Sunday, December 17, 2017

Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, κράνμπερις, σταφίδες και τυρί

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που βρίσκεται στην αγορά για πολλούς μήνες, ξεκινώντας από τους καλοκαιρινούς. Ένα λαχανικό που άνετα μπορεί να σταθεί σε γιορτινό τραπέζι όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, σας γράφω μια συνταγή με ρύζι, τυρί, κράνμπερις και σταφίδες.


Μια γλεμιση που άνετα θα μπορούσε να μπει σε γαλοπούλα! Το κάρυ, ταιριάζει πολύ, τόσο στο ρύζι, όσο και στην κολοκύθα. Μην το παραλείψετε.


Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, κράνμπερις, σταφίδες και τυρί
Υλικά για μία μικρή κολοκύθα
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι κίτρινο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. σ. κράνμπερις
1 κ. σ. σταφίδες ξανθές
αλάτι με μπαχαρικά ή απλό
πιπέρι
½ κ. γ. κάρυ μέτριο
100 γρ. περίπου κίτρινα τυριά

Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα κατά μήκος στη μέση.
Στην πίσω πλευρά, κόβουμε μια μικρή φλούδα, έτσι ώστε να μην τραμπαλίζεται και να μένει σταθερή.
Την αδειάζουμε από σπόρους.


Με το εργαλείο των γεμιστών, βγάζουμε το υλικό της, αφήνοντας τουλάχιστον 1 -1,5 εκατοστό σάρκα. Το αφήνουμε στην άκρη.
Αλατίζουμε με αλάτι με μπαχαρικά ή απλό, τοποθετούμε την κολοκύθα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 190 βαθμούς με αέρα.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Το γυρίζουμε για μερικά λεπτά να γίνει διάφανο. Δεν θέλουμε να καεί.
Προσθέτουμε και το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό να γυαλίσει για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσει το ρύζι.
Μετά από κάνα δεκάλεπτο προσθέτουμε τα ¾ από το υλικό της κολοκύθας που βγάλαμε, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κάρυ. Προσοχή γιατί γίνεται πικάντικο. Προσθέστε πιπέρι και κάρυ λίγο λίγο.
Βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι.


Στο τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερις.
Όταν ψηθεί η κολοκύθα, ρίχνουμε στη γέμιση τυρί, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις κολοκύθες.



Από πάνω, ρίχνουμε λίγο τυρί ακόμα (μπορείτε να το παραλείψετε) και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε αμέσως αν και τρώγεται ευχάριστα και κρύα.




No comments:

Post a Comment