Thursday, February 18, 2016

Μαρμελάδα κουμ κουάτ

Πεσκέσι κατέφθασε στο σπίτι με πολλά κιλά κουμ κουάτ. Σε τέτοια δώρα δεν λέμε όχι φυσικά. Δώρα που θέλουν το χρόνο τους, στοργή και αγάπη για να γίνουν ωραία γλυκάκια, μαρμελάδες κλπ. Τα κουμ κουάτ ως τώρα τα έκανα λικέρ (Λικεράκια και σερμπέτια σελ. 64), ή γλυκό κουταλιού.



Αυτή τη φορά, είπα να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα. Το προβληματάκι με τα εσπεριδοειδή είναι ότι πρέπει να κάνεις καλό ξεπίκρισμα και να φύγουν τα κουκούτσια (που παρόλο που το κουμ κουάτ είναι μια σταλιά, έχει κάμποσα).


Τα εσπεριδοειδή που κάνω γλυκά ή μαρμελάδα, τα ξεπικρίζω πολύ καλά, γιατί δεν μου αρέσει καθόλου να πικρίζει το γλυκό ή η μαρμελάδα. Με 4 φορές βράσιμο και πέταμα το νερό, ξεπικρίζει εντελώς. Αν θέλετε να πικρίζει ελαφρώς, κάνετε 3 βρασίματα.
Το σίγουρο είναι, ότι αν σας αρέσουν οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών, αυτή εδώ θα τη λατρέψετε! Μετά τη μαρμελάδα μανταρίνι, έγινε η αγαπημένη μου!


Μαρμελάδα κουμ κουάτ
Υλικά
2 ½ κιλά περίπου κουμ κουάτ ώριμα
1 κιλό ζάχαρη


Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και βράζουμε τα κουμ κουάτ για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε, βάζουμε καινούριο νερό και ξαναβράζουμε με καινούριο νερό για να ξεπικρίσουν καλά. 
Κάνουμε αλλαγές και βρασίματα άλλες συνολικά 4 φορές. Μόνο την 1η φορά τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τις επόμενες 3 φορές, αφήνουμε να πάρουν βράση και ξανασουρώνουμε. Αν θέλετε να έχουν μια ελαφριά πικράδα, 2-3 φορές συνολικά, είναι αρκετές.
Τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι, τους ρίχνουμε κρύο νερό βρύσης για να κρυώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Αφού κρυώσουν και μπορούμε να τα πιάσουμε, σε ένα πιάτο, κόβουμε κατά μήκος ένα-ένα και με μαχαίρι απομακρύνουμε κουκούτσια και ίνες.




Λιώνουμε τμηματικά τις φλούδες σε μπλέντερ. Τις λιώνουμε όσο θέλουμε. Εμένα μου αρέσει να έχει εμφανή κομματάκια.
Ζυγίζουμε και βάζουμε ίδια ποσότητα ζάχαρης (τα δικά μου μετά το καθάρισμα ήταν 1 κιλό).
Βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό και τη ζάχαρη χωρίς νερό.
Ανάβουμε τη φωτιά στο 12 με διαβάθμιση 1-12 και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πριν κάψει η κατσαρόλα. Θα δείτε ότι το υλικό ζουμιάζει. Αν προσθέσετε νερό, θα βράζετε για ώρες. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 9 και βράζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσοχή γιατί πιτσιλάει. Αν νιώθετε ότι σας κολλάει, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σταθεί όλη νύχτα ή ένα 12ωρο. Την επόμενη μέρα, αν η μαρμελάδα μας έχει ακόμα ζουμί, βράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμα. Η δική μου δεν χρειάστηκε δεύτερο βράσιμο. Είχε πήξει ικανοποιητικά. Οπότε απλά ζέστανα τη μαρμελάδα για να τη βάλω στα βάζα. Το πιθανότερο είναι να μην χρειαστείτε κι εσείς δεύτερο βράσιμο.
Φυλάμε σε βάζα και σφραγίζουμε (αν μπει ζεστή) ή στο ψυγείο.


2 comments:

  1. Πόσο αρωματική και νόστιμη θα είναι αυτή η μαρμελάδα!
    Την έχει τη δουλίτσα της βέβαια ;)

    ReplyDelete