Thursday, October 22, 2015

Τούρτα με παντεσπάνι, κρέμα τυριού και σοκολατένια δαντέλα

Πριν λίγες μέρες σας έδειξα πώς μπορείτε να φτιάξετε δαντέλα από σοκολάτα. Ήρθε η ώρα να δείτε και τι υπήρχε μέσα από την δαντέλα :-)


Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα γλυκό, που έγινε εκ των ενόντων. Με ό,τι υπήρχε ή είχε περισσέψει στο σπίτι από άλλα γλυκά που έφτιαξα. Ένα παντεσπάνι που είχε μείνει, λίγη γκανάς και να το το γλυκό!

Θα μου πεις, ήρθες μανδάμ να μας πεις συνταγή με ... ρετάλια; Ωωωω όχι! Ήρθα απλά να δώσω μια ιδέα, για το πώς μπορείτε να ανακυκλώσετε υλικά και να φτιάξετε κάτι καινούριο. Αν βάλετε και τη δαντελίτσα δε μετά, τότε έχετε ένα ... πριγκηπικό γλυκό!

Εκείνο που είχα στο σπίτι, ήταν παντεσπάνι και γκανάς. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο παντεσπάνι (στην ανάγκη), ή χειροποίητο (συνταγή εδώ) ή κέικ.
Για να κάνετε γκανάς, αρκεί να έχετε ίσες ποσότητες κρέμας γάλακτος και σοκολάτας κουβερτούρα. Θα ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος και θα τη ρίξετε πάνω από τη σοκολάτα έτσι ώστε να λιώσει. Ανακατέψτε και είναι έτοιμη.

Για την κρέμα, χρησιμοποίησα τυρί κρέμα, ανακατεμένο με ζαχαρούχο γάλα. Κάτι σαν κρέμα τσιζκέικ δηλαδή.

Τέλος, από πάνω έβαλα το ζαχαρούχο που είχε μείνει, ανακατεμένο με λίγη ακόμα γκανάς. Το γλυκό μου είναι έτοιμο!

Ενδεικτικά λοιπόν, για να κάνετε την τουρτίτσα που βλέπετε, χρειάζεστε τα εξής:
 

Τούρτα με παντεσπάνι, κρέμα τυριού και σοκολατένια δαντέλα
Υλικά για δίσκο διαμέτρου 22 εκ.
250 γρ. παντεσπάνι
120 γρ. γκανάς, συν λίγη ακόμα για το στόλισμα
3-4 κ. σ. λικέρ της αρεσκείας σας
1 πακέτο 200 γρ. τυρί κρέμα
σχεδόν 2/3 κουτιού ζαχαρούχο γάλα
για το στόλισμα:
το υπόλοιπο ζαχαρούχο γάλα, ανακατεμένο με λίγη γκανάς

Εκτέλεση
Αφού έχουμε φτιάξει (ή αγοράσει) σοκολατένιο παντεσπάνι και το έχουμε αφήσει να κρυώσει καλά, το διαλύουμε με τα χέρια μας σε μπωλ.
Το βρέχουμε με 3-4 κ. σ. λικέρ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 120 γρ. γκανάς και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Σε τουρτιέρα ρυθμίζουμε ένα τσέρκι με διάμετρο 22 εκατοστά.
Ρίχνουμε μέσα το παντεσπάνι και το πατικώνουμε να πάει ισομερώς παντού.

Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Χτυπάμε σε μπλεντεράκι ή με μίξερ το τυρί για λίγα δευτερόλεπτα για να έχει ομοιόμορφη υφή.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά σχεδόν 2/3 κουτιού ζαχαρούχο γάλα. Η κρέμα μας θα πρέπει να στέκεται, οπότε προσέξτε να σταματήστε να ρίχνετε γάλα, όσο είναι ακόμα σφιχτή. Αν τη δείτε αραιή, λίγος χυμός λεμονιού θα σας σώσει (το λεμόνι σφίγγει την κρέμα αυτή).
Βάζουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και αφήνουμε το γλυκό μερικές ώρες στο ψυγείο να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, ανακατεύουμε το υπόλοιπο ζαχαρούχο με λίγη γκανάς (ή λίγη λιωμένη σοκολάτα) και το ρίχνουμε πάνω από την τούρτα μας. Η "σαλτσούλα" μας θα παραμείνει αραιή, αλλά είναι ωραίο καθώς κόβουμε το κομμάτι να τρέχει η σοκολάτα στα πλαϊνά.


Πήρατε μια ιδέα, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά αλλά και πώς θα διακοσμήσω ένα απλό γλυκό, ώστε να μοιάζει ... βασιλικό!


Καλό πσκ!

5 comments:

  1. Έπρεπε να το δούμε και αυτό; Σλουρπ! Δε μας λυπάσαι καθόλου!!!

    ReplyDelete
  2. Μάλιστα, και με τα ρετάλια γίνονται αριστουργήματα!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  4. Φοβερή η δαντέλα αλλά και η τούρτα που την συνοδέυουν!!! Πολύ εφετζίδικη!

    ReplyDelete