Thursday, October 8, 2015

Παξιμαδάκια χωρίς ζάχαρη για μωρά και μεγάλους

Πριν λίγες μέρες, τα μωράκια μας, τα διδυμάκια μας που βαφτίσαμε στην Κομοτηνή, είχαν γενέθλια. Έγιναν κιόλας ενός! Μα πότε πέρασε κιόλας ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που μπήκαν στη ζωή μας! Ήταν δύο τοσοδούλικα μωράκια και τώρα έχουμε ένα μίνι αντράκι και έναν κορίτσαρο :-D


Τα μωράκια με την οικογένειά τους βρέθηκαν στην Αθήνα για να τα γιορτάσουν, κοντά στη γιαγιά και τον παππού, οπότε κι εγώ, άνετα μπορούσα να στείλω μια τουρτίτσα για τα γενέθλιά τους! Μαζί με την τουρτίτσα, ανέλαβα να φτιάξω και παξιμαδάκια χωρίς ζάχαρη για τα μπεμπένια του πάρτυ.


 Η Ντίνα μου έστειλε μια συνταγή, εγώ βρήκα μια άλλη και τελικά δεν μου άρεσε καμία! :-p Τελικά έκανα κάτι μεταξύ των δύο, με αλλαγές γιατί υπήρχαν θεματάκια. Τα παξιμαδάκια δεν είναι άγλυκα. Το μηλαράκι γλυκαίνει τη ζύμη και ο χυμός με την κανέλλα επίσης. Οπότε, τα παξιμαδάκια (ή γλυκά ψωμάκια όπως θα δείτε παρακάτω) είναι όχι μόνο για μωρά, αλλά και για όποιον αποφεύγει τη ζάχαρη και θέλει κάτι για σνακ.



Παξιμαδάκια χωρίς ζάχαρη για μωρά (και όχι μόνο!)
Υλικά (βγήκαν περίπου 25, αλλά εξαρτάται από το σχήμα που θα δώσετε)
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο ακόμα
6 κ. σ. πουρέ μήλου* (ήταν 3/4 από ένα κανονικό μήλο)
1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ. γ. baking powder
1/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ. γ. κανέλλα

Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε, τρίβουμε το μήλο στο πολύ ψιλό του τρίφτη (μπορείτε να μην το τρίψετε όλο μονομιάς, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες σας, καθώς θα προσθέτετε μήλο στο μίγμα).
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέκιν, τη σόδα, την κανέλα, ανακατεύουμε και κάνουμε λακκούβα.
Ρίχνουμε στη λακκούβα 4 κ. σ. πουρέ μήλου, το χυμό και το αυγό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα πηρούνι.
Αν το αλεύρι μας δεν έχει ενσωματωθεί όλο, προσθέτουμε κι άλλο μήλο, κουταλιά-κουταλιά. Συνολικά πρόσθεσα 6 δοσομετρικές κ. σ. μήλου. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξετε κι άλλο ή λιγότερο. Αν το ζυμαράκι σας προκύψει υγρό και κολλώδες, προσθέστε λίγο αλεύρι. Μην προσθέστε πολύ, αλλά προτιμήστε να πασπαλίζετε καθώς το απλώνετε για να του δώσετε σχήμα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί κάνα 15λεπτο.
Από δω και πέρα, μπορείτε είτε να φτιάξετε μπαστουνάκια, είτε να απλώνετε μικρά κομμάτια ζύμης και να κόβετε με κουπ πατ. Εγώ προτίμησα τον 2ο τρόπο που ήταν πιο μπελαλίδικος. Πασπάλιζα ένα μικρό κομμάτι ζύμης με λίγο αλευράκι κάτω και πάνω και την έκοβα με στρογγυλό κουπ πατ. Μετά, με ένα δεύτερο κουπ πατ, έδωσα σχήμα στο κέντρο. Αν το κάνετε κι εσείς, βουτάτε το κουπ πατ σε αλεύρι αν κολλάει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά. Αν σταματήσουμε εδώ το ψήσιμο, τότε έχουμε ψωμάκια ελαφρώς γλυκά. Για το φρυγάνισμα, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία για να μην καούν και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20-30 λεπτά, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλουμε.


Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να τα στολίσουμε με γλάσο ζάχαρης, ΑΦΟΥ κρυώσουν.


2 comments:

  1. Μου αρέσουν όλα τα υλικά! Φαντάζομαι θα μοσχομύρισε η κουζίνα!
    Η τούρτα όπως πάντα τέλεια!

    ReplyDelete
  2. Πρώτον να σας ζήσουν!Και δεύτερον τι τέλεια συνταγή, θα τη δοκιμάσω κι εγώ!

    ReplyDelete