Monday, October 19, 2015

Πώς φτιάχνουμε σοκολατένια δαντέλα για τούρτες

Έχετε προσέξει μερικές τούρτες πόσο όμορφες σοκολατένιες δαντέλες έχουν ολόγυρα; Ε λοιπόν δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξετε κι εσείς.

Τη δοκιμή μου την έκανα καλοκαίρι. Οπότε θα σας πω γι' αυτό, συγκριτικά με το να την κάνεις φθινόπωρο ή χειμώνα.


Εκείνο που χρειάζεστε, είναι σοκολάτα κουβερτούρα και χαρτί ψησίματος. Τώρα πόση σοκολάτα, εξαρτάται από το ύψος και τη διάμετρο του γλυκού σας. Ξεκινήστε με ένα κομμάτι σοκολάτα (πχ 30-50 γρ.) και ξαναλιώστε σοκολάτα αν δεν σας φτάσει.

Οπότε, έχουμε και λέμε:
Σοκολατένια δαντέλα για τούρτες
Υλικά
σοκολάτα κουβερτούρα
χαρτί ψησίματος

Αφού φτιάξουμε το γλυκό που θέλουμε, το βάζουμε να παγώσει στο ψυγείο. Εξυπακούεται, ότι το γλυκό μας θα έχει κάποια κρέμα ή κάτι τέτοιο σε κάποιο από τα επίπεδά του, έτσι ώστε να κολλήσει μετά η σοκολάτα. Σε κάτι σκέτο (πχ ένα στεγνό κέικ) δεν νομίζω ότι θα κολλάει, αν και δεν το έχω δοκιμάσει. Το δικό μου είχε βάση παντεσπάνι αν θυμάμαι καλά (ακόμα δεν έχω βρει χρόνο να καταγράψω τη συνταγή που έκανα. Στο τέλος, θα τη χάσω :-p ) και από πάνω είχε μια κρέμα τυριού και αραιή γκανάς. Οπότε, η σοκολάτα κόλλησε πάνω στην κρέμα τυριού και γκανάς.

Στη συνέχεια, μετράμε την περίμετρο του γλυκού μας και κόβουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, λίγο μεγαλύτερο από την περίμετρο (1-2 εκατοστά).
Καθορίζουμε επίσης το ύψος του χαρτιού μας. Το σχέδιο στο χαρτί μας θα ξεκινάει από το κάτω μέρος στην αρχή-αρχή του χαρτιού, ενώ θέλουμε να είναι ψηλότερο από το γλυκό μας τουλάχιστον 3-4 εκατοστά, συν 1-2 εκατοστά ακόμα για αέρα.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Αφήνουμε στην άκρη, ενώ τη βγάζουμε από το μπεν μαρί, για να αποκτήσει τη σύσταση που θέλουμε. Δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστή γιατί θα τρέχει ανεξέλεγκτα, ούτε και εντελώς κρύα, γιατί δεν θα μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια. Θέλουμε να κρυώσει λίγο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε σχεδιάκια. Εδώ, θα την ελέγχετε με ένα κουτάλι για να βλέπετε πόσο πυκνή έχει γίνει.

Όταν έρθει στην πυκνότητα που θέλουμε, φτιάχνουμε ένα χωνάκι με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Γυρίζουμε το χωνάκι σφιχτά 2 φορές, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα. Μην αφήσετε στο κάτω μέρος καθόλου κενό για να περάσει η σοκολάτα. Αυτό θα το καθορίσουμε με τρύπα που θα ανοίξουμε μετά.
Στη συνέχεια, κόβουμε με ένα ψαλίδι μια πάρα πολύ μικρή τρυπίτσα. Ίσα να περνάει η σοκολάτα.
Γεμίζουμε το χωνάκι με λίγη σοκολάτα.
Το κλείνουμε από πάνω τυλίγοντάς το. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δαντέλα μας.

Κάνουμε σχέδια που μας αρέσουν πιέζοντας το χωνάκι. Ξεκινάμε σχεδόν από την άκρη της λαδόκολλας και προσέχουμε να έχει όμορφο τελείωμα (και όχι σαν το δικό μου :-p). Προσέχουμε επίσης το κάτω μέρος της δαντέλας να είναι όσο πιο κοντά στο τελείωμα του χαρτιού μας, έτσι ώστε μετά που θα τη βάλουμε στην τούρτα, να ακουμπάει στο σκεύος που έχουμε ακουμπήσει και την τούρτα.
Μπορούμε να κάνουμε κύκλους ή γραμμές. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα σχέδιο που να είναι πυκνό μεν αλλά να φαίνεται. Φυσικά, μπορούμε να μην κάνουμε σχέδιο, αλλά να περάσουμε όλη τη λαδόκολλα με σοκολάτα και έτσι να φτιάξουμε ένα σοκολατένιο "τείχος".


Αφού φτιάξουμε το σχέδιό μας σε όλο το χαρτί μας, τώρα πρέπει να το αφήσουμε να μισοκρυώσει. Αν προσπαθήσουμε να βάλουμε τώρα το χαρτί γύρω από την τούρτα, όλη η σοκολάτα θα γλυστρήσει. Αν πάλι την αφήσουμε να κρυώσει εντελώς, θα σπάει καθώς θα τη βάζουμε. Εκείνο που θέλουμε λοιπόν, είναι να μισοκρυώσει, έτσι ώστε να μην είναι υγρή, αλλά να είναι ακόμα εύκαμπτη.
Αν είναι καλοκαίρι (αυτό που σας έλεγα στην αρχή...) αυτό θα καθυστερήσει να γίνει λόγω ζέστης. Μπορείτε να βοηθήσετε όμως με κάτι παγωμένο, για να γίνει πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, ψάχνοντας στην κατάψυξή μου τι να βάλω για να επιταχύνω τη διαδικασία, βρήκα δύο ωραιότατες τσιπούρες συσκευασμένες, και τις έβαλα από κάτω. ΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;;; Μια χαρά δούλεψαν οι τσιπουρίτσες. Τις πέρναγα από κάτω και έβλεπα τη σοκολάτα να πήζει στο σημείο που ήθελα! Αν το κάνετε χειμώνα, δεν θα χρειαστείτε τσιπούρες. Πιστέψτε με!


Πότε είναι έτοιμη η σοκολάτα να τη βάλουμε στην τούρτα μας; Πάρα πολύ εύκολο. Τεστάρουμε με το δαχτυλάκι μας. Αν η σοκολάτα μας είναι ακόμα υγρή και κολλάει στο δαχτυλάκι μας, θέλει ακόμα χρόνο για να πήξει. Θα πρέπει να είναι ακόμα μαλακή, αλλά να μην μένει στο δάχτυλό μας. Θα πρέπει να είναι μαλακή και θα πρέπει να μπορείς να "ρολάρεις" το χαρτί χωρίς να σπάει η σοκολάτα.
Σ' αυτό εδώ το σημείο, μπορούμε να τη βάλουμε γύρω από την τούρτα μας.

Σηκώνουμε προσεχτικά το χαρτί με τη σοκολάτα και ξεκινώντας από ένα σημείο, καλύπτουμε σιγά-σιγά κυκλικά την τούρτα μας. Η σοκολάτα μας είναι ακόμα εύκαμπτη. Τυλίγουμε την τούρτα με το χαρτί μας, προσέχουμε το τελείωμά μας και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.


Αφού παγώσει και η σοκολάτα πια έχει σκληρύνει, ήρθε η ώρα να βγάλουμε το χαρτί.

Τραβάμε από μια άκρη το χαρτί με προσοχή ώστε να μην σπάσουμε την άκρη της δαντέλας μας. Με προσοχή, ξεκολλάμε το χαρτί ολόγυρα.



Η δαντελένια τούρτα μας είναι έτοιμη!

Το καλοκαίρι, αν η δαντέλα σας είναι λεπτή, ενδέχεται να λιώνει πολύ εύκολα αφού την βγάλετε από το ψυγείο αν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Οπότε, σερβίρετε αμέσως αφού τη βγάλετε από το ψυγείο.  Σίγουρα το χειμώνα είναι πολύ πιο εύκολο να μείνει εκτός ψυγείου χωρίς φόβο ότι θα λιώσει.

Καλή επιτυχία!




6 comments:

  1. YPEROXH!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ...ΠΟΛΥ!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

    ReplyDelete
  2. Δεν παίζεσαι Κική!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φανταστική ιδέα!!!!!! Τέλεια - τέλεια - τέλεια!!!
    Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή σίγουρα!!!

    .... και όσο για τις τσιπούρες...... κλαίω ακόμα!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  3. Λοιπόν Κική, με τη συγκεκριμένη σου ανάρτηση, μου λύθηκε απορία την οποία ναι μεν είχα, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα :)
    Επικό το κόλπο με τις τσιπούρες :)
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
  4. Κέντησες σήμερα Κική μου, αλλά εγώ ζήλεψα και αυτό πού στόλισες με την δαντέλα.

    ReplyDelete
  5. Kέντησες πάλι!!!
    Πολύ ωραία γίνεται. Και μια απλή τούρτα αυτη η δαντέλα την κάνει αριστούργημα.

    Καλά οτι θα είχαν τέτοια χρήση οι τσιπούρες...δεν το περίμενα ποτέ!!! χαχαχα...
    Βρε τις τσιπούρες....

    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Συγχαρητήρια ! Καταπληκτική η περιγραφή . Θα την κανω σιγουρα γιατι τελικα δεν ειναι δύσκολη ! Ευχαριστουμε για τον κόπο και τον χρονο σου! Αναστασια

    ReplyDelete