημείο που τη φουσκώσαμε και είναι κολλημένο στο καλαμάκι. Με το καλαμάκι, σπρώχνουμε απαλά τα τοιχώματα μεταξύ φούσκας και ζελατίνης ώστε να ξεκολλήσουμε τη φούσκα. Γενικά βγαίνει εύκολα.


Οι χιονόσφαιρες από ζελατίνη διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό (έχω από πέρυσι άθικτη). Δεν είναι ευχάριστο να τη φας γιατί είναι άγλυκη.


Όταν θελήσετε να την τοποθετήσετε στο γλυκό σας (βασιλόπιτα, καπ κεικ κλπ) κόψτε στο κάτω μέρος όσο χρειάζεται για να στέκεται καλά, αλλά και για να βάλετε μέσα ένα δεντράκι ή ό,τι θέλετε.

Για να κολλήσετε από μέσα χιόνι, μπορείτε να βάλετε με ένα πινελάκι λίγη γλυκερίνη ή γλυκόζη ή σιρόπι και να κολλήσετε λευκά κας κας. Εγώ έφτιαξα επίσης δεντράκι από ζαχαρόπαστα και έβαλα μέσα.

Για τη βάση της χιονόσφαιρας (αν τη βάλετε σε βασιλόπιτα), μπορείτε να βάλετε ένα φελιζόλ (είναι προτιμότερο αν θέλετε να την κρατήσετε για μήνες), ή μπισκότα που θα τοποθετήσετε το ένα πάνω στο άλλο και θα ενώσετε με μαρμελάδα, βουτυρόκρεμα, πραλίνα κλπ, ή ένα κομμάτι κέικ. Θα το περάσετε με βουτυρόκρεμα (ή με νερό αν είναι φελιζόλ) και θα το επενδύσετε με ζαχαρόπαστα.


Το παρακάτω βίντεο από όπου είναι η ιδέα θα σας κατατοπίσει για τα βήματα. Πατήστε ΕΔΩ.
Μετά από πειράματα, έχω πειράξει τις αναλογίες και τη διαδικασία για να βγει όπως ακριβώς το ήθελα.


Ακούγεται μπελαλίδικο αλλά είναι εντυπωσιακό.

Καλή χρονιά να έχετε φίλοι μου! Υγεία και χαρά στα σπίτια σας!

8 comments:

  1. Είσαι άπαιχτη Κική μου, τέλεια η χιονομπαλα🎅🎄🎅🎄🎅🎄🎅

    ReplyDelete
  2. Κικη μου θαυμαζω την υπομονη σου. την ζηλευω την χιονομπαλα αλλα μαλλον θα πρεπει να σου την παραγγειλω!!!!
    Καλη Χρονια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Καλή χρνιά Ειρήνη!

      Delete
  3. Πολύ εντυπωσιακή η χιονόμπαλα Κικίτσα!
    Καλή Πρωτοχρονιά και ότι επιθυμείς για το νέο χρόνο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Καλή χρονιά!

      Delete
  4. ° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚★ 。* 。*。 • ˚ ˚ •。★
    ˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛★ 。* 。*★ 。* 。*
    ˚ ˛ •˛• | 田田|門| ΥΓΙΕΣ,ΦΩΤΕΙΝΟ,ΔΟΤΙΚΟ & ΑΓΑΠΗΣΙΑΡΙΚΟ 2018.

    ReplyDelete